Cancerul testicular poate fi vindecat chiar și în stadii avansate. Medic: „Potența și fertilitatea revin la normal după câteva luni de la tratament“
Un cancer rar, cancerul testicular are mari șanse de vindecare, chiar și atunci când celulele tumorale s-au răspândit. Supraviețuirea la cinci ani depășește 95% din cazuri.
Cancerul testicular apare, cel mai adesea, cu modificări ale celulelor germinale. Acestea sunt celulele din testicule care produc spermă. Tumorile cu celule germinale reprezintă mai mult de 90% din cancerele testiculare.
„Cancerul testicular este o afecțiune gravă, dar rară, întâlnită mai frecvent la bărbatul între 15 și 35 de ani. Este ușor de diagnosticat prin autopalpare, de aceea, orice modificare a testiculului ca volum sau consistență, simțită de bărbat la autoevaluare trebuie să fie urmată de un examen medical la urologie.“
Dr. Andrei Manu Marin, medic primar urolog, doctor în științe medicale
Seminoame și neseminoame
Există două tipuri principale de tumori cu celule germinale:
- Seminoamele sunt cancere testiculare care cresc lent. Ele sunt, de obicei, limitate la testicule, dar ganglionii limfatici pot fi, de asemenea, implicați.
- Neseminoamele sunt forme mai frecvente de cancer testicular. Aceste tumori au o creștere mai rapidă și se pot răspândi către alte părți ale corpului.
Cancerul testicular poate apărea și în țesuturile care produc hormoni. Este vorba despre tumorile gonadale stromale.
Rata de supraviețuire în caz de cancer testicular
Cancerul testicular este forma de cancer diagnosticată cel mai frecvent la bărbații cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani, dar poate apărea la orice vârstă. Este, de asemenea, unul dintre cele mai tratabile tipuri de cancer, chiar și în stadiile în care s-a răspândit către alte organe.
Potrivit Societății Americane a Cancerului, pentru cei cu cancer testicular în stadii incipiente, rata de supraviețuire la cinci ani este mai mare de 95%.
Cancer testicular: cauze și factori de risc
Medicii nu au reușit că elucideze din ce cauze se poate instala un cancer testicular. Ceea ce se știe cu certitudine este că un astfel de cancer apare atunci când celulele sănătoase din testicul suferă modificări. Celulele anormale se multiplică mai rapid decât cele sănătoase și se acumulează formând o masă în testicul.
Factorii care pot crește riscul de a dezvolta cancer testicular includ:
- antecedente familiale ale bolii;
- dezvoltarea testiculară anormală (poate fi cauzată de o afecțiune cum este sindromul Klinefelter);
- origine caucaziană;
- criptorhidie (patologie în care un testicul rămâne necoborât).
Durerea de spate, unul dintre posibilele simptome de cancer testicular
Unii bărbați nu prezintă simptome atunci când sunt diagnosticați cu cancer testicular. Când apar simptome, acestea pot include:
- un nodul sau mărirea unui testicul,
- senzația de greutate în scrot,
- o durere surdă de burtă sau în zona inghinală,
- acumularea bruscă de lichid în scrot,
- durere sau disconfort la nivelul unui testicul sau în scrot,
- mărirea și o sensibilitate crescută a țesutului mamar
- durere de spate.
De obicei, cancerul testicular afectează un singur testicul.
Ce analize sunt necesare pentru a pune diagnosticul corect de cancer testicular
Orice modificare observată în timpul autoexaminării testiculelor ar trebui să trimită bărbatul la medicul urolog.
Medicul urolog precizează că, dacă prezența unei tumori în testicul nu poate fi observată cu certitudine în cabinetul medicului, este nevoie de investigații suplimentare. De exemplu, se poate efectua o ecografie de scrot, care vizualizează structura testiculului și care poate diagnostica cu acuratețe existența unei tumori.
Odată ce tumora este evidențiată, urmează efectuarea unor analize de sânge pentru dozarea unor markeri tumorali specifici testiculului. Unul dintre acești markeri este alfa-fetoproteina sau gonadotropina corionică beta-umană.
Dacă medicul suspectează existența unui cancer, este posibil să fie necesară îndepărtarea întregului testicul pentru a obține o probă de țesut. Acest lucru nu se poate face atunci când testiculul este încă în scrot, deoarece ar putea provoca răspândirea cancerului.
Stadiul 3 – metastaze la plămâni, ficat, creier sau oase
Odată ce diagnosticul a fost stabilit, se vor face teste precum computer tomograf (CT) de pelvis și abdominal pentru a vedea dacă celulele canceroase s-au răspândit în alte zone.
Stadiile cancerului testicular sunt următoarele:
- Stadiul 1 – cancerul este limitat la un testicul.
- Stadiul 2 – cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici din abdomen.
- Stadiul 3 – cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului. Acest tip de cancer metastazează, în mod obișnuit, la plămâni, ficat, creier și oase.
Cancerul este, de asemenea, clasificat pe baza răspunsului așteptat la tratament. Perspectiva poate fi bună, intermediară sau slabă.
Tratamentul vindecă în multe cazuri cancerul testicular
Există trei categorii generale de tratamente utilizate pentru cancerul testicular. În funcție de stadiul cancerului, poate fi folosită una sau se pot aplica mai multe opțiuni de tratament.
Intervenție chirurgicală
Chirurgia este utilizată pentru a îndepărta unul sau ambele testicule și unii ganglioni limfatici din apropiere pentru a trata cancerul.
În stadiile incipiente, îndepărtarea testiculului afectat poate fi singurul tratament necesar. Dacă se dorește, testiculul poate fi înlocuit cu o proteză.
Radioterapie
Radioterapia utilizează radiațiile ionizante pentru a distruge celulele canceroase. Se utilizează un aparat care trimite radiațiile către zona afectată. Ca urmare a iradierii, celulele tumorale mor sau devin incapabile să crească și să se multiplice, iar tumora se micșorează sau, uneori, dispare în totalitate.
Radioterapia are adesea succes în tratarea seminoamelor.
Printre efectele secundare se numără starea de oboseală și greața, precum și iritația pielii în zona abdominală și inghinală. Este posibil ca radioterapia să afecteze temporar și capacitatea de procreere, prin reducerea numărului de spermatozoizi la unii bărbați.
Chimioterapie
Chimioterapia este un tratament sistemic, ceea ce înseamnă că poate distruge inclusiv celulele canceroase care au ajuns în alte părți ale corpului.
În cazurile foarte avansate de cancer testicular, chimioterapia cu doze mari poate fi urmată de un transplant de celule stem. Odată ce chimioterapia a distrus celulele canceroase, celulele stem sunt administrate și se dezvoltă în celule sangvine sănătoase.
„Cancerul testicular este una dintre tumorile complet vindecabile. Are o schemă terapeutica bine definită, cu rezultate spectaculoase. Tratamentul poate include chimioterapie plus radioterapie și monitorizarea prin tomografie computerizată. Un pacient tratat și vindecat își poate relua o viață normală, potența și fertilitatea revenind și ele la normal după câteva luni“, explică dr. Andrei Manu Marin, medic primar urolog, doctor în științe medicale.