Herpes oral: cauze, simptome, tratament eficient și remedii

Herpesul oral se transmite și în absența leziunilor. Ce tratamente sunt cele mai eficiente

Mai mult de 60% din populație are în corp virusul Herpes simplex care provoacă herpes oral. Infecția se manifestă pe buze sau în interiorul gurii, mai ales când ne confruntăm cu o răceală sau când trecem prin perioade stresante.

Din păcate, nu există niciun remediu care să vindece definitiv herpesul, dar anumite tratamente pot reduce leziunile și disconfortul asociat cu acestea și pot grăbi vindecarea.

„Herpesul oral este o infecție cauzată de virusul Herpes simplex tip 1 (HSV 1) ce poate apărea la nivelul buzelor, mucoasa obrajilor, palat, gingii sau limbă. El se manifestă prin vezicule cu lichid transparent sau ușor gălbui, care se sparg rapid lăsând în urmă eroziuni eritematoase, dureroase care, în funcție de localizare, pot dezvolta cruste pe suprafață. Manifestările clinice durează între 7 și 14 zile și, frecvent, sunt recurente.“

Dr. Denisa Georgescu, medic specialist dermatolog

Febra și durerile musculare pot însoți herpesul oral

Este posibil să resimți o senzație de furnicătură sau de arsură pe buze sau pe față, cu câteva zile înainte de apariția unei leziuni herpetice. Acesta este cel mai indicat moment să începi tratamentul.

Odată ce s-a format herpesul, vei observa o veziculă roșie, plină cu lichid. De obicei, va fi dureroasă la atingere. Leziunea va persista până la două săptămâni și va fi contagioasă până se va usca. Uneori, prima leziune să se manifeste de-abia după 20 de zile de la contractarea virusului Herpes simplex.

Este posibil să ai, de asemenea, unul sau mai multe dintre următoarele simptome care să însoțească leziunea herpetică:

herpes-oral-cauze-simptome-tratament-si-remedii keratita herpetica

E indicat să te adresezi imediat medicului dacă prezinți simptome oculare în timpul manifestării unui herpes oral. Virusul Herpes simplex poate duce la pierderea permanentă a vederii dacă nu este tratat rapid. Keratita (foto stânga) provocată de HSV se manifestă prin înroșirea ochilor, vedere încețoșată, lăcrimare, sensibilitate la lumină.

Etapele herpesului oral (poze)

herpes-oral-cauze-simptome-tratament-si-remedii etapa 2
ETAPA 2
herpes-oral-cauze-simptome-tratament-si-remedii etapa 3
ETAPA 3
herpes-oral-cauze-simptome-tratament-si-remedii etapa 4
ETAPA 4

Un herpes oral trece prin cinci etape:

  • Etapa 1: furnicături și mâncărimi care apar cu aproximativ 24 de ore înainte de erupția veziculei;
  • Etapa 2: apar vezicule pline cu lichid;
  • Etapa 3: veziculele se sparg, curg și formează răni dureroase;
  • Etapa 4: rănile se usucă provocând mâncărime și crăpături ale pielii;
  • Etapa 5: coaja cade și herpesul se vindecă.

Din ce cauze apare un herpes oral

Herpesul oral apare ca urmare a infecției cu HSV 1. Acesta este un virus foarte răspândit. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 67% din populația sub 50 de ani are anticorpi împotriva HSV 1, ceea ce înseamnă că l-a contractat la un moment dat în viață.

Herpesul oral este cel mai contagios atunci când se manifestă prin apariția leziunilor, dar poate fi transmis chiar și atunci când nu există leziuni. Transmiterea se face prin contact direct si salivă. Sexul oral poate transmite atât herpes oral, cât și herpes genital.

De cele mai multe ori, după contractarea virusului, persoanele sunt asimptomatice. HSV 1 rămâne cantonat la nivelul unor nervi din sistemul nervos periferic și se poate activa oricând, mai târziu in viață.

Odată ce ai te-ai infectat cu virusul Herpes simplex, acesta nu dispare, dar poate fi ținut sub control. După ce rănile s-au vindecat, virusul rămâne latent în organism. Acest lucru înseamnă că pot apărea în orice moment noi leziuni, când virusul se reactivează.

Potrivit specialistului dermatolog, există mai multe cauze ale reapariției unui herpes oral:

  • imunodepresie,
  • răceală sau gripă,
  • episoade febrile,
  • expunere prelungită la soare sau temperaturi scăzute,
  • proceduri stomatologice,
  • stres.

„Copiii sunt mai predispuși să facă forme extinse ale primo-infecției herpetice și se manifestă prin febră, dificultăți de alimentație, hipersalivație, adenopatii submandibulare sau laterocervicale (n.r. – inflamarea ganglionilor de sub mandibulă sau de la baza urechii).”

Dr. Denisa Georgescu, medic specialist dermatolog

Risc mai mare de complicații ale unui herpes oral la cei cu HIV

Cei mai expuși riscului de complicații ale unui herpes oral sunt cei care au un sistem imunitar slăbit din cauza unor afecțiuni și tratamente precum:

Complicații posibile

În cazul anumitor persoane, virusul herpetic poate provoca probleme și în alte zone ale corpului, inclusiv:

  • Vârfurile degetelor. Atât HSV 1, cât și HSV 2 (responsabil mai ales pentru herpesul genital) pot fi răspândite la nivelul degetelor. Acest tip de infecție este adesea denumit herpes alb. Copiii mici, care își sug degetul, pot transmite infecția de la gură la degetele mari ale mâinilor.
  • Ochii. Virusul poate provoca uneori infecții oculare. Keratita herpetică afectează grav corneea, dacă nu este tratată. De altfel, este principala cauză infecțioasă de pierdere a vederii.
  • Suprafețe mari de piele. Persoanele care au o afecțiune a pielii numită dermatită atopică prezintă un risc mai mare de răspândire a herpesului oral la nivelul corpului. Această situație poate fi o urgență medicală.

În plus, contractarea inițială a virusului herpes simplex poate provoca simptome și complicații mai severe, deoarece organismul nu are încă anticorpii necesari pentru a se apăra. Complicațiile sunt rare, dar pot apărea, în special, la copiii mici. E necesar să contactezi medicul dacă observi oricare dintre următoarele simptome:

  • febră mare sau persistentă,
  • dificultăți de respirație sau de înghițire,
  • ochi roșii, iritați, cu sau fără scurgeri.

Diagnostic

De cele mai multe ori, diagnosticul herpesului oral se face doar pe baza aspectului clinic. Atunci când ne confruntăm cu un aspect clinic atipic, se poate efectua test PCR realizat din proba recoltată de la nivelul leziunilor, cultura virală sau dozare de anticorpi IgM si/sau IgG.

Care este cel mai eficient tratament antiviral pentru herpes oral

„Cele mai multe cazuri de herpes oral nu necesită tratament sistemic, ci doar îngrijire locală cu antiseptice sau apă de gură, în funcție de localizare.“

Dr. Denisa Georgescu, medic specialist dermatolog

Medicul dermatolog precizează că, în caz de erupție extinsă, un tratament pentru herpes oral este cel antiviral de tip Aciclovir/Valaciclovir, însă aceste medicamente sunt eficiente doar dacă se începe administrarea în primele 48 ore de la debutul semnelor clinice.

Se poate utiliza și varianta topică a Aciclovirului, care trebuie aplicată de mai multe ori pe zi, însă tratamentul local este mai puțin eficient.

„Dacă durerea este intensă, se poate administra paracetamol. Este necesară menținerea unei hidratări corespunzătoare.“

Dr. Denisa Georgescu, medic specialist dermatolog

Unele remedii pentru herpes oral pot fi iritante

Medicul dermatolog atrage atenția că nu există studii clinice concludente care să demonstreze eficacitatea tratamentelor naturiste în tratarea și prevenirea recurențelor herpesului oral. Este de evitat aplicarea de produse topice naturiste pe leziuni de herpes oral, întrucât acestea pot fi iritante și chiar pot întârzia vindecarea.

Totuși, există unele studii care investighează efectele unor plante și suplimente asupra leziunilor herpetice. De exemplu, hamamelisul este un astringent natural care poate ajuta la uscarea și vindecarea rănilor, dar poate ustura la aplicare. Oamenii de știință au demonstrat că hamamelisul are proprietăți antivirale care pot inhiba răspândirea herpesului. Însă este nevoie de studii suplimentare care să-i confirme eficiența.

Simptomele pot fi atenuate aplicând gheață sau comprese înmuiate în apă rece peste leziuni.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare