Computer tomograf gratuit, cu trimitere de la medicul specialist

INTERVIU. Cum ne pregătim pentru un computer tomograf și cât durează investigația

Asigurații pot beneficia de computer tomograf gratuit cu trimitere de la medicul specialist în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În schimb, persoanele care nu au asigurare și cele care nu pot aștepta fondurile de la stat trebuie să plătească sume considerabile pentru a beneficia de această investigație.

Ce este, mai exact, un computer tomograf, ce indicații și contraindicații are, ne-a explicat as. univ. dr. Mihaela Buzoianu, medic specialist imagistică, cu specializare în RMN abdomen, pelvis și prostată.

Dr. Mihaela Buzoianu spune că CT-ul este o imagistică rapidă, este extrem de utilă în cazul urgențelor medicale, chirurgicale și posttraumatice. 

SmartLiving: Ce presupune și când se folosește tomografia computerizată?

Dr. Mihaela Buzoianu: Tomografia computerizată (CT) este o metodă imagistică de diagnosticare și monitorizare noninvazivă, nedureroasă, dar iradiantă, care utilizează razele X și tehnologia computerizată avansată pentru a reda imagini tridimensionale clare și detaliate ale structurilor interne și ale organelor parenchimatoase ale corpului (ficat, splină, pancreas, rinichi).

Este utilizată pentru a investiga anumite segmente ale organismului, la indicația medicului curant sau a medicului radiolog.

SmartLiving: Ce zone ale corpului/organe pot fi investigate cu CT-ul?

Dr. Mihaela Buzoianu: Evaluarea CT este utilizată pentru a investiga diferite regiuni anatomice ale corpului, precum:

  •  etajul cerebral,
  • etajul abdomino-pelvin (permițând evaluarea ficatului, pancreasului, a ambilor rinichi, a glandelor suprarenale, precum și axele vasculare arteriale și venoase de la acest nivel),
  • membrele,
  • segmentele osoase,
  • etajul toracic cu parenchimele pulmonare și structurile din interiorul cutiei toracice.

SmartLiving: Cât durează și cum ne pregătim pentru un CT?

Dr. Mihaela Buzoianu: Examinarea CT este una rapidă, de scurtă durată, iar în funcție de regiunea anatomică de examinat, de patologie și de protocolul ales, scanarea propriu-zisă poate dura între 2 și 5 minute, uneori cu achiziții tardive la circa 15 minute post-administrare, în cazul examinărilor uro-CT sau a protocoalelor specifice glandelor suprarenale.

În ceea ce privește pregătirea pacientului de dinaintea investigației, aceasta diferă în funcție de segmentul anatomic de examinat și de tipul de examinare.

SmartLiving: Ce presupune pregătirea pacientului pentru un computer tomograf pulmonar? 

Dr. Mihaela Buzoianu: Această investigație nu necesită o pregătire prealabilă specială. În schimb, pacientul trebuie să menționeze dacă există alergii cunoscute la substanța de contrast iodată sau anumite afecțiuni tiroidiene, pentru a se evita diverse efecte adverse, în cazul unei examinări cu administrare de contrast.

Pentru CT-ul cu substanță de contrast e nevoie de analize înainte

SmartLiving: Dar despre pregătirea pentru un CT de abdomen și pelvis ce ne puteți spune?

Dr. Mihaela Buzoianu: În ceea ce privește pregătirea pentru efectuarea unei examinări CT a etajului abdomino-pelvin, pacientul nu trebuie să mănânce sau să consume lichide cu 4-6 ore înaintea investigației.

Este necesar să se prezinte la clinică cu o oră și 30 de minute înaintea examinării, pentru că, în funcție de patologia pacientului, poate fi necesară administrarea per os (n.r. – pe cale orală) de contrast pozitiv (1.000 ml sau 1.500 ml de apă cu 10-15 ml de substanță de contrast iodată, pentru distensia anselor enterale sau colonice timp de o oră–o oră și 30 de minute).

Dacă se efectuează o examinare de tip entero-CT sau colo-CT, atunci este necesară, pentru o bună distensie (n.r. – întindere) a anselor enterale și colonice, administrarea de contrast negativ fie per os, fie retrograd (n.r. – pe cale rectală): 500 ml de apă și 500 ml de Manitol, după ce pacientul a urmat o pregătire specifică evacuării anselor digestive (evacuarea completă a tubului digestiv) cu 24 de ore înainte.

De asemenea, se menționează dacă există alergii cunoscute la substanța de contrast iodată, pentru a evita diverse efecte adverse, și se comunică medicului eventualele afecțiuni tiroidiene (administrarea contrastului la hipertiroidieni poate cauza crize tireotoxice, iar la cei care urmează tratament cu iod radioactiv, ineficientizează tratamentul prin blocarea tiroidei).

Dacă se urmează un tratament medicamentos, este recomandat să se întrebe medicul curant dacă poate fi urmat și înaintea investigației sau dacă este necesar să fie întrerupt.

În cazul utilizării substanței de contrast, este necesară recoltarea probelor renale cu cel mult 30 de zile înainte de investigație.

SmartLiving: Ce contraindicații are examinarea CT?

Dr. Mihaela Buzoianu: Printre contraindicațiile evaluării CT amintim:

  • sarcina;
  • alergiile cunoscute la substanța de contrast iodată, insuficiența renală (nu permite administrarea de contrast iodat);
  • hipertiroidismul (pot  apărea crize tireotoxice în timpul administrării substanței de contrast iodat);
  • feocromocitomul (pacienții pot prezenta episoade hipertensive în timpul administrării contrastului iodat);
  • miastenia gravis (există risc de agravare a bolii, necesită monitorizarea după administrarea substanței de contrast). 

Computer tomograf gratuit 

Persoanele cu asigurare de sănătate beneficiază de computer tomograf gratuit. Examinările CT sunt decontate integral de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pe baza biletului de trimitere de la un medic specialist în contract cu CNAS. Pentru acestea, pacientul trebuie să se prezinte la clinică cu:

  • bilet de trimitere de la medicul de familie/specialist în contract cu CNAS;
  • buletin sau carte de identitate;
  • dovada calității de asigurat (card de sănătate sau adeverință eliberată de CNAS în lipsa cardului).

Inclusiv unele clinici și spitale private au contract cu CNAS.

Cat costă un computer tomograf 

Pentru cei neasigurați, care nu pot beneficia de un computer tomograf gratuit, dar și pentru cei care nu pot aștepta pe liste pentru fondurile de la stat, prețul variază în funcție de clinică, de zona examinată și dacă se folosește sau nu substanță de contrast. Iată câteva exemple:

CT – abdomen inferior (pelvis) cu substanță de contrastaprox. 550 de lei
CT – abdomen inferior (pelvis) nativaprox. 250 de lei
CT – abdomen superior + abdomen inferior (pelvis) cu substanță de contrastaprox. 700 de lei
CT – abdomen superior + abdomen inferior (pelvis) nativaprox. 500 de lei
CT regiune toracică nativaprox. 300 de lei
CT – torace + abdomen superior cu substanță de contrastaprox. 800 de lei
CT – craniu + regiune cervicală cu substanță de contrastaprox. 700 de lei
CT – craniu + regiune cervicală nativaprox. 400 de lei

Un CT este mai rapid decât un RMN

Principalele diferențe între CT și RMN sunt:

  • CT-ul utilizează raze X, iar RMN-ul utilizează magneți de mari dimensiuni și unde radio;
  • spre deosebire de RMN, pe CT nu se văd tendoanele și ligamentele;
  • RMN-ul este mai eficient pentru examinarea măduvei spinării;
  • o scanare CT este mai potrivită în caz de cancer, pneumonie, radiografii toracice anormale, hemoragii cerebrale, mai ales după o leziune;
  • o tumoare pe creier este mai vizibilă la RMN;
  • o scanare CT dă rezultate mai rapid privind eventualele leziuni ale organelor, deci poate fi mai potrivită în cazurile de traumatisme și urgențe medicale;
  • oasele și vertebrele rupte sunt mai vizibile la o scanare CT;
  • CT-ul oferă o imagine mai bună a plămânilor și a organelor din cavitatea toracică.

Rezultatele scanării CT sunt considerate normale dacă radiologul nu a identificat tumori, cheaguri de sânge, fracturi sau alte anomalii. Dacă sunt detectate anomalii în timpul scanării CT, este posibil să aveți nevoie de teste suplimentare.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare