90% din durerile de cap nu au complicații. Ce semne arată că o durere de cap ascunde o boală gravă
Există peste 150 de tipuri de dureri de cap, conform Societatii Internaționale a Cefaleei. Dintre acestea, cele mai întâlnite sunt cefaleea tensională, migrena și durerea de cap provocată de abuzul de medicamente. Una din durerile de cap mai puțin frecvente este cea dată de sinuzită.
Durerea de cap nu ar trebui ignorată și e indicat să ne prezentăm la medic pentru câteva investigații care pot stabili cauza. Chiar dacă nu e vorba de ceva grav, putem primi tratamentul adecvat care să ne scape de dureri.
„Durerile de cap se împart în două mari categorii: cefalee primară și cefaleea secundară. Cefalee înseamnă orice fel de durere de la nivelul gâtului în sus. În tipurile de cefalee primară, durerea (însoțită sau nu de alte simptome), reprezintă o boală în sine și nu o manifestare a unei alte patologii.”
– Dr. Bogdan Pană, medic neurolog la Intermedicas.
Cefaleea primară apare, în mod recurent, încă din tinerețe (de obicei între 20 și 40 de ani) și, potrivit medicului neurolog, reprezintă 90% din totalul durerilor de cap.
În cefaleea secundară, trebuie căutată și tratată cauza care a declanșat durerea, cefaleea fiind doar un simptom al unei alte boli.
Durerile de cap și stări de greață, semne ale migrenei
Sunt anumite tipuri de cefalee care sunt mai frecvente și care sunt ușor recunoscute de către medic.
Medicul atrage atenția că, în cazul migrenei, durerile de cap sunt insuportabile și poate fi însoțită de greață, vărsături, iar zgomotul, lumina și mirosurile puternice pot fi foarte deranjante. Un atac de migrenă poate să dureze (netratat) între 4 și 72 de ore și poate fi precedat, în 15-20% din cazuri, de aură.
Aura este, de cele mai multe ori (85% din cazuri), vizuală și durează 20-60 de minute, timp în care pacienții descriu un spot luminos care se mărește, sau o linie luminoasă “în zig-zag”, potrivit neurologului.
Harta durerilor de cap
Cefaleea de tensiune, una din cele mai frecvente tipuri de dureri de cap
Un alt tip de durere de cap foarte frecventă este cefaleea de tensiune (sau de tip tensional).
„Este important să nu confundam cefalea de tensiune (care este un tip de cefalee primară), cu cefaleea cauzată de hipertensiune arterială,” subliniază dr. Pană.
Numele de cefalee de tensiune provine de la tensionare musculaturii din jurul capului, pe care cei afectați o descriu ca pe o menghină, sau o cască. Aceasta apare, conform medicului neurolog, în condiții de stres, sau de oboseală, de obicei, în a doua parte a zilei. Este de intensitate ușoară sau medie și este ameliorată de somn.
Află care este diferența dintre cefaleea de tensiune și cefaleea provocată de hipertensiune
Durerile de cap zilnice pot anunța cefaleea ”în ciorchine”
”Un tip particular de cefalee primară este cefaleea «în ciorchine». Aceasta poate fi confundată cu migrena, deoarece apare pe o parte a capului, este de intesitate severă, iar în timpul durerii deranjează zgomotul și lumina,” completează neurologul Bogdan Pană.
Diferențele sunt date de:
- durata atacului, care este mai scurtă (15-180 minute);
- de asocierea cu înroșirea ochiului, lacrimație, rinoree;
- de faptul că atacurile apar grupate (de aici provine și numele de ciorchine) între 1-8 atacuri pe zi, timp de mai multe zile sau luni.
În cazul acestui tip de durere de cap, medicul ne mai spune că atacurile apar la ore fixe, pot să trezească pacientul din somn, iar acesta este foarte agitat, spre deosebire de migrenă, situație în care oamenii preferă un loc întunecos, unde să stea liniștiți.
Dureri de cap: cauze
Medicul neurolog Bogdan Pană face un top al celor mai frecvente tipuri de dureri de cap.
În fruntea listei se află cefaleea de tensiune, de aceasta suferind cel puțin o dată pe an, 40% din populație.
Pe locul doi avem migrena care apare la 12% din populație (6% dintre bărbați și 17% dintre femei). Conform neurologului, migrena afectează un milliard de oameni și este prima cauză de dizabilitate, la nivel mondial, în cazul persoanelor cu vârsta până în 50 de ani.
Durerea de cap în spate poate anunța o problemă a coloanei cervicale
Următoarea pe listă, adică pe locul al patrulea, ca frecvență este durerea de cap provocată de patologia coloanei cervicale (cefalee spinală) – aproape la 3% din populație. Aceasta se resimte ca o presiune în zona gâtului și partea din spate a capului, dar poate să iradieze până la nivelul tâmplelor.
Cefaleea spinală poate fi și rezultatul presiunii scăzute a lichidului cefalorahidian după o puncție lombară. Din acest motiv, este cunoscută și ca durere de cap după puncție postdurală. S-ar putea să o resimiți astfel:
- durere de frunte,
- durere de tâmple,
- durerea de cap la ceafă.
Se estimează că durerile de cap provocate de patologia coloanei cervicale apar după o puncție lombară între 10% și 40% din cazuri.
Alte simptome asociate pot include:
- greaţă,
- dureri de gat,
- ameţeală,
- probleme de vedere,
- tinitus,
- pierderea auzului.
Durerile de cap, frunte și ochi pot apărea în cazul sinuzitei
Un lucru curios e că durerea de cap cauzată de sinuzită este mult mai rară decât am putea crede. Conform mai multor studii, aproape 90% dintre pacienții autodiagnosticați cu sinuzită au de fapt migrenă.
”Durerea de cap, în cazul sinuzitei, este cu caracter de presiune, în special, în zona feței și este agravată de aplecare. Durerea se poate însoți de rinoree purulentă, congestie nazală sau a feței, febră, oboseală, presiune la nivelul urechilor, tulburare a mirosului sau respirație urât mirositoare.”
Dr. Bogdan Pană, medic neurolog
De ce dă cofeina dureri de cap și frunte
Cofeina influențează fluxul de sânge către creier. Așadar, atât excesul, cât și lipsa de cofeină poate da dureri de cap, dar și lipsa ei, în cazul persoanelor obișnuite să consume frecvent.
Când obișnuiești să-ți expui creierul la o anumită cantitate de cofeină, în fiecare zi, s-ar putea să te doare capul dacă nu îți iei ”doza”.
Fluctuațiile hormonale pot da dureri de cap în sarcină sau la menstruație
Femeile se confruntă adesea cu dureri de cap provocate de fluctuațiile hormonale. Menstruația, utilizarea pilulelor contraceptive și sarcina afectează nivelurile de estrogen, putând duce la apariția durerilor de cap.
Acele dureri de cap asociate, în mod specific, cu ciclul menstrual sunt cunoscute și sub denumirea de migrenă menstruală. Acestea pot apărea chiar înainte, în timpul sau imediat după menstruație, precum și în timpul ovulației.
Află care sunt simptomele unei dereglări hormonale, din acest material
Hemicrania continua: o durere de cap permanentă
Hemicrania continua este o durere de cap moderată care afectează doar o parte a capului și durează cel puțin 3 luni, fără oprire. Este posibil ca în unele perioade intensitatea durerii să crească de câteva ori pe zi.
Cercetătorii estimează că reprezintă aproximativ 1% din totalul durerilor de cap. Este de două ori mai frecventă la femei.
Acest tip de cefalee poate fi însoțită și de:
- lăcrimare sau înroșirea ochilor,
- congestia nazală sau rinoree,
- pleoapa căzută,
- transpirație pe frunte,
- mioză (micsorarea diametrului pupilelor si contracția irisului),
- neliniște sau agitație.
Cefalee de hipertensiune arterială
Hipertensiunea arterială poate provoca dureri de cap. Acest tip de durere de cap semnalează o urgență medicală. Apare atunci când tensiunea arterială crește periculos de mult.
O durere de cap provocată de hipertensiune arterială va apărea, de obicei, pe ambele părți ale capului și se agravează la efort. Are adesea caracter pulsatil.
Cefalee post traumatică
Durerile de cap post traumatice pot apărea după orice tip de leziune la nivelul capului. Aceste dureri de cap se simt ca o migrenă sau ca o cefalee de tensiune. De obicei, acestea durează de la 6 până la 12 luni după lovitură. Ele pot deveni cronice.
Durerile de cap și amețeli, după efort fizic
Cefaleea de efort apare rapid după o perioadă de activitate fizică intensă. Ridicarea greutăților, alergatul și chiar contactele sexuale sunt declanșatori comuni ai durerilor de cap. Se consideră că aceste activități duc la creșterea fluxului de sânge către craniu, ceea ce poate duce la o durere de cap pulsatilă în ambele părți ale capului.
O cefalee de efort poate fi înoțită și de amețeli însă nu ar trebui să dureze prea mult, ci să treacă de la sine în câteva minute sau ore.
Ce boli ascund durerile de cap și când e cazul să ne alarmăm
Există anumite semne de alarma, care ar trebui să atenționeze atât medicii, cât și pacienții.
Dr. Pană atrage atenția că ne putem gandi la o cefalee secundară, potențial severă atunci când:
- Există semne ale unei alte boli sistemice (febră, scădere în greutate);
- Pacientul are un istoric de neoplazie, HIV sau boală autoimună;
- Există semne neurologice (stare confuzională, semne de iritație meningeală);
- Durerea de cap apare brusc sau apare la vârsta peste 50 de ani sau atunci când pacientul spune că este cea mai mare durere din viață;
- Durerea își schimbă caracterul în funcție de poziție sau dacă se agravează după tuse/strănut;
- Durerea apare după un traumatism;
- Durerea de cap își schimbă caracterul față de cel cunoscut (dacă doare altfel față de cum durea de obicei).
Durere de cap bruscă și intensă, o urgență medicală
O astfel de cefalee este extrem de severă, apare rapid, atingând intensitatea maximă în mai puțin de un minut. Poate fi benignă, dar poate reprezenta și un simptom al unei afecțiuni grave care necesită îngrijiri medicale de urgență.
În unele cazuri, o durere de cap fulgetăroare poate anunța:
- rupturi sau blocaje ale vaselor de sânge,
- accident vascular cerebral,
- leziuni cerebrale,
- sindrom de vasoconstricție cerebrală reversibilă,
- vasculită (inflamația vaselor de sânge),
- apoplexie hipofizară (hemoragie la nivelul hipofizei).
Solicită imediat ajutor medical dacă experiemntezi o astfel de durere!
Dureri de cap dese și intense
Acest tip de dureri de cap sunt intense însă durează doar câteva secunde. Pot apărea de câteva ori pe zi fără niciun avertisment. Se pot resimți ca o înțepătură sau mai multe înțepături succesive.
De obicei, se deplasează în diferite părți ale capului. Dacă totuși apar întotdeauna în același loc, ar putea fi un simptom al unei afecțiuni de bază.
Analize pentru durerile de cap
„În cele mai multe cazuri, este esențială o anamneză corectă și completă. În cazul tipurilor de cefalee primară, atunci când diagnosticul este unul clar, nu mai sunt necesare alte investigații. În cazul lor este vorba de o tulburare de funcționare a creierului, nu una de structură, așa că examinările imagistice nu găsesc modificări care sa le explice,” explică dr. Bogdan Pană.
Dacă diagnosticul nu este unul clar, sau dacă se suspectează o cauză secundară a durerii, medicul poate recomanda investigații imagistice la nivelul capului, coloanei, sau altor părți ale corpului (IRM, CT), analize de sânge, analiza lichidului cefalorahidian, EEG, consult oftalmologic, ORL sau alte specialități.
Antinevralgic pentru durerea de cap
Diferite tipuri de dureri de cap vor fi gestionate diferit. Tratamentele pot varia de la simple modificări ale alimentației până la proceduri invazive efectuate de către medic.
De exemplu, cefaleea de tensiune poate fi ameliorată cu:
- aspirină,
- ibuprofen,
- naproxen,
- acetaminofen,
- cofeină.
Antinevralgicul, de exemplu, are în componență și aspirină, și paracetamol și cofeină așa că poate fi eficient în cazul durerilor de cap moderate.
Cefaleea ”în ciorchine” cu:
- oxigenoterapie,
- sumatriptan,
- anestezic local (lidocaina).
Pastile, spray-uri nazale sau injecții pentru migrene
Dacă antiinfmatoarele nesteroidiene nu reduc durerea în timpul unui atac migrenos, medicul poate recomanda alte tipuri de tratamente, printre care și triptani, adică medicamente care scad inflamația și modifică fluxul de sânge în creier. Ele se găsesc sub formă de spray-uri nazale, pastile și injecții.
Află mai multe informații despre migrene și alte metode de tratament din acest material
Hemicrania continua se tratează cu indometacină
Indometacina este un medicament din familia medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene. O doză mică de trei ori pe zi în timpul meselor ameliorează de obicei simptomele acestui tip de durere de cap în 24 de ore.
Administrarea indometacinei poate avea reacții adverse, mai ales la doze mai mari, așa că se recomandă, în general, administrarea celei mai mici doze posibile.
Alte medicamente pentru durerea de cap secundară pot fi cele care tratează afecțiunea de bază.
Ce cauze poate avea o durere de cap la copii
Durerile de cap la copii sunt frecvente și, de obicei, nu sunt grave. La fel ca adulții, copiii pot dezvolta diferite tipuri de dureri de cap, inclusiv migrene sau dureri de cap de tensiune. De asemenea, copiii pot avea dureri de cap cronice zilnice.
În unele cazuri, durerile de cap la copii sunt cauzate de o infecție, niveluri ridicate de stres sau anxietate sau traumatisme minore ale capului.
Iată care sunt ceele mai frecevente cauze ale durerilor de cap la copii:
- Boli și infecții: răceala, gripa și infecțiile urechilor și sinusurilor sunt unele dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap la copii. Foarte rar, meningita sau encefalita pot provoca dureri de cap;
- Traumatisme: cucuiele și vânătăile pot provoca dureri de cap. Deși, majoritatea loviturilor la cap sunt minore, solicită imediat asistență medicală dacă un copil cade în cap sau este lovit puternic în cap. De asemenea, contactează medicul dacă durerea de cap a copilului se agravează, în mod constant, după o lovitură la cap;
- Factori emoționali: stresul și anxietatea – declanșate de probleme cu colegii, profesorii sau părinții – pot juca un rol în apariția durerilor de cap ale copiilor. Copiii cu depresie se pot plânge de dureri de cap, mai ales dacă au probleme în a-și recunoaște sentimentele de tristețe și singurătate;
- Predispozitie genetică: durerile de cap, în special migrenele, tind să fie ereditare;
- Anumite alimente și băuturi: nitrații – un tip de conservanți alimentari care se găsesc în carnea procesată – pot declanșa dureri de cap, la fel ca aditivul alimentar MSG. De asemenea, prea multă cofeină – provenită din cola, ciocolată și băuturi pentru energizante – poate provoca dureri de cap;
- Probleme la creier: rareori, o tumoră cerebrală sau un abces sau o hemorgagie pot apăsa pe zone ale creierului, provocând o durere de cap cronică, care se agravează. De obicei, în aceste cazuri, totuși, există și alte simptome, cum ar fi probleme de vedere, amețeli și lipsă de coordonare.