Totul despre sarcină. Informațiile esențiale pentru orice gravidă

Totul despre sarcină. Informațiile esențiale pentru orice gravidă

Ce semne îți arată că ești însărcinată, care sunt stadiile unei sarcini, ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți în sarcină.  

Sarcina apare atunci când un ovul eliberat din ovare pe durata ovulației este fertilizat de un spermatozoid. Ovulul fertilizat ajunge în uter. Dacă ovulul se fixează cu succes pe membrana interioară a uterului (endometru), apare sarcina. O sarcină dusă la termen înseamnă 40 de săptămâni de graviditate, dar o femeie poate să nască mai devreme sau mai târziu de acest termen. Pentru a avea o sarcină ușoară și a naște un copil sănătos, e important să depistezi sarcina cât mai devreme și să o ții sub observație, cu ajutorul medicului.

O sarcină aduce cu sine o mulțime de schimbări în organismul unei femei. Unele sunt de natură fizică, iar altele sunt emoționale. Uneori poate fi copleșitor să cauți informații despre sarcină și să afli tot felul de reguli noi, cu care nu ești obișnuită, dar pe care trebuie să le respecți pe durata celor nouă luni de graviditate. Dacă ești la prima sarcină poate fi cu atât mai complicat să pui cap la cap toate informațiile disponibile pe internet. 

Primul pas pe care trebuie să-l faci atunci când suspectezi că ești însărcinată este să faci un test de sarcină, apoi să mergi la medic, care îți va confirma sarcina și te va lua în evidență. În România, femeile însărcinate sunt automat asigurate în sistemul public de sănătate, fie că sunt angajate sau nu, conform Codului fiscal. Așadar, o femeie gravidă beneficiază de servicii medicale gratuite (controale de supraveghere a sarcinii, analize, internare fără costuri) indiferent dacă plătește contribuții sociale la Sănătate sau nu. Există însă investigații mai sofisticate care nu sunt acoperite prin asigurări (cum ar fi anumite teste care depistează malformații sau diferite afecțiuni ale mamei).

Natalitatea în România: Cele mai multe mame au între 25 și 29 de ani

Conform Institutului Național de Statistică, în anul 2018, în România s-au născut 190.170 de copii (s-au luat în calcul doar cei înregistraţi la oficiile de stare civilă). Numărul nou-născuților a fost în 2018 cu 15.665 mai mic decât în 2017 (când au fost înregistrați 205.835 de copii). Tot în 2018, mai mult de jumătate (51,4%) din totalul nou-născuților au fost băieţi. 

Același raport al INS arată că, în 2018, vârsta medie a mamei la naştere a fost de 28,7 ani. Cele mai multe femei din România au născut, anul trecut, în intervalul de vârstă 25-29 de ani (29,8%). Au urmat femeile din intervalele de vârstă 30-34 de ani (27,2%), 20-24 de ani (18,2%) și 35-39 de ani (12,4%). Un procent important – 9,1% – îl reprezintă tinerele între 15 și 19 ani care au născut. 

Simptomele sarcinii

Dacă ți-ai propus să rămâi însărcinată, probabil că urmărești cu atenție toate semnele pe care corpul ți le transmite pentru a te anunța că fertilizarea a avut loc. E posibil ca unele simptome ale sarcinii să fie ușor de constatat înainte de a-ți face testul de sarcină, iar altele vor apărea mai târziu, când în organism se produc schimbări hormonale. 

  • Absența menstruației – faptul că menstruația întârzie să apară este unul dintre primele semne ale sarcinii și cel după care ne ghidăm cel mai des. Deși este primul semn care te poate trimite cu gândul la o sarcină, întârzierea menstruației sau absența ei pentru o perioadă mai lungă nu înseamnă neapărat că ești gravidă. Există mai multe afecțiuni care pot cauza dereglări ale menstruației. 
  • Greața și vărsăturile – sunt simptome frecvente ale sarcinii și apar în primele patru luni la femeia gravidă. În cazul sarcinii, senzația de greață este cauzată de schimbările hormonale și este resimțită, în general, dimineața.
  • Durerile de cap – durerile de cap sunt frecvente în prima parte a sarcinii și sunt cauzate de modificări hormonale și de creștere a volumului de sânge din organism. Mergi la medic dacă durerile de cap nu dispar ușor sau dacă sunt neobișnuit de puternice. 
  • Spotting – spottingul înseamnă o sângerare ușoară (care poate fi maronie) între menstruații. Uneori, acesta este un semn de sarcină, pentru că apare atunci când ovulul fecundat se implantează în pereții uterului, de obicei la una-două săptămâni după fertilizare. Dacă observi că ai o sângerare ușoară în afara perioadelor de menstruație, mergi la medic, pentru că spottingul poate indica și prezența unei sarcini extrauterine (adică implantarea ovulului fecundat în afara uterului). Atunci când nu este un efect al sarcinii, spottingul poate indica o infecție sau o iritație genitală. 
  • Modificări la nivelul sânilor – sânii sensibili, umflați sau dureroși pot fi un semn că ești însărcinată. Aceste schimbări pot fi observate cu mult timp înainte de a avea un rezultat pozitiv al testului de sarcină. Mameloanele pot deveni mai mari și mai sensibile, iar areolele pot deveni mai închise la culoare. 
  • Creștere în greutate – la începutul sarcinii, este posibil să te îngrași unul, două kilograme. Creșterea în greutate devine mai vizibilă la începutul celui de-al doilea trimestru de sarcină. 
  • Hipertensiune asociată sarcinii – tensiunea crescută, numită hipertensiune, poate apărea pe durata sarcinii. Există mai mulți factori de risc care duc la hipertensiune în sarcină: kilogramele în plus, fumatul, un istoric legat de hipertensiune indusă de sarcină în familie sau arsurile la stomac. 
  • Constipația – schimbările hormonale din sarcină pot încetini procesele digestive, iar rezultatul poate fi constipația. 
  • Crampe abdominale – pe măsură ce mușchii uterini încep să devină mai elastici și să se întindă, poți simți o durere asemănătoare cu a crampelor menstruale. Dacă durerea e însoțită de spotting sau sângerare, mergi la medic! Poate fi un semn de avort spontan sau sarcină extrauterină
  • Dureri de spate  – hormonii și stresul sunt principalele cauze ale durerilor de spate în sarcina aflată la început. Mai târziu, durerile apar din cauza creșterii în greutate și a schimbării centrului de gravitație. Academia Americană a Chirurgilor Ortopezi spune că jumătate dintre femeile gravide acuză dureri de spate.

Totul despre sarcină. Cele mai sigure metode ce confirmă o sarcină

Dacă experimentezi unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, nu trebuie să presupui că ești însărcinată. Pașii pe care trebui să-i urmezi pentru a confirma sau infirma o sarcină sunt: efectuarea unui test de sarcină și vizita la un medic specialist în obstetrică-ginecologie. 

Există numeroase teste de sarcină pe care le poți cumpăra din farmacie, fără rețetă, și le poți face acasă. Acestea sunt foarte precise (cele mai multe au o precizie de aproape 99%). Dacă ai un test de sarcină cu rezultat pozitiv, fă-ți o programare la medic.

Medicul îți va face un consult clinic și o ecografie pentru a stabili că este vorba despre o sarcină. Specialistul poate recomanda și testul de măsurare a hCG (gonadotropina corionică umană, care este așa-zisul hormon al sarcinii, un hormon produs în mod normal de placentă).

„Testul beta hCG este cel care stabilește cu exactitate dacă este vorba despre o sarcină sau nu. Ecografia nu se efectuează imediat, pentru că, uneori, sarcina nu este vizibilă la vârste foarte mici, ci mai cu seamă atunci când sunt măsurate cinci săptămâni”, atenționează medicul specialist în obstetrică-ginecologie Andreas Vythoulkas.

Sarcina extrauterină sau ectopică

Sarcina ectopică sau extrauterină apare atunci când ovulul fertilizat se implantează și începe să se dezvolte în afara uterului. Există mai multe locuri de implantare anormală: în trompa uterină (ceea ce se întâmplă în aproximativ 95% din totalul sarcinilor ectopice), în peretele uterin, în colul uterin, la nivelul ovarului sau la nivelul cavității abdominale. 

Suspiciunea unei sarcini ectopice trebuie pusă în cazul pacientelor aflate la vârsta reproductivă care au dureri abdominale, amenoree (lipsa menstruației), test de sarcină pozitiv (seric sau urinar), sarcină nelocalizată ecografic în uter, paciente care prezintă sau nu sângerare vaginală în primul trimestru de sarcină. Pentru diagnosticare, medicii folosesc ecografiile transvaginale și analizele de beta-hCG.

Sarcina extrauterină poate duce la ruptura organului în care s-a fixat ovulul fecundat, iar acest lucru poate provoca hemoragie internă. O sarcina ectopică poate pune în pericol viața femeii, motiv pentru care, după ce este diagnosticată, trebuie inițiată întreruperea ei. Aceasta poate fi medicamentoasă (cu methotrexat, o substanță care oprește dezvoltarea embrionului) sau chirurgicală (operația poate fi laparoscopică sau prin incizie abdominală și este indicată în cazurile de sarcină ectopică ruptă).

Conform Fundației pentru Sarcina Ectopică din Marea Britanie, odată ce ai avut o sarcină extrauterină, riscul de a avea o altă sarcină de acest fel este mai mare cu aproximativ 10%.

Cele nouă luni de sarcină sunt grupate în trei trimestre

Totul despre sarcină. Împărțirea pe trimestre

Cele nouă luni de sarcină sunt grupate în trei trimestre, împărțite astfel: trimestrul întâi (săptămânile 1 – 12), trimestrul al doilea (săptămânile 13 – 28) și trimestrul al treilea (săptămânile 29 – 40). 

Primul trimestru

Prima ecografie de după testul de sarcină va confirma prezența sarcinii și va stabili dacă este o sarcină cu un singur făt sau sarcină multiplă. 

În primul trimestru de sarcină au loc cele mai multe avorturi spontane, adică pierderea sarcinii fără vreo intervenție din exterior.

În primul trimestru de sarcină, fetusul începe să-și dezvolte creierul, coloana vertebrală și organele. Este și perioada în care vei putea să auzi inima bebelușului, de obicei, începând de la 6 săptămâni de sarcină. „Nu este însă o regulă și nici motiv de panică dacă lucrurile nu se întâmplă chiar din acest moment”, ține să liniștească gravidele dr. Andreas Vythoulkas.

Medicul îți măsoară tensiunea și îți recomandă analize uzuale de sânge, de urină și câteva teste specifice menite să depisteze anumite anomalii, malformații și boli cu transmitere sexuală, precum și examenul Babeș-Papanicolau, care depistează eventualele anomalii apărute la nivelul colului uterin al femeii gravide.

Tot în primul trimestru se fac și analize pentru a stabili ce grupă sanguină ai și ce fel de Rh.  „Dacă gravida nu a efectuat înainte de a rămâne însărcinată aceste teste, se recomandă cele din categoria TORCH în primul trimestru de sarcină”, mai recomandă medicul specialist în obstetrică-ginecologie Andreas Vythoulkas.

Spre finalul primului trimestru, se fac dublul test și ecografia de morfologie fetală 1. Acestea, corelate, pot indica un risc mai mare sau mai mic de dezvoltare, la făt, a unor anormalii cromozomiale care pot duce la afecțiuni ca sindromul Down, sindromul Edwards, fibroza chistică, malformații cardiace, boala Tay Sacs sau spina bifida.

E important de știut că acest test este unul de screening, adică estimează un risc, nu stabilește un diagnostic. Dacă se constată un risc crescut de a naște un copil cu malformații, medicul poate recomanda (sau mama poate solicita) amniocenteza, un test care presupune recoltare de lichid amniotic din interiorul placentei. Acest test poate stabili un diagnostic clar, dar prezintă și un risc de avort spontan de 2%.

Al doilea trimestru

În cel de-al doilea trimestru de sarcină, vei începe să simți mișcările bebelușului (mai întâi ca niște fluturi în stomac, apoi ca lovituri din ce în ce mai ferme), iar medicul îți poate spune ce sex are, în caz că vei vrea să știi înainte de naștere. Se face testul de incompatibilitate de RH, dacă este cazul și se determina titrul de anticorpi.

În trimestrul al doilea se repetă unele analize din trimestrul întâi și se face ecografia de morfologie fetală 2, prin care sunt examinate în detaliu organele fătului, se apreciază structura și dezvoltarea acestora, lichidul amniotic, mărimea și localizarea placentei, colul uterin, circulația la nivelul cordonului ombilical și a arterelor uterine materne. Tot în trimestrul al doilea este recomandat un test de toleranță la glucoză, ce poate detecta diabetul gestațional.

„Acesta nu este recomandat tuturor gravidelor, ci numai celor care au fie antecedente în altă sarcină sau în familie, celor care au luat mult în greutate, acolo unde apar modificări esențiale în cantitatea lichidului amniotic sau acolo unde fătul are o creștere peste normal”, sunt recomandările medicului Andreas Vythoulkas.

Al treilea trimestru

În al treilea trimestru vei lua mai mult în greutate și vei începe să te simți din ce în ce mai obosită. Copilul nenăscut are sistemul osos format, începe să sesizeze lumina și poate să închidă și să deschidă ochii. 

În trimestrul al treilea de sarcină se reiau, în mare parte, analizele de sânge și urină pe care le-ai făcut în primul trimestru. Se verifică din nou glicemia, dacă ai sau nu anemie și se face un test pentru infecția cu streptococ de grup B, care nu este periculos pentru mamă, dar poate fi pentru făt (în caz că se depistează acest streptococ, se recomandă un tratament cu antibiotic în timpul travaliului).

Pe măsură ce se apropie nașterea, poți să simți disconfort în zona pelvină și să ți se umfle picioarele. Spre finalul acestui trimestru apar contracțiile Braxton-Hicks. Acestea sunt niște contracții normale, uneori dureroase, care apar atunci când muschii uterului se contractă pentru aproximativ 30-60 de secunde până la două minute. Braxton-Hicks mai sunt numite și contracții de pregătire, pentru că te pregatesc pentru travaliul adevărat. 

În timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, medicul obstetrician îți va cere să mergi mai des la consultație – la două săptămâni, începând cu săptămâna 32 de sarcină și, apoi, săptămânal, după săptămâna 36. Tot aceasta este perioada în care se stabilește poziția fătului și în care e bine să discuți cu medicul despre preferințele speciale legate de naștere. 

Ține cont că fiecare femeie este diferită și la fel și fiecare sarcină. Medicul poate decide efectuarea unor analize suplimentare, în funcție de sarcină și de starea de sănătate a mamei și fătului. 

Totul despre sarcină. Alimentația

Alimentația în timpul sarcinii trebuie să fie la fel cum ar trebui să fie și alimentația ta din restul timpului, respectiv sănătoasă. Treptat, poți adăuga 350-450 de calorii pe zi. 

Mănâncă proteine, carbohidrați complecși, fructe și legume, cereale, grăsimi sănătoase. E important să te hidratezi și să consumi alimente care conțin fibre și fier. Ia-ți vitaminele și mineralele din alimentele pe care le consumi. Medicul îți va recomanda, cel mai probabil, suplimente de acid folic. 

O femeie însărcinată trebuie să evite anumite alimente, cum ar fi carnea crudă (sau care este doar afumată, fără a fi fiartă), ouăle crude, brânzeturile moi, lactatele nepasteurizate. 

OMS recomandă femeilor însărcinate să evite consumul de alcool și fumatul, atât activ, cât și pasiv

Femeilor gravide care beau multă cafea (însemnând mai mult de 300 de miligrame de cafeină pe zi), OMS le recomandă să o reducă, pentru a avea un risc mai mic de avort spontan și de a naște bebeluși subponderali. 

Mișcarea în sarcină

Ca să te menții în formă în sarcină, este important să faci mișcare. Activitatea fizică te ajută și să fii mai relaxată, dar și să fii mai pregătită pentru naștere. Cele mai potrivite forme de mișcare atunci când ești însărcinată sunt yoga, pilates, mersul și înotul. 

Vorbește cu medicul obstetrician și, dacă este cazul, cu antrenorul tău, pentru a găsi variantele cele mai bune de a face sport, fără să te suprasoliciți. 

Complicații care pot apărea în timpul sarcinii

Complicațiile care pot apărea în timpul sarcinii pot afecta fie sănătatea fătului, fie pe a mamei, fie pe a amândurora. Cele mai frecvente complicații sunt: 

  • Hipertensiunea;
  • Diabetul gestațional – apare doar în timpul sarcinii, atunci când corpul gravidei nu produce destulă insulină, iar nivelul de glucoză din sânge este crescut;
  • Preeclampsia – apare atunci când se constată hipertensiune arterială și prezența de proteine în exces în urină, după săptămâna 20 de sarcină, la o femeie care anterior avea o valoare normală a tensiunii; netratată, boala poate duce la complicații serioase (inclusiv deces) pentru mamă și copil;
  • Nașterea înainte de termen;
  • Avortul spontan (pierderea sarcinii).

Totul despre sarcină. Travaliul

Contracțiile pot fi uneori false. Cele care anunță nașterea se resimt la intervale regulate, de două-patru minute

Unele femei însărcinate pot experimenta un travaliu fals după ce trec de cea de-a patra lună de sarcină. Poți să simți contracțiile Braxton-Hicks sau un travaliu fals (care este normal, pentru că pregătește uterul pentru nașterea propriu-zisă), dar travaliul adevărat începe, de fapt, cu 12-24 de ore înainte de naștere. 

De pe site-ul Spitalului Filantropia aflăm că travaliul fals presupune contracții la intervale neregulate, care nu urmează un tipar și care au aceeași intensitate (intensitatea lor nu crește), disconfortul apare în abdomenul inferior, nu există modificări ale colului uterin, iar contracțiile dispar sau scad în intensitate atunci când se administrează medicamente antispastice (în general, se administrează No-Spa). 

La travaliul adevărat:

  • Contracțiile se resimt la intervale regulate, de două-patru minute, intensitatea lor crește gradat și pot dura până la un minut;
  • Durerea se simte abdominal și lombar;
  • Există o dilatație progresivă a colului uterin;
  • Contracțiile nu sunt afectate de administrarea medicamentelor antispastice. 

La unele femei, în timpul travaliului sau chiar înainte de travaliu, se pot rupe membranele sacului amniotic în care se află copilul (se rupe apa). În acest caz, trebuie să te prezinți cât mai repede la medic. Timpul este important, pentru că, dacă amâni să mergi la medic, va crește riscul de apariție a unei infecții la copil.

De asemenea, unele femei pot observa pierderea dopului gelatinos, adică acel dop de mucus de la nivelul cervixului (colului uterin) care a ajutat la blocarea canalului cervical pentru a proteja fătul de bacterii. Odată cu eliminarea acestui dop, poți observa pierderea unei cantități mici de sânge. Pentru orice întrebări, contactează-ți medicul! 

În al treilea trimestru de sarcină, e bine să începi să te pregătești, fizic și psihic, pentru naștere. Urmează cursurile de puericultură din spitale, ca să știi la ce să te aștepți la naștere și după naștere. Fă-ți bagajul cu lucrurile necesare ție și bebelușului imediat după naștere, discută cu medicul despre semnele care anunță intrarea în travaliu și fii pregătită în orice moment.  

Stabilește detaliile legate de naștere spre finalul celui de-al treilea trimestru, înainte de a intra în travaliu. Tu și medicul care îți urmărește sarcina trebuie să știți dacă vei avea o naștere vaginală, prin operație cezariană sau vei naște în apă. 

Prevenirea sarcinii

După naștere, o nouă sarcină este posibilă, chiar la mamele care alăptează. Așa că la controlul care se face la șase săptămâni după naștere, discută cu medicul care sunt metodele contraceptive cele mai potrivite. 

Reamintim măsurile de contracepție cele mai importante:

Prezervativul –folosirea prezervativului nu are efecte secundare (exceptând situația în care tu sau partenerul tău sunteți alergici la latex, caz în care va trebui să optați pentru prezervative din poliuretan sau poliizopren), dar trebuie să verificați data de expirare a acestuia. Dacă sunt folosite corect, oferă o protecție sigură în 98% din cazuri, dar, conform Plannedparenthood.org ), 18 din 100 de femei care folosesc prezervative rămân însărcinate anual pentru că nu folosesc corect această metodă contraceptivă. Prezervativele reprezintă singura metodă de contracepție care protejează nu doar împotriva sarcinii, ci și a bolilor cu transmitere sexuală.

Pilulele contraceptive –reprezintă o metodă de contracepție eficientă. Dacă iei pastilele așa cum scrie pe prospect, eficiența este de 99%, conform Plannedparenthood.org . Însă, luând în considerare riscul de a nu lua pastilele întotdeauna la timp, eficiența reală a anticoncepționalelor este considerată la 91%. Ca orice alte medicamente, acestea au o serie de efecte secundare, așa că e important să citești prospectul, să discuți cu medicul și să alegi în cunoștință de cauză.

Pastila de a doua zi nu se ia doar a doua zi

Pastila de a doua zi – se ia pentru contracepția de urgență, dacă ai făcut sex neprotejat sau metoda de contracepție folosită a eșuat (prezervativul s-a rupt, de exemplu). Pastila, care este pe bază de levonorgestrel (substanță asemănătoare hormonilor), se ia în doză unică, în termen de 72 de ore (trei zile) de la contactul sexual neprotejat și este eficientă în 85% din cazuri. Eficiența pilulei crește dacă este luată în termen de 12 ore de la contactul sexual.  

Steriletul – este un dispozitiv intrauterin din plastic, care se montează în interiorul uterului printr-o manevră care se poate efectua în cabinetul de consultații, fără anestezie. Există sterilete fără hormoni, dar și sterilete care eliberează hormoni. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare