Răgușeala: de ce apare și care sunt cele mai bune tratamente

Răgușeala: de ce apare și care sunt cele mai eficiente tratamente

Răgușeala are cauze foarte diverse, de la cele respiratorii mai cunoscute și până la cauze digestive sau hormonale. De multe ori, îngroșarea și slăbirea vocii este însoțită și de alte simptome, precum durerea în gât și tusea uscată. Care sunt cele mai bune tratamente în funcție de cauza răgușelii, aflăm în continuare de la specialistul ORL.

Chiar dacă răgușeala este, de multe ori, rezultatul efortului vocal prelungit sau al virozelor, ar trebui investigată de medic dacă durează mai mult de două săptămâni sau dacă este însoțită de probleme de înghițire sau de respirație.

Este normal ca, pe măsură ce înaintăm în vârstă, vocea să sufere modificări: ea poate deveni mai răgușită și mai slabă. Medicii numesc acest fenomen presbilaringită sau presbifonie, adică îmbătrânirea laringelui și, implicit, a vocii.

Totuși, nu orice modificare a vocii este normală. Răgușeala poate fi semnul unei formațiuni la nivelul coardelor vocale, al unei probleme digestive ori al unei tulburări tiroidiene. Dacă vocea se schimbă brusc sau dramatic ori dacă răgușeala este persistentă, trebuie să te adresezi medicului.

Ce ascunde răgușeala

Răgușeala poate fi cauzată de bolile tiroidei. Anatomia gâtului: laringe, glanda tiroidă și traheea
Proximitatea glandei tiroide cu laringele și coardele vocale face ca unele afecțiuni tiroidiene să provoace modificări ale vocii și răgușeală Foto: Shutterstock

„Cea mai frecventă cauză a răgușelii este inflamația acută a laringelui și, implicit, a corzilor vocale. Însă nu trebuie neglijate nici celelalte cauze dintre care amintim efortul vocal prelungit sau tehnica vocală incorectă, tumori benigne, neoplazii, tulburări neurologice sau endocrine“, explică dr. Mădălina Marin, medic specialist ORL.

Inflamația laringelui apare, în primul rând, ca simptom al unei infecții virale a tractului respirator superior: laringita.

Alte cauze frecvente ale răgușelii sunt:

  • refluxul gastroesofagian. Uneori, răgușeala este singurul simptom al acestei probleme, numite medical reflux laringofaringian, fără arsuri sau dureri în capul pieptului;
  • fumatul;
  • consumul de băuturi alcoolice și de cofeină;
  • vorbitul tare sau strigatul, cântatul sau folosirea excesivă a corzilor vocale. Profesorii, de exemplu, pot fi răgușiți după o zi de cursuri în care au vorbit mult și cu voce tare;
  • alergii;
  • inhalarea de substanțe toxice;
  • tusea excesivă.

Citește aici ce alte manifestări are refluxul gastroesofagian la copii și la adulți.

Unele dintre cauzele mai puțin frecvente ale răgușelii includ:

  • prezența unor noduli, polipi sau chisturi pe coardele vocale;
  • cancer la gât, cancer de tiroidă sau pulmonar;
  • iritația coardelor vocale după intubare;
  • schimbările hormonale din adolescență, în cazul băieților;
  • anumite dereglări ale glandei tiroide;
  • anevrisme de aortă toracică (inflamarea unei porțiuni a aortei, cea mai mare arteră a inimii);
  • afecțiuni neurologice sau musculare care perturbă funcționarea laringelui. Boala Parkinson, de exemplu, și scleroza multiplă pot afecta zone din creier care controlează mușchii de la nivelul gâtului și al laringelui, provocând răgușeală.

Citește aici ce alte semne, în afară de răgușeală, pot anunța un cancer la gât.

Răgușeala COVID

„Cel mai frecvent virus răspunzător de laringita acută este Myxovirus parainfluenzae, însă și coronavirusurile (implicit, și cel care produce COVID-19) pot produce inflamații ale tractului respirator superior, inclusiv ale laringelui, deci pot duce la disfonie (răgușeală).“

Dr. Mădălina Marin, medic specialist ORL

Simptomele care însoțesc adesea răgușeala sunt, potrivit specialistului ORL:

  • tusea iritativă, seacă;
  • senzația de uscăciune sau jenă laringiană;
  • durerea laringiană agravată de deglutiție sau de fonație (n.r. – când încerci să vorbești);
  • dispnee (senzație de sufocare);
  • mucozități excesive care duc la hemaj frecvent (sau nevoia de a-ți drege vocea).

Răgușeala fără durere în gât

„Chiar dacă apare doar dimineața și dispare de la sine, răgușeala nu poate fi considerată normală, deoarece poate ascunde, de multe ori, alte afecțiuni, cum ar fi refluxul gastroesofagian. Lăsat netratat, acesta poate duce la modificări importante ale mucoasei laringiene, uneori cu consecințe grave.“

Dr. Mădălina Marin, medic specialist ORL

În cazul bolii de reflux gastroesofagian, răgușeala este adeseori însoțită de nevoia frecventă de a-ți drege vocea.

O altă cauză de răgușeală fără durere în gât o reprezintă afecțiunile tiroidiene. Glanda tiroidă este poziționată exact sub laringe, în partea inferioară a gâtului. Un nivel scăzut de hormoni tiroidieni (hipotiroidism) este responsabil pentru acumularea de lichid în coardele vocale. Iar atunci când glanda tiroidă se mărește, pe fondul afecțiunilor tiroidiene, sunt afectate și coardele vocale: fie sunt presate, fie paralizate, din cauza proximității cu tiroida.

În plus, o altă legătură între tiroidă și voce este aceea că un nerv laringian care controlează mușchii responsabili cu deschiderea și închiderea coardelor vocale este situat imediat în spatele glandei tiroide. În cazuri rare, un nodul tiroidian, fie el benign sau canceros, se poate mări și poate afecta nervul respectiv.

Răgușeala persistentă

Dacă răgușeala provocată de o infecție respiratorie poate să nu aibă nevoie de niciun tratament, pentru că trece de la sine, răgușeala persistentă are nevoie de identificarea precisă a cauzei, pentru un tratament cât mai precis, mai eficient și mai rapid.

Medicul precizează că răgușeala persistentă poate fi cauzată de un efort vocal prelungit sau de o tehnică vocală incorectă. De asemenea, poate ascunde modificări structurale ale coardelor vocale: inflamații cronice, tumori benigne, neoplazii sau paralizii de coarde vocale.

Paralizia coardelor vocale, adică imposibilitatea uneia sau ambelor coarde vocale de a se deschide sau închide corect, poate fi provocată, la rândul ei, de:

  • leziuni la nivelul capului, pieptului sau gâtului;
  • tumori la baza craniului, la nivelul gâtului sau pieptului;
  • cancer pulmonar;
  • cancer tiroidian.

Răgușeala de la țigări poate fi premergătoare cancerului laringian

Tutunul este cel mai frecvent factor cauzator al stărilor precanceroase laringiene, deoarece stimulează keratinizarea la nivelul corzilor vocale, atrage atenția specialistul ORL. Fumul de țigară irită laringele și duce la edem, inflamație și îngroșarea coardelor vocale.

Citește aici mai multe despre cancerul laringian și alte forme de cancer care afectează gâtul.

În plus, fumul încărcat cu substanțe chimice modifică secreția de mucus și accentuează efectul iritant al refluxului gastroesofagian.

Răgușeala la copii

În cazul copiilor, laringele și coardele vocale au o structură diferită față de cea a adulților și, implicit, patologia are alte caracteristici.

„Afectarea vocii la copii poate fi cauzată de inflamații ale laringelui și coardelor vocale, de tulburări organice primare (de exemplu, paralizia congenitală a coardelor vocale, papilomatoza laringiană) sau secundare (noduli vocali) și de abuzul vocal.“

Dr. Mădălina Marin, medic specialist ORL

Când să mergi la medic

Orice răgușeală care persistă mai mult de două săptămâni este necesar să fie investigată de un medic. La fel și răgușeala însoțită de tulburări de respirație sau de înghițire.

„Primul pas în stabilirea diagnosticului este anamneza. Un rol important este precizarea factorilor de risc (tutun, alcool), debutul simptomatologiei și medicația urmată.“

Dr. Mădălina Marin, medic specialist ORL

Examinarea laringelui se poate face printr-o serie de metode de complexitate diferită, care includ, potrivit medicului:

  • laringoscopia indirectă (vizualizarea cu o oglindă),
  • fibroscopia nazo-faringo-laringiană (vizualizarea tractului respirator superior cu ajutorul unui tub flexibil dotat cu o lumină și o cameră video),
  • examene imagistice (CT, RMN).

Citește aici cum să te pregătești pentru un computer tomograf și cât durează investigația. Iar de aici poți afla răspunsurile la opt întrebări esențiale despre RMN.

Pentru răgușeală, un tratament fără renunțarea la fumat nu este la fel de eficient

„Tratamentul diferă în funcție de motivul care a dus la apariția răgușelii. Uneori, este necesar să se efectueze exerciții foniatrice care îmbunătățesc tehnica vocală. Alteori este nevoie de tratament medicamentos (antiinflamatoare, antibiotice, antacide), dar există și cazuri în care tratamentul este chirurgical“, potrivit dr. Mădălina Marin, medic specialist ORL.

Bomboanele pentru supt promovate ca medicamente pentru durerile în gât pot fi utile, pentru că stimulează secreția de salivă, iar coardele vocale au nevoie de umiditate sporită pentru a funcționa optim.

În paralel cu tratamentul, renunțarea la fumat este și ea importantă. La fel sunt și repausul vocal și hidratarea corespunzătoare.

De reținut faptul că medicamentele care conțin descongestionante pot usca mucoasa de la nivelul gâtului și pot crește nivelul de iritație și de răgușeală.

Medicamente pentru răgușeală și tuse

Medicamentele care pot fi achiziționate fără prescripție medicală pot ajuta la atenuarea disconfortului produs de simptomele asociate laringitei de cauză infecțioasă.

Paracetamolul sau medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul, pot fi de ajutor mai ales atunci când răgușeala este însoțită de simptome precum durerile de cap sau febra.

Pentru răgușeală și tuse, poate fi nevoie de medicamente antacide, ținând cont că, dacă nu ești răcit, ambele simptome pot semnala un reflux gastroesofagian.

Remedii pentru răgușeală

„Cunoscând faptul că hidratarea corespunzătoare este importantă în afecțiunile laringiene de tip inflamator, ceaiurile pot fi de ajutor. Însă trebuie menționat că nu se recomandă consumul ceaiurilor sau lichidelor în general la temperaturi ridicate și nici excesul de substanțe iritative, cum este sucul de lămâie.”

Dr. Mădălina Marin, medic specialist ORL

Ceai pentru răgușeală

Nu există nimic mai liniștitor pentru gâtul iritat decât o ceașcă de ceai cald, iar mușețelul poate fi o opțiune. Cercetările arată că mușețelul are proprietăți antiinflamatorii.

Dacă adaugi și o linguriță de miere, eficiența este sporită. Studiile au arătat că mierea reduce producția de mucus și atenuează tusea.

Atenție, însă! Unele plante irită suplimentar gâtul. Un exemplu în acest sens este eucaliptul, potrivit unui studiu.

Tratament naturist: gargară cu apă sărată

Poți calma durerea și iritația gâtului cu apă caldă sărată. Adaugă o jumătate de linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă și amestecă până când se dizolvă. Ia o înghițitură și fă gargară, apoi scuipă. Repetă de câteva ori pe zi.

Răgușeală, remedii pentru acasă

  • Odihnește-ți vocea câteva zile. Evită să vorbești și să ridici tonul. Nu șopti, deoarece acest lucru îți tensionează și mai mult coardele vocale.
  • Bea multe lichide, dar evită cofeina și alcoolul. Îți pot usca gâtul și pot agrava răgușeala.
  • Folosește un umidificator în locuință. Poate ușura respirația și menține și nivelul optim de umiditate la nivelul coardelor vocale.
  • Fă un duș fierbinte.
  • Renunță la fumat sau fumează mai puțin.
  • Mestecă gumă. Aceasta stimulează producția de salivă și poate ajuta la calmarea gâtului iritat.
  • Încearcă, pe cât posibil, să-ți limitezi expunerea la factori alergeni. Alergiile pot declanșa sau agrava răgușeala.

Citește aici care sunt gesturile mici care pot preveni apariția alergiilor.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare