Mâini și picioare reci: cauze posibile și metode de tratament

„Am mereu mâinile și picioarele reci. Trebuie să mă îngrijorez?“

Mâini și picioare reci mereu: pentru unii dintre noi nu reprezintă motiv de îngrijorare, mai ales dacă problema pare că persistă dintotdeauna. Totuși, sunt situații când observi dintr-odată că ai extremitățile reci indiferent de temperatura ambientală și că li se modifică și culoarea. Iată ce probleme de sănătate pot fi de vină și ce ai de făcut.

Uneori, extremitățile reci pot fi însoțite și de albirea, învinețirea și, în final, înroșirea extremităților. În majoritatea cazurilor, problema nu e una gravă, însă bine ar fi să mergi la medic pentru un consult și investigații, dacă sunt recomandate. Cât despre tratament, se decide în funcție de cauză, însă în unele situații, poți apela și la remedii naturiste precum suplimente cu ginkgo biloba și creme cu capsaicină.

„De ce am mâinile și picioarele reci?“


„Mâinile și picioarele reci pot fi o reacție fiziologică a organismului la frig și stres, fără a fi un motiv de îngrijorare, din punct de vedere medical. Pe de altă parte, aceste simptome pot ascunde boli vasculare, endocrine, boli reumatologice severe, fiind deseori primele semne ale bolilor de țesut conjunctiv precum sclerodermia sistemică, lupusul eritematos sistemic și poliartrita reumatoidă.”

Dr. Diana Mazilu, medic primar reumatolog

Medicul atrage atenția că extremitățile reci pot fi semnele unei patologii complexe, și anume, ale fenomenului Raynaud. Specialiștii nu au identificat cauzele exacte ale fenomenului Raynaud.

Când vasele de sânge din extremități se contractă brusc: fenomenul Raynaud

maini-si-picioare-reci-cauze-si-metode-de-tratament mana alba din cauza fenomenului Raynaud
Degetele se albesc mai întâi, apoi se învinețesc și, în final, se înroșesc în caz de sindrom Raynaud FOTO: Shutterstock

Fenomenul Raynaud este o afecțiune comună, în general benignă, care face ca vasele de sânge din degetele de la mâini și de la picioare să se contracte prea mult.

Contracția vaselor de sânge reprezintă un răspuns normal și sănătos la frig, pentru a menține temperatura centrală și pentru a proteja organele vitale. Însă, în cazul fenomenului Raynaud, arterele de la mâini și de la picioare se contractă brusc atunci când sunt expuse la frig, iar vasele se închid.

„În afară de senzația mâini si picioare reci, se pot produce modificări de culoare și anume succesiunea de paloare (albire), urmată de cianoză (învinețire) și, în final, hiperemie (înroșirea) extremităților. Pot apărea și alte modificări cutanate specifice unor boli reumatologice autoimune.”

Dr. Diana Mazilu, medic primar reumatolog

Fenomenul Raynaud poate apărea de la sine (fenomenul Raynaud primar) sau poate fi cauzat de o altă afecțiune (fenomenul Raynaud secundar).

Fenomenul Raynaud primar

Cunoscut și sub denumirea de boala Raynaud, fenomenul Raynaud primar este cel mai frecvent și mai ușor dintre cele două tipuri. Cei care au boala Raynaud nu prezintă alte boli sau probleme medicale asociate care pot cauza simptomatologia.

Aproximativ 75% din toate cazurile de fenomen Raynaud primar sunt diagnosticate la femei cu vârste cuprinse între 15 și 40 de ani. Persoanele afectate dezvoltă rareori alte boli asociate cu Raynaud, cum ar fi lupusul sau sclerodermia.

Citește aici ce înseamnă să trăiești cu lupus, boala care nu se vede.

Fenomenul Raynaud secundar

Mai puțin frecventă decât forma primară, fenomenul Raynaud secundar este adesea o tulburare mai gravă. Fenomenul Raynaud secundar este cauzat de o boală sau afecțiune de bază. Este frecvent întâlnită la persoanele cu boli ale țesutului conjunctiv.

Unele dintre aceste boli reduc fluxul de sânge către degetele de la mâini și de la picioare, determinând îngroșarea pereților vaselor de sânge și contracția anormală a acestora. Fenomenul Raynaud apare la aproximativ 85% până la 95% dintre pacienții cu sclerodermie și este prezent la aproximativ o treime dintre pacienții cu lupus eritematos sistemic. Boala Raynaud poate apărea și la pacienții care au alte boli ale țesutului conjunctiv, inclusiv sindromul Sjögren, dermatomiozită și polimiozită.

Alte cauze ale fenomenului Raynaud secundar includ:

  • vasospasm traumatic;
  • sindrom de tunel carpian;
  • boală arterială obstructivă;
  • unele medicamente, inclusiv beta-blocante, preparate cu ergotamină, anumite medicamente chimioterapice și cele care provoacă vasoconstricție (cum ar fi unele medicamente pentru răceală și narcotice fără prescripție medicală);
  • tulburări tiroidiene.

Extremități reci, alte posibile motive

Anemia

Anemia este cauzată, de obicei, de o carență de fier. În acest caz, este posibil ca celulele roșii din sânge să nu aibă suficientă hemoglobină (proteine ​​bogate în fier) ​​pentru a transporta oxigenul din plămâni către restul corpului. Rezultatul poate fi răcirea extremităților. Poți afla rapid dacă suferi de anemie printr-o analiză de sânge.

Află ce analize de sânge sunt recomandate anual.

Consumul mai multor alimente bogate în fier și administrarea de suplimente cu fier te pot ajuta.

Boala arterială periferică

Când arterele sunt îngustate sau funcționează deficitar, fluxul de sânge către picioare este redus. Boala arterială periferică afectează aproximativ o treime dintre persoanele de peste 50 de ani care au diabet zaharat. Afecțiunea provoacă, de obicei, leziuni ale pereților vaselor de sânge de la nivelul extremităților.

Simptomele bolii arteriale periferice includ:

  • picioare reci;
  • dureri de picioare atunci când faci exerciții fizice;
  • amorțeală sau senzație de ace în picioare;
  • răni la nivelul picioarelor, care se vindecă greu.

Dacă bănuiești că suferi de această afecțiune, ar trebui să te adresezi unui chirurg vascular care va stabili diagnosticul cu ajutorul unor teste specifice.

Diabet

  • Problemele de circulație, în special la nivelul extremităților, reprezintă un simptom al diabetului zaharat.
  • Diabetul crește, de asemenea, riscul boli de inimă și de îngustare a arterelor (din cauza aterosclerozei), ambele putând contribui la senzația persistentă de extremități reci.
  • Leziunile nervoase (neuropatia diabetică), în special la nivelul picioarelor, reprezintă o complicație a diabetului. Este cauzată de un nivel ridicat al zahărului în sânge pe o perioadă lungă de timp. Unul dintre primele simptome este senzația de „înțepături” în picioare sau în mâini.

Diabetul poate fi diagnosticat printr-o măsurare a nivelului glicemiei, iar tratamentul potrivit ar trebui să prevină apariția complicațiilor.

Citește aici care sunt semnele diabetului și cum îți poți da seama că suferi de această boală „tăcută”.

Hipotiroidismul

În cazul hipotiroidismului, glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni pentru a menține funcțiile metabolice ale organismului. Afectează mai multe femei decât bărbați și este frecvent după vârsta de 60 de ani.

Senzația de frig este unul dintre simptomele hipotiroidismului. Alte simptome includ oboseală, dureri articulare și rigiditate, piele uscată, rărirea părului și depresie.

Hipotiroidismul poate fi detectat cu ajutorul unor analize de sânge.

Află de aici ce analize de sânge poți face pentru tiroidă și cât costă.

Deficitul de vitamina B12

O lipsă de vitamina B12 poate provoca simptome neurologice, inclusiv senzația de mâini și picioare reci, amorțeală sau furnicături. Vitamina B12 se găsește, în mod natural, în carne și în produse lactate și este importantă pentru menținerea sănătății globulelor roșii din sânge. Organismul nu produce vitamina B12, așa că trebuie să o obții din alimentele pe care le consumi sau din suplimente.

Alte simptome ale carenței de vitamina B12 includ:

Poți afla dacă ai lipsă de vitamina B12 cu ajutorul unei analize de sânge, iar tratamentele pot include administrarea unui supliment oral, injecții cu vitamina B12 și modificări ale dietei.

Fumatul

Fumatul provoacă îngustarea și rigidizarea vaselor de sânge din tot corpul, mai ales a vaselor mici din extremități, și poate fi un motiv pentru care ai mâinile și picioarele reci.

De-a lungul timpului, fumatul poate deteriora vasele de sânge de la nivelul inimii, îngreunând pomparea sângelui în corp. Acest lucru afectează, în special, picioarele.

Citește aici ce poți face ca să te lași de fumat.

Mâini și picioare reci în cazul bebelușilor și copiilor

Bebelușii pierd căldura corporală mai rapid deoarece nu au multă grăsime sub piele ca izolație. De asemenea, reglarea naturală a temperaturii corpului nu este pe deplin dezvoltată în cazul lor.

La copii, mai ales la bebeluși, mâinile și picioarele reci mai pot anunța un episod febril. Un copil răcit, de exemplu, a cărui febră este controlată cu antitermice, va avea mâinile și picioarele reci atunci când efectul medicamentelor a trecut și urmează un nou episod de temperatură ridicată.

Citește aici care este temperatura normală a corpului și ce termometre sunt mai bune.

Pentru adulții în vârstă

Persoanele în vârstă își pierd capacitatea de a-și regla temperatura corpului. Metabolismul tinde să încetinească odată cu vârsta, iar acest lucru poate contribui, de asemenea la senzația persistentă de mâini și picioare reci. În plus, unele afecțiuni cronice mai frecvente în cazul vârstnicilor, precum și unele medicamente pot conferi senzația de extremități reci.

Când e cazul să mergi la medic

Dacă ai mâinile și picioarele reci tot timpul, indiferent de vremea de afară sau de temperatura ambientală, mergi la un medic. Poate fi vorba despre o afecțiune de bază care trebuie tratată.

Dacă ai și alte simptome, cum ar fi schimbarea culorii degetelor de la mâini sau de la picioare, dificultăți de respirație sau dureri de mâini ori de picioare, mergi la medic.

Ce analize sunt necesare dacă te confrunți cu extremități reci

„În primul rând, este necesar un examen clinic complet. Cauzele acestor simptome pot fi legate și de patologii vasculare, precum ateroscleroza, neurologice (polineuropatia periferică diabetică), hematologice (anemia), endocrine (hipotiroidia), secundar administrării unor medicamente, abuzului de cafea sau alte energizante, pot fi legate de fumat și, nu în ultimul rând, pot fi primele simptome ale unei boli autoimune.“

Dr. Diana Mazilu, medic primar reumatolog

Medicul reumatolog precizează că nu există investigații specifice care pot fi recomandate. Investigațiile vor fi alese în funcție de cauza care stă la baza apariției acestor simptome.

Mâini și picioare reci – tratament în funcție de cauză

„Tratamentul constă în evitarea factorilor favorizanți, și anume utilizarea mănușilor în anotimpurile reci, evitarea fumatului, a stresului emoțional, și ajustarea schemei terapeutice cu evitarea medicamentelor care au efect de vasoconstricție periferică. În situații excepționale se pot folosi creme cu efect vasodilatator periferic, precum și anumite medicamente. Dar esențiale sunt depistarea cauzei și stabilirea tratamentului țintit.“

Dr. Diana Mazilu, medic primar reumatolog

Cât despre tratamentele naturiste în cazul mâinilor și picioarelor reci, medicul menționează că ginkgo biloba este un supliment alimentar cu efect benefic pentru circulația periferică. Pot fi folosite, de asemenea, creme cu capsaicină, care au efect vasodilatator și analgezic.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare