Medic urolog: „Cancerul de prostată localizat poate fi tratat și vindecat”

Medic urolog: „Orice pacient care are cancer de prostată localizat poate fi tratat și vindecat”

Cancerul de prostată, cel mai întâlnit tip de cancer cu care se confruntă bărbații, este vindecabil. Chiar dacă nu apar semne atunci când boala este la început, poate fi diagnosticată și în lipsa simptomelor cu ajutorul unor teste de rutină. 

Dr. Cristian Iatagan, medic primar urolog la Medlife Life Memorial Hospital din București, a explicat pentru Smart Living care sunt factorii de risc, simptomele și metodele de diagnostic și de tratament pentru cancerul de prostată. 

Cu o experiență de peste 15 ani în chirurgie urologică minim invazivă, dr. Cristian Iatagan a efectuat peste 3000 de intervenții endoscopice, laparoscopice și robotice.

Smartliving.ro: Care este frecvența cancerului de prostată în România?

Dr. Cristian Iatagan: În România – ca de altfel în întreaga Europă – cancerul de prostată este cea mai des întâlnită formă de cancer în rândul bărbaților de peste 50 de ani.  Frecvența acestuia crește odată cu înaintarea în vârstă și aproximativ 1 din 7 bărbați cu vârsta de peste 65 de ani va face boala. 

Smartliving.ro: De la ce vârstă apare și care sunt principalii factori de risc pentru cancerul de prostată?

Dr. Cristian Iatagan: Cancerul de prostată este rareori depistat înainte de 45 de ani, deși în aceste cazuri este mult mai agresiv.

Deși cauzele apariției cancerului de prostată sunt incomplet elucidate, există factori favorizanți cert implicați:

  • Vârsta: cel mai frecvent este diagnosticat după 65 de ani;
  • Istoricul familial: riscul crește la pacienții care au avut in familie cazuri de cancer de prostată;
  • Rasa: apare mai frecvent la bărbații afro-americani;
  • Obezitatea și dieta bogată în carne.

Cancer de prostată. Nu apar simptome la început

Smartliving.ro: Apar și simptome când boala este la început? Care sunt acestea? 

Dr. Cristian Iatagan: Majoritatea cancerelor de prostată evoluează lent și inițial sunt asimptomatice; apariția semnelor înseamnă de obicei o boală avansată.  

Smartliving.ro: Ce semne apar în stadii mai avansate?

Dr. Cristian Iatagan: Simptomele ce pot apărea în stadiile mai avansate sunt nespecifice, fiind comune cu cele date de mărirea adenomatoasă (hipertrofia benignă) a prostatei sau de infecții; în prezența acestora este important un consult urologic pentru a determina ce le cauzează.  Printre cele mai des întâlnite sunt:

  • Urinarea frecventă;
  • Jetul urinar slab, întrerupt;
  • Apariția sângelui în urină sau spermă;
  • Disfuncția erectilă, incontinența urinară.

Teste care diagnostichează înainte de apariția simptomelor

Smartliving.ro: Poate fi diagnosticat cancerul de prostată înainte de apariția simptomelor?

Dr. Cristian Iatagan: Sigur că da și este extrem de importantă diagnosticarea cancerului de prostată în stadiile incipiente, asimptomatice, când boala este într-un stadiu curabil, vindecabil. 

Smartliving.ro: Ce analize ar trebui să-și facă bărbații, în funcție de vârstă, ca să poată diagnostica din timp o astfel de problemă?

Dr. Cristian Iatagan: Diagnosticul cancerului de prostată la bărbații de peste 45 de ani se bazează pe:

  •  Testul PSA este cel mai folosit instrument pentru detectarea unei condiții patologice la nivelul prostatei; este o analiză de sânge ce măsoară nivelul antigenului specific prostatic.  Dacă valoarea acestuia este crescută înseamnă că celulele prostatice se comportă neobișnuit; acest lucru poate fi cauzat de apariția unui cancer de prostată, dar și de alte condiții benigne, cum ar fi infecțiile sau hipertrofia benignă (adenomul) de prostată.
  • Tușeul rectal efectuat de medicul dumneavoastră în cadrul consultului urologic îi va permite acestuia sa simtă cu ajutorul unui deget dimensiunea, forma și consistența prostatei.
  • Explorările imagistice vă pot fi recomandate de către medicul dumneavoastră curant în anumite situații. Ele sunt de mai multe tipuri: ecografia (transabdominală sau transrectală), computer-tomografia, rezonanța magnetică nucleară (RMN multiparametric de prostată – care are cea mai mare sensibilitate și specificitate dintre acestea, pentru evidențierea tumorilor prostatice), scintigrafia osoasă.

Niciunul dintre aceste teste nu stabilește sau infirmă existența unui cancer de prostată. Pe baza rezultatelor lor, a vârstei și istoricului familial, urologul va aprecia care este probabilitatea de a avea cancer de prostată.  În situația în care aceasta este mare, vă va indica să faceți o puncție-biopsie de prostată (preferabil cu fuziune RMN-ecografie), singurul examen care poate stabili cu certitudine diagnosticul pozitiv de cancer de prostată.

Smartliving.ro: Ce opțiuni de tratament există pentru cancerul de prostată?

Dr. Cristian Iatagan: Tratamentul cancerului de prostată este individualizat pentru fiecare pacient în funcție de mai mulți factori: 

  • Vârsta pacientului la momentul diagnosticului, bolile asociate, speranța de viață;
  • Extinderea tumorii de la nivelul prostatei, agresivitatea cancerului, nivelul PSA;
  • Opțiunea informată a pacientului pentru un tip de tratament, funcție de rezultatele, avantajele și dezavantajele  fiecărei metode;
  • Posibilitățile tehnice: accesul la tehnologia medicală modernă, experiența echipei medicale, disponibilitatea alternativelor de tratament.

Există trei atitudini terapeutice:

  • Curativă, utilizată pentru vindecarea bolii;
  • Monitorizarea evoluției bolii în timp – amânând practic momentul inițierii unui tratament la pacienții care nu doresc sau nu sunt apți; 
  • Paliativă, pentru a reduce simptomele provocate de progresia bolii – în stadiile avansate.

Cancerul de prostată este vindecabil

Smartliving.ro: Este un tip de cancer vindecabil? 

Dr. Cristian Iatagan: Cancerul de prostata este vindecabil dacă este diagnosticat precoce, localizat și tratabil cu rezultate bune în majoritatea celorlalte cazuri; din aceste motive sunt extrem de importante controalele periodice la bărbații peste 50 de ani.

Smartliving.ro: Poate fi tratat fără să fie afectată funcția sexuală?

Dr. Cristian Iatagan: Tratamentul curativ al cancerului de prostată este chirurgical (operația numită prostatectomie radicală care implică îndepărtarea prostatei, a veziculelor seminale și a ganglionilor limfatici regionali) sau se poate face radioterapie (externă sau brahiterapie).  Prostatectomia radicală poate fi efectuată clasic (deschis) sau minim-invaziv, laparoscopic și prin chirurgie robotică.

Studiile au demonstrat superioritatea chirurgiei robotice pentru tratamentul cancerului de prostată, comparativ cu oricare altă metodă chirurgicală – chirurgia deschisă sau laparoscopică, iar operația robotică pentru cancerul de prostată este considerată „standardul de aur”. 

Rezultatele oncologice (prin excizia în totalitate a țesuturilor canceroase) sunt cel puțin la fel de bune, dar cu rezultate funcționale (continență urinară, păstrarea erecției) net superioare celor din operațiile clasice sau laparoscopice.  

Dintre avantaje sunt recunoscute:

  • Complicațiile intraoperatorii și postoperatorii sunt mult reduse. 
  • Hemoragie minimă, cu un necesar de transfuzie de sânge foarte scăzut (<1%).  
  • Durerea postoperatorie de intensitate foarte mică.  
  • Risc de infecții foarte scăzut, deoarece poarta de intrare a bacteriilor prin plaga cu dimensiuni de ordinul milimetrilor este redusă. 
  • Recuperarea pacientului este mai rapidă, cu spitalizare de scurtă durată și reluarea imediată a activității.
  •  O bună calitate a vieții, aspect estetic postoperator și disconfort de intensitate minimă.

Smartliving.ro: Ce este chirurgia robotică și ce presupune?

Dr. Cristian Iatagan: Chirurgia robotică reprezintă cea mai avansată tehnică chirurgicală minim-invazivă, care permite efectuarea operațiilor complexe cu o mai mare precizie, flexibilitate și control.  Denumirea corectă din punct de vedere științific este de chirurgie laparoscopică asistată robotic. „Robotul” permite realizarea tuturor intervențiilor laparoscopice convenționale si a majorității operațiilor deschise la un nivel net superior.  În mod deosebit permite efectuarea unor operații complexe și dificile, în special în zone anatomice înguste, închise sau greu abordabile prin chirurgia laparoscopică convențională sau deschisă.

”Robotul chirurgical” este un sistem computerizat interpus între chirurg și pacient care potențează și augmentează semnificativ contribuția medicului.  Chirurgul – și nu „robotul” – efectuează operația și controlează complet sistemul robotic și procedura chirurgicală. Chirurgul face toate mișcările operatorii, dar cu tehnologie și instrumente care îi permit să vadă mai bine, să controleze instrumentele intuitiv și să opereze dintr-o poziție ergonomică și confortabilă. 

Se folosesc instrumente chirurgicale robotizate miniaturizate, de ordinul milimetrilor, care se introduc în corpul pacientului prin câteva incizii minime. Atunci când se efectuează o intervenție chirurgicală cu robotul da Vinci Xi – cel mai avansat robot chirurgical din lume – aceste instrumente sunt montate pe trei brațe robotice separate, care sunt articulate și care au 7 grade de libertate, permițând chirurgului libertate de mișcare și precizie superioare mâinii umane.  Al patrulea braț conține o cameră video 3D de înaltă definiție care ghidează chirurgul în timpul procedurii.

Cancer de prostată. Avantajele operațiilor cu ”robotul”

Chirurgul controlează aceste instrumente și camera video de la o consolă situată în sala de operație, lângă masa operatorie. Mișcând cu degetele „joy-stick”-urile de la consolă, chirurgul este capabil să manevreze simultan toate cele patru brațe ale robotului, în timp ce privește printr-un sistem optic binocular de înaltă definiție care îl plasează efectiv în interiorul pacientului, oferindu-i o vizibilitate mai bună, mai precisă și mai detaliată decât cea pe care ochiul uman ar putea-o oferi în timpul operației deschise. 

Fiecare mișcare pe care chirurgul o face cu joy-stick-urile este reprodusă întocmai de către robot, care însă scalează mișcarea. Astfel, o mișcare amplă a chirurgului la consolă este tradusă de robot într-o microdisecție extrem de fină. Ochii și mâinile chirurgului sunt întotdeauna aliniate, minimizând oboseala acestuia. De asemenea, sistemul robotic elimină tremorul prezent în mod normal în timpul deplasării mâinii, crescând acuratețea mișcării care devine astfel mai sigură.

Smartliving.ro: În ce stadiu sau care sunt condițiile să poată fi vindecat, iar pacientul să ducă o viață normală?

Dr. Cristian Iatagan: În centrele urologice cu expertiză, orice pacient cu cancer de prostată localizat poate fi tratat și vindecat de această boală, cu perspectiva unei calități normale a vieții.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare