Dacă iei antitusivele nepotrivite, poți agrava tusea. Indiferent dacă avem o tuse seacă sau o tuse productivă, ea ar trebui să ne trimită la un consult medical, mai ales dacă durează mai mult de cinci zile.
Ne duce imediat cu gândul la o problemă respiratorie, dar tusea poate fi produsă inclusiv de tumori sau de refluxul gastroesofagian. De aceea, e indicat să ne adresăm mai întâi medicului de familie care, în funcție de simptome, ne va recomanda anumite investigații, un tratament sau o vizită la un medic specialist, dacă e cazul.
Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie, a explicat pentru Smart Living cum facem diferența între o tuse seacă și una productivă, ce probleme pot să anunte și ce avem de făcut, pentru fiecare în parte.
Refluxul gastroesofagian poate provoca tuse seacă
SmartLiving: Care sunt cele mai frecvente cauze ale tusei?
Dr. Ana Maria Bucur: Despre tuse se poate vorbi mult, pentru că îmbracă diferite nuanțe și pentru că poate să fie o manifestare a mai multor probleme. Fiind un simptom al aparatului respirator, cel mai adesea ne gândim că are cauze inflamatorii sau infecțioase situate la acest nivel.
Dar o tuse poate avea și cauze extrapulmonare:
- o compresiune mediastinală printr-un proces tumoral (n.r. – prezența unor tumori benigne sau maligne la nivelul mediastinului, care cuprinde inima, timusul, esofagul, artera aortă și canalul toracic),
- o aspirație mecanică a salivei în timpul vorbirii sau digestiei bucale (n.r. – saliva pătrunde pe căile aeriene),
- o aspirație de corp străin pe gură sau nas,
- un reflux gastroesofagian,
- vegetații adenoide (n.r. – polipi),
- o inhalare de substanțe iritante sau toxice,
- mucoviscidoză (n.r. – fibroză chistică, o afecțiune ereditară, manifestată prin tulburări digestive, probleme de respirație, infecții respiratorii repetate de la acumularea mucusului etc.),
- fumat activ sau pasiv,
- expunerea la aer condiționat.
Citește aici mai multe informații despre afecțiunile pe care le poate provoca expunerea la aer condiționat.
Tuse seacă vs. tuse productivă
SmartLiving: Există tuse seacă și tuse productivă, cu expectorație. Ce particularități are fiecare și în cazul cărui tip ar trebui să ne îngrijorăm?
Dr. Ana Maria Bucur: Ce este o tuse seacă? Tusea fără secreții, cea care doar irită, zgârie, îl chinuiește pe cel care tușește până la epuizare, nu-l lasă să se odihnească. Oare nu sunt suficiente motive ca să ne îngrijoreze? Ce este tusea productivă? O tuse în cursul căreia se produc secreții și acestea se elimină spontan sau nu, cu efort de a scuipa sau fără.
Dar, atunci când secrețiile stagnează și dau senzația de astupare, de imposibilitatea de a respira, oare nu sunt și acestea motive serioase să ne îngrijorăm?
Tuse seacă după COVID
SmartLiving: Ce poate ascunde o tuse seacă la adulți și la copii? Poate fi și un semn de COVID-19?
Dr. Ana Maria Bucur: Tusea fără secreții poate să apară într-o mulțime de situații și boli. Chiar în cadrul aceleiași boli, la debut poate fi o tuse seacă, iritativă, apoi se poate transforma în tuse umedă, cu expectorație.
Pentru viroza produsă de virusurile paragripale, printre care se numără și COVID-19, tusea nu are nimic specific. E o tuse ca toate celelalte, doar că, în funcție de teren, de particularitățile omului, poate căpăta aspecte mai grave sau poate fi mai ușoară.
Citește aici despre opțiunile de tratament pentru tusea seacă din COVID-19.
Tusea uscată, seacă poate să apară și în cazul unei afectări cronice, cum ar fi astmul bronșic, ea apare ca o tuse recidivantă pe un teren hiperactiv.
Și boala de reflux gastroesofagian poate provoca tuse, cel mai adesea, seacă.
Citește aici tot ce trebuie să știi despre boala de reflux gastroesofagian la copii și adulți.
La începutul pandemiei, o tuse seacă era unul dintre cele mai comune simptome de COVID-19. Dar tusea este un simptom mai rar întâlnit la infecțiile cu varianta Delta a SARS-COV-2. De asemenea, persoanele vaccinate cu ambele doze au raportat mai rar tuse, fie ea seacă sau productivă.
Citește aici cum se manifestă infecția COVID-19 provocată de Omicron BA.5.
Tusea productivă la copii și adulți, semn de bronșită sau de pneumonie
SmartLiving: Dar o tuse productivă, cu expectorație ce poate semnala?
Dr. Ana Maria Bucur: Cel mai frecvent, tusea umedă e un semn de hipersecreție la nivel bronhiolar sau alveolar, deci apare în bronșite și/sau în pneumonii. Dar este prezentă și în:
- bronșiectazie (n.r. – dilatare permanentă a bronhiilor mari ca urmare a unei infecții și inflamații cronice care au provocat și apariția fibrozei),
- bronhopneumonii infecțioase,
- BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică).
Citește aici ce simți când ai BPOC – care sunt primele simptome și cum evoluează această boală.
Tuse convulsivă sau tuse „măgărească“
SmartLiving: Despre tusea convulsivă ce ne puteți spune?
Dr. Ana Maria Bucur: Frecvent, acest termen se folosește incorect. Dacă ne gândim strict la sensul cuvintelor, ar însemna că tusea convlusivă e o tuse ce provoacă o convulsie. A cui? Convulsia întregului corp sau doar a coardelor vocale? Este vorba despre un acces de câteva sunete sau e un întreg proces sonor care se succede în chinte (deci minimum cinci). E însoțită de detresă respiratorie (n.r. – insuficiență respiratorie și saturație scăzută de oxigen) sau nu?
Școala medicală folosește acest termen pentru a denumi infecția cu Bordetella pertussis, un germen care determină tusea numită popular „măgărească“. Este o tuse convulsivă apărută ca reflex la stimularea centrală. E o tuse cu 10-20 de accese cu expir prelungit, chinuitor, cu stridor (n.r. – șuierături), cu cianoză (n.r. – colorare în albastru-vinețiu a pielii) în grad variabil.
Tusea în accese poate fi determinată și de Bordetella parapertussis, dar nu e la fel de „spectaculoasă“ sonor, e o infectare respiratorie mai ușoară. Tusea convulsivă poate să dureze mai bine de trei săptămâni, adesea peste patru. Nu este însoțită de hemoptizie (n.r. – eliminare de sânge).
Antitusive pentru tuse seacă fără acetilcisteină
SmartLiving: Când e nevoie să tratăm tusea?
Dr. Ana Maria Bucur: În cazul afectării ușoare a căilor respiratorii superioare, tusea se tratează cu simptomatice, la fel ca celelalte manifestări: febră, coriză, catar nazal (n.r. – inflamația mucoasei nazale, cu secreție abundentă).
SmartLiving: Când este indicat un tratament în tusea seacă iritativă?
Dr. Ana Maria Bucur: Când tusea persistă mai mult de două-trei zile, medicul ne sfătuiește ce tratament anume să urmăm. Frecvent, în tusea seacă iritativă se face greșeala de a se lua imediat acetilcisteină, care este un mucolitic (n.r. – medicament care fluidifică mucusul și facilitează tusea și expectorația secrețiilor).
În cazurile de tuse productivă, tratament cu expectorante
SmartLiving: Dar în tusea productivă ce antitusiv se recomandă?
Dr. Ana Maria Bucur: Pentru a ajuta eliminarea secrețiilor din bronhii se folosesc diverse tipuri de expectorante. Este nevoie, totuși, de sfatul medicului, pentru a stabili expectorantul potrivit.
Tipuri de sirop în tusea seacă sau productivă
SmartLiving: Siropurile de tuse când sunt indicate?
Dr. Ana Maria Bucur: Siropul de tuse nu este universal valabil. Un sirop pentru tuse seacă poate fi recomandat dacă are codeină. În tusea productivă, poate fi recomandat sirop de tuse cu ambroxol, de exemplu. Foarte bune sunt siropurile din plante, de asemenea, pe categorii de simptome.
Fără antibiotic pentru tuse seacă sau productivă la adulți și la copii dacă nu există o cauză bacteriană
SmartLiving: Un tratament cu antibiotic poate ajuta în vreun fel în caz de tuse? Sau se ia excesiv?
Dr. Ana Maria Bucur: Antibioticul este recomandat doar într-o infecție bacteriană. Analizele de sânge îi pot oferi indicii medicului cu privire la tipul infecției. Chiar dacă inițial este o infecție virală, fie ea și COVID-19, aceasta se poate suprainfecta bacterian și doar atunci are sens administrarea unui tratament cu antibiotic pentru tuse seacă sau productivă.
Obligatoriu, consult medical pentru tuse persistentă
SmartLiving: Când e cazul să mergem la medic și ce investigații pot fi necesare pentru a stabili cauza tusei?
Dr. Ana Maria Bucur: Orice tuse care persistă mai mult de cinci zile trebuie să ne îngrijoreze și să ne oblige să mergem la cabinet pentru a fi consultați de medic. Foarte mulți pacienți vor să ajungă direct la pneumolog, deși nu este cazul.
Poate fi o situație care necesită, pe lângă auscultația plămânilor, o colaborare cu alergologul, cu radiologul sau cu laboratorul de imagistică medicală. Poate fi necesară o măsurare a saturației de oxigen sau efectuarea unei spirometrii.
Medicul este cel care hotărăște pașii care vor fi făcuți, fiind singurul avizat, prin pregătirea sa. El nu va fi înclinat să administreze „după ureche“ diverse medicamente naturale sau chimizate. Va face diagnosticul diferențial și va gândi corect prognosticul. Astfel se îndepărtează factorii de agravare.
Remedii antituse pentru copii
Tuse productivă la copii mici și bebeluși
- Folosește un umidificator pentru locuință.
- Poți utiliza picături de ser fiziologic sau de apă de mare în căile nazale.
- Nu administra medicamente pentru tuse sau răceală fără prescripție medicală bebelușilor sau copiilor sub 2 ani.
- Pentru copiii mai mari de 2 ani, folosește miere de albine. Un mic studiu clinic a scos la iveală că o linguriță de miere administrată cu o jumătate de oră înainte de culcare reduce accesele de tuse și ajută la un somn liniștit.
Tuse seacă la copii
Atât la copii, cât și la adulți, nu este ceva neobișnuit ca tusea uscată să persiste câteva săptămâni după ce o răceală sau o gripă a trecut. La copiii de până în 2 ani nu este nevoie de niciun tratament, în general, pentru tusea uscată.
Un umidificator ar trebui să atenueze tusea, menținând umede căile respiratorii. Însă, dacă durează mai mult de 3 săptămâni, copilul poate avea nevoie de tratament cu antibiotice, antihistaminice sau medicamente pentru astm, în funcție de rezultatele analizelor și de recomandarea medicului.