Candidoza poate afecta gura, sinusurile, pielea și articulațiile. Cele mai eficiente tratamente
Candidoza apare atunci când Candida albicans – unul dintre tipurile de ciuperci care trăiesc, în mod normal, în corpul uman – începe să se multiplice necontrolat. Candida este cea mai frecventă cauză a infecțiilor fungice la om.
Ciuperca se găsește, de obicei, în cantități mici în gură, în intestine și pe piele. În limite normale, Candida nu cauzează niciun fel de probleme. Bacteriile sănătoase din organism o țin sub control. Când nivelurile de bacterii sănătoase sunt perturbate sau sistemul imunitar este compromis, Candida poate începe să se dezvolte necontrolat.
„Candidoza vaginală este o infecție fungică și, drept urmare, nu este considerată o infecție cu transmitere sexuală. Candidoza este provocată de o ciupercă numită Candida albicans, care trăiește, în mod normal, în organism, dar se activează doar atunci când scade imunitatea. Infecția se poate declanșa chiar și când o femeie nu este încă activă sexual.“
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Iată câțiva dintre factorii care pot duce la creșterea excesivă a Candidei:
- antibioticele,
- dieta bogată în zahăr și carbohidrați rafinați,
- consumul crescut de alcool,
- sistemul imunitar slăbit,
- contraceptivele orale,
- diabetul zaharat,
- nivelul crescut de stres.
Infecția cu Candida poate da simptome foarte variate
Când Candida începe să se dezvolte în exces poate duce la apariția unor probleme de sănătate la diverse niveluri în organism.
Candida bucală: afte
Când Candida se dezvoltă în cavitatea bucală, apar afte, adică niște pete albe, denivelate pe limbă, interiorul obrajilor, gingii, amigdale sau gât. Leziunile pot fi dureroase și pot sângera ușor.
Aftele bucale sunt, de asemenea, adesea asociate cu roșeață sau durere a limbii și a gurii. În cazuri mai grave, candidoza se poate răspândi în esofag și poate provoca dureri sau dificultăți la înghițire.
Acest tip de candidoză este mai frecvent la nou-născuți, vârstnici și la persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Cele cu o igienă orală precară sau cu proteze dentare mobile prezintă, de asemenea, un risc crescut.
Oboseală
Unul dintre cele mai frecvente simptome asociate cu candidoza este oboseala. Deși nu există dovezi că ciuperca provoacă oboseală, există câteva moduri în care ar putea contribui la apariția acestei stări.
În primul rând, candidoza este adesea însoțită de deficite nutriționale, cum ar fi niveluri scăzute de vitamina B6, acizi grași esențiali și magneziu. E un fapt cunoscut că deficitul de magneziu provoacă oboseală.
În al doilea rând, infecțiile cu Candida apar frecvent atunci când sistemul imunitar este slăbit. O imunitate scăzută creează stare de oboseală.
Potrivit unui studiu, candidoza prelungită a tractului gastrointestinal poate fi chiar o cauză a sindromului oboselii cronice.
Candida vaginală: infecții recurente ale tractului genital sau urinar
Candida albicans se găsește în tractul vaginal al majorității femeilor. O înmulțire excesivă a acesteia poate duce la candidoză vaginală.
Se estimează că 75% din femei vor suferi de o infecție cu Candida cel puțin o dată în viață, iar jumătate dintre acestea vor avea cel puțin o recurență.
Deși nu se întâmplă frecvent, Candida poate provoca și infecții ale tractului urinar. Infecțiile urinare provocate de Candida sunt mai frecvente la persoanele vârstnice, spitalizate sau cu sistemul imunitar compromis.
Simptomele unei infecții urinare includ:
- senzație de arsură la urinare,
- nevoia frecventă de a urina,
- urină tulbure, întunecată sau cu miros ciudat,
- durere sau presiune la nivelul abdomenului inferior.
Cum se manifestă infecțiile cu Candida la bărbați
Bărbații pot avea, de asemenea infecții genitale cu Candida, dar mult mai rar.
Candidoza poate afecta penisul și pot să apară o iritație și, uneori, pete albicioase și lucioase la nivelul penisului. Pielea poate fi umedă, iar în pliuri și sub prepuț se poate forma o substanță albă de consistență groasă. Acestea pot fi însoțite de mâncărimi și de o senzație de arsură.
Probleme digestive
Sănătatea sistemului digestiv se bazează, într-o mare măsură, pe echilibrul dintre bacteriile „bune” și bacteriile „rele” care trăiesc în intestine.
Bacteriile „bune” care se găsesc, în mod normal, în intestin sunt importante pentru digestie, deoarece ajută la procesarea amidonului, a fibrelor și a unor zaharuri.
Când bacteriile din intestin nu sunt în echilibru, pot apărea probleme digestive, inclusiv constipație, diaree, greață, gaze, crampe și balonare.
De exemplu, după un tratament cu antibiotice, în lipsa suplimentelor cu probiotice, există riscul de a dezvolta o candidoză.
Studii recente indică faptul că o dezvoltare excesivă a Candidei este asociată cu mai multe boli ale tractului gastrointestinal, inclusiv colita ulcerativă și boala Crohn.
Candidoza sinusală
Simptomele frecvente ale infecțiilor sinusale includ rinoree, congestie nazală, pierderea mirosului și durerile de cap.
Deși infecțiile sinusale, pe termen scurt, sunt cauzate, în principal, de bacterii, multe infecții sinusale cronice, pe termen lung, sunt considerate a fi fungice.
Un studiu realizat de Clinica Mayo a analizat un grup de 210 persoane cu infecții cronice ale sinusurilor și a constatat că 96% dintre aceștia aveau ciuperci în mucus.
Tratamentul cu antibiotice este cea mai folosită metodă de tratare a infecțiilor sinusale. Acesta are însă efect doar în cazul infecțiilor acute bacteriene ale sinusurilor, nu și în al celor fungice cronice. Mai mult decât atât, tratarea unei infecții sinusale cronice cu antibiotice ar putea să o înrăutățească.
Dacă ai infecții ale sinusurilor care durează mai mult de o lună, Candida ar putea fi cauza.
Infecții fungice ale pielii și ale unghiilor
La fel ca în cazul intestinelor, există bacterii și la nivelul pielii care împiedică creșterea incontrolabilă a Candidei. Toate bacteriile prosperă în anumite condiții de temperatură, umiditate sau niveluri de aciditate.
De aceea, o schimbare a mediului îi poate permite Candidei să se dezvolte în exces la nivelul pielii. De exemplu, produsele cosmetice, săpunurile, în special cele antibacteriene, și cremele pot schimba caracteristicile pielii.
Candidoza cutanată poate afecta orice parte a corpului, însă zonele care sunt calde și umede, cum ar fi zona inghinală și axilele, sunt deosebit de predispuse la infecție. Mâncărimea și erupțiile vizibile sunt cele mai frecvente două simptome ale infecțiilor fungice ale pielii.
O dezvoltare excesivă a Candidei poate provoca afecțiuni precum piciorul de atlet și ciuperca piciorului.
Deși nu pun viața în pericol, infecțiile fungice ale pielii pot fi foarte incomode și pot reduce semnificativ calitatea vieții.
Candida poate apărea la sân în cazul femeilor care alăptează
Candidoza poate afecta mameloanele și sânii femeilor care alăptează. Mai ales în primele luni, când pielea este foarte sensibilă, există riscul să se multiplice necontrolat Candida albicans.
Simptomele sunt zgomotoase: durere severă la nivelul mamelonului sau al întregului sân, mai ales în timp ce copilul suge. Este important de știut că o astfel de infecție fungică se poate trata, astfel că nu este nevoie ca mama să înțarce bebelușul mai devreme decât și-a propus.
Dureri articulare
Dacă infecția cu Candida pătrunde în fluxul sanguin și se răspândește în corp, ciuperca poate ajunge la articulații și poate provoca artrită.
Acest lucru se întâmplă, de obicei, după o intervenție chirurgicală sau când candidoza este lăsată netratată o perioadă lungă de timp.
Artrita fungică este asociată cu durere, rigiditate și umflarea articulațiilor. Șoldurile și genunchii tind să fie cel mai frecvent infectate.
Candida poate cauza, de asemenea, infecții osoase sau osteomielită, care pot provoca durere și sensibilitate în zona infectată. Infecțiile osoase și articulare nu sunt foarte frecvente, dar odată ce te infectezi, pot fi foarte greu de tratat.
Cel mai bun tratament pentru infecțiile recurente cu Candida
Alimentația joacă un rol important în menținerea echilibrului dintre bacteriile „bune” și bacteriile „rele” din intestin. Zaharurile rafinate, carbohidrații și produsele lactate bogate în lactoză pot ajuta la dezvoltarea Candidei și a altor microorganisme „rele”. Consumul în exces al acestor alimente poate favoriza infecția dacă ai un sistem imunitar slăbit.
Pe de altă parte, s-a demonstrat că anumite alimente încurajează bacteriile „bune” să se dezvolte și inhibă multiplicarea Candidei. Acestea sunt:
- usturoi,
- ulei de cocos,
- curcuma,
- aloe vera,
- rodie,
- lactatele cu probiotice.
Toate aceste obiceiuri sănătoase pot ajuta la prevenție, dar nu pot înlocui tratamentul recomandat de medic.
Scheme de tratament pentru infecțiile cu Candida: ovule sau comprimate între 3 și 10 zile
În prezent, în farmacii și pe internet se găsesc o varietate de produse care promit că previn sau chiar că tratează infecțiile genitale cu Candida albicans. Totuși, medicul Andreas Vythoulkas atrage atenția că atât diagnosticul, antifungigrama, cât și schemele de tratament trebuie solicitate și stabilite de medicul ginecolog în urma analizei secreției vaginale.
„Tratamentul constă în comprimate antifungice cu administrare orală sau ovule vaginale și unguente antifungice cu aplicare locală. Durata tratamentului este cuprinsă între 3 și 10 zile, fiind recomandat a fi urmat și de partener, perioadă în care se va avea în vedere și abstinența sexuală.“
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate