Căderea de calciu: semne de alarmă și măsuri de prim ajutor

De la furnicături și amorțeli la tulburări de ritm cardiac și depresie. Ce simți când ai o cădere de calciu și cum o poți corecta rapid

Căderea de calciu, numită și hipocalcemie, poate fi responsabilă pentru stările de iritabilitate și tulburările de concentrare, iar în forma cronică, manifestările neurologice pot merge până la depresie, tulburări de personalitate și chiar convulsii.

Lipsa de calciu reprezintă o scădere a nivelului de calciu din sânge sub pragul de 8,8 mg/dl (pentru calciul seric total) sau sub 4,7 mg/dl (pentru calciul ionic), potrivit Manualului Merck.

Hipocalcemia poate fi cronică (nivel insuficient pe o perioadă lungă de timp), cauzată de o altă afecțiune, sau tranzitorie, în cazul unui necesar mai mare de calciu (de exemplu, în cazul unei activități fizice intense sau al unui stres emoțional puternic).

Căderi de calciu: simptome ale formelor acute și cronice


„Simptomele hipocalcemiei sunt foarte variate, de la cele foarte ușoare, uneori imperceptibile, până la simptome amenințătoare de viață. În general, dacă scăderea nivelului de calciu este cronică (de obicei, secundară unei alte afecțiuni, cum ar fi hipoparatiroidismul sau insuficiența renală), pacientul descrie unghii fragile, piele uscată, probleme dentare, cataractă, dar și simptome neurologice care pot merge până la depresie și tulburări de personalitate și chiar convulsii.“

Dr. Sorina Bălan, medic specialist medicină internă, în cadrul Enayati Medical City

În cazul scăderii bruște a nivelului de calciu din sânge, stadiile inițiale pot fi, potrivit medicului, iritabilitate și tulburare de concentrare, urmând ca, dacă nivelul nu este corectat, să progreseze către:

  • furnicături și amorțeli în jurul gurii sau la nivelul degetelor,
  • crampe musculare (mai ales la picioare) sau chiar tetanie (spasme carpopedale – contracții involuntare la nivelul mâinilor și picioarelor),
  • tulburări de ritm cardiac,
  • sincope.

Legătura dintre transpirație și lipsa de calciu

O cauză a scăderii bruște a nivelului de calciu din organism este efortul fizic intens. Mai multe studii au demonstrat de-a lungul timpului că activitatea fizică „întărește“ oasele și previne osteoporoza. Totuși, oamenii de știință au pus sub semnul întrebării această teorie în ultimii ani. Există cercetări recente care arată că pierderile de minerale prin transpirație, în urma unui program de exerciții solicitant, duc la o lipsă acută de calciu. Cu toate că s-ar putea să avem manifestări date de căderea de calciu pe termen scurt, totuși oasele rămân neafectate de această lipsă de calciu.

„Majoritatea simptomelor provocate de căderea de calciu sunt nespecifice, de aceea în diagnosticul diferențial al crizelor de hipocalcemie pot intra paresteziile de orice cauză, epilepsia, alte tulburări ale electroliților din sânge, patologie endocrină (legată de glandele tiroidă și paratiroide). De aceea, primul pas este vizita la medic și dozarea nivelului seric de calciu, magneziu și vitamina D“, explică medicul Sorina Bălan.

Află de aici cele mai importante informații despre glandele paratiroide și rolul lor în reglarea nivelului de calciu și de vitamina D.

Cădere de calciu pe sistem nervos: anxietatea „roade“ calciul

În perioadele stresante, mai ales dacă sunt asociate cu hiperventilație, adică respirație accelerată și anxietate, avem nevoie de un aport suplimentar de calciu FOTO: Shutterstock

Este important să recunoaștem semnele unei căderi de calciu, pentru a le putea contracara cât mai repede și astfel, să prevenim simptomele mai severe.

„Uneori, este suficient un pahar cu lapte sau o tabletă de calciu, cu sau fără magneziu (magneziul insuficient în sânge poate duce la hipocalcemii). Este foarte important să ne păstrăm calmul, deoarece anxietatea duce la scăderea și mai rapidă a calciului din sânge. Dacă, totuși, nu reușim să controlăm simptomele, este bine să mergem la camera de gardă, unde reechilibrarea se poate face cu ajutorul unei perfuzii.“

Dr. Sorina Bălan, medic specialist medicină internă

Dacă se întâmplă ca astfel de simptome să se repete de mai multe ori, specialista recomandă să mergem la medic. Uneori, cauzele hipocalcemiei pot fi mai serioase:

În astfel de cazuri, se poate ca doar administrarea de calciu din când în când să nu fie suficientă. Pacientul poate necesita tratamente mai complexe.

Citește aici ce alte simptome pot anunța dereglări hormonale.

Rolul calciului în organism

„Calciul este al treilea cel mai abundent ion în organism, dar doar 1% din toată cantitatea se găsește în sânge. Restul de 99% este stocat în oase și în dantură. În mod normal, nivelul (n.r. – calciului în sânge, la adulții sănătoși) ar trebui să fie în intervalul 8,5 mg/dl – 10.2 mg/dl.“

Dr. Sorina Bălan, medic specialist medicină internă

În cazul copiilor, nivelurile de referință ale calciului seric sunt mai mari. De exemplu, pentru nou-născuți, vorbim de hipocalcemie sub valorile de 7,6 mg/dl, pentru cei între 10 zile și 2 ani – sub 9 mg/dl. După 2 ani, valorile normale sunt similare cu ale adulților.

Rolurile calciului sunt multiple și variate, potrivit medicului:

  • sistemul nervos are nevoie de calciu pentru a funcționa optim. Nervii au nevoie de calciu pentru a face schimb de mesaje cu creierul și cu restul organismului;
  • coagularea sângelui,
  • calciul este esențial pentru toate fenomenele electrice din corp, pentru contractilitatea cardiacă și a musculaturii în general;
  • oasele și dantura au nevoie de calciu suficient pentru a se menține puternice.

Unele studii sugerează că vitamina D împreună cu calciul pot avea beneficii dincolo de sănătatea oaselor. Mai exact, pot oferi protecție împotriva cancerului, diabetului și hipertensiunii arteriale. Dar dovezile despre astfel de beneficii pentru sănătate nu sunt suficiente.

Găsește aici trei controverse despre vitamina D explicate de specialiști și află pentru ce este cu adevărat bună vitamina D.

La ce poate duce lipsa de calciu

Dacă nu ai un aport suficient de calciu sau dacă suferi de o afecțiune care influențează în mod negativ nivelul calciului din corp, te poți confrunta cu diverse probleme de sănătate cauzate de fragilizarea oselor:

  • în cazul copiilor, lipsa de calciu îi împiedică să crească suficient în înălțime;
  • adulții pot avea probleme ale densității osoase, un factor de risc pentru osteoporoză.

Citește aici ce probleme pot anunța durerile de oase, chiar și cele ușoare.

Surse alimentare care previn căderea de calciu

căderea de calciu. sardine si varza kale
Sardinele și varza kale conțin cantități importante de calciu, dar și de vitamina D FOTO: Shutterstock

Necesarul de calciu depinde de vârstă și de sex. Bărbații au nevoie de 1.000 mg pe zi, până la vârsta de 70 de ani. După aceea, au nevoie de 1.200 mg de calciu zilnic.

Femeile trebuie să aibă un aport de 1.000 mg de calciu pe zi până la 50 de ani. După această vârstă, au nevoie de 1.200 mg.

Calciul poate fi găsit într-o varietate de alimente, inclusiv în:

  • produse lactate, cum ar fi brânză, lapte și iaurt;
  • legume cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi broccoli și kale;
  • pește cu oase moi comestibile, cum ar fi sardinele și somonul conservat;
  • alimente și băuturi îmbogățite cu calciu.

Pentru a absorbi calciul, organismul are nevoie și de vitamina D. Câteva alimente conțin, în mod natural, cantități mici de vitamina D, cum ar fi somonul conservat cu oase și gălbenușurile de ouă. De asemenea, poți obține vitamina D din alimente fortificate și din expunerea la soare. Doza zilnică recomandată de vitamina D este de 600 de unități internaționale (15 micrograme) pe zi.

Când e nevoie de suplimente de calciu

Te poți confrunta cu căderea de calciu și poți avea nevoie de suplimente dacă te afli într-una dintre următoarele situații:

  • ești vegan (sursele vegetale de calciu sunt mai puține decât cele de origine animală);
  • ai intoleranță la lactoză;
  • consumi cantități mari de proteine ​​sau sodiu, iar organismul elimină mai mult calciu;
  • urmezi un tratament cu corticosteroizi;
  • te confrunți cu anumite boli intestinale sau digestive care scad capacitatea organismului de a absorbi calciul. Printre acestea se numără: boala inflamatorie intestinală sau boala celiacă.

Găsește aici un mic ghid de veganism de la un medic român care a renunțat la orice aliment de origine animală.

Totuși, nu e indicat să iei suplimente „după ureche“. Ar trebui să ai recomandarea fermă a unui medic, doar dacă e necesar. Suplimentele de calciu nu sunt pentru toată lumea. De exemplu, dacă suferi de o afecțiune care provoacă exces de calciu în sânge (hipercalcemie), ar trebui să eviți suplimentele de calciu. O administrare necontrolată de suplimente cu calciu poate provoca pietre la rinichi.

Află de aici care sunt tratamentele eficiente recomandate de medic pentru litiaza renală.

În plus, poate exista o legătură între suplimentele de calciu și bolile de inimă. Dovezile sunt mixte și sunt necesare mai multe cercetări înainte ca medicii să cunoască efectul pe care suplimentele de calciu îl pot avea asupra riscului de atac de cord.

De asemenea, există îngrijorări și referitoare la suplimentele de calciu și cancerul de prostată. Unele studii au arătat că aportul ridicat de calciu din produse lactate și suplimente poate crește riscul. În același timp, un alt studiu mai recent a arătat că nu există un risc crescut de cancer de prostată asociat cu calciul provenit din alimente sau suplimente.

Găsește mai jos o listă cu informații despre alte carențe de minerale:

Ce simptome provoacă lipsa de magneziu.

Zincul are roluri vitale pentru imunitate. În ce alimente se găsește și ce doze se recomandă.

Lipsa de seleniu crește riscul bolilor de tiroidă. Ce doze recomandă medicul și care sunt cele mai bune surse.

Tipuri de suplimente de calciu

Calciul are nevoie de vitamina D pentru o bună asimilare în organism FOTO: Shutterstock

Există mai multe tipuri diferite de compuși de calciu utilizați în suplimente menite să combată lipsa de calciu. Fiecare compus conține cantități variate de calciu mineral, denumit calciu elementar:

  • carbonat de calciu (40% calciu elementar),
  • citrat de calciu (21% calciu elementar),
  • calciu lactic (13% calciu elementar),
  • gluconat de calciu (9% calciu elementar).

Pentru ce este bun calciul lactic

Proporția de calciu elementar oferă indicii privind cantitatea de calciu pe care o conține o doză. Mai exact, suplimentele cu carbonat de calciu, de exemplu, livrează o cantitate mai mare de calciu într-o doză mică. Este și cea mai ieftină formă de calciu, dar prezintă și cele mai mari riscuri de efecte adverse, printre care:

Pentru o absorbție optimă în corp, este nevoie să iei suplimentele cu carbonat de calciu în timpul mesei, fiindcă au nevoie de aciditate gastrică pentru a se asimila.

Citratul de calciu se absorabe cel mai ușor, nu trebuie luat în timpul mesei și are un risc scăzut de efecte adverse neplăcute. Citratul de calciu este recomandat persoanelor cu intestin iritabil și celor care iau antacide pentru probleme gastrice.

Suplimentele cu calciu lactic, pe lângă faptul că previn căderea de calciu, au și o acțiune antiseptică intestinală datorită radicalului lactic.

Calciul lactic se absoarbe, de asemenea, cu ușurință, dar e nevoie de mai multe doze într-o zi și, în plus, se recomandă administrarea lor după masă. Printre reacțiile adverse posibile se numără tulburările digestive: constipație, flatulență, eructații, greață, dureri abdominale; hipercalcemie; risc de hipofosfatemie (nivel scăzut de fosfor seric).

În plus, unele suplimente de calciu sunt combinate cu vitamine și alte minerale. De exemplu, unele suplimente de calciu pot conține și vitamina D sau magneziu.

Află de aici când și cum se ia magneziu: seara sau dimineața.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare