Tipuri de dureri de cap și ce le provoacă. Semne de alarmă

90% din durerile de cap nu au complicații. Ce semne arată că o durere de cap ascunde o boală gravă

  Există peste 150 de tipuri de dureri de cap, conform Societatii Internaționale a Cefaleei. Dintre acestea, cele mai întâlnite sunt cefaleea tensională, migrena și durerea de cap provocată de abuzul de medicamente. Una din durerile de cap mai puțin frecvente este cea dată de sinuzită.

  Durerea de cap nu ar trebui ignorată și e indicat să ne prezentăm la medic pentru câteva investigații care pot stabili cauza. Chiar dacă nu e vorba de ceva grav, putem primi tratamentul adecvat care să ne scape de dureri.

  „Durerile de cap se împart în două mari categorii: cefalee primară și cefaleea secundară. Cefalee înseamnă orice fel de durere de la nivelul gâtului în sus. În tipurile de cefalee primară, durerea (însoțită sau nu de alte simptome), reprezintă o boală în sine și nu o manifestare a unei alte patologii.”

  – Dr. Bogdan Pană, medic neurolog la Intermedicas.

  Cefaleea primară apare, în mod recurent, încă din tinerețe (de obicei între 20 și 40 de ani) și, potrivit medicului neurolog, reprezintă 90% din totalul durerilor de cap. 

  În cefaleea secundară, trebuie căutată și tratată cauza care a declanșat durerea, cefaleea fiind doar un simptom al unei alte boli.

  Tipuri de dureri de cap. Cum le deosebim

  Sunt anumite tipuri de cefalee care sunt mai frecvente și care sunt ușor recunoscute de către medic. 

  „Migrena, de exemplu, este printre cele mai cunoscute. Durerea, în cazul migrenei este, de obicei, pe o singură parte a capului, pulsatilă (zvâcnește), iar de multe ori împiedică pacientul să își desfășoare activitățile obișnuite, atât prin  severitatea durerii, cât și prin faptul că se accentuează la efort.”

  Bogdan Pană, medic neurolog

  Medicul atrage atenția că migrena poate fi însoțită de greață, vărsături, iar zgomotul, lumina și mirosurile puternice pot fi foarte deranjante. Un atac de migrenă poate să dureze (netratat) între 4 și 72 de ore și poate fi precedat, în 15-20% din cazuri, de aură.

  Aura este, de cele mai multe ori (85% din cazuri), vizuală și durează 20-60 de minute, timp în care pacienții descriu un spot luminos care se mărește, sau o linie luminoasă “în zig-zag”, potrivit neurologului.

  Tipuri de dureri de cap: cefaleea de tensiune

  Un alt tip de durere de cap foarte frecventă este cefaleea de tensiune (sau de tip tensional). 

  „Este important să nu confundam cefalea de tensiune (care este un tip de cefalee primară), cu cefaleea cauzată de hipertensiune arterială,” subliniază dr. Pană.  

  Numele de cefalee de tensiune provine de la tensionare musculaturii din jurul capului, pe care cei afectați o descriu ca pe o menghină, sau o cască. Aceasta apare, conform medicului neurolog, în condiții de stres, sau de oboseală, de obicei, în a doua parte a zilei. Este de intensitate ușoară sau medie și este ameliorată de somn.

  ”Un tip particular de cefalee primară este cefaleea «în ciorchine». Aceasta poate fi confundată cu migrena, deoarece apare pe o parte a capului, este de intesitate severă, iar în timpul durerii deranjează zgomotul și lumina,” completează neurologul Bogdan Pană.

  Diferențele sunt date de:

  • durata atacului, care este mai scurtă (15-180 minute);
  • de asocierea cu înroșirea ochiului, lacrimație, rinoree;
  • de faptul că atacurile apar grupate (de aici provine și numele de ciorchine) între 1-8 atacuri pe zi, timp de mai multe zile sau luni.

  În cazul acestui tip de durere de cap, medicul ne mai spune că atacurile apar la ore fixe, pot să trezească pacientul din somn, iar acesta este foarte agitat, spre deosebire de migrenă, situație în care oamenii preferă un loc întunecos, unde să stea liniștiți. 

  Cele mai frecvente tipuri de dureri de cap

  Medicul neurolog Bogdan Pană face un top al celor mai frecvente tipuri de dureri de cap.

  În fruntea listei se află cefaleea de tensiune, de aceasta suferind cel puțin o dată pe an, 40% din populație. 

  Pe locul doi avem migrena care apare la 12% din populație (6% dintre bărbați și 17% dintre femei). Conform neurologului, migrena afectează un milliard de oameni și este prima cauză de dizabilitate, la nivel mondial, în cazul persoanelor cu vârsta până în 50 de ani. 

  „Cefaleea de abuz medicamentos este, din păcate, foare frecventă, afectând până la 5% dintre oameni. În acest caz, din cauza consumului inadecvat de medicamente, indiferent pentru ce tip de cefalee erau administrate, durerea de cap poate să devină din ce în ce mai frecventă, până când poate să apară zilnic”.

  Bogdan Pană, medic neurolog

  Următoarea pe listă, adică pe locul al patrulea, ca frecvență este durerea de cap provocată de patologia coloanei cervicale (aproape la 3% din populație). Aceasta se resimte ca o presiune în zona gâtului și partea din spate a capului, dar poate să iradieze până la nivelul tâmplelor.

  Un lucru curios e că durerea de cap cauzată de sinuzită este mult mai rară decât am putea crede. Conform mai multor studii, aproape 90% dintre pacienții autodiagnosticați cu sinuzită au de fapt migrenă.

  Când e cazul să ne alarmăm

  Există anumite semne de alarma, care ar trebui să atenționeze atât medicii, cât și pacienții.

  Dr. Pană atrage atenția că ne putem gandi la o cefalee secundară, potențial severă atunci când:

  • Există semne ale unei alte boli sistemice (febră, scădere în greutate);
  • Pacientul are un istoric de neoplazie, HIV sau boală autoimună;
  • Există semne neurologice (stare confuzională, semne de iritație meningeală);
  • Durerea de cap apare brusc sau apare la vârsta peste 50 de ani sau atunci când pacientul spune că este cea mai mare durere din viață;
  • Durerea își schimbă caracterul în funcție de poziție sau dacă se agravează după tuse/strănut;
  • Durerea apare după un traumatism;
  • Durerea de cap își schimbă caracterul față de cel cunoscut (dacă doare altfel față de cum durea de obicei).

  Tipuri de dureri de cap, analize necesare

  „În cele mai multe cazuri, este esențială o anamneză corectă și completă. În cazul tipurilor de cefalee primară, atunci când diagnosticul este unul clar, nu mai sunt necesare alte investigații. În cazul lor este vorba de o tulburare de funcționare a creierului, nu una de structură, așa că examinările imagistice nu găsesc modificări care sa le explice,” explică dr. Bogdan Pană.

  Dacă diagnosticul nu este unul clar, sau dacă se suspectează o cauză secundară a durerii, medicul poate recomanda investigații imagistice la nivelul capului, coloanei, sau altor părți ale corpului (IRM, CT), analize de sânge, analiza lichidului cefalorahidian, EEG, consult oftalmologic, ORL sau alte specialități.

  Îți recomandăm și

  SPUNE-ȚI POVESTEA »
  Căutare