Ce boli pot să ascundă durerile de axilă: infecții, cancer de sân sau angină?
Apariția unei dureri de axilă poate fi îngrijorătoare pentru doamne, mai ales că, în unele situații, este un simptom al cancerului mamar. Însă, este important de știut că axila este o zonă sensibilă care conține nervi, vase de sânge și ganglioni, durerile fiind relativ obișnuite.
Durerile și disconfortul sub braț pot varia de la ușoare până la severe și sunt, în multe cazuri, rezultatul unei infecții, inflamații sau iritații.
Cu toate acestea, nu ar trebui să o ignorăm pentru că, în cazurile mai grave pot fi un semn de alarmă al unei afecțiuni severe, așa cum este cancerul de sân, sau al unei complicații.
Există multe cauze posibile ale durerii de axilă, care pot varia – în mare parte – de la ceva inofensiv la ceva mai grav:
- Iritarea provocată de deodorant
- Infecțiile glandelor sudoripare
- Leziunile
„Acestea sunt doar câteva dintre posibilele cauze ale durerii minore care poate fi resimțită la nivelul axilei. Însă, atât infecțiile locale cât și cele sistemice (pe tot corpul), pot duce la o reactivare extinsă a ganglionilor limfatici în axilă, care ar putea provoca, de asemenea, durere mult mai intensă,” a explicat, pentru smartliving.ro, prof. univ. dr. Emanuel Sporn, medic specialist chirurgie generală și oncologică, cu supraspecializare în prevenția și diagnosticul cancerului mamar, în cadrul Wiener Privatklinik.
Medicul a mai menționat că tumorile maligne se pot răspândi prin vasele limfatice în ganglionii limfatici din zona axilelor și pot la așa-numiții ganglioni axilari palpabili, dar care, de cele mai multe ori, nu provoacă durere.
Dureri de axilă cauzate de reacții alergice
Deodorantele, parfumurile, loțiunile și gelurile de duș pot irita pielea. Dacă vă știți cu pielea sensibilă sau cu afecțiuni dermatologice, oricare dintre aceste produse de igienă poate declanșa o reacție alergică și provoca durere. Alte simptome asociate cu iritațiile pielii sau cu alergiile includ:
- Inflamaţie,
- Eczemă,
- Roşeaţă,
- Umflătură,
- Mâncărime,
- Căldură.
Dacă observați că aveți o reacție alergică la utilizarea unui produs cosmetic sau a unui deodorant, nu îl mai folosiți și consultați medicul pentru a evita apariția unor reacții mai severe.
Aparatele de ras
Și folosirea aparatelor de ras poate provoca, de asemenea, durere sub braț. Dacă lama de ras a aparatului este murdară sau nu taie bine, poate crește riscul de infecție și poate duce la inflamarea foliculilor de păr.
Pentru a evita acest disconfort, folosiți întotdeauna un aparat de ras curat și cu lama bine ascuțită. De asemenea, asigurați-vă că vă hidratați pielea pentru a preveni uscarea excesivă și iritarea acesteia, din cauza fricțiunii.
Dureri de axilă cauzate de infecţii
Se știe că infecțiile bacteriene ale pielii provoacă senzație de disconfort sub braț. Bacteriile prosperă în medii calde și umede, așa cum este pielea de la axilă. Drept urmare, puteți prezenta iritații, durere sau inflamație din cauza unei infecții bacteriene.
Alte infecții ale pielii pot apărea ca urmare a unei ciuperci sau a unei afecțiuni medicale cronice cunoscute sub numele de hidradenită.
Hidradenita apare atunci când foliculii de păr și glandele sudoripare se înfundă, în special sub brațe și inghinal. Această afecțiune este adesea descrisă ca o formă severă de acnee. Este posibil ca sistemul imunitar să reacționeze excesiv la inflamație, ceea ce duce la apariția unor cicatrici groase și infecții profunde ale pielii.
În afară de durere, puteți experimata și:
- mâncărime,
- sensibilitate,
- chisturi multiple,
- infecții recurente.
În cazul infecțiilor obișnuite ale pielii, se folosesc, de obicei, antibiotice sau medicamente antifungice ca metodă de tratament. Pentru hidradenita, medicii recomandă medicamente antiinflamatorii, și poate fi necesară chiar o intervenție chirurgicală.
Întindere musculară
Dacă faceți exerciții fizice, în mod regulat, este posibil să fi suferit o întindere musculară, la un moment dat. Ridicarea de greutăți sau participarea la sporturi de contact care necesită întinderea mușchilor pot provoca dureri și rigiditate. Această durere poate apărea la nivelul mușchilor brațelor și a axilelor. În cazul rănilor minore, durerea se ameliorează cam într-o săptămână.
Dacă durerea persistă mai mult de șapte zile și nu se îmbunătățește dacă sau observați un nodul dureros în apropierea axilei, programați o vizită la medic.
Zona zoster
Zona zoster este o infecție cauzată de virusul varicelei zoster, același virus responsabil de apariția varicelei. Aceasta provoacă o erupție dureroasă frecvent întâlnită pe piept, spate și sub brațe.
Alte semne ale acestei infecții includ:
- furnicături în zona afectată,
- arsuri sau mâncărime,
- durere intensă înainte de apariția erupției cutanate.
Tratamentul necesită medicamente antivirale pe cale orală pentru ameliorarea simptomelor și pentru a ține virusul în frâu. Dacă durerea nu se ameliorează, medicul poate prescrie medicamente pentru a reduce durerea sau medicamente anti-inflamatorii pentru a reduce simptomele din zona afectată.
Ganglioni limfatici imflamați
Ganglionii limfatici sunt prezenți în întregul corp, inclusiv în zona din apropierea axilelor, unde sunt, în general, în număr mai mare. Celulele din nodulii limfatici ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Dacă dezvoltați o infecție virală sau bacteriană semnificativă în organism, nodulii limfatici se pot umfla și pot provoca dureri în zona axilelor.
Dureri de axilă cauzate de cancerul mamar
Cancerul de sân poate fi o altă cauză pentru apariția inflamației și a durerii sub braț. În fazele incipiente, este posibil să apară simptome puține sau deloc.
Când cancerul se răspândește în afara sânului, poate afecta sistemul limfatic, situație în care poate fi observată o umflatură sub braț. Acești ganglioni limfatici măriți pot provoca disconfort.
Conform specialistului în chirurgie medicală și oncologică dr. Emanuel Sporn, tumorile mai mari (sub formă de nodul) ar putea fi descoperite de femei în timpul auto-examinării sânilor, procedură ce trebuie făcută zilnic. Alte semne care ar trebuie să le alarmeze includ modificările vizibile la nivelul pielii, și anume:
- schimbarea formei sânului
- umflarea zonei
- roșeața pielii
Femeile ar trebui să meargă la un medic sau, chiar mai bine, direct la un specialist în cancerul de sân în momentul în care văd că există modificări la nivelul sânilor, care nu trebuie să fie prezente și nici nu existau înainte.
În plus, femeile ar trebui să facă și să se programeze anual la ecografie mamară și/sau mamografie, în funcție de vârstă și recomandările specialistului.
Angină
Angina este o afecțiune care provoacă dureri toracice severe datorită reducerii temporare a fluxului de sânge către inimă. Durerea apare deoarece mușchiul inimii nu primește suficient sânge oxigenat pentru a ține pasul cu activitatea sa. Simptomele acestei afecțiuni pot provoca dureri sub axila și umărul stâng, precum și:
- Oboseală,
- Ameţeală,
- Dificultăți de respirație,
- Dureri în piept, maxilar și gât,
- Transpiraţie,
- Greață și vărsături,
- Durere abdominală.
Angina necesită tratarea bolii coronariene cu medicamente sau intervenții chirurgicale, împreună cu modificări ale stilului de viață pentru a gestiona afecțiunea. Renunțarea la fumat, tratarea tensiunii arteriale ridicate, scăderea colesterolului, controlul diabetului și practicarea de activități fizice obișnuite fac parte din planul de management.