Sindromul picioarelor neliniștite nu poate fi vindecat, ci ameliorat

Ce ai de făcut pentru a calma sindromul picioarelor neliniștite. Recomandările medicului

Sindromul picioarelor neliniștite provoacă un impuls incontrolabil de a mişca picioarele. Se declanșează, cel mai frecvent, seara sau noaptea, în timp ce stai așezat sau întins. Senzația neplăcută poate fi ținută sub control prin schimbări ale stilului de viață și cu ajutorul medicamentelor.

Afecțiunea poate debuta la orice vârstă și, în general, se agravează odată cu îmbătrânirea. Poate întrerupe somnul, și, de aceea, perturbă activitățile zilnice.

Găsește aici câteva tehnici care te ajută să ai un somn odihnitor toată noaptea.


„Sindromul picioarelor neliniștite (RLS – restless legs syndrome), cunoscut și sub denumirea de boala Willis-Ekbom, este o afecțiune neurologică cronică destul de comună. Este caracterizată prin apariția unor senzații neplăcute, predominant nocturne, de disconfort la nivelul picioarelor, cu o nevoie imperioasă de a le mișca. În timp, duce la tulburări de somn, cu afectarea sănătății și a calității vieții.“

Dr. Sorina Bălan, medic specialist medicină internă

Medicul precizează că simptomele apar, de obicei, seara, cu agravare în timpul nopții, când stai nemișcat. De asemenea, mai pot aparea în perioadele mai lungi de inactivitate. Un exemplu îl reprezintă călătoriile mai lungi cu mașina sau cu avionul. Dar și în perioadele de imobilizare la pat în urma unei intervenții, de exemplu, sindromul picioarelor neliniștite se poate accentua.

Cum se manifestă boala picioarelor neliniștite

Indiferent de senzația neplăcută, mișcarea pare să atenueze pe moment sindromul picioarelor neliniștite FOTO: Shutterstock

Fiecare persoană care suferă de sindromul picioarelor neliniștite descrie diferit senzațiile neplăcute, astfel:

  • înțepături,
  • junghiuri,
  • furnicături,
  • mâncărimi.

„Cel mai frecvent, sunt afectate picioarele, mai rar mâinile, pieptul sau capul. Deși senzațiile de disconfort pot afecta doar o parte a corpului, de cele mai multe ori, sunt bilaterale. Așa cum spune și numele afecțiunii, sunt ameliorate de mișcare și, ca o particularitate, dispar în a doua parte a nopții, către dimineață.“

Dr. Sorina Bălan, medic specialist medicină internă

Potrivit specialistei, din cauza afectării somnului, pacienții pot descrie dificultăți de concentrare, somnolență în timpul zilei, tulburări de memorie, dificultăți în a-și duce la bun sfârșit sarcinile zilnice, putând merge, în cazuri mai grave, până la anxietate și depresie.

Persoanele care au o formă ușoară a sindromului nu vor avea senzațiile neplăcute în fiecare noapte. De altfel, atunci când apare nevoia de a mișca picioarele pe parcursul nopții, aceasta va fi pusă pe seama stresului, oboselii, nervozității sau sedentarismului.

O formă mai severă a sindromului picioarelor neliniștite poate complica activități simple, cum ar fi vizionarea unui film la cinematograf. O călătorie lungă cu avionul va fi și mai dificilă.

Găsește aici nouă semne că te confrunți cu anxietatea și aici: cele mai vehiculate mituri despre depresie și cum luptăm cu ele.

Sindromul picioarelor neliniștite în sarcină

Boala picioarelor neliniștite apare la aproximativ 7%-10% din populația adultă din întreaga lume. Însă doar 2,7% dintre aceștia necesită tratament medical. Se estimează că aproximativ 1,5 milioane de copii și adolescenți din SUA au această boală. În aproximativ 50% din cazuri apar în familie, deci poate fi considerată o afecțiune ereditară.

„Este descrisă o formă primară sau idiopatică, adică fără o cauză aparentă, cu debut lent, înainte de vârsta de 40 de ani, cu caracter progresiv odată cu înaintarea în vârstă.“

Dr. Sorina Bălan, medic specialist medicină internă

Medicul mai menționează că există și o formă secundară a bolii. Aceasta debutează, de obicei, după 40 de ani, în cadrul altor boli sau în sarcină. De altfel, 25% din femeile însărcinate prezintă astfel de simptome în trimestrul al III-lea.

Mecanismul pare să fie apariția unor anomalii în metabolismul dopaminei și al fierului, cu alterarea captării neuronale a fierului și funcționarea deficitară a celulelor producătoare de dopamină.

Nivelul mic de fier (feritină), una dintre cauze

Cauzele cel mai frecvent asociate cu apariția sau agravarea simptomelor sunt, potrivit specialistului, următoarele:

  • deficitul de fier (feritina scăzută) și anemia feriprivă. Uneori, analizele de sânge nu indică un nivel scăzut de fier, însă la nivelul creierului, fierul poate fi insuficient și aceasta este o cauză cunoscută a sindromului picioarelor neliniștite;
  • boala cronică de rinichi în stadiu final, necesitând hemodializă;
  • neuropatiile de altă cauză (de exemplu, diabet zaharat);
  • sarcina (cu ameliorare până la 4 săptămâni după naștere);
  • anumite medicamente: antiemetice (de exemplu, metoclopramidul), antipsihotice (de exemplu, haloperidolul), antidepresivele care cresc nivelul de serotonină (ex. fluoxetina, sertralina), unele antihistaminice;
  • consumul de alcool și fumatul;
  • băuturile pe bază de cafeină (cafea, sucuri);
  • deprivarea de somn sau sindromul de apnee în somn.

Citește aici ce e bine să știi dacă ai tulburări de somn, ca să aplici tratamente eficiente.

Sindromul picioarelor neliniștite: tratament cu fier sau cu antiepileptice

Interesul principal al tratamentului este atenuarea simptomelor. Opțiunile includ, potrivit medicului:

  • Schimbarea stilului de viață – pentru cei cu simptome ușoare până la moderate: renunțarea la fumat, scăderea consumului de alcool, menținerea unui program de somn și de exerciții moderate ca intensitate (nu intense!), băi calde, masajul picioarelor, utilizarea unor dispozitive care produc vibrații pe fața posterioară a membrelor inferioare (gambe).
  • Corectarea deficitului de fier în cazul celor la care se descoperă feritină scăzută. Și alte carențe de vitamine și minerale pot fi de vină: vitamina B12, folați etc.;
  • Tratamentul adecvat al bolilor asociate (care pot fi cauza acestui sindrom);
  • Antiepileptice (gabapentina enacarbil). Unele studii mai vechi au arătat că aduce beneficii și carbamazepina pentru sindromul picioarelor neliniștite. Însă gabapentina este singurul antiepileptic aprobat special pentru RLS de către FDA (Agenția Americană a Medicamentului).
  • Alte medicamente: agoniști dopaminergici – tratamente care se recomandă și în boala Parkinson (pramipexol; ropirinol – dar nu pe termen lung, deoarece au efect paradoxal de creștere a intensității simptomelor dacă sunt administrate cronic; plasturi cu rotigotină), opioide (codeină, oxicodonă – pentru formele severe), benzodiazepine (ca ultima alegere, având efecte adverse mai importante).

Precauții în administrarea medicamentelor

Uneori, medicamentele cu dopamină care au redus o perioadă simptomele sindromului picioarelor neliniștite devin ineficiente. E foarte important să-i spui medicului dacă observi acest lucru, pentru a modifica tratamentul.

Majoritatea medicamentelor prescrise pentru tratarea RLS nu sunt indicate în timpul sarcinii. Medicul poate recomanda, în schimb, tehnici de autoîngrijire pentru a atenua simptomele. Cu toate acestea, dacă senzațiile sunt deosebit de deranjante în timpul ultimului trimestru de sarcină, pot fi utilizate anumite medicamente.

Află de aici ce medicamente sunt permise și care sunt interzise în timpul sarcinii.

Unele medicamente pot agrava simptomele RLS. Acestea includ unele antidepresive, unele medicamente antipsihotice, unele medicamente care combat greața și unele medicamente pentru răceală și alergii. Medicul îți poate recomanda să le eviți dacă este posibil.

„Din păcate, nu se poate vorbi de vindecare în sindromul picioarelor neliniștite. Cu timpul, de obicei, boala progresează. Dar cu ajutorul noilor terapii, pacienții pot obține scăderea importantă a intensitații simptomelor, cu o ameliorare consecutivă a calității somnului. Unii pacienți pot avea remisiuni de câteva luni sau chiar ani, dar, de obicei, simptomele reapar la un moment dat.“

Dr. Sorina Bălan, medic specialist medicină internă

Picioare neliniștite, remedii naturiste

Când vine vorba de remedii naturiste pentru picioare neliniștite, ei bine, acestea țin mai mult de modificări ale stilului de viață. Însă pot fi de ajutor următoarele remedii recomandate de medicul internist:

  • aplicarea de comprese reci sau calde pe picioare,
  • masajul zonelor dureroase, cu sau fără uleiuri ori creme,
  • băile calde chiar înainte de culcare,
  • suplimentele de fier (când este cazul) sau alte vitamine și minerale (când se depistează deficite).

„Alte soluții naturiste nu au fost studiate, efectele lor variind de la pacient la pacient. Toate acestea sunt, în general, mai potrivite pentru formele ușoare ale afecțiunii.“

Dr. Sorina Bălan, medic specialist medicină internă

Află de aici ce fel de ceaiuri te ajută să dormi mai bine.

Ce fel de mișcare atenuează sindromul picioarelor neliniștite

Poziții de yoga care reduc simptomele sindromului picioarelor neliniștite FOTO: Shutterstock

Potrivit Fundației americane pentru Sindromul Picioarelor Neliniștite, persoanele cu picioare neliniștite care fac mișcare cu regularitate prezintă o reducere cu 40% a simptomelor neplăcute.

Exercițiile fizice nu trebuie să fie de intensitate ridicată, nu trebuie să te suprasoliciți. Mersul pe jos, joggingul și orice tip de fitness vor reduce nevoia imperioasă de a mișca picioarele și vor crește șansele unui somn odihnitor.

Se pare că exercițiile de yoga aduc beneficii cuantificabile personelor cu RLS. Un studiu publicat în „Journal of Alternative and Complementary Medicine“ a demonstrat că un program de opt săptămâni de yoga reduce semnificativ simptomele sindromului picioarelor neliniștite.

Găsește aici opt exerciții de yoga cu efect antistres imediat, pentru începători.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare