Când devine îngrijorătoare amorțirea mâinilor și a picioarelor. Recomandările medicului neurolog
Amorțirea mâinilor și a picioarelor poate avea nenumărate cauze: o postură vicioasă, sindromul de tunel carpian, sarcina, dar și neuropatia diabetică, una dintre cele mai grave complicații ale diabetului. Așadar, e important de urmărit când apare amorțeala și dacă e însoțită și de alte simptome.
Dr. Gabriela Mihăilescu – medic primar neurolog în cadrul Enayati Medical City, șef de lucrări, doctor în științe medicale la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București, ne-a explicat de ce apar amorțelile și cum putem descoperi cauza.
Despre furnicături, amorțeli și înțepături
Smart Living: Ce sunt, mai exact, furnicăturile și amorțelile care pot apărea în diferite zone ale corpului?
Dr. Gabriela Mihăilescu: Furnicăturile sunt senzații subiective frecvent întâlnite, deranjante, ce pot fi percepute de către o persoană în orice zonă a corpului, la nivelul pielii, cu intensități diferite.
Dacă intensitatea stimulilor generatori ai acestor senzații este mică, le putem descrie ca și furnicături, dacă intensitatea crește, ele pot fi descrise ca senzații de „urzicare“, „arsură“, „o mie de ace“, „curent electric“, „amorțeli“, „înțepături“, „senzație de neliniște“, „modificări ale percepției la nivelul pielii“ etc. Toate acestea stau sub umbrela termenului medical de parestezie cutanată.
Amorțirea mâinilor și picioarelor, printre cele mai frecvente tipuri de parestezie
Smart Living: Care sunt caracteristicile furnicăturilor, ale amorțelilor și ale altor asemenea simptome de parestezie cutanată?
Dr. Gabriela Mihăilescu: Localizarea. Pot fi prezente în orice zonă a corpului, mai frecvent însă la membrele inferioare (picior, gambă, coapsă) și superioare (mână, antebraț, braț), la nivelul trunchiului sau al extremității cefalice (scalp, față, buze, limbă etc.).
Amorțelile pot fi prezente pe o singură parte a corpului (unilateral) sau pe ambele jumătăți ale corpului (bilateral), simetric sau asimetric, mereu în același loc sau în locuri diferite (cu caracter variabil, fluctuant). Ele pot afecta întreg membrul sau numai o anumită zonă a acestuia, care corespunde teritoriului de distribuție al unui anumit nerv.
Durata. Amorțelile sunt: de scurtă durată (câteva secunde, minute) – episodice, temporare, de durată medie sau permanente – persistente, cronice.
Aceste tipuri de parestezie cutanată pot fi izolate sau se pot asocia cu alte simptome precum dureri, scăderea intensității percepției cutanate sau absența acesteia (hipo- sau anestezie cutanată), deficit de forță musculară, scăderea masei musculare (atrofii musculare), cefalee, amețeli, tulburări de mers și echilibru etc.
Gravitate: amorțirea mâinilor și picioarelor poate fi benignă, respectiv fără substrat patologic (reversibilă odată ce cauza a încetat) sau se poate încadra în tabloul clinic al unor afecțiuni.
Află de aici care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de mâini.
De ce amorțesc mâinile și picioarele
Smart Living: Care pot fi cauzele furnicăturilor și amorțelilor?
Dr. Gabriela Mihăilescu: Dacă pornim de la premisa că pielea este inervată de fibre nervoase – elemente componente ale nervilor periferici, care își au originea în măduva spinării (zona cervicală pentru membrele superioare, toracală pentru trunchi, lombară și sacrată superioară pentru membrele inferioare și sacrată inferioară și coccigiană pentru zona perineală) și de la faptul că sensibilitățile preluate de receptorii din piele se proiectează la nivelul lobilor parietali ai creierului, trecând prin măduva spinării și trunchiul cerebral, vom putea enumera multe cauze posibile.
De asemenea să nu uităm că pielea este și vascularizată și că acoperă mușchii, ceea ce, desigur, poate face parte din alte tablouri clinice ale unor afecțiuni.
Dacă este afectat un nerv periferic, termenul medical este de mononeuropatie. Dacă sunt afectați mai mulți nervi periferici – polineuropatie, dacă este afectată o rădăcină – radiculopatie. Iar dacă sunt afectate mai multe rădăcini ale nervilor spinali care formează un plex nervos – plexopatie.
Cauzele posibile ale amorțelilor
Cauzele principale de parestezie (furnicături, amorțeli etc.) pot fi multiple:
- compresia unui nerv (în timpul somnului, după poziția prelungită „picior peste picior“, poziția șezând cu un membru inferior flectat sub șezut, sprijinul prelungit în cot, poziția prelungită la calculator cu mâna pe mouse etc.). Toate acestea generează furnicături și amorțeli benigne, cu localizare specifică. În aceste cazuri, remisiunea este spontană și rapidă odată ce cauza a fost înlăturată.
- purtarea unor obiecte de îmbrăcăminte prea strâmte sau a unor pantofi prea rigizi, prea mici sau prea strâmți și/sau cu tocuri înalte;
- traumatisme: compresii, elongații, dilacerări (n.r. – sfâșieri), secționări, înglobări în calusul unei fracturi – ale nervilor periferici;
- hernii de disc, spondiloze, modificări degenerative disco-vertebrale, osteoartrite;
- sindromul de tunel carpian – secundar unor mișcări repetitive în articulația pumnului (dactilografie, folosirea unui instrument muzical, anumite sporturi – tenis, box, seceratul manual, vopsitul, croșetatul etc.), secundar vibrațiilor la nivelul articulației pumnului și la nivelul membrului superior, asociat hipotiroidiei, sarcinii etc.;
- toxice: consumul de alcool, medicamente (chimioterapice folosite pentru cancer, tuberculostatice – izoniazida, antiepileptice – fenitoina, antibiotice – metronidazol, dapsona, antiaritmice folosite în cardiologie – hidralazina, amiodarona), droguri ilicite, metale grele (plumb, mercur, arsen, taliu, toxice din fructele de mare), toxice industriale din mediul înconjurător, acrilamida, etilenglicol (antigel), hexacarbon (solvenți, adezivi), insecticide;
- deficitul unor vitamine: E, B1, B6, B9 (folați), B12, niacina (B3) – prin lipsă de aport, secundară altor terapii sau boli concomitente;
- excesul unor vitamine: B6 și D;
- deficitul unor ioni: calciu, magneziu, sodiu, potasiu;
- infecțioase: virale (herpes zoster, citomegalovirus, virusul Epstein-Barr, herpes simplex, HIV-SIDA, hepatita C), bacteriene, fungice, boala Lyme (borelioza), lepra.
Chiar și sarcina poate provoca furnicături
Alte cauze de parestezii manifestate prin amorțeală de mâini și de picioare în mod special sunt:
- mușcături de animale sau insecte.
- boli sistemice: diabetul zaharat tip I sau II, hipotiroidia, boli renale, hepatice sau hematologice, fibromialgia;
- boli autoimune: polineuropatii inflamatorii acute (sindromul Guillain Barre) sau cronice demielinizante (CIDP), vasculite (lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoidă, sarcoidoza), boala celiacă;
- radioterapia;
- accidentul vascular cerebral constituit ischemic sau hemoragic (AVC) cu localizare parietală sau în trunchiul cerebral, sau accidentul ischemic tranzitor (AIT);
- tumori cerebrale, medulare, situate pe traiectul unor rădăcini ale nervilor spinali sau tumori din vecinătatea rădăcinilor sau a nervilor periferici care exercită efecte compresive asupra acestora. Polineuropatii la distanță asociate unor neoplasme localizate în cu totul alte părți ale corpului (sindrom paraneoplazic);
- scleroza multiplă cu leziuni de demielinizare în ariile parietale corticale, trunchiul cerebral sau măduva spinării (mielită);
- epilepsie: crize parțiale senzitive;
- migrena;
- sindromul Raynaud;
- chisturi sinoviale;
- sindromul picioarelor neliniștite;
- variațiile tensiunii arteriale în sensul creșterii ei (hipertensiune) sau scăderii ei (hipotensiune);
- anxietatea generalizată (cu sau fără depresie), atacurile de panică, fobiile;
- boli genetice – de exemplu, polineuropatia Charcot Marie Tooth, amiloidoza;
- cicatrici postoperatorii: secționarea unor filete nervoase și apoi înglobarea altora în țesutul cicatricial;
- fracturi vicios consolidate;
- imobilizare prelungită la pat;
- sarcina – prin compresie la nivelul cavității pelviene asupra unor nervi, pe traiectul lor dinspre măduva spinării spre membrele inferioare (de exemplu, nervul femurocutanat lateral la nivelul feței externe a coapsei).
Amorțirea mâinii stângi poate fi și un semn de infarct
Smart Living: Ce înseamnă când îți amorțește sau ai furnicături în mâna stângă? Ar trebui să ne ducă cu gândul la o problemă cu inima?
Dr. Gabriela Mihăilescu: Este cunoscut faptul că anumite afecțiuni ale organelor interne, care sunt generatoare de durere, pot proiecta această durere la suprafața corpului. Termenul medical este de „durere referită“.
Dacă luăm în considerare localizarea inimii în partea stângă a cavității toracice (la marea majoritate a oamenilor), un infarct miocardic acut, pe lângă o presiune și durere precordială intensă, stare de rău, agitație, respirație dificilă, ar putea asocia și amorțeli ale brațului stâng sau ale mandibulei, feței sau chiar toracelui posterior, cu debut brusc.
Află de aici ce simți când faci infarct și ce ai de făcut. Femeile au simptome de infarct diferite.
Alte cauze pentru amorțirea mâinii stângi decât infarctul
Nu este însă obligatoriu ca amorțirea mâinii stângi să se asocieze cu infarctul miocardic. Această simptomatologie, indiferent dacă survine la brațul stâng sau la cel drept, poate avea legătură și cu:
- poziția vicioasă în timpul somnului,
- afectarea uneia sau a mai multor rădăcini ale nervilor spinali cu originea la nivelul coloanei cervicale,
- o criză migrenoasă,
- un accident vascular cerebral,
- ischemie acută periferică,
- scleroză multiplă,
- un traumatism,
- înțepătura unei insecte,
- un sindrom de apertură toracică (n.r. – un sindrom neurovascular cauzat de comprimarea arterei subclaviculare, a trunchiurilor nervului plexului brahial sau, mai rar, a venei axilare sau a venei subclaviculare).
Desigur că este nevoie de un medic care să coroboreze toate datele clinice! În urma unui consult, acesta va stabili un diagnostic.
Citește aici și ce boli pot să ascundă durerile de axilă.
Amorțirea mâinilor în somn
Smart Living: Ce factori pot fi de vină pentru senzația de mâini dureroase și amorțite noaptea?
Dr. Gabriela Mihăilescu: Dacă nu există poziții vicioase ale corpului în timpul somnului, perne inconfortabile pentru coloana cervicală sau saltele prea moi sau prea tari pentru coloana vertebrală, senzația de amorțeală sau durere la nivelul mâinilor se accentuează de obicei noaptea dacă este vorba de un sindrom de tunel carpian sau de un neurinom. Acesta este o tumoră adesea benignă dezvoltată la nivelul rădăcinii unui nerv spinal).
Află de aici ce anume face diferența între o tumoră benignă și una malignă.
Amorțeală mâini și picioare: de vină poate fi polineuropatia
Smart Living: Când amorțeala apare atât la nivelul brațelor, cât și la picioare, despre ce poate fi vorba?
Dr. Gabriela Mihăilescu: Dacă localizarea amorțelilor este simetrică, bilaterală, debutând la picioare, cu distribuție „în șosetă”, apărând ulterior la mâini cu distribuție „în mănușă“, extinzându-se în timp ascendent către gambe și respectiv antebrațe, există o suspiciune mare de polineuropatie.
Sunt peste 100 de tipuri de polineuropatii, cele mai frecvente fiind:
● cea diabetică. Aceste amorțeli pot reprezenta un semnal de alarmă, un semn inaugural ce ar putea conduce la diagnosticarea unui diabet zaharat încă nediagnosticat sau pot apărea pe parcursul evoluției bolii;
● cea indusă de consumul de substanțe toxice (alcool și celelalte descrise mai sus).
Găsește aici cele mai importante simptome ale diabetului. Cum afli din timp dacă ai boala „tăcută”.
Ce analize sunt necesare ca să afli de ce amorțesc mâinile și picioarele
Smart Living: Când e cazul să mergem la medic pentru aceste simptome și ce investigații pot fi necesare pentru stabilirea diagnosticului?
Dr. Gabriela Mihăilescu: Dacă simptomele debutează brusc și sunt persistente, cu localizare fixă, asociate cu alte simptome e bine să mergeți la medic.
Acesta vă va face o anamneză foarte detaliată cerându-vă multe informații legate de modul de debut, contextul în care au apărut, localizare, durată, evoluție în timp, răspuns la tratamente anterioare, factori agravanți sau favorizanți, alte simptome asociate, alte boli asociate, stil de viață, istoric familial, factori de mediu etc.
Se va efectua un examen clinic general și, dacă este necesar, un examen neurologic și/sau ortopedic, neurochirurgical, reumatologic, endocrinologic, psihiatric etc. În momentul în care se schițează o suspiciune de diagnostic, vi se vor recomanda investigații suplimentare care pot fi:
- analize de sânge țintite pentru suspiciunea de diagnostic;
- radiografii de coloană cervicală, toracală, lombară, sau sacro-coccigiană;
- imagistică prin rezonantă magnetică (IRM) de coloană cervicală, toracală, lombară, sacro-coccigiană;
- tomografie computerizată (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) cerebrală sau medulară sau a unei alte regiuni a corpului, în funcție de simptomatologie și de suspiciunea de diagnostic;
- ecografie de părți moi;
- electroneurografie (ENG) – viteze de conducere nervoasă senzitivă (eventual și motorie);
- electromiografie (EMG);
- puncție lombară și examinarea lichidului cefalorahidian (LCR);
- biopsie de nerv (eventual și de piele sau de mușchi);
- testarea funcției nervilor vegetativi (ex. testul sudorii);
Este recomandabil să vă adresați medicilor care să vă prescrie exact investigațiile de care aveți nevoie!
Posibilă urgență medicală: senzația de amorțeală la față
Smart Living: Amorțeala de la nivelul buzelor sau al feței poate reprezenta o urgență medicală?
Dr. Gabriela Mihăilescu: Amorțelile de la nivelul extremității cefalice pot reprezenta o urgență medicală dacă debutează brusc și afectează numai o jumătate a feței și se asociază cu alte simptome sau semne clinice cum ar fi:
- asimetria facială (pareza facială);
- tulburări de vorbire (disartrie) sau de limbaj (afazie);
- dificultăți sau imposibilitatea de a înghiți lichide sau solide;
- durere de cap;
- amețeli;
- tulburări de echilibru;
- greață sau vărsături;
- deficit motor al membrelor de aceeași parte sau de partea opusă (hemipareză/hemiplegie).
În acest caz se poate suspiciona un accident vascular cerebral produs prin înfundarea unui vas de sânge (ischemic) sau prin ruperea unui vas de sânge (hemoragic), a unui accident ischemic tranzitor sau a unui puseu de scleroză multiplă. Același tip de simptome cu debut insidios și agravare lentă și progresivă pot sugera o formațiune tumorală cerebrală.
În cazul în care amorțelile sunt prezente pe o singură parte a feței și mereu în același teritoriu ar putea fi o afectare a uneia dintre cele trei ramuri ale nervului trigemen (oftalmică, maxilară sau mandibulară).
De asemenea, se pot asocia cefaleei din criza migrenoasă.
Dacă amorțelile afectează buza inferioară sau superioară în totalitate, limba în totalitate, cerul gurii (palatul) sau orofaringele bilateral, și au caracter intermitent, fluctuant, cu localizări diferite de la un moment la altul, probabilitatea este foarte mare să fie asociate unui sindrom anxios, atac de panică sau stres, unor variații ale tensiunii arteriale sau ale echilibrului ionilor de calciu, magneziu, sodiu și potasiu. Vor trebui excluse și cauzele stomatologice.
Află ce alte simptome are lipsa de magneziu și de aici cum știi că ai o cădere de calciu.
Tratament pentru amorțirea mâinilor și picioarelor
Smart Living: Ce tratamente sau terapii ne ajută să scăpăm de furnicături și de amorțeli la mâini, picioare sau la față?
Dr. Gabriela Mihăilescu: Tratamentele, pentru a avea succes, necesită identificarea cauzelor și stabilirea corectă a diagnosticului.
Dacă se identifică cauza, aceasta va trebui înlăturată! De exemplu:
● corectarea pozițiilor vicioase de muncă și somn,
● evitarea/limitarea mișcărilor repetitive într-o anumită articulație sau realizarea acestora cu pauze,
● evitarea obiectelor de îmbrăcăminte strâmte,
● evitarea oricăror compresii asupra unui segment al corpului,
● practicarea anumitor sporturi,
● evitarea ridicării/tragerii/împingerii unor greutăți, în special în poziții incorecte. De reținut că și ridicarea în brațe a unui copil este considerată ridicarea unei greutăți!
● evitarea traumatismelor,
● evitarea substanțelor toxice și a fumatului,
● evitarea obezității.
Se recomandă o dietă sănătoasă, bogată în vitamine, fructe și legume, săracă în dulciuri, în grăsimi animale și în sare, hidratare cu 2 litri de lichide pe zi și exercițiu fizic.
Găsește aici o serie de exerciții fizice pentru începători.
Un alt element esențial este corectarea constantelor care sunt în afara limitelor normale (glicemie, vitamine, ioni etc.)
De asemenea, dacă se începe tratamentul bolilor de bază se pot vedea rezultate și în ceea ce privește atenuarea senzațiilor de amorțeală la mâini și picioare.
Se pot folosi tratamente simptomatice antiinflamatoare (non-steroidiene sau steroidiene) cu administrare locală sau pe cale generală, ridicarea pragului de sensibilitate fiziologic cu terapii din clasa antiepilepticelor sau a antidepresivelor.
Poate fi nevoie de intervenție chirurgicală
Kinetoterapie, fizioterapie, masaj, acupunctură, exerciții de forță, stretching sau flexibilitate, tai-chi, yoga, psihoterapie, repaus pentru o anumită articulație folosind orteze etc. – toate pot fi utile și pot atenua senzațiile de amorțeală, furnicături, dureri de mâini și de picioare.
Uneori, pot fi necesare tratamente chirurgicale: ortopedice, neurochirurgicale, oncologice etc., în funcție de diagnostic și de evoluția sub tratamentele medicamentoase și non-farmacologice urmate.
Medicul neurolog curant poate recomanda și sfatul genetic în cazul afecțiunilor cu transmisie genetică.
Află de aici ce este cariotipul genetic și când se recomandă analiza.