Ce analize se fac în fiecare an? Analizele de sânge oferă o perspectivă asupra stării generale de sănătate. Sunt, de asemenea, o modalitate bună de a descoperi din timp o eventuală problemă de sănătate și de a monitoriza cât de bine răspunde organismul la tratamentele pe care le urmezi, acolo unde este cazul.
Este indicat să faci analize de rutină cel puțin o dată pe an. Discută cu medicul de familie pentru a afla dacă există alte teste de care este posibil să ai nevoie, în afară de cele uzuale.
„La fiecare început de an, asist la o cerere crescută de trimiteri la laboratorul de analize medicale. Majoritatea pacienților ar vrea să vadă cum stau cu sănătatea efectuându-și o serie de analize.“
Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie
Ce analize se fac în fiecare an
Unii spun: „E luna mea de naștere și am dreptul“, alții spun: „Măcar acum, la început de an, să găsesc și eu fonduri, ca să le fac gratis“. Alții își stabilesc drept obiectiv pentru noul an să se preocupe mai mult de sănătatea lor.
„Nicăieri nu este stipulat că trebuie să facem anual analize, cel puțin nu în România. În alte țări este o altă abordare în managementul susținerii sănătății și în prevenție. Neprezentarea la controlul clinic anual, inclusiv efectuarea analizelor, în luna de naștere, are repercusiuni de diverse facturi“, adaugă dr. Ana Maria Bucur.
Medicul de familie Ana Maria Bucur detaliază lista de analize uzuale:
- Pentru biochimie: glicemie, colesterol și toate fracțiile lipidice (lipide totale, trigliceride, colesterol LDL și HDL), transaminazele hepatice, ureea, creatinina, calcemia – inclusiv calciul ionic, magneziemia și sideremia (fierul). În plus, se pot face acidul uric, ionograma (sodiu, potasiu, fosfor etc.), calcularea hemoglobinei glicate.
- La capitolul hematologie intră hemoleucograma completă: număr de leucocite, diferențiate în monocite, limfocite, neutrofile, eozinofile și bazofile, număr de eritrocite, hemoglobină, hematocrit, concentrația de hemoglobină, indici eritrocitari: volumul eritrocitar mediu, hemoglobina eritrocitară medie, concentrația medie de hemoglobină și lărgimea distribuției eritrocitare, număr de trombocite și indici trombocitari: volum trombocitar mediu și lărgimea distribuției trombocitare, precum și reticulocitele. De asemenea, se măsoară timpii de sângerare, de coagulare, Quick, calcularea INR.
- Examenul de urină (sediment și sumar).
Destul de des se recomndă și examen coproparazitologic, coprocultura și exsudatul faringian, analize care intră la capitolul depistare de paraziți, bacterii sau fungi (ciuperci).
Cine ar trebui să facă analize uzuale mai des
De obicei, medicul îți va recomanda să efectuezi analize de rutină cel puțin o dată pe an, cam în aceeași perioadă cu consultul anual.
Există însă situații în care trebuie să repeți analizele mai devreme sau cu o frecvență mai mare. Unele dintre acestea ar fi:
- Ai simptome neobișnuite și persistente. Acestea ar putea include de la oboseală sau creșterea anormală în greutate până la apariția unor dureri noi.
- Vrei să-ți îmbunătățești starea de sănătate. Cunoscându-ți nivelurile diferitelor componente din sânge, cum ar fi colesterolul „bun“ – HDL și colesterolul „rău“ – LDL, îți poți modifica dieta sau planul de exerciții fizice. Astfel poți reduce la minimum obiceiurile nesănătoase (despre care s-ar putea să nu-ți dai seama că sunt nesănătoase).
- Ți-au ieșit la limită analizele și e nevoie de repetarea lor la un anumit interval de timp, pentru că vrei să reduci riscul de boli sau complicații. Analizele regulate de sânge pot surprinde din timp semnele de avertizare ale oricărei boli. Multe afecțiuni ale inimii, plămânilor și rinichilor pot fi diagnosticate cu ajutorul testelor de sânge.
Discută mai întâi cu medicul dacă dorești să faci anumite teste mai des de o dată pe an.
Ce analize se fac în fiecare an în plus, la cerere
În afară de analizele uzuale menționate, îi mai poți solicita medicului de familie și alte teste, cum ar fi:
- markeri enzimatici – pentru cei expuși riscului de a dezvolta cancer sau alte afecțiuni precum ciroză hepatică, accident vascular cerebral sau boală celiacă;
- teste pentru boli cu transmitere sexuală (BTS) dacă ai mai mulți parteneri sexuali sau un partener nou.
De ce să nu mănânci înainte de analize
Tot ceea ce mănânci și bei conține vitamine, proteine și alți nutrienți care pot provoca o creștere sau scădere temporară a nivelurilor aferente din sânge.
Dacă nu mănânci și nu bei timp de 8-12 ore, te asiguri că rezultatele testelor de sânge nu sunt influențate de aceste variabile și că sunt cât mai precise.
Printre analizele uzuale care pot necesita abținerea de la mâncare și băuturi se numără:
- măsurarea nivelului de colesterol;
- măsurarea nivelului de zahăr din sânge;
- teste ale funcției hepatice;
- teste ale funcției renale;
- profil metabolic de bază;
- teste de toleranță la glucoză.
Cât durează până obții rezultatele analizelor?
Livrarea rezultatelor poate dura de la câteva ore până la câteva zile, în funcție de mai mulți factori. Totuși, în cele mai multe cazuri, pentru analizele uzuale anuale nu e nevoie de mai mult de 24 de ore până la primirea rezultatelor.
Timpul estimat până la primirea rezultatelor poate depinde și de laboratorul care prelucrează probele sau de câte analize faci simultan. Dacă ți s-a recoltat sânge pentru mai multe teste, este posibil să nu obții rezultatele complete până la procesarea tuturor analizelor.
Uneori, laboratorul îi va elibera rezultatele doar medicului. Acesta le examinează și apoi ți le oferă.
Cine îți recomandă analizele de sânge de care ai nevoie
De obicei, medicul de familie este cel care îți recomandă anumite analize de sânge în timpul unui control de rutină sau în cadrul unui consult pentru o anumită afecțiune.
„Toate analizele enumerate mai sus sunt decontate de casele de asigurări dacă pacientul este asigurat, are bilet de trimitere de la un medic în contract cu casa de asigurări și se prezintă cu cardul la laboratorul abilitat, aflat și el în contract cu casa de asigurări. Fără card se pot prezenta doar copiii și elevii sub 18 ani“, precizează dr. Bucur.
Analizele decontate în anumite condiții, de exemplu cele hormonale sau markeri tumorali, necesită bilet de trimitere strict de la medicii din specialitatea respectivă, potrivit medicului de familie.
În cazul analizelor la cerere, fără bilet de trimitere, vei fi nevoit să achiți prețul analizelor din propriul buzunar.