Ganglioni inflamați: cum știi dacă este o infecție sau un cancer

De ce se inflamează ganglionii și cum știi dacă semnalează o infecție banală sau un cancer

Unele infecții, hipertiroidismul, dar și anumite cancere pot avea, printre primele simptome, ganglionii inflamați. De altfel, inflamarea ganglionilor este o reacție normală a corpului atunci când se luptă cu o infecție sau cu o boală. Localizarea acestora, modul în care se inflamează ganglionii și durata inflamației pot fi indicii cu privire la cauze.

Când ganglonii se inflamează, aceștia devin palpabili, modifică aspectul regiunii (cervical, în special la gât, axilar, inghinal), producând „umflături“, uneori dureroase, alteori nedureroase, în funcție de cauză.

Ganglionii limfatici și splina constituie o componentă majoră a sistemului imun. Ganglionii limfatici sunt organe limfoide periferice, situate profund în vecinătatea organelor interne, interconectați cu circulația sistemică prin vase limfatice aferente și eferente.

Ganglionii limfatici periferici se află în regiunea cervicală, axilară și inghinală, fiind accesibili examenului clinic. Cei profunzi sunt accesibili prin investigații imagistice: radiologice, ecografice, computer tomograf, imagistică prin rezonanță magnetică.

Citește aici și cum știi că ai splina mărită și care sunt cauzele.


„În condiții normale, ganglionii periferici pot fi palpabili, au dimensiuni mici, sub 2 centimetri, cu consistență fermă, renitentă (n.r. – rezistentă la apăsare), mobili, nedureroși, ca martori ai unor infecții din trecut.“

Dr. Florina Cristescu, medic primar geriatrie-gerontologie, medic primar de medicină internă la Centrul Medical ProMemoria

Medicul precizează că celulele imunitare macrofage, celulele T, celulele B, care se găsesc în ganglioni, au funcția de a intra în contact cu antigenul (agentul patogen), de a se activa pentru recunoașterea antigenului, a activa armata de celule imune umorale și celulare pentru a iniția răspunsul imun de apărare și a elimina antigenul.

Află de aici ce poți face pentru întărirea imunității prin exerciții și care este cel mai bun sport pentru imunitate.

Inflamarea ganglionilor se vede și se simte

Unde sunt localizați ganglionii limfatici în corp FOTO: Shutterstock

Observăm că ganglionii sunt inflamați atunci când cresc dimensiunile lor în locurile accesibile – limfadenopatie sau adenomegalie. Ganglionii limfatici palpabili sunt situați:

  • la subraț;
  • sub mandibulă;
  • deasupra claviculei;
  • de-o parte și de alta a gâtului;
  • în ambele pliuri inghinale.

Când ganglionii limfatici încep să se inflameze, s-ar putea să observi:

  • sensibilitate și durere la nivelul lor;
  • umflături care pot fi de dimensiunea unui bob de mazăre, de fasole ori chiar mai mari.

În funcție de cauza inflamației, pot apărea și alte semne și simptome, printre care:

  • secreții nazale, dureri în gât, febră, tuse și alte semne ale unei infecții ale căilor respiratorii superioare;
  • inflamarea generală a ganglionilor limfatici din tot organismul. Când se întâmplă acest lucru poate indica o infecție, cum ar fi HIV sau mononucleoza, sau o tulburare a sistemului imunitar, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoidă;
  • ganglioni duri, imobili, cu creștere rapidă, indicând un posibil cancer sau limfom;
  • transpirații nocturne.

Ganglioni limfatici inflamați: de la infecții la cancere

Inflamarea ganglionilor se produce într-o varietate largă de afecțiuni, cel mai frecvent pe fondul unor infecții, dar în cazuri mai rare, cauzele pot fi unele tipuri de cancer.

„Limfadenopatia poate fi un semnal de alarmă al unei boli maligne fie hematologice, fie o determinare secundară a unei alte boli neoplazice.“

Dr. Florina Cristescu, medic primar geriatrie-gerontologie, medic primar de medicină internă

 Bolile asociate cu limfadenopatie pot fi, potrivit medicului internist:

1. Infecțioase

2. Boli maligne

  • Hematologice: boala Hodgkin, limfoame non-Hodgkin, leucemii acute și cronice, histiocitoza malignă;
  • Tumori metastatice ale nodulilor limfatici; melanom, sarcom Kaposi, neuroblastom, seminom testicular, tumori ale plămânului, sânului, prostatei, rinichilor, capului, gât, tractului gastrointestinal.

Găsește aici cele mai importante informații despre cancerul testicular. Medic: „Potența și fertilitatea revin la normal după câteva luni de la tratament“

3. Boli endocrine

Hipertiroidismul.

4. Boli cu acumulare de lipide

Boala Gaucher, boala Niemann-Pick.

5. Alte boli neclasificate:

Hiperplazia ganglionară cu celule gigante foliculare, sarcoidoza, amiloidoza, sindromul limfoganglionar muco-cutanat, granulomatoza limfoidă.

Aceste afecțiuni produc infiltrare limfoganglionară localizată sau sistemică.

Ganglioni inflamați la gât, posibil semn de cancer

ganglioni inflamați la gât
FOTO: Coronation Dental Specialty Group / Wikimedia Commons

„O mărire de volum a ganglionilor din zona cervicală, chiar și numai a unuia, mai ales când este unilaterală, poate sugera o neoplazie a capului și gâtului, o metastază de la afecțiuni toracice sau gastrointestinale, o boala hematologică: boala Hodgkin, limfom non-Hodgkin, leucemie.“

Dr. Florina Cristescu, medic primar geriatrie-gerontologie, medic primar de medicină internă

Adenopatia axilară unilaterală (inflamarea ganglionilor de la subraț) apare în cancerul de sân și în limfoame. Cea inghinală care crește progresiv sugerează o afecțiune malignă hematologică sau organică sau determinare secundară.

Medicul atrage atenția că, atunci când un ganglion inflamat este însoțit de simptome precum tusea persistentă, respirația dificilă și zgomotoasă, șuierătoare, răgușeala, tulburări la înghițire, edem la nivelul gâtului, feței, membrelor superioare, toate aceste simptome pot semnala existența unor procese maligne intratoracice sau gastrointestinale.

Cele mai frecvente afecțiuni hematologice care se însoțesc de limfadenopatii periferice, dar și profunde (mediastinale, retroperitoneale) sunt boala Hodgkin, limfoamele, leucemiile acute și cronice.

Citește aici povestea unei paciente cu leucemie: „A trebuit să trecem prin lupta cu o leucemie ca să înțelegem ce înseamnă fericirea.“ 

Când este cazul să mergem la medic și ce investigații pot fi necesare

Medicul internist subliniază că, în cazul în care observăm ca au apărut ganglioni măriți în volum în orice zonă – cervicală, axilară, inghinală – este necesar consultul medical.

„La pacientul sub 30 de ani, de obicei, adenopatia are cauză benignă în aproximativ 80% din cazuri. Iar la pacientul de peste 50 de ani, limfadenopatia este în numai 40% din cazuri benignă, restul sunt cauzate de afecțiuni maligne.“

Dr. Florina Cristescu, medic primar geriatrie-gerontologie, medic primar de medicină internă

Este important să consulți medicul, mai ales dacă apar aceste simptome care pot indica o problemă serioasă, potrivit Cleveland Clinic:

  • ganglioni limfatici mai mari de 1 centimetru în diametru,
  • ganglioni foarte dureroși, rigizi, lipiți de piele sau cu evoluție rapidă,
  • ganglioni cu secreții vizibile,
  • scădere rapidă în greutate,
  • transpirații nocturne,
  • febră persistentă,
  • dificultăți de respirație,
  • oboseală inexplicabilă,
  • ganglioni inflamați în apropierea cotului, claviculei sau în partea inferioară a gâtului (pot indica o afecțiune malignă),
  • piele înroșită sau inflamată în zona ganglionului inflamat.

Orice adenopatie laterocervicală (ganglioni măriți în zona cervicală) necesită consult de specialitate ORL și investigații:

  • biologice: hemoleucogramă, probe inflamatorii (fibrinogen, VSH, proteina C reactivă);
  • imagistice: ecografie, radiografie, exament computer tomograf (CT), rezonanță magnerică nucleară;
  • biopsie ganglionară în funcție de prezentarea clincă: orice  adenopatie care durează peste 4 săptămâni necesită biopsie ganglionară.

Află de aici ce anume face diferența între o tumoare benignă și una malignă.

Antibiotic pentru ganglioni inflamați, doar la recomandarea medicului

Limfadenopatiile cervicale pot apărea și în condițiile unor infecții ale căilor respiratorii, dacă vorbim despre sinuzite, faringite, laringite, otite, dar și în cele ale căilor respiratorii inferioare, așa cum este tuberculoza.

„Tratamentul limfadenopatiilor se adresează cauzei acestora și este stabilit de medic, iar administrarea antibioticelor fără recomandare medicală nu este indicată. Explicația este aceea că antibioticul poate modifica traiectul bolii și masca unele simptome, întârziind accesul la consultul medical de specilaitate și stabilirea diagnosticului corect, necesar terapiei cauzale.“

Dr. Florina Cristescu, medic primar geriatrie-gerontologie, medic primar de medicină internă

De reținut e că antibioticul se administrează în limfadenopatiile de cauză bacteriană, după consultul medical.

Ganglioni inflamați la gât: tratament în funcție de cauză

Modalitatea de tratament a limfadenopatiilor cervicale trebuie stabilită de medic. Nu există soluție terapeutică universală, ci adresată cauzei. Stabilirea cauzei implică evaluarea clinică a pacientului, consult ORL, hematologic, analize biologice, biopsie ganglionară, investigații paraclinice imagistice: ecografie, radiologice, examen computer-tomograf, rezonanță magnetică nucleară.

În funcție de cauza adenopatiei cervicale, tratamentul poate fi antibacterian (cu antibiotic), antiparazitar, antiviral, sau tratament complex, oncologic.

„Adenopatia infecțioasă se rezolvă în timp definit, de câteva zile, în cazul infecțiilor ușoare. Însă în cazul bolilor sistemice imunologice, al bolilor neoplazice, durata de timp este mai lungă, variază după tipul de afecțiune.“

Dr. Florina Cristescu, medic primar geriatrie-gerontologie, medic primar de medicină internă

Antiinflamatoare pentru ganglioni inflamați

Dacă ganglionii inflamați sunt și sensibili sau dureroși, poți atenua aceste simptome cu ajutorul antiinflamatoarelor nesteroidiene, cum sunt ibuprofenul, paracetamolul sau aspirina. Atenție dacă administrezi aspirină copiilor! Deși este aprobată pentru utilizare la copiii mai mari de 2 ani, copiii și adolescenții care se recuperează după varicelă sau simptome asemănătoare gripei nu ar trebui să ia niciodată aspirină!

De asemenea, poți aplica o compresă caldă pe zona afectată. Extrem de importantă e și odihna pentru recuperarea organismului, oricare ar fi afecțiunea care a cauzat inflamarea ganglionilor.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare