Toxoplasmoza, pericol pentru femeile gravide și cei cu imunitate scăzută

Toxoplasmoza, pericol pentru femeile gravide și pentru cei cu imunitatea scăzută

Toxoplasmoza este o boală infecțioasă extrem de periculoasă pentru persoanele cu imunitate scăzută. Boala este provocată de Toxoplasma gondii. Acest parazit trăiește în intestinele unor animale, în anumite alimente, dar poate fi prezent și în apă sau în pământ.

Toxoplasmoza în sarcină poate duce la avort sau la anomalii fetale, dacă nu este tratată.

toxoplasmoza pericole. dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

„Multă vreme, de transmiterea parazitului Toxoplasma gondii la om au fost acuzate, în mod exagerat și exclusiv, pisicile. Da, este adevărat că parazitul poate trăi în intestinele pisicii și poate fi răspândit prin contactul cu fecalele acesteia, dar nu numai felina domestică te poate îmbolnăvi.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Toxoplasmoza de la pisici și alte cauze

Dacă ești însărcinată, nu trebuie să alungi pisica din casă, pentru că riscul de a lua acest parazit de la animalul de companie cu care trăiești în casă este scăzut, cu condiția să respecți o serie de reguli, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

De exemplu, ar fi bine să rogi un alt membru al familiei să se ocupe de litiera pisicii. Dacă totuși ești nevoită să faci această operațiune, se recomandă purtarea de mănuși, spălarea zilnică a litierei cu apă clocotită timp de 5 minute și ulterior igienizarea corespunzătoare a mâinilor, mai ales dacă pisica are acces și afară.

Toxoplasma gondii se răspândește mai degrabă prin intermediul unor alimente contaminate, potrivit medicului ginecolog:

  • carnea crudă sau insuficient de bine preparată;
  • laptele de capră sau produsele din lapte de capră nepasteurizat;
  • fructele şi legumele nespălate;
  • apa contaminată (în care pot exista oochisturi din fecalele pisicilor).

Chiar dacă multe persoane intră în contact cu parazitul, medicul precizează că majoritatea nu prezintă simptomele îmbolnăvirii. Iar acest lucru se datorează faptului că, în cele mai multe cazuri, sistemul imunitar este eficient în lupta cu Toxoplasma gondii și astfel este prevenită îmbolnăvirea.

Toxoplasmoza simptome

În situațiile în care, totuși, parazitul dă simptome, cele mai multe persoane manifestă semne care pot fi ușor confundate cu ale gripei, potrivit specialistului în obstetrică-ginecologie:

La majoritatea acestor persoane, după infectarea cu Toxoplasma gondii se formează anticorpi care persistă în sânge toată viața, obținându-se astfel imunitate definitivă.

Simptome grave pentru cei cu imunitate scăzută

„Lucrurile stau mai rău în cazul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit, cum sunt cele cărora li se administrează chimioterapie, care au fost supuse unui transplant de organe, care suferă de lupus eritematos sistemic ori sunt pozitive la virusul imunodeficienței umane (HIV).“

dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

În cazul acestora, simptomele toxoplasmozei sunt grave și includ tulburări de echilibru, de coordonare și de vedere, confuzie, convulsii și afectare pulmonară.

Cum este diagnosticată toxoplasmoza

De obicei, medicul va efectua un test de sânge pentru a verifica anticorpii împotriva acestui parazit. Un anticorp este un tip de proteină pe care sistemul imunitar îl produce atunci când este atacat de substanțe dăunătoare. Anticorpii detectează substanțele străine, numite antigeni. Antigenii includ:

  • virusuri,
  • bacterii,
  • paraziți,
  • ciuperci.

Odată ce un anticorp s-a dezvoltat împotriva unui anumit antigen, acesta va rămâne în fluxul sanguin pentru a proteja împotriva viitoarelor infecții cu acea substanță străină.

Prezența anticorpilor la Toxoplasma gondii în sânge înseamnă că ai fost infectat cu această boală la un moment dat în viață. Un rezultat pozitiv la anticorpi nu înseamnă că ai în prezent o infecție activă.

Dacă testele pentru anticorpi sunt pozitive, medicul va recomanda teste suplimentare pentru a identifica o eventuală infecție activă.

Mai precis, pentru a depista o infecție recentă se realizează testul de anticorpi anti-toxo-IgM. Anticorpii anti-toxo-IgG apar la un timp mai îndelungat de la infectare, ajung la un nivel maxim în aproximativ una-două luni și persistă apoi pe termen lung. Totuși, un singur rezultat pozitiv al anticorpilor IgM nu trebuie să determine administrarea unui tratament, este nevoie de mai multe investigații.

Analiză toxoplasmoză preț:

  • Toxoplasma gondii-Anticorpi IgM: între 47 lei și 105 lei;
  • Toxoplasma gondii-Anticorpi IgG: între 49 lei și 105 lei.

Toxoplasmoza în sarcină

O imunitate scăzută au și femeile însărcinate, lucru care le plasează în categoria de risc în cazul infecției cu Toxoplasma gondii. Iar infecția poate fi transmisă și fătului.

„Toxoplasmoza congenitală (n.r. – dobândită de făt de la mama infectată) poate duce la avort, la anomalii fetale (hidrocefalie, calcificări intracraniene, microcefalie, întârziere a dezvoltării fetale, ascită sau hepatosplenomegalie), la moartea fătului sau a nou-născutului sau la diverse sechele postnatale chiar dacă boala s-a vindecat.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

Dacă infecția nu este tratată, riscul transmiterii intrauterine crește pe măsură ce sarcina avansează, de la 15% în primul trimestru până la 60% în al treilea trimestru.

Medicul ginecolog recomandă ca, în cadrul screeningului preconcepție să fie efectuat și testul serologic care să evidențieze prezența sau absența anticorpilor, adică a imunității împotriva infecției cu Toxoplasma gondii.

Dacă nu a fost realizat un screening preconcepție, dr. Vythoulkas mai spune că este bine ca în primul trimestru de sarcină să fie realizat profilul TORCH, un grup de teste ce verifică existența unor boli infecțioase care pot provoca fătului defecte: toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirus, virus Herpes simplex.

Lista completă a investigațiilor medicale necesare în sarcină o puteți consulta aici.

Tratamentul, cu antibiotice

Persoanele din afara categoriilor de risc, adică cele cu un sistem imunitar puternic, nu au nevoie de niciun tratament pentru combaterea infecției, precizează medicul ginecolog.

„În cazul unei simptomatologii acute sau în cazul persoanelor imunocompromise (cu sistem imunitar slăbit), se va institui tratament specific. Pentru gravidele infectate cu Toxoplasma gondii, tratamentul se realizează cu antibiotice“, completează ginecologul.

Ce poți să faci ca să nu te infectezi

În vederea prevenirii infectării cu Toxoplasma gondii, medicul ginecolog recomandă respectarea unor măsuri de protecție precum:

  • gătirea cărnii la o temperatură de cel puțin 77 de grade Celsius;
  • spălarea temeinică a fructelor și legumelor înainte de a fi consumate și chiar îndepărtarea cojii;
  • spălarea mâinilor înainte de a pregăti mâncarea și de a o consuma;
  • evitarea atingerii ochilor, gurii sau feței în timpul pregătirii mâncării;
  • spălarea cu apă fierbinte și detergent a tuturor suprafețelor și obiectelor care au fost în contact cu carnea crudă;
  • evitarea consumului de apă netratată, din surse neautorizate igienico-sanitar;
  • evitarea consumului de lapte de capră nepasteurizat (crud) și de ouă crude sau de preparate care conțin ouă crude;
  • hrănirea pisicii numai cu hrană uscată sau conservată (pisicile se pot infecta consumând carne crudă ori insuficient preparată termic, apoi transmit infecția);
  • femeilor însărcinate li se recomandă să delege un alt membru al familiei pentru igienizarea litierei pisicii; dacă nu au alternativă, se recomandă purtarea de mănuși, spălarea zilnică a litierei cu apă clocotită timp de 5 minute și ulterior igienizarea mâinilor;
  • evitarea atingerii pisicilor care trăiesc în aer liber sau, în cazul unui contact, igienizarea corespunzătoare a mâinilor ulterior;
  • este de preferat să fie purtate mănuși chiar și în timpul activității de grădinărit, având în vedere că parazitul poate trăi și în sol.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare