Temperatura normală a corpului nostru are variații destul de mari de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, sex, dar și de momentul din zi. Care este valoarea normală și ce termometre sunt mai eficiente ne-au explicat în continuare specialiștii.
Știm că organismul uman are, în condiții normale, o temperatură de 37 de grade Celsius. Medicul german Carl Reinhold August Wunderlich este cel care a stabilit această valoare medie, în secolul al XIX-lea, după milioane de măsurători efectuate pe 25.000 de pacienți din Leipzig.
Studiile moderne arată că temperatura normală a corpului uman este mai mică decât standardul cunoscut: de 36,6 grade Celsius.
Experții nu sunt siguri dacă această diferență dintre valori are legătură cu tipul de termometre folosite, cu modul în care s-a măsurat temperatura atunci și acum (axilar versus oral) sau dacă vorbim despre o modificare a temperaturii corpului uman în timp, odată cu schimbarea stilului nostru de viață.
Temperatura normală a corpului, mai mică la omul modern
În spatele acestei scăderi ar putea să stea o rată metabolică bazală mai redusă a omului modern.
Rata metabolismului bazal este o estimare a numărului minim de calorii de care o persoană are nevoie zilnic pentru menținerea funcțiilor de bază din organism, în repaus: respirație, digestie și circulație.
Ca urmare a sedentarismului și a alimentelor procesate pe care le consumăm, organismul nostru nu mai este nevoit să „lucreze” la fel de intens ca în secolele trecute, susține o teorie prezentată de o echipă de cercetători de la Universitatea Stanford, din SUA, în revista științifică eLife.
O altă explicație pentru această valoare mai scăzută ar putea fi și scăderea inflamației din corp. În secolul al XIX-lea, oamenii sufereau de infecții cronice pentru care nu exista tratament – infecții precum tuberculoza, sifilisul sau bolile parodontale. Toate aceste afecțiuni pentru care acum avem soluții terapeutice produc o inflamație în corp, iar ea ar fi putut crește atunci temperatura normală a corpului.
Din experiența clinică, dr. Julie Parsonnet, coordonatorul studiului realizat de Universitatea Stanford, spune că cel puțin 75% dintre oameni au temperatura corpului mai mică de 37 de grade Celsius.
Temperatura normală a corpului are variații mari
Dincolo de bolile infecțioase precum COVID-19, sunt mulți factori care influențează temperatura normală a corpului. „Variațiile de temperatură ale corpului uman sunt destul de mari. Ele merg de la 36 de grade Celsius și până la 37,5 grade Celsius”, ne-a precizat dr. Tereza Franciuk, medic de familie și pediatru în București.
Ceea ce considerăm ca fiind normal se află, de fapt, între anumiți parametri care variază de la o persoană la alta, în funcție de:
Vârstă
Capacitatea organismului nostru de a-și regla temperatura se reduce pe măsură ce îmbătrânim, lucru legat de scăderea ratei metabolice bazale. Experții Universității Stanford au observat că valoarea normală a temperaturii scade cu 0,003 – 0,0043 de grade Celsius cu fiecare an pe care îl adăugăm vârstei, indiferent dacă vorbim despre femei sau bărbați.
„Vârstnicul va avea întotdeauna o temperatură mai scăzută, fiindcă metabolismul lui este mai lent, circulația este diferită, chiar și activitatea lui fizică este mult redusă față de cea a unui copil și a unui adult tânăr”, precizează dr. Tereza Franciuk.
Se consideră că avem febră atunci când temperatura corpului crește cu un grad Celsius peste valoarea normală, obișnuită a fiecărei persoane în parte.
Temperatura normală a corpului este mai mare la bebeluși și la copii. „Valoarea medie este de 37,3 grade Celsius, în condiții de repaus, iar dacă se joacă și se agită mult, ei ajung foarte ușor la temperaturi de 37,6-37,8 grade Celsius”, mai spune specialistul. Un bebeluș care plânge din cauza colicilor, a erupției dentare sau a altor motive poate ajunge ușor la o temperatură de 38 de grade Celsius fără să sufere de o boală.
Citește aici un ghid despre colicile bebelușului pentru părinții aflați la început de drum.
Sex
În perioada ovulației, tip de câteva zile, temperatura normală a corpului unei femei crește cu 0,5 grade Celsius față de restul lunii. Pentru a determina temperatura normală a corpului, femeile nu trebuie să ia în calcul valorile diferite din aceste zile ale lunii. „Măsurarea temperaturii este chiar modul prin care o femeie poate afla când se află la ovulație”, explică dr. Tereza Franciuk.
Momentul din zi
Valoarea temperaturii fluctuează și pe parcursul zilei. Dimineața, ea poate fi mai scăzută cu aproape o jumătate de grad decât de obicei, pentru ca treptat să crească spre seară.
Activitate fizică
Orice activitate fizică de intensitate moderată și crescută duce la o creștere a temperaturii corpului, dar numai temporar.
Greutate
Indicele de masă corporală (IMC) este un alt motiv de variație a temperaturii corporale. Cu cât acest raport dintre greutate și înălțime este mai mare, cu atât scade valoarea temperaturii.
Temperatura mediului exterior
Deși o influențează într-o foarte mică măsură pe cea a corpului, ea nu este de ignorat. Același studiu al Universității Stanford susține că o creștere cu un grad a temperaturii ambientale se reflectă într-o valoare cu 0,0004-0,001 grade mai mare a celei corporale.
Alimentele consumate
Alimentația ne poate influența, de asemenea, temperatura corpului, dar temporar. De exemplu, dacă folosim un termometru oral și am mâncat înainte înghețată sau am băut apă, temperatura corpului va fi mai scăzută, iar un lichid fierbinte băut înainte de măsurare îi va crește valoarea.
Ce tip de termometru alegem
Temperatura normală a corpului variază și în funcție de instrumentul cu care o măsurăm. Există multe tipuri de termometre pe piață, cu o precizie mai mare sau mai mică. După modul de utilizare, le putem clasifica în termometre de contact și termometre non-contact.
Termometre de contact: termometru cu mercur, termometru digital
Termometrul cu mercur, cel mai vechi instrument de măsurare a temperaturii corpului, face parte din această categorie a termometrelor care iau contact cu pielea. El are o precizie foarte bună, dar și dezavantajul că se poate sparge ușor. Ne expunem astfel pericolului de ingerare a mercurului, cu urmări foarte periculoase pentru sănătate. Din acest motiv, comercializarea acestor termometre a fost interzisă în țările UE. Un alt inconvenient al termometrului cu mercur este că măsurarea temperaturii durează mult mai mult față de alte termometre: minimum 5 minute.
Mult mai utilizat și recomandat acum este termometrul digital de contact, care utilizează un senzor de temperatură și au afișaj digital. Ele pot fi folosite axilar, oral sau rectal. „În România, aceste termometre se folosesc mai puțin pentru măsurarea temperaturii orale, pentru că nu este în obiceiul nostru o astfel de utilizare. Măsurătorile axilare sunt cele mai populare printre adulți, iar la bebeluși și copii mici, cele rectale”, spune dr. Tereza Franciuk. Dezavantajul unui termometru digital în fața celui cu mercur este că poate avea o eroare de măsurare de câteva subunități.
Termometre non-contact: termometru cu infraroșu
Sunt cele mai moderne instrumente de măsurare a temperaturii și au avantajul utilizării ușoare. Ele folosesc unde infraroșii pentru măsurarea temperaturii, sunt digitale și pot fi de frunte (frontale) sau de ureche (auriculare). „Termometrele non-contact cu infraroșu nu sunt atât de utile pentru noi, medicii, din cauza erorilor pe care le dau. La acestea sunt cele mai multe erori”, spune dr. Tereza Franciuk.
Pentru utilizarea acasă, specialistul recomandă termometrele de contact digitale.
Cum se folosesc corect
„La adulți, măsurarea temperaturii se poate face axilar, iar la sugar și la copilul mic, este recomandată cea intrarectală. La copiii mai mari sau la cei care nu mai acceptă termometrul intrarectal, se poate folosi axilar. Măsurarea intrarectală oferă o precizie mult mai mare, numai că temperatura măsurată astfel este cu 5-6 unități mai mare față de cea axilară. De aceea, încă de la prima vizită a părinților, le precizez că febra la un bebeluș sau copil mic pornește de la 38 de grade Celsius”, spune dr. Tereza Franciuk.
O altă recomandare importantă pentru părinți cu privire la acest tip de termometre digitale este să menținem contactul până când valoarea temperaturii nu mai crește, nu doar până la semnalul sonor pe care îl emit.
Dacă vrem să ne aflăm temperatura normală a corpului, trebuie să facem media mai multor măsurători. „Timp de 4-5 zile, trebuie să ne luăm temperatura dimineața și seara, pentru că sunt diferențe de valoare între aceste momente ale zilei. Femeile trebuie să evite perioada ovulației, când temperatura normală crește”, precizează dr. Tereza Franciuk. Pentru a obține o medie corectă, trebuie să folosim același termometru, același mod de măsurare (axilar sau oral pentru adulți) și să fim în repaus.
Când scade prea mult temperatura corpului uman
Febra este cea mai întâlnită situație în care se modifică temperatura normală a corpului, dar sunt și câteva circumstanțe în care putem ajunge la o temperatură mai mică de 36 de grade Celsius. Un vârstnic care a avut dintotdeauna o temperatură normală a corpului mai scăzută, care nu face activități fizice și mănâncă puțin ar putea avea o temperatură chiar și de 35 de grade Celsius.
„Sigur că hipotermia este un semn alarmant în aceste cazuri – înseamnă că metabolismul lui nu este în regulă. O altă cauză ar putea fi o dereglare a mecanismului de termoreglare, un mecanism neurologic complex și nici în acest caz nu este un semn bun. Micile accidente ischemice pot provoca astfel de accidente neurologice. În experiența mea clinică, nu am avut astfel de pacienți cu hipotermie. Asemenea cazuri sunt documentate în literatura de specialitate, dar în practică sunt foarte rare”, ne spune specialistul.
O altă situație în care putem ajunge la o temperatură foarte scăzută este expunerea îndelungată sau neprotejată la frig ori la apă rece. La o temperatură mai mică de 35 de grade Celsius, vom resimți efectele hipotermiei: somnolența care crește gradual până la leșin și pierderea conștienței.