Înțepături de insecte care te pot îmbolnăvi. Când trebuie să mergi la medic

Înțepături de insecte care te pot îmbolnăvi. Când trebuie să mergi la medic

Plimbările în natură sunt minunate, în special pe timp de vară, dar nu și când te confrunți cu înțepături de insecte. Nu sunt toate periculoase, dar e bine să știi de care să te ferești.

Unele insecte pot transmite anumite boli, iar altele stârnesc alergii. Veți afla mai jos care sunt acele înțepături de insecte periculoase și ce aveți de făcut când vă confruntați cu ele.

Înțepături de insecte: Căpușa și boala Lyme

În ultimii ani, s-a creat o adevărată isterie legată de mușcăturile de căpușă, care pot să afecteze pe oricine, cu multe consecințe grave asupra sănătății. Având o incidență care, de regulă, este mai intensă vara, atunci când mergi în parcuri, stai pe iarbă sau te plimbi desculț prin curte, mușcăturile de căpușă ar putea provoca așa-numita boală Lyme sau Borelioza, după cum mai este cunoscută.

Nu toate căpușele transmit automat, prin mușcătură, boala Lyme, ci doar cele care s-au hrănit cu sângele unui animal infectat, deoarece aceste insecte periculoase pot transmite mai departe diferiți agenți patogeni.

Ce este boala Lyme

Boala Lyme este caracterizată de apariția unor leziuni cutanate, cu aspectul unor inele, pe corp, care sunt însoțite de temperatură, frisoane, dureri musculare, umflături ale încheieturilor, dureri de cap, amețeli și alte simptome.

Aceste inele pe corp sunt semnul distinct al bolii Lyme

Totodată, boala Lyme poate să determine apariția unor complicații la nivelul sistemului nervos central, precum și artrită, după trecerea unor perioade de timp variabile de la momentul infectării.

Cum te aperi de căpușe

Vei evita mușcăturile de căpușă dacă te protejezi atunci când ieși în natură. Așadar, evită să mergi desculț, să dormi în iarbă sau în cort, verifică-ți pielea în timpul dușului, după fiecare excursie sau drumeție.

Dacă totuși s-a întâmplat să fii mușcat de o căpușă, este necesar să o îndepărtezi, astfel încât să nu rămână pe piele prea mult timp.

Dacă o căpușă rămâne în locul mușcăturii mai mult de 36 de ore, crește riscul infectării cu boala Lyme, în situația în care respectiva căpușă este purtătoare. Din păcate, există situații în care o persoana nu sesizează la timp că a fost mușcată de căpușă, pentru că mușcătura nu doare.

Căpușa se îndepărtează cel mai corect cu ajutorul unei pensete. Încearcă să apuci capul căpușei, astfel încât să poți extrage insecta cu tot cu clești. Căpușa nu trebuie strivită în timp ce se află pe piele, ci este indicat ca ea să fie scoasă cu totul. Aplică apoi un antiseptic local sau o cremă care conține antibiotic.

Este foarte important să nu strivești căpușa în procesul extragerii așa că, dacă observi că nu reușești să o scoți întreagă, este indicat să apelezi la ajutorul unui medic.

Sarcoptul râiei

Sarcoptes Scabiei, în termeni științifici, este un parazit care determină apariția râiei, atât la om cât și la unele animale. Microorganismul pătrunde în stratul superior al pielii și își depune ouăle.

Cele mai frecvente simptome ale scabiei sunt mâncărimile severe, accentuate pe timp de noapte, și apariția unor bube sau pete roșii la nivelul pielii. Scabia se transmite prin contact direct, de la piele la piele, cu o persoană infectată.

Ce este scabia și cum scapi de ea

Simptomele bolii apar, de regulă, după 4-8 săptămâni, în cazul unei persoane care nu a mai avut scabie. La o persoană care a mai avut scabie, simptomele apar mai devreme, în jur de 1-4 zile. Mâncărimile și erupția cutanată pot să apară pe mai multe zone ale corpului – pe brațe, degete, piept, între degete, zonele intime nefiind nici ele ocolite.

La adulți, de regulă, zona feței, a gâtului, a capului, precum și palme și tălpile nu sunt afectate, în schimb la copii erupțiile apar mai degrabă în aceste zone.

Acarianul care provoacă scabie la om ajunge sub piele și depune acolo ouă. De acolo, larvele ies la suprafața pielii și migrează spre alte zone. Riscul de a face scabie crește dacă frecventați locuri neigienizate sau zone supra aglomerate.

Pentru a scăpa de râie, este important să știi că sarcoptul nu supaviețuiește mai mult de 2-3 zile dacă este departe de pielea umană. Obiectele personale folosite de o persoană cu râie, precum prosoape, așternuturi de pat sau haine, pot să fie decontaminate prin spălare în apă caldă, la mașina de spălat și apoi uscare, cu ajutorul programelor speciale ale mașinii, sau pot fi duse la curățătorie.

În tratarea scabiei, dermatologul îți recomandă medicamente sau creme speciale. Acestea din urmă vor trebui să fie aplicate pe tot corpul și lăsate să acționeze mai multe ore. În unele situații, și persoanele apropiate unui pacient cu scabie trebuie să urmeze același tratament, indiferent dacă au semne de scabie sau nu.

Înțepături de insecte: Tigrul platanului

Tigrul platanului trăiește, cu precădere, în zonele în care există arbori de platan sau de frasin, însă nu exclusiv. Insecta poate să trăiască, în general, și în alte regiuni cu mulți copaci.

Deși această insectă transparentă are o denumire aproape feroce, în realitate are o mărime deloc indimidantă, de 4-6 mm.

Totuși, înțepătura aceste insecte poate să determine umflături, mâncărimi și erupții, la nivelul pielii, fără însă ca tigrul platanului să fie un pericol major pentru om.

Înțepătura tigrului platanului se observă pe piele sub forma unor pete roșii care nu sunt foarte mari, comparativ cu leziunile produse de păienjeni sau de țânțari.

Dacă te-a înțepat această insectă, evită să te scarpini, pentru a nu te infecta. Dezinfectează locul în care ai fost înțepat cu spirt și aplică o compresă rece, ca să reduci mâncărimea și inflamația.

Dacă senzația deranjantă de mâncărime nu trece până a doua zi, mergi la dermatolog.

Furnici– înțepături punctiforme multiple, intens pruriginoase

Furnicile se organizează în colonii și, de regulă, nu te mușcă decât în momentul în care le deranjeazi sau se simt amenințate. Nu toate furnicile produc neplăceri pentru om. Cea de care ar trebui să te ferești este furnica roșie, a cărei mușcătură provoacă apariția unor pustule la nivel pielii și, ulterior, a unor cicatrici. Pe piele pot să apară umflături dureroase, chiar bășici.

În cazul copiilor, mușcătura acestei furnici poate să determine o reacție alergică, dar nici adulții nu sunt ocoliți de alergii.

Așa arată înțepăturile de furnică

Ce faci dacă te-a înțepat o furnică

Senzația de mâncărime și umflarea zonei pot fi ameliorate cu ajutorul unor compresii cu gheață.

Dacă ai la îndemână gel de aloe vera sau miere, poți apela cu încredere la acestea, pentru a mai reduce din efectul neplăcut al înțepăturii.

Totuși, cel mai bine este să mergi la dermatolog, pentru că nu trebuie să subestimezi reacțiile alergice ale organismului la înțepături.

Păianjenul și dermatozele alergice

Deși păianjenii se numără printre insectele care îți pot trezi o frică exagerată, nu toți sunt neapărat și periculoși. Cu mare parte dintre speciile de păianjeni existente este posibil să nu ajungi niciodată să iei contact, însă cu altele te poți întâlni mai ușor, în natură, inclusiv în țara noastră.

De la inflamații roșiatice ale pielii, la leziuni mai mari cu aspect de hematom, înțepăturile de păianjen sunt o experiență neplăcută. În funcție de tipul păianjenului, acestea pot varia, însă păianjenii comuni nu au o mușcătură periculoasă pentru om.

Dacă remarci inflamație, roșeață, iritație, apariția unor pustule roșii, precum și stări de neliniște, transpirație, dureri de cap – este posibil să te fi mușcat un păianjen.

Un păianjen foarte periculos este Văduva-Neagră. Ai mare grijă cu mușcăturile unui astfel de păianjen, deoarece el există și pe teritoriul țării noaste. Mușcătura de Văduva-Neagră poate să provoace inclusiv senzația de amorțirea a zonei vizate, senzație de arsură, crampe musculare, hipersalivație, transpirație în exces.

Mergi la doctor dacă știi că te-a mușcat un astfel de păianjen, pentru că organismul ar putea să reacționeze intens la o asemenea mușcătură. Zona afectată trebui văzută, dezinfectă și îngrijită corespunzător la dermatolog.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare