INTERVIU „Alunițele nu sunt singurele semne ale cancerului de piele.“ Ghid complet de simptome și tratament
Cancer de piele nu înseamnă doar alunițe asimetrice, cu margini neregulate, culoare neomogenă și evoluție recentă vizibilă. Cele mai frecvente tipuri de cancer cutanat se manifestă diferit, dar se și tratează mai ușor.
Cel mai agresiv tip de cancer de piele este melanomul malign. Acesta poate da metastaze aproape în orice organ, inclusiv la nivelul creierului.
Cum descoperim leziunile canceroase de la nivelul pielii și ce opțiuni de tratament există ne-a explicat dr. Alexandra Zota, medic specialist dermatolog, cu certificare ASDS-ITMP în Microchirurgie Mohs la Dr. Leventer Centre.
Tipuri de cancer de piele. Melanomul malign, cel mai agresiv
SmartLiving: Ce tipuri de cancer de piele există și care sunt cele mai frecvente?
Dr. Alexandra Zota: Pentru a simplifica lucrurile, cancerele de piele pot fi împărțite în:
- melanom malign – forma cea mai agresivă de cancer de piele;
- cancere non-melanom – din categoria cărora cele mai frecvente sunt carcinoamele bazocelulare și spinocelulare.
Acestea din urmă sunt formele cel mai des întâlnite de cancer cutanat. Sunt rezultatul expunerii pe termen lung la radiațiile UV. Nu pun viața în pericol, întrucât rar metastazează. Totuși, carcinoamele pot afecta semnificativ calitatea vieții pacienților prin daunele estetice și funcționale importante pe care le generează fiindcă distrug țesuturile înconjurătoare.
Nu același lucru se poate spune despre melanom. Acesta are o rată mare de metastazare și deces, dacă nu este depistat și tratat în stadiul incipient.
Nu doar alunițele suspecte sunt simptome de cancer de piele
SmartLiving: Ce leziuni ale pielii pot ridica suspiciunea de cancer?
Dr. Alexandra Zota: Melanomul este cancerul de piele care se dezvoltă din melanocite, celulele care produc pigmentul pielii, melanina.
Așadar, melanomul malign se prezintă, cel puțin la debut, ca o pată pigmentară, o aluniță. Dar nu este o aluniță comună, ci una care iese din parametrii și caracteristicile celorlalte alunițe prezente pe piele. Metaforic, aceasta poate fi indentificată ca „rățușca cea urâtă“.
Ridicăm suspciunea de melanom malign fie în cazul unei alunițe nou apărute la vârsta adultă, fie în cazul unei alunițe vechi care își modifică forma, mărimea, culoarea.
În mod clasic, un melanom la debut se prezintă ca o aluniță care întrunește criteriile regulii ABCDE. Adică este asimetrică, cu margini neregulate (borduri), culoare neomogenă, dimensiune de peste 6 mm, a evoluat în ultima perioadă.
Însă alunițele nu sunt singurele semne ale cancerului de piele. Carcinoamele la debut pot îmbrăca aspecte variate, nespecifice. Poate fi vorba despre apariția unei excrescențe mici, rozalii, asemănătoare unui coș, a unei pete roșii cu cojițe, asemănătoare unei eczeme, sau a unei ulcerații/răni.
Toate au ca numitor comun lipsa vindecării spontane sau în urma tratamentului convențional pentru leziunea pe care o pot mima. În stadii mai avansate, carcinoamele se prezintă ca excrescențe nodulare care pot ulcera, sângera, forma cruste pe suprafață, care se detașează și se refac periodic.
Cum arată un cancer de piele (poze)
Care tip de cancer de piele dă metastaze
SmartLiving: Unde în corp se pot răspândi celulele canceroase în cazul cancerului de piele?
Dr. Alexandra Zota: Carcinoamele bazocelulare metastazează excepțional de rar. Unii chiar contestă metastazarea, însă neglijența terapeutică produce mutilări prin afectarea structurilor profunde.
Pe de altă parte, în cazul carcinoamelor spinocelulare, frecvența metastazelor variază între 2% și 3% pentru carcinoamele spinocelulare dezvoltate pe pielea indemnă (sănătoasă) și între 10% și 20% pentru carcinoamele spinocelulare dezvoltate pe mucoasa sau pe pielea modificată (cicatrici, radiodermită).
Cele mai frecvente metastaze ale carcinoamelor spinocelulare sunt metastazele ganglionare și metastazele cutanate în tranzit (dezvoltate pe piele, la distanță de tumora prinicipală).
În cazul metastazelor viscerale, prognosticul pe termen scurt și mediu este grav. Survenirea unei metastaze în cazul carcinomului spinocelular este însă, de cele mai multe ori, în raport cu tratamentul tardiv sau inadaptat al tumorii și în raport cu forma clinico-patologică agresivă. În formele incipiente cu grad scăzut de risc, metastazele sunt excepționale.
Altfel stau lucrurile în caz de melanom malign. Tumora cu cea mai mare rată de metastazare și deces, se poate răspândi practic în orice organ sau țesut, însă sediile predilecte sunt:
- pielea,
- ganglionii,
- plămânii,
- ficatul,
- tractul gastrointestinal,
- creierul,
- oasele.
Metastazele pulmonare și cerebrale sunt cauzele de deces cele mai frecvente, melanomul fiind al treilea cancer (după cancerul pulmonar și mamar) care metastazează la nivelul creierului.
Tratament chirurgical și imunoterapie pentru cel mai agresiv cancer de piele
SmartLiving: Ce tratamente sunt disponibile pentru melanomul malign și cât sunt de eficiente?
Dr. Alexandra Zota: Tratamentul melanomului se realizează după niște pași/reguli bine stabilite, cuprinse în protocoalele de lucru și care au la bază încadrarea tumorii în unul din cele 5 stadii, în funcție de grosimea/adâncimea tumorii.
Excizia chirurgicală cu margine de siguranță oncologică a tumorii este atitudinea de referință în toate stadiile, care poate fi completată de biopsia ganglionului santinelă în stadiile care au peste 0,8 mm grosime.
În plus față de intervenția chirurgicală, tratamentul pentru formele avansate de melanom include imunoterapia (care întărește sistemul imunitar să lupte împotriva celulelor canceroase) și terapia-țintă (care vizează modificările genetice prezente în unele cazuri de melanom).
De exemplu, aproximativ jumătate din cazurile de melanom prezintă modificări genetice (mutații) ale unei gene numite BRAF, care transmite melanocitelor semnale să crească și să se dividă rapid și anarhic.
Medicamente care inhibă această genă BRAF, cum ar fi vemurafenibul și dabrafenibul, sunt acum disponibile pe piață, îmbunătățind prognosticul și durata de viață a pacienților cu melanom, având o rată de eficiență net superioară chimioterapicelor clasice.
SmartLiving: Ce cancere de piele sunt cel mai ușor de tratat?
Dr. Alexandra Zota: Cel mai ușor se pot trata carcinoamele incipiente: de mici dimensiuni și superficiale, care nu au invadat țesuturile profunde subiacente, localizate în arii nevulnerabile din punct de vedere cosmetic și funcțional. La acestea excizia chirurgicală completă va asigura un rezultat curativ cu un prognostic estetic și funcțional satisfăcător.
De asemenea, melanomul in situ (stadiul localizat strict la celulele din stratul superifical al pielii – epidermul) se poate considera tratat și vindecat prin excizia chirurgicală cu margine de siguranță oncologică.
Fătă tratament naturist în caz de cancer de piele
SmartLiving: Tratamentele naturiste sunt, în vreun fel, utile în cazul cancerului de piele?
Dr. Alexandra Zota: Tratamentele naturiste, din păcate, nu au niciun efect în tratamentul cancerului de piele și nu fac decât sa tergiverseze accesul la tratatmentul corect al acestuia, care este cel chirurgical.
Cât trăiești cu cancer de piele
Ratele de vindecare ale cancerelor de piele non-melanom sunt foarte mari.
Carcinom bazocelular
În cele mai multe cazuri, carcinomul bazocelular este vindecat prin tratamentul administrat la timp. Acest tip de cancer dă rareori metastaze, așadar rata de supraviețuire este aproape 100%. În cazuri rare, carcinomul bazocelular poate să reapară după tratament.
Carcinom spinocelular
La fel ca în cazul carcinomului bazocelular, majoritatea carcinoamelor spinocelulare se vindecă. Chiar și în situațiile rare în care metastazează la ganglionii limfatici sau în alte părți ale corpului, acest tip de cancer de piele se tratează.
Prognosticul depinde de:
- dimensiunea tumorii,
- profunzimea tumorii,
- localizarea pe corp,
- cât de repede evoluează,
- tipul de cancer de piele.
Melanom malign
Supraviețuirea cu melanom malign depinde de o varietate de factori:
- tipul și stadiul melanomului,
- forma fizică,
- eventuale tratamente anterioare.
Potrivit Cancer Research UK, ratele de supraviețuire în funcție de stadiu sunt (pentru bărbați și femei diagnosticați între 2013 și 2017):
Stadiul 1
Aproape 100% din cei diagnosticați cu melanom malign în stadiu incipient (in situ) supraviețuiesc la 5 ani și chiar peste, din momentul diagnosticului.
Stadiul 2
80% din pacienții care au primit diagnosticul și tratamentul corect în acest stadiu supraviețuiesc la 5 ani.
Stadiul 3
70% din cei tratați în stadiul 3 supraviețuiesc la 5 ani după diagnosticare.
Stadiul 4
Aproximativ 30% din persoanele care primesc diagnosticul de melanom malign de-abia în stadiul 4 (cu metastaze) supraviețuiesc la 5 ani dacă primesc tratamentul corespunzător.
Expresia „supraviețuire la 5 ani“ nu înseamnă că persoanele respective vor trăi doar 5 ani din momentul diagnosticului. De fapt, statisticile care folosesc această terminologie se referă la numărul de oameni care sunt în viață la 5 ani de la diagnostic, deși aceștia pot trăi mult mai mult de atât.