Hipotiroidismul, cea mai frecventă tulburare tiroidiană, poate fi o cauză a depresiei

Tulburările de concentrare, de memorie, depresia, pielea uscată și problemele de fertilitate pot fi cauzate de hipotiroidism, o afecțiune care se instalează atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni.
Tiroida este o glandă mică, în formă de fluture, situată la baza gâtului și este responsabilă pentru furnizarea de energie în tot organismul. Controlează inclusiv bătăile inimii și sistemul digestiv. Fără cantitatea necesară de hormoni tiroidieni, toate funcțiile corpului încep să încetinească.

„Din populația totală, 10%-20% are probleme cu tiroida. Hipotiroidismul reprezintă o scădere a funcționării glandei tiroide. Ca și frecvență, în patologia tiroidiană, ocupă mai mult de 50%-60%.“
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog
Hipotiroidism subclinic: TSH mărit, hormoni tiroidieni normali
Există și hipotiroidism subclinic, adică o formă precoce și ușoară a afecțiunii. Există un dezechilibru hormonal ușor, dar manifestările nu au apărut încă.
Se numește hipotiroidism subclinic deoarece doar nivelul seric al hormonului stimulator al tiroidei (TSH) este puțin peste limita normală. Hormonii tiroidieni produși de glanda tiroidă se află încă în limite normale.
Din ce cauze apare hipotiroidismul
Hipotiroidismul, caracterizat printr-o scădere a producției de hormoni tiroidieni, se clasifică în:
- primar – care poate fi congenital sau dobândit;
- secundar.
Hipotiroidismul primar, cu TSH mărit: congenital sau dobândit
„În hipotiroidismul primar, glanda tiroidă poate să nu funcționeze corect din motive congenitale, atunci când apare o lipsă a glandei tiroide (agenezie), scăderea de volum a glandei tiroide (hipoplazie) sau dishormonogeneză – când glanda tiroidă există, dar nu funcționează corect. Acest diagnostic poartă denumirea de mixedem congenital. Se diagnostichează, de obicei, în primele zile de viață și necesită tratament tot timpul.“
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog
Hipotiroidismul primar dobândit este cauzat de afectarea în timp a glandei tiroide. Cel mai frecvent motiv îl reprezintă bolile autoimune care apar, în general, la femei sau se pot declanșa în timpul copilăriei.
Pe primul loc într-un top al cauzelor hipotiroidismului se află tiroidita Hashimoto (popular, i se mai spune hipotiroidism imun), o afecțiune autoimună mai frecventă la femei decât la bărbați.
„Alte cauze importante sunt: cele chirurgicale – când glanda tiroidă este extirpată din motive legate de prezența unei patologii tiroidiene; în condiții de radioterapie ce afectează funcția tiroidiană, radioterapie care se face pentru alte afecțiuni în afară de cea tiroidiană. Mai sunt și alte cauze mai puțin întâlnite: boli infiltrative granulomatoase, boli inflamatorii cronice.”
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog
Hipotiroidismul secundar: TSH scăzut
Hipotiroidismul secundar este o afecțiune mult mai rar întâlnită decât hipotiroidismul primar.
În mod normal, glanda hipofiză secretă hormoni ca: prolactina (hormonul producției de lapte), hormonul de creștere și TSH. Hipotiroidismul secundar apare, potrivit medicului endocrinolog, din cauza scăderii funcției glandei hipofize și a hipotalamusului, adică hipotiroidismul central, în care TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) este scăzut. În cele mai comune forme de hipotiroidism (hipotiroidismul primar), TSH are valori mărite.
Deficitul de TSH din hipotiroidismul secundar provoacă simptome similare hipotiroidismului primar, dar tratamentul este complet diferit.
Cauzele centrale sunt, de obicei:
- tumori,
- inflamații,
- infecții,
- boli infiltrative,
- trumatisme,
- intervenții chirurgicale,
- radioterapie ce afectează funcția glandei hipofize.
Ce simptome apar în caz de hipotiroidism: rezistența la diete este unul dintre semne
Simptomele date de deficitul de hormoni tiroidieni sunt polimorfe și se instalează în timp.
Hipotiroidismul la copii – simptome
La copii, hipotiroidismul se manifestă prin:
- întârzieri în creștere și dezvoltare,
- plus ponderal cu stagnare staturală,
- întârzieri pubertare,
- deficit de învățare.
Simptome ale hipotiroidismului la femei și bărbați
La femei apar predominant:
- kilograme în plus și rezistența la diete,
- aspectul pufos de retenție de apă,
- oboseală,
- dereglări menstruale,
- constipație,
- piele uscată și mâncărimi,
- sensibilitate la frig,
- nivel scăzut de transpirație,
- ritm cardiac scăzut,
- colesterol mărit,
- păr subțire și uscat,
- răgușeală,
- dureri articulare sau probleme de mobilitate articulară,
- probleme de fertilitate,
- probleme cu memoria,
- tulburări de concentrare,
- depresie.
La bărbați, manifestările sunt aproximativ similare, doar că se asociază cu stări de oboseală mai accentuate și cu scăderea forței musculare.
Informații complete despre cele mai frecvente afecțiuni ale tiroidei găsiți aici.
Prea puțini hormoni tiroidieni, risc de depresie

Există o legătură demonstrată între hipotiroidism și depresie. Cauzele sunt neclare încă, totuși, depresia ar putea fi o consecință a scăderii generale a nivelului de energie și a deteriorării stării de sănătate.
64% din femeile cu hipotiroidism și 57% din bărbații cu această afecțiune raportează stări depresive, potrivit unui articol medical publicat în revista „Clinical Endocrinology“. Aproximativ aceleași proporții din pacienții cu o tiroidă hipoactivă se confruntă și cu anxietatea.
Hipotiroidismul depistat în sarcină trebuie monitorizat atent
Profilul TORCH recomandat în sarcină sau chiar în setul de analize de dinainte de a rămâne însărcinată poate depista unele probleme ale tiroidei.
Femeile diagnosticate cu hipotiroidism și care vor să rămână însărcinate trebuie să știe că se confruntă cu o serie de provocări. Funcționarea deficitară a glandei tiroide sau un control insuficient al hipotiroidismului în sarcină poate duce la:
- anemie,
- pierderea sarcinii,
- preeclampsie,
- nașterea unui făt mort,
- copil cu greutate mică la naștere,
- probleme de dezvoltare cerebrală,
- defecte congenitale.
O femeie însărcinată depistată cu hipotiroidism trebuie să țină constant legătura cu medicul endocrinolog. Acesta solicită testarea regulată a hormonilor tiroidieni și recomandă, în cazul în care este nevoie, tratament pentru reechilibrarea tiroidei.
Lista completă a investigațiilor medicale necesare în sarcină o găsiți aici.
Ce analize pot depista hipotiroidismul
„Diagnosticul se pune pe baza analizelor. Este vorba depre investigații de laborator care pot arăta o anemie feriprivă sau o anemie Biermer (n.r. – anemie pernicioasă) asociată cu boala tiroidiană autoimună și cu dislipidemie, adică LDL colesterol crescut.”
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog
Se dozează, de regulă:
- TSH,
- fT4 (free T4 – tiroxina liberă).
Pentru depistarea cauzei, se dozează titrurile de anticorpi ATPO (anti-tiroidperoxidaza), ATG (anti-tiroglobulină). Dezechilibrele acestora indică prezența unei boli autoimune. De asemenea, se analizează diverși markeri tumorali, în contextul în care ecografia arată un nodul.
Medicul subliniază că ecografia de tiroidă este metoda de elecție care poate diagnostica un hipotiroidism, o gușă polinodulară, deci noduli pe tiroidă, o boală inflamatorie autoimună, tiroidita cronică autoimună Hashimoto.
Tratament de substituție hormonală
În hipotiroidism, tratamentul se face cu hormoni tiroidieni de substituție în doze ajustate vârstei.
„La copiii născuți cu mixedem congenital, tratamentul trebuie început imediat, iar dozele sunt destul mari, tratamentul este pe viață. Ulterior, în funcție de momentul vieții când apare hipotiroidismul, doza se ajustează și necesită un control endocrinologic periodic prin investigații și ecografie de tiroidă.“
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog
Cel mai eficient tratament pentru hipotiroidism este reprezentat de levotiroxină. Aceasta este varianta sintetică a hormonului T4 (tiroxină totală) secretat de glanda tiroidă. Medicamentul are rolul de a regla nivelul hormonilor tiroidieni în fluxul sangvin.
Odată ce echilibrul hormonal a fost stabilit cu ajutorul tratamentului, simptomele vor dispărea în majoritatea cazurilor sau măcar vor deveni mai suportabile. Între momentul începerii tratamentului și primele semne de ameliorare pot trece câteva săptămâni.
În cele mai multe cazuri, persoanele cu hipotiroidism trebuie să țină tratamentul toată viața, dar dozele trebuie ajustate periodic.
Hipotiroidism tratament naturist
În hipotiroidism se utilizează și alte tratamente adjuvante, potrivit medicului endocrinolog, dar care nu pot înlocui tratamentul clasic, de substituție hormonală.
Se administrează seleniu, iod, vitamina D, cupru, zinc în varii combinații de suplimente.
Regulile principale de alimentație în hipotiroidism

De obicei, persoanele cu hipotiroidism nu au o dietă specifică pe care ar trebui să o urmeze. Cu toate acestea, există câteva modificări ale dietei care pot fi de ajutor.
Tiroida are nevoie de cantități adecvate de iod, seleniu și zinc pentru a funcționa optim, dar nu este nevoie neapărat să apelezi la suplimente.
Iodul
Persoanele care au depistat un deficit de iod în organism pot adăuga sare iodată în mâncare. De asemenea, pot suplimenta dieta cu:
- alge marine,
- pește,
- lactate,
- ouă.
Seleniul
Nu ai nevoie de suplimente cu seleniu decât în situațiile rare în care îți sunt recomandate de medic. Altfel, poți asimila acest mineral din dietă. Include în alimentație:
- nuci de Brazilia,
- ton,
- sardine,
- ouă,
- leguminoase (fasole, mazăre, năut, linte etc.)
Zincul
Carențele de zinc sunt rare în țările dezvoltate. Totuși, dacă ai fost diagnosticat cu hipotiroidism, îți poți asigura un nivel optim de zinc dacă incluzi în dietă:
- carne de vită,
- pui,
- scoici,
- stridii.
Ai grijă la consumul de soia și de fibre!
Soia poate împiedica absorbția hormonilor tiroidieni. Dacă bei sau mănânci prea multe produse din soia, este posibil ca organismul să nu poată absorbi corect hormonii de substituție. Evită, așadar, consumul de soia timp de cel puțin 4 ore înainte și după ce îți iei tratamentul.
La fel ca soia, prea multe fibre alimentare pot împiedica absorbția hormonilor necesari.
Fibrele sunt necesare, deci nu le poți exclude în totalitate. În schimb, poți evita să îți iei tratamentul câteva ore după ce ai consumat alimente bogate în fibre (cereale integrale, varză, sfeclă, morcovi, mere cu tot cu coajă).
Complicații

Hipotiroidismul netratat poate duce la o serie de probleme de sănătate:
- Guşa. În hipotiroidism, gușa apare în cazul unui deficit de iod sau atunci când s-a instalat tiroidita Hashimoto. Aceasta poate afecta aspectul fizic și poate cauza probleme de respirație și de deglutiție.
- Probleme cu inima. Hipotiroidismul poate fi, de asemenea, asociat cu un risc crescut de boli de inimă și insuficiență cardiacă, din cauza nivelurilor ridicate de colesterol LDL prezent la persoanele cu tiroidă subactivă.
- Probleme de sănătate mintală. Depresia poate apărea la debutul hipotiroidismului și poate deveni mai severă în timp. Hipotiroidismul poate provoca, de asemenea, încetinirea funcției mentale.
- Neuropatie periferică. Hipotiroidismul netratat poate provoca, pe termen lung, leziuni ale nervilor periferici. Aceștia sunt nervii care transportă informații de la creier și măduva spinării către restul corpului – de exemplu, către brațe și picioare. Neuropatia periferică poate provoca durere, amorțeală și furnicături în zonele afectate.
- Mixedem. Această afecțiune rară, care pune viața în pericol, este rezultatul hipotiroidismului, pe termen lung, nediagnosticat. Semnele și simptomele sale includ intoleranță intensă la frig și somnolență, urmate de letargie profundă și pierderea stării de conștiență.
- Infertilitate. Nivelurile scăzute de hormoni tiroidieni pot interfera cu ovulația, afectând fertilitatea.
- Defecte congenitale. Bebelușii născuți de femei cu boală tiroidiană netratată pot avea un risc mai mare de malformații congenitale în comparație cu bebelușii născuți de mame sănătoase. Acești copii sunt, de asemenea, mai predispuși la grave probleme intelectuale și de dezvoltare.
- Sugarii cu hipotiroidism netratat prezent la naștere prezintă riscul unor probleme grave atât în dezvoltarea fizică, cât și în cea mentală.