Imunolog: „Dacă o răceală se prelungește mai mult de o săptămână, există o problemă“. Semne că ai putea avea o imunitate scăzută

O imunitate scăzută te predispune la infecții repetate și, în plus, te face mai vulnerabil în fața cancerului. Deficitul imunitar poate avea cauze genetice sau dobândite, care au apărut pe parcurs, din diferite motive.
Cauzele dobândite ale unui sistem imunitar slăbit țin și de alimentele pe care le consumi, de cât de bine te odihnești și de starea ta emoțională.

Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie, detaliază cum îți dai seama că ai un sistem imunitar slăbit și care sunt cele mai bune metode prin care îți poți crește imunitatea.
Ce înseamnă imunitate
Smart Living: Ce este și cum funcționează sistemul imunitar?
Dr. Rareș Simu: Rolul fundamental al imunităţii este conservarea integrităţii individului. Sistemul imunitar are rolul de a conferi organismului o stare de rezistenţă sau de protecţie faţă de o agresiune externă sau internă.
Sistemul imunitar are două roluri majore:
- producerea de anticorpi – proteine care atacă substanţele străine pentru a le elimina din corp, acesta fiind numit sistem imun umoral;
- producerea de celule sanguine speciale, printre care un rol major îl au limfocitele T, care pot ataca direct substanţele străine organismului, acesta fiind denumit sistem imun celular.
Smart Living: Ce înseamnă o imunitate scăzută?
Dr. Rareș Simu: Imunitatea scăzută presupune slăbirea sistemelor de control ale sistemului imun. În această situație sistemul imunitar nu-și mai poate îndeplini rolul, nu mai poate asigura integritatea organismului.
În acest caz apar boli, fie din cauza unor factori din afara organismului (microbi, poluanți, stres), fie din interiorul organismului (degenerare celulară, radicali liberi, autoimunitate).
EXTRA INFO
Imunitate scăzută sau crescută noaptea?
Indiferent că te confrunți cu o răceală, gripă, Covid-19 sau o infecție digestivă, ai observat, probabil, că simptomele neplăcute se accentuează odată cu venirea serii. Explicația o oferă oamenii de știință și ține de bioritm, de ritmul nostru circadian. Mai exact, noaptea, nivelul hormonului de stres cortizol scade, sistemul imunitar devine mai activ, ceea ce crește nivelul de inflamație și, deci, agravează simptomele răcelii, de exemplu.
Imunitate scăzută: simptome
Smart Living: Cum ne putem da seama că sistemul imunitar e slăbit? Apar anumite semne și simptome?
Dr. Rareș Simu: Pentru a aprecia acest aspect, trebuie să luăm în considerare atât frecvența, cât și gravitatea episoadelor de îmbolnăvire.
Atunci când răcelile, infecțiile din sfera digestivă sau urinară sunt foarte frecvente, când, de exemplu, în cazul copilului mic, numărul de zile în care merge la grădiniță este mai mic decât numărul de zile când stă acasă fiind bolnav, putem spune că există o problemă.
Dacă episodul de răceală se prelungește mai mult de o săptămână sau dacă apar complicații care necesită inclusiv internarea într-un spital, există o problemă.
Dacă răceala nu răspunde la medicația obișnuită (antitermice, antiinflamatoare) și de fiecare dată se recomandă antibiotic, există o problemă. În aceste condiții este evident că nu oricine răcește de câteva ori are neapărat „probleme cu imunitatea” sau „sistem imunitar slăbit“.
EXTRA INFO
Cum variază imunitatea în sarcină și în timpul ciclului menstrual
Sistemul imunitar al unei femei însărcinate suferă modificări foarte bine controlate de-a lungul sarcinii, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Stanford. Era cunoscut deja faptul că imunitatea gravidei scade în sarcină pentru a preveni „atacul“ asupra fătului. Totuși, ceea ce au descoperit oamenii de știință este că, în timpul sarcinii există un adevărat ceas imunitar ale cărui disfuncții pot anunța o naștere prematură.
Un alt studiu subliniază că fluctuațiile hormonale din timpul ciclului menstrual influențează sistemul imunitar. Astfel, de exemplu, s-a observat că simptomele unor afecțiuni autoimune, ale astmului, ale aritmiei și schizofreniei se acutizează în perioada premenstruală și în timpul menstruației.
Investigații care testează imunitatea
Smart Living: Ce analize se fac pentru a detecta dacă imunitatea e scăzută?
Dr. Rareș Simu: Se pot efectua analize care investighează sistemul imun la diferite niveluri. Prin analize putem să ne dăm seama dacă și unde există o problemă.
Pot fi investigate celulele albe (leucocitele), atât ca număr, cât și capacitatea de a lupta cu microbii. Se pot determina diferitele clase de anticorpi, celule limfocitare care intervin în declanșarea și efectuarea răspunsului imun, proteine – enzime care, de asemenea, intervin în procesele de apărare a organismului.
Smart Living: Care e costul acestor tipuri de investigații și când sunt necesare?
Dr. Rareș Simu: Costurile acestor analize sunt cu atât mai ridicate cu cât investigăm mai în profunzime sistemul imunitar al unui pacient. Nu în toate situațiile sunt necesare aceste analize amănunțite, tocmai pentru că au costuri ridicate.
Este important de reținut că pacienții cu infecții respiratorii grave care se repetă, cu enterocolite recurente, cu infecții fungice sau parazitare, mai ales cei care nu răspund bine la tratament pe termen lung, au posibilitatea să identifice problema care stă la baza îmbolnăvirilor repetate prin analize bine țintite.
Este important să identificăm cu ce tip de problemă se confruntă sistemul imunitar. În această situație, tratamentul poate să fie mult mai eficient, pentru că este un tratament țintit și nu doar o simplă stimulare a imunității.
EXTRA INFO
Ce analize cuprinde o imunogramă
Mai multe clinici și laboratoare de analize au în ofertele lor pachete pentru testarea imunității. O imunogramă cuprinde, în primul rând, analize pentru depistarea cantității de imunoglobuline din sânge. Imunoglobulinele sunt proteine produse de anumite celule ale sistemului imunitar și pot oferi indicii cu privire la starea sistemului imunitar, la anumite infecții sau afecțiuni autoimune, dar și despre unele forme de cancer. Mai precis, în cadrul unei imunograme se testează nivelul de imunoglobulină A (IgA), de imunoglobulină E (IgE), imunoglobulină G (IgG) și imunoglobulină M (IgM). În plus, unele laboratoare includ în pachetul de testare a imunității și doi markeri numiti complement C3 și C4.
Prețul unui astfel de pachet este, în funcție de laborator, între 100 de lei și 160 de lei.
Cauzele unui sistem imunitar slăbit
Smart Living: Din ce cauze ne scade imunitatea?
Dr. Rareș Simu: Există situații când putem vorbi despre un deficit imunitar. Acesta poate să fie din cauze genetice sau dobândite, care au apărut pe parcurs, din diferite motive.
Citește aici de ce dezechilibrul florei intestinale scade imunitatea și ne predispune la diabet.
Trebuie spus că deficitele imunitare congenitale, adică cele cu care copilul se naște, sunt destul de rare, majoritatea având, de obicei, o evoluție legată de complicații grave. Aceste complicații pot apărea mai devreme sau mai târziu, în funcție de severitatea defectului moștenit.
În majoritatea cazurilor, putem să vorbim de o slăbire a sistemului imunitar care apare pe parcurs, din variate cauze. Stresul este unul dintre factorii care favorizează boala.
Cu toții știm că atunci când cineva este obosit, suprasolicitat, supărat este mai sensibil, mai predispus la răceli. Explicația constă în faptul că în aceste condiții se secretă așa-numiții hormoni de stres, care au un efect inhibitor asupra sistemului imunitar.
Găsește aici recomandările psihologului pentru a diminua stresul la locul de muncă.
Terenul alergic și alimentația haotică afectează imunitatea
Smart Living: Alimentația ce rol joacă, atunci când vorbim de scăderea imunității?
Dr. Rareș Simu: Alimentația este un alt factor care poate avea un impact negativ asupra sistemului imun. Aportul redus de vitamine și oligoelemente (în special zinc și seleniu) din legume și fructe și excesul de mâncare acidă – fast-food, conserve, mezeluri, grăsimi animale saturate – favorizează producerea de radicali liberi în organism.
Află de aici la ce boli te predispune carența de seleniu.
Există studii care arată că acești radicali liberi acționează asupra unor tipuri de limfocite T (cu efecte antivirale) scăzând producția și activitatea acestora.
Trebuie spus că s-a constatat, la ora actuală, că majoritatea alimentelor au un conținut din ce în ce mai sărac în aceste oligoelemente de care vorbeam.
O altă cauză care favorizează imunitatea scăzută, în special la nivel respirator, este terenul alergic. La cei care sunt alergici, există o inflamație cronică la nivelul mucoaselor respiratorii. Pe acest fond, orice virus poate mult mai ușor să acționeze și, de asemenea, evoluția poate fi mai gravă. Trebuie spus că numărul persoanelor alergice este în continuă creștere, după unele statistici 30%-40% din populație este alergică, chiar dacă mulți nu știu.
Citește aici cum recunoști semnele celor mai comune tipuri de alergii și ce este de făcut.
Legătura dintre o imunitate scăzută și cancer
Smart Living: Un sistem imunitar slăbit poate fi cauzat de anumite afecțiuni grave, cum ar fi cancerul?
Dr. Rareș Simu: Sistemul imun trebuie să protejeze organismul inclusiv de agresorii interni. Acesta este și cazul cancerului. În mod normal, în organism, există un număr de celule care degenerează. Aceste celule sunt îndepărtate prin acțiunea sistemului imun. Atunci când apar anumite dereglări, aceste celule nu mai sunt distruse, se multiplică în exces și se dezvoltă bolile neoplazice.
EXTRA INFO
Cum testezi imunitatea antitumorală
O imunitate scăzută poate favoriza dezvoltarea unor tipuri de cancer, dar legătura este bidirecțională. Mai exact, bolile neoplazice scad sistemul imunitar, instalându-se un status de imunodeficiență, de intensitate diferită în funcție de tipul de cancer și de stadiu. În acest caz este recomandat un test pentru monitorizarea statusului imun, numit test de imunitate antitumorală sau imunofenotipare limfocitară.
Prețul pentru testul de imunitate antitumorală variază, în funcție de laborator, între 1.000 de lei și 1.200 de lei.
Cum ne creștem imunitatea
Smart Living: Ce putem face ca să stimulăm imunitatea?
Dr. Rareș Simu: Alimentația este de importanță majoră în asigurarea unei bune funcționări a sistemului imunitar. În ultimii ani, se vorbește tot mai mult de așa-numitul stres oxidativ. Ce înseamnă, de fapt, acest lucru?
Organismul uman, pentru a putea să funcționeze în condiții optime, are nevoie de oxigen. Acesta este utilizat pentru a se produce energia necesară bunei funcționalități a fiecărei celule. În urma acestui proces rezultă dioxid de carbon, dar și o mică parte de radicali liberi de oxigen. Aceștia sunt implicați în apariția unei serii întregi de afecțiuni grave, inclusiv în deprimarea activității sistemului imunitar.
Găsește aici un tratament pentru imunitate recomandat de medicul specialist în imunologie. Cât de bune sunt vitaminele, remediile din plante și acupunctura.
Vitamina pentru imunitate scăzută
În mod normal, radicalii liberi sunt neutralizați de substanțele numite antioxidanți. Principalii antioxidanți naturali sunt reprezentați de:
- vitamine (C, E, betacaroten),
- enzime (superoxid dismutaza, peroxidaza),
- oligoelemente (zinc, seleniu).
În aceste condiții, este evident că o alimentație sănătoasă, bazată pe multe legume și fructe proaspete, are efecte benefice asupra imunității, prin conținutul bogat în antioxidanți.
Smart Living: Dar suplimentele alimentare ajută?
Dr. Rareș Simu: În anumite situații nu este suficient aportul alimentar pentru a asigura anumite vitamine. Motivele sunt variate, de la modul de cultivare a legumelor și fructelor, până la condițiile climatice care au dus la schimbări în compoziția solurilor în care se cultivă. De aceea, uneori este necesar să suplimentăm aportul de vitamine și oligoelemente.
Grupurile de vitamine care trebuie avute în vedere sunt cele menționate mai sus: E, C, A și oligoelemente, în special, seleniu și zinc.
Smart Living: Există vreun tratament specific pentru creșterea imunității?
Dr. Rareș Simu: O modalitate de stimulare a imunității o reprezintă administrarea de imunomodulatori nespecifici. Aici există o varietate largă de produse, care sunt, de fapt, extracte bacteriene mai mult sau mai puțin complexe.
Administrarea acestor produse are ca efect o stimulare nespecifică a sistemului imunitar. Se presupune că în acest fel se dezvoltă o serie de anticorpi care au capacitatea de a acționa împotriva unui spectru mai larg de microbi (virusuri sau bacterii).
Creșterea imunității natural
Smart Living: La ce alte aspecte din viața de zi cu zi ar trebui să avem grijă, pentru a ne asigura că imunitatea funcționează optim?
Dr. Rareș Simu: Există o corelație strânsă între sistemul nervos, sistemul endocrin și sistemul imunitar. La nivelul acestor sisteme, există anumiți mediatori care sunt comuni. Ca urmare, orice acțiune negativă asupra unuia din cele trei sisteme se reflectă automat și asupra celorlalte.
Este cunoscut, de pildă, efectul de supresie pe care cortizolul (hormonul produs de glandas suprarenală) îl are asupra sistemului imun, în condiții de stres sau de traumă emoțională.
Citește aici ce trebuie să știi despre tulburările glandelor suprarenale, care pot da peste cap tot organismul.
Odihna poate îmbunătăți imunitatea. Dacă ne acordăm perioade de refacere suficient de lungi – în primul rând un somn odihnitor și câteva „ruperi de ritm“, respectiv ieșirea din rutina cotidiană prin activități recreative – ne vom simți mult mai bine.
Este important să dormim între orele 23.00 și 1.00, pentru că în acest interval orar ficatul ne curăță sângele și, în același timp, se regenerează.
Sportul, în special dacă este practicat în natură, are efecte benefice. Aici, un loc aparte îl ocupă înotul. Pe lângă activitatea fizică, acesta presupune și un ritm de respirație care, prin asigurarea oxigenării optime, echilibrează foarte bine sistemul imun.