Câtă apă trebuie să bei pe zi ca să nu te îmbolnăvești

Câtă apă trebuie să bei pe zi. Hidratarea corectă menține creierul în formă, corpul sănătos și pielea tânără

Câtă apă trebuie să bei pe zi ca să îți menții corpul suplu și sănătos, mintea ageră și pielea fără riduri? Nu există un singur răspuns general valabil pentru această întrebare. Chiar dacă ni se recomandă să bem zilnic doi litri de lichide, cantitatea optimă de apă depinde de mai mulți factori.

Dr. Alina Lăcătuș, medic specialist în nefrologie și în nutriție, ne-a explicat cât de importantă este apa pentru buna funcționare a întregului organism și ce înseamnă, de fapt, să ne hidratăm corect.

Câtă apă trebuie să bei pe zi
Dr. Alina Lăcătuș, medic specialist în nefrologie și nutriție, ne-a spus cât de importantă e apa

Smartliving.ro: De câtă apă avem nevoie zilnic pentru a ne menține hidratați?

Dr. Alina Lăcătuș: Recomandarea generală este de a bea aproximativ doi litri de apă  pe zi însă, în realitate, necesarul de apă poate varia foarte mult (între 25-40 ml/Kg corp/zi).

O variantă la îndemână de a ne da seama dacă am băut suficientă apă este prin culoarea urinii noastre. Culoarea galben-pai a acesteia se traduce printr-o hidratare corespunzătoare.

Smartliving.ro: În afară de recomandarea cu doi litri de apă pe zi, de ce alți factori trebuie să ținem cont, în ceea ce privește cantitatea optimă de lichide?

Dr. Alina Lăcătuș: Este un sfat util să bem doi litri de apă pe zi, dar trebuie să ținem cont și de alți factori. În primul rând, nevoia noastră de apă variază în funcție greutatea noastră: cu cât o persoană are mai multe kilograme, necesarul ei de apă va fi mai mare. De asemenea, există diverse situații fiziologice care se asociază cu deshidratarea și, în consecință necesarul nostru de apă crește.

Un prim exemplu este legat de sport; în timpul unui antrenament la sală, dar și după acesta trebuie să ne hidratăm mai mult. În cazul sportivilor de performanță sau a celor care fac multe ore de antrenament, hidratarea corectă se face însă cu ape bogate în electroliți.

Un alt exemplu este temperatura crescută ambientală, care ne poate deshidrata, de asemenea, deci cei care lucrează în spații supraîncălzite au nevoie de un aport mai mare de lichide. Femeile gravide si cele care alăptează au nevoie, de asemenea, de un aport mai mare de lichide. 

Pe de altă parte, există și situații patologice în care nevoie noastră de lichide crește, de exemplu în bolile febrile sau în cele care evoluează cu vărsături sau scaune diareice (hidratarea corectă se face cu apă cu săruri de rehidratare). Însă, sunt și afecțiuni care impun o restricție severă a aportului de lichide, ca exemplu în cazul pacienților hemodializați.

Hidratarea corectă previne inclusiv accidentul vascular cerebral

Smartliving.ro: Uneori, uităm să bem apă și ca să ne facem un obicei din asta, un truc de ar fi să-ți începi ziua cu un pahar de apă, pe stomacul gol. Ce părere aveți despre asta?

Dr. Alina Lăcătuș: Cu siguranță nu ne face rău să ne bem apa imediat după trezire, pe stomacul gol, însă nu există studii care să arate beneficii ale acestui obicei. 

Smartliving.ro: Ce lucruri bune se întâmplă în organismul nostru, atunci când ne hidratăm corect? 

Dr. Alina Lăcătuș: O hidratare corectă ne ajută organismul să funcționeze în condiții optime, ne ajută să avem o stare generală mai bună, un tonus mai bun, o capacitate de gândire, de concentrare și de memorare mai bună, o piele mai frumoasă și ne poate ajuta chiar să prevenim anumite afecțiuni, de exemplu constipația, infecțiile urinare, litiaza renală, accidentul vascular cerebral (prevenție secundară).

Câtă apă trebuie să bei pe zi ca să slăbești

Smartliving.ro: Dacă tot vorbim de beneficiile hidratării, nu putem să le omitem tocmai pe cele legate de siluetă. Așadar, ne ajută apa și să slăbim mai rapid?

Dr. Alina Lăcătuș: Da, apa ne poate ajuta să slăbim. Dacă alegem apa ca principală sursă de lichide, în defavoarea sucurilor de orice fel, a alcoolului, acest lucru ne poate scuti de ingestia unor calorii (apa fiind singura care nu are calorii), deci cu impact asupra greutății noastre.

Consumul apei înainte de masă și în timpul mesei contribuie la sațietate, adică persoana care face acest lucru se va satura mai repede prin umplerea stomacului parțial cu apă, deci alimentele consumate vor fi într-o cantitate mai mică.

De asemenea, un aport adecvat de apă ne poate ajuta să avem mai puține pofte alimentare.

Smartliving.ro: Este extraordinar ce lucruri uimitoare poate face pentru sănătatea și frumusețea noastră banala apă. Cu toate acestea, mulți dintre noi nu bem suficientă. Care sunt consecințele, în acest caz? 

Dr. Alina Lăcătuș: Dacă nu bem suficientă apă, putem suferi o serie de modificări neplăcute cum ar fi: stare de oboseală frecventă, scăderea capacității de concentrare, a randamentului intelectual și fizic, dureri de cap, modificarea aspectului pielii (devine mai tern, mai ridat), apariția constipației, a infecțiilor urinare, a pietrelor la rinichi, a respirației urât mirositoare și chiar la creșterea în greutate.

Câtă apă trebuie să bei pe zi. Atenție la primele semne de deshidratare

Smartliving.ro: Știu că genul acesta de situații sunt mai rare, dar e bine de știut care sunt pericolele atunci când bem mai multă apă decât avem nevoie? 

Dr. Alina Lăcătuș: Excesul de apă poate fi periculos pentru sănătatea noastră, pentru că poate induce hiponatremie de diluție cu edem cerebral secundar, care se manifesta prin dureri de cap, vărsături, stare de confuzie, somnolență și comă.

Smartliving.ro: Cum ne putem da seama că nu am băut destulă apă, într-o zi. Care sunt primele semne ale deshidratării?

Dr. Alina Lăcătuș: Semnele deshidratării pot varia în funcție de severitatea acesteia, precum și de vârsta persoanei afectate. Dacă ne referim la un adult, deshidrarea ușoară sau moderată se poate manifesta prin senzație de sete, gură uscată, oboseală, stări ușoare de amețeală, reducerea capacității de concentrare și chiar irascibilitate.

În formele severe, deshidratarea poate duce la hipotensiune arterială severă, chiar șoc hipovolemic, insuficiență renală și comă. Această formă de deshidratare apare în situații deosebite, cum ar în contextul unei afecțiuni digestive care evoluează cu vărsături și scaune diareice severe.

Câtă apă trebuie să bei pe zi și cum alegi cea mai bună apă

Smartliving.ro: Acum că am aflat cât de importantă e cantitatea de apă, nu trebuie să uităm nici de calitate. La ce elemente de pe etichetă trebuie să fim atenți atunci când mergem la supermarket și alegem o sticlă cu apă? 

Dr. Alina Lăcătuș: Important este să cumpărăm o apă pe a cărei etichetă este specificat clar “microbiologic pură” adică fără microorganisme care ar putea declanșa o infecție în organismul nostru. Cei care au recomandare medicală de urma o dietă hiposodată trebuie să aleagă o apă de băut care conține sub 20 mg/L sodiu. În rest, în ceea ce privește pH-ul, reziduul sec sau conținutul de nitrați există măsuri legislative care reglementează apa îmbuteliată, deci dacă a ajuns pe raftul magazinului este o apă pe care o putem consuma în siguranță.

Deși, acești parametri sunt folositi în promovarea anumitor mărci de apă, nu există dovezi științifice că prin consumul unei ape cu un anumit pH sau cu un anumit reziduu sec ar avea beneficii pentru sănătatea noastră.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare