Hernie de disc: ce simptome fac necesară operația

Medic: „În unele cazuri, natura însăși este cea care «tratează» hernia de disc“. Ce simptome fac necesară intervenția chirurgicală

Deși temută, în prezent operația de hernie de disc este minim invazivă, iar recuperarea este extrem de rapidă. În plus, în multe cazuri, hernia de disc nu necesită intervenție chirurgicală.

Operația este o opțiune atunci când durerea semnificativă durează mai mult de 6 săptămâni, în ciuda tratamentului conservator.

Prof. univ. dr. Manfred Mühlbauer, medic neurochirurg cu specializare în neurochirurgia coloanei vertebrale, la Spitalul Wiener Privatklinik din Viena, ne-a explicat cum se manifestă hernia de disc și ce opțiuni de tratament are.

Cum apare hernia de disc

Atunci când nucleul pulpos alunecă în afara discului vertebral, acesta comprimă nervii din interiorul canalului spinal FOTO: Shutterstock

Smart Living: Ce este hernia de disc și de ce apare?

Prof. univ. dr. Manfred Mühlbauer: Un disc leagă două corpuri vertebrale și este așezat ca o pernă între ele. Acesta este format dintr-un înveliș fibros puternic care înconjoară un miez elastic, ambele fiind alcătuite din țesut fibros.

Un proces natural de degenerare face ca inelul fibros să slăbească în timp. În unele cazuri, se ajunge și la ruperea acestuia. Când o presiune exercitată asupra discului este prea puternică, părți din miezul elastic, așa-numitul nucleus pulposus, pot aluneca prin această ruptură în afara discului în canalul vertebral. Astfel, intră în contact cu nervii din interiorul canalului spinal. Așa se întâmplă, de exemplu, în timpul ridicării de greutăți mari.

Canalul spinal este destul de îngust, cu un diametru de aproximativ 15 milimetri. Astfel, odată ce țesutul a ieșit din disc în canalul spinal, comprimă nervii din interiorul canalului, în funcție de cât de mare este partea de disc care a alunecat prin ruptură. Prin urmare, vorbim despre o „hernie de disc“.

Ce simptome anunță o hernie de disc

Smart Living: Ce tip de durere de spate ar trebui să ne ducă cu gândul la hernie de disc?

Prof. univ. dr. Manfred Mühlbauer: O hernie de disc irită bineînțeles nervii fie prin compresie, fie chiar din cauza unei reacții inflamatorii care apare în jurul discului herniat. Odată ce nervii sunt iritați, se resimte o durere nu atât în spate, ci mai ales în zonele de care sunt responsabili nervii afectați. În caz de hernie de disc lombară, aceasta este o durere sciatică tipică. Pornește de la spate și coboară pe tot piciorul până la călcâi.

O durere de spate fără deplasare către picior nu este aproape niciodată cauzată de o hernie de disc. Totuși, poate fi cauzată de un disc degenerat care și-a pierdut elasticitatea și nu mai poate suporta presiunea mare.

Află de aici cum poți face diferența între durerea de coloană și cea de rinichi.

Hernie lombară, o afecțiune frecventă

Smart Living: La nivelul căror vertebre apare cel mai des o hernie de disc și de ce?

Prof. univ. dr. Manfred Mühlbauer: Hernia de disc poate apărea în orice parte a coloanei vertebrale. Cu toate acestea, cel mai adesea este afectată partea inferioară a coloanei lombare.

Coloana lombară este considerabil curbată, iar discurile de la L4/L5 (lombar 4 și lombar 5) și L5/S1 (lombar 5 și sacral 1), de exemplu, trebuie să suporte sarcini verticale mari. În plus, din cauza orientării lor oblice, suportă și forțe de forfecare mari. Acest lucru accelerează procesul natural de degenerare. De aceea, herniile de disc sunt mai frecvente la nivelul coloanei lombare inferioare.

Citește aici ce cauze pot avea durerile de spate și în ce situații pot pune viața în pericol.

Smart Living: Cât de frecvente sunt cazurile de hernie de disc lombară?

Prof. univ. dr. Manfred Mühlbauer: Aceasta este o boală comună. Aproximativ 150 din 100.000 de persoane suferă de hernie de disc pe an.

EXTRA INFO: Hernie de disc cervicală și toracală

Mai rar decât hernia de disc lombară apare hernia de disc cervicală sau toracală. Atunci când sunt afectate vertebre ale coloanei cervicale, simptomele pot fi: durere la nivelul cefei, umerilor, omoplaților, brațului sau chiar trunchiului. De asemenea, pot să apară amorțeli sau slăbiciunea brațelor și degetelor. Dacă durerea este localizată la nivelul pieptului și unuia dintre brațe, se aseamănă foarte mult cu durerea provocată de bolile de inimă. Ocazional, cei cu hernie de disc cervicală se confruntă și cu dureri de cap.

Dacă hernia este localizată la nivelul coloanei toracale, simptomele tind să fie vagi, confuze și de durată. Cei cu hernie de disc toracală pot manifesta dureri în partea superioară, dar și inferioară a spatelui, la nivelul pieptului, abdomenului sau picioarelor. În plus, amorțelile unuia sau ambelor picioare pot fi și un semn de hernie de disc toracală.

Hernia de disc, tratament

Smart Living: Cum se tratează o hernie de disc și când este necesară o intervenție chirurgicală?

Prof. univ. dr. Manfred Mühlbauer: Trebuie reținut faptul că „hernia de disc“ este doar titlul unei boli care se manifestă în mai multe grade de gravitate. Multe hernii de disc sunt foarte mici și se vindecă în 6 săptămâni fără niciun tratament specific. În această perioadă va fi necesară o anumită cantitate de analgezice și trebuie evitate presiunile mari asupra coloanei lombare. Totuși, în unele cazuri, natura însăși este cea care „tratează“ hernia de disc. Chiar și herniile mai mari se pot micșora uneori și durerea dispare după 6 săptămâni.

Intervenția chirurgicală este o opțiune de tratament foarte rezonabilă atunci când durerea semnificativă durează mai mult de 6 săptămâni, în ciuda tratamentului conservator. Acesta constă în tratamente fizice (n.r. – fizioterapie și kinetoterapie), masaje ușoare și analgezice. Este cunoscut în literatura științifică faptul că majoritatea cazurilor cu dureri mai mari de 6 săptămâni beneficiază, în cele din urmă, de o intervenție chirurgicală pe disc.

În cazul în care apare o hernie de disc și provoacă slăbiciune motorie sau chiar pierderea funcțională a vezicii urinare, atunci trebuie luată în considerare imediat o intervenție chirurgicală. Aproximativ o treime din toate herniile de disc sunt tratate în cele din urmă prin intervenție chirurgicală.

Află de aici ce exerciții te pot scăpa de dureri de spate și pot fi făcute ușor acasă.

Operație minim invazivă pentru hernie de disc

Smart Living: Ce presupune operația de hernie de disc și cât durează recuperarea?

Prof. univ. dr. Manfred Mühlbauer: În prezent, chirurgia discului este o microchirurgie care utilizează fie microscopul chirurgical, fie endoscoapele. Standardul de aur este îndepărtarea discului sub microscop. Acest lucru necesită o mică incizie a pielii de aproximativ 3 până la 5 cm, în funcție de greutatea pacientului. Apoi, microscopul este necesar pentru vizualizarea perfectă a nervilor în profunzimea câmpului operator. Odată ce chirurgul poate vedea acești nervi sensibili, riscul de lezare a lor în timpul operației este semnificativ mai mic (de aproximativ 0,1%).

Când herniile de disc mari provoacă un deficit motor sever, atunci riscurile asociate cu operația de disc sunt semnificativ mai mici decât riscul ca deficitul motor să persiste atunci când operația este refuzată. În cele din urmă, partea herniată a discului este îndepărtată și nervii sunt eliberați de compresie.

Deoarece aceasta este o procedură microchirurgicală, recuperarea este de obicei foarte rapidă. În majoritatea cazurilor, pacienții pot părăsi patul chiar a doua zi, iar după externarea din spital, după alte două sau trei zile. Condiția este să nu apară complicații – activitățile zilnice necesare pot fi reluate la domiciliu.

Pacienților li se permite apoi să meargă, să care sacoșe ușoare de cumpărături, să conducă o mașină și să stea jos atât timp cât se simt confortabil. Vindecarea completă a discului durează aproximativ 6 săptămâni, în această perioadă trebuie evitată ridicarea de greutăți, de exemplu.

Riscul de recidivă

Smart Living: Dispare complet durerea după operație?

Prof. univ. dr. Manfred Mühlbauer: Durerea cauzată de hernia de disc provine de la un nerv comprimat. După îndepărtarea chirurgicală a herniei de disc, nervul nu mai este comprimat. În unele cazuri, nervul are nevoie de o perioadă până se recuperează complet, iar analgezicele sunt necesare timp de câteva zile după operație.

Majoritatea pacienților spun că durerea a fost atenuată cu aproximativ 90% imediat după operație. Recuperarea deficitelor neurologice, cum ar fi amorțeala sau slăbiciunea motorie, poate dura mai mult timp și poate necesita un tratament postoperator suplimentar, cum ar fi tratamentele fizice. Șansele de recuperare a deficitelor neurologice cauzate de o hernie de disc sunt mult mai mari odată ce hernia este îndepărtată, bineînțeles.

Smart Living: Există riscul ca hernia să reapară după operație?

Prof. univ. dr. Manfred Mühlbauer: În timpul operației de disc, sunt îndepărtate doar părțile herniate ale discului și, eventual, fragmentele libere, dacă acestea se găsesc în interiorul discului. În special inelul fibros puternic – care reprezintă aproximativ 30% din întregul volum al discului – este lăsat la locul lui. Îndepărtarea acestui inel fibros ar cauza instabilitate și ar deveni necesară fuziunea cu șuruburi și tije.

Prin urmare, chiar și după o operație la disc, există încă mult țesut discal la locul lui și poate apărea o hernie de disc recurentă. Riscul este de aproximativ 5% și este foarte asemănător cu riscul unei hernii de disc recurente atunci când se alege un tratament conservator în locul intervenției chirurgicale.

Smart Living: Ce putem face pentru a ne menține coloana vertebrală sănătoasă? Cum prevenim, dacă este posibil, hernia de disc?

Prof. univ. dr. Manfred Mühlbauer: Fiecare coloană vertebrală prezintă o degenerare naturală în timp. Și, chiar dacă chirurgia poate face lucruri uimitoare în zilele noastre, tot nu putem implanta o nouă coloană vertebrală. Întreaga coloană vertebrală este înconjurată de mușchi puternici. Nu este vorba doar de mușchii spatelui, ci mai ales de mușchii profunzi ai stomacului și ai trunchiului.

Acești mușchi pot proteja coloana vertebrală prin preluarea unor sarcini mari care, altfel, trebuie să fie suportate în totalitate de coloană. Antrenarea acestor mușchi pe tot parcursul vieții este cel mai bun lucru pentru a vă proteja coloana vertebrală. Nu se poate evita complet apariția unei hernii de disc, dar se poate reduce cu siguranță riscul de hernie de disc.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare