Întărirea imunității la adulți prin exerciții fizice moderate

Întărirea imunității la adulți prin exerciții. „Cel mai bun sport pentru imunitate este înotul”

  Întărirea imunității la adulți e posibilă cu ajutorul exercițiilor fizice. Totul cu moderație însă, pentru că, dacă îți forțezi prea mult limitele, vei face mai degrabă rău decât bine.

  Un studiu din 2019, publicat în Jurnalul de Științe Sportive și Sănătate, a scos la iveală că exercițiile fizice pot îmbunătăți sistemul imunitar, pot scădea riscul de îmbolnăvire și pot reduce inflamațiile din organism.

  Studiul se referă la exercițiile fizice de intensitate moderată care durează mai puțin de o oră. Este vorba în principal despre mersul pe jos, antrenamentul pe bicicleta eliptică și despre alergare.

  Întărirea imunității la adulți prin exerciții fizice

  Autorul studiului din 2019, dr. David Nieman, profesor de biologie la Universitatea de Stat Appalachian din Stalele Unite ale Americii, a declarat pentru health.com că, în mod normal, oamenii au un număr redus de celule imune care circulă prin corp. Aceste celule preferă să stea în țesuturile limfoide și organe precum splina, acolo unde sunt ucise virusurile, bacteriile și alte microorganisme care ne pot îmbolnăvi.

  Exercițiile fizice cresc fluxul de sânge și limfă prin contractarea mușchilor. Totodată, este stimulată circulația celulelor imune prin tot corpul într-un ritm mai rapid și într-un număr mai mare, conform lui Nieman.

  Efectul mișcării moderate asupra imunității: până la trei ore

  Răspunsul celulelor sistemului imunitar la exerciții fizice este unul imediat, însă efectul se menține până la trei ore de la terminarea unui antrenament, fie că e vorba despre o plimbare sau de alergare.

  Cu cât faci mișcare mai des, cu atât mai mult celulele sistemului imunitar vor „patrula“ întreg ogranismul ca să elimine eventuale virusuri și bacterii dăunătoare.

  Dr. Rareș Simu, specialist în imunologie clinică și alergologie, ne explică ce rol are respirația în întărirea imunității la adulți  

  „Exercițiile fizice sunt foarte importante pentru echilibrul sistemului imunitar. Dintre toate sporturile, consider înotul cel mai potrivit pentru susținerea organismului în general și a sistemului imunitar în particular. Aceasta deoarece prin înot putem învăța să respirăm corect.“

  Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie

  Întărirea imunității la adulți prin exerciții de respirație

  Respirația în timpul înotului este esențială. Se face o armonizare între respirație și mișcările celui care înoată. E nevoie de tehnici de respirație, precizează specialistul. Iar beneficiile acestor tehnici de respirație se resimt la nivelul întregului organism:

  Detoxifierea organismului

  Este cunoscut faptul că plămânii reprezintă una dintre căile prin care sunt eliminate toxinele din organism.

  Reglarea greutății corporale

  O tehnică de respirație corectă asigură o oxigenare corespunzătoare, necesară arderilor la nivel celular. Mai mult, prin relaxarea indusă de exercițiile respiratorii se reduc hormonii de stres care, de  multe ori, fac dificil procesul de reducere a kilogramelor în plus.

  Combaterea durerii cronice

  Respirația profundă eliberează în organism o serie de endorfine cu efect antalgic și antiinflamator.

  Corectarea posturii ajută în întărirea imunității la adulți

  O respirație corectă nu poate fi obținută fără o postură corectă a coloanei vertebrale. În medicina tradițională se consideră că de-a lungul coloanei vertebrale există canale energetice principale care asigură buna funcționare a întregului organism. Atunci când coloana vertebrală nu este bine aliniată, circulația energetică prin aceste canale este perturbată, ceea ce se reflectă în funcționarea tuturor organelor și a sistemului imunitar.

  Stimularea sistemului limfatic ganglionar

  Exercițiile respiratorii ajută la buna circulație a limfei și, în consecință, la o mai bună curățare a organismului. Sistemul limfatic este o parte componentă importantă a sistemului imunitar.

  Menținerea sănătății cardiovasculare

  Prin exercițiile de respirație se stimulează funcționarea inimii și fluxul sanguin la nivelul întregului organism.

  Întărirea imunității la adulți. Reglarea somnului

  Prin oxigenarea corectă, exercițiile de respirație ajută în reglarea tulburărilor de somn și, prin aceasta, ajută inclusiv la o bună funcționare a sistemului imunitar. Se știe că un organism privat de somn este un organism mai sensibil la agresiunea factorilor externi, inclusiv la factori infecțioși – virusuri, bacterii, fungi.

  Echilibrarea digestiei

  Prin creșterea fluxului sanguin și prin stimularea oxigenării la nivelul organelor digestive, digestia se produce fără probleme.

  Relaxarea minții și a corpului

  Relaxarea produce efecte directe asupra imunității, prin scăderea nivelului hormonilor de stres, foarte nocivi pentru sistemul imunitar.

  Respirația toracică versus respirația diafragmatică

  Conform medicului Rareș Simu, prin practicarea înotului se poate antrena și controla diafragma, odată cu antrenarea musculaturii abdominale. Majoritatea oamenilor au o respirație de tip toracic superior (în special femeile) sau toracic inferior (mai ales bărbații). În schimb, majoritatea copiilor au o respirație de tip abdominal sau diafragmatică.

  „Respirația de tip toracic este o respirație superficială, care presupune o frecvență respiratorie ridicată. Această frecvență ridicată duce la creșterea nivelului dioxidului de carbon și la scăderea nivelului de oxigen, cu efecte nocive asupra organismului“, atrage atenția specialistul în imunologie clinică.

  Întărirea imunității la adulți. Cuvântul cheie: moderație

  Moderația este cheia și în cazul exercițiilor fizice. Tot ce e exagerat ne face și mai vulnerabili în fața infecțiilor. Ce înseamnă să ne forțăm prea tare când vine vorba de antrenamente? Ei bine, un bun exemplu este participarea la un maraton.

  Efectele negative ale efortului fizic exagerat încep să-și facă simțită prezența dacă alergi la o intensitate crescută, aproximativ jumătate de maraton (20 de kilometri) sau dacă mergi cu bicicleta sau înoți într-un ritm rapid, timp de 90 de minute.

  Oricare dintre aceste activități mai lungi și mai intense pot provoca stres în organism, ducând la scăderea funcției imunitare.

  Efortul fizic exagerat, dăunător pentru sistemul imunitar

  „Atunci când organismul este supus la suprasolicitări de orice fel – mentale, emoționale sau fizice – se poate ajunge la anumite probleme. Orice sport trebuie practicat cu măsură, crescând gradat efortul, în așa fel încât să se obțină rezultate optime. Efortul excesiv poate duce la creșterea gradului de stres oxidativ cu apariția radicalilor liberi de oxigen, care au efecte profund nocive asupra imunității“, explică dr. Rareș Simu.

  Dacă nu ai mai făcut exerciții fizice sau dacă te reapuci după o pauză lungă, e recomandat să ceri sfatul unui medic înainte să începi orice fel de antrenament. Poți începe cu o plimbare pe jos, în pas alert, timp de 10 minute, de două până la patru ori pe zi. Apoi, gradual, poți crește durata mișcării.

  Îți recomandăm și

  SPUNE-ȚI POVESTEA »
  Căutare