Tuberculoza: simptome, diagnostic, tratament și complicații

Medic pneumolog: „Bolnavii de tuberculoză care iau tratamentul corect se pot vindeca și reintegra social“

Contrar percepției generale, tuberculoza nu este o boală a sărăciei, iar tusea, însoțită de transpirații nocturne, se numără printre primele simptome.

Pentru prima oară în ultimul deceniu, numărul de decese cauzate de tuberculoză, la nivel mondial, a crescut îngrijorător în 2020, potrivit datelor colectate de Panorama.ro. Pandemia de COVID-19 este principalul vinovat, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cel mai recent raport despre tuberculoză.

Experții consideră că suma resurselor medicale investite în COVID-19 anul trecut – prin redirecționarea resurselor din alte părți, în special din aria pneumologiei – și accesul dificil la tratament în timpul pandemiei sunt motivele care stau în spatele acestei creșteri alarmante.

Aici găsești toate informațiile de care ai nevoie despre COVID-19.

Tuberculoza se transmite prin aer

Dr. Cornel Rebleanu, medic specialist pneumolog în cadrul LEM Medical Center, ne-a explicat, pe larg, de ce tuberculoza este un subiect care ar trebui să ne preocupe pe toți, ce simptome dă și care sunt cele mai mari probleme legate de diagnosticul și de tratamentul acestei boli în România.

Smart Living: Ce este tuberculoza mai exact și care este diferența dintre tuberculoza latentă și cea activă?

Dr. Cornel Rebleanu: Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă, potențial fatală, însă de obicei curabilă. Poate afecta aproape orice parte a corpului (pleură, piele, peritoneu, rinichi, ochi, oase etc.). Totuși, cea mai comună formă este considerată tuberculoza pulmonară. Este cauzată de diferite tipuri de micobacterii, însă cel mai des întâlnit este bacilul de tubercul sau Mycobacterium tuberculosis (n.r. – cunoscut și ca bacilul Koch).

Tuberculoza cunoaște o formă activă (persoana respectivă poate transmite boala) și o formă latentă (persoana este considerată vindecată și bacilul este inactiv). Însă, din păcate, aceasta se poate reactiva în condițiile în care persoanei respective îi scade foarte mult imunitatea.

Tuberculoza se transmite prin aer (pe cale aerogenă), când persoanele care suferă de forme active de TBC tușesc, strănută sau elimină spută în aer (picăturile Pfluger). Atunci persoanele imunodeprimate (cu sistem imunitar afectat) pot prelua bacilul și devin infectate sau fac boala.

Citește aici cum să-ți stimulezi imunitatea prin mișcare.

Smart Living: Cât de frecventă este tuberculoza pulmonară în zilele noastre?

Dr. Cornel Rebleanu: Vorbind în termeni globali, se spune că la fiecare 10 secunde un om moare de tuberculoză. Tuberculoza este cea mai vindecabilă boală infecțioasă pulmonară, cu tratamentul corect și riguros administrat. Totuși, din cauza lipsei de acces la tratament sau a complianței scăzute la tratament (n.r. – o parte dintre pacienți nu respectă cu rigurozitate tratamentul), tuberculoza ucide cei mai mulți copii și adulți în comparație cu celelalte afecțiuni infecțioase. 80% din bolnavii de tuberculoză au vârsta între 15 și 45 de ani.

Pe plan național, rata mortalității de tuberculoză a scăzut de la 10,8 la 100.000 de locuitori (în 2002) la 5,3 la 100.000 de locuitori (în 2013), iar rata de succes a tratamentului pentru cazurile noi: 80% (în 2005) la 86% (în 2012).

Smart Living: Se spune despre tuberculoză că ar fi boala mizeriei și a sărăciei. Așadar, de ce apare și și de unde vine această teorie?

Dr. Cornel Rebleanu: Așa cum am răspuns și la întrebarea anterioară, este important de știut că boala se transmite pe cale aerogenă. Acesta este un argument care susține faptul că TBC nu este o boală a sărăciei, ci o boală care se transmite foarte ușor în comunități unde populația se aglomerează, precum piețele sau zonele de transport (metrouri, stații de autobuz) și cu preponderență la persoanele care au un deficit imunitar, precum pacienții oncologici, diabetici, cei cu HIV, sugarii și bătrânii.

Vizavi de acest mit precum că tuberculoza ar fi o boală a sărăciei, personal, consider că o adevărată problemă este cea a tratamentului. După cum se știe, tratamentul este bazat pe multipla antibioticoterapie, pentru care complianța este una dificilă cu precădere în categoriile defavorizate cu un trai scăzut. În rândul acestora, întâlnim foarte adesea abandonul complet al tratamentului. Aici vorbim și despre apariția de lungă durată a formelor severe de tuberculoză multidrug-resistant (MDR – multidrog rezistentă).

Tuberculoza la copii, greu de diagnosticat

Smart Living: În cazul copiilor cum se manifestă această afecțiune?

Dr. Cornel Rebleanu: Tuberculoza la copii este dificil de diagnosticat, iar unul dintre motive este, în mod special, că cei mici expectorează rar. Pragul de suspiciune la un copil este mai mic decât la un adult. La copii tuberculoza este mai frecventă sub vârsta de 5 ani.

În cazul copiilor, diagnosticul este suspectat fie pe bază de contact cu un bolnav de TBC sau în cazul unui copil simptomatic. În absența răspunsului microbiologic, diagnosticul trebuie să fie pus pe baza anchetei epidemiologice, manifestărilor clinice, IDR la PPD (n.r. – testarea cutanată la tuberculină), modificări radiologice și ale analizelor de laborator.

Incidența globală la copii privind tuberculoza în anul 2018 a constituit 15,9 la 100.000 populație (122 cazuri); în anul 2017 – 21,3 (164 cazuri); în anul 2016 – 18,5 (143 cazuri). Mortalitatea prin TBC pentru anul 2018 a fost de 7,6 la 100.000 populație (304 cazuri).

Tuberculoza, perioada de incubație

Smart Living: Cât de mult se transmite tuberculoza?

Dr. Cornel Rebleanu: Sursa de bacili este omul bolnav de tuberculoză pulmonară, care încă nu a început tratamentul. Tuberculoza se transmite pe cale aerogenă în momentul în care persoana respectivă tușește și aruncă în atmosferă bacili vii. Cele mai afectate persoane sunt chiar cele care locuiesc în jurul persoanei bolnave, precum familia, mai ales copiii care sunt expuși mult timp la aerul infectat cu bacili. Pot fi afectați și colegii de muncă sau prietenii apropiați.

Tuberculoza nu se transmite prin mâncare sau haine ori mâini murdare. În plamânii celor infectați, bacilii sunt înconjurați de o „barieră“ de apărare, care îi împiedică să se dezvolte. Astfel, bacilii stau într-o fază latentă și se pot activa atunci când organismul este slăbit în diverse situații: malnutriție, prea multă oboseală, stres, alcoolism, cure de slăbire, alte boli – cum ar fi diabetul, tratamente care scad imunitatea (cortizon) sau infecția cu HIV.

Citește aici cele mai importante informații despre infecția cu HIV și cum se deosebește de SIDA.

Smart Living: Care este perioada de incubație?

Dr. Cornel Rebleanu: În momentul în care sistemul imunitar este slăbit, bacilul găsește cu cale să se înmulțească și dă tuberculoza cunoscută. Tuberculoza are o perioadă de incubație foarte lungă. Primele simptome pot să apară la 12 săptămâni după contact, iar la 2-3 ani după contact, să se instaleze boala.

Tuberculoza provoacă simptome tipice

Smart Living: Cum se manifestă boala?

Dr. Cornel Rebleanu: Simptomele clasice de TBC activ pulmonar sunt:

  • tusea cronică, cu striuri de sânge;
  • spută, 
  • febră,
  • oboseală cronică, 
  • transpirație nocturnă,
  • scădere în greutate (TBC se numea în trecut „boala consumării“ sau „boala consumptivă“, din cauza scăderii în greutate a persoanelor infectate).

De menționat însă că infectarea altor organe provoacă o varietate mare de simptome.

Citește aici care sunt alte cauze ale transpirației excesive atunci când nu e cald și tratamentele recomandate de medic.

Cum se face un test de tuberculoză

Smart Living: Cum se stabilește diagnosticul de TBC pulmonar? Există un test special pentru tuberculoză?

Dr. Cornel Rebleanu: Diagnosticarea tuberculozei începe odată cu apariția primului simptom care este, după cum poate știți, tusea. Ajungând la doctor, acesta examinează pacientul și i se recomandă să efectueze un examen radiologic care va evidenția modificările pulmonare provocate de TBC.

Află de aici care pot fi cauzele de tuse seacă sau de tuse productivă și tratamentele recomandate de medici.

Însă ceea ce definește diagnosticul de tuberculoză este identificarea bacilului Koch în spută. Aceasta este expectorată în mod constant la bolnavii de TBC. Sputa este preluată și dată spre analiză la un laborator. Mai departe, se face un examen microscopic și o cultură care poate dura până la 8 săptămâni.

Testul tuberculinic se folosește pentru identificarea celor infectați cu mycobacterii TBC. Testul se realizează prin intradermoreacție (IDR – n.r. – se injectează derivat proteic purificat de tuberculină în straturile superficiale ale pielii). Injectarea trebuie făcută pe faţa anterioară a antebraţului stâng, la unirea primei treimi superioare cu a doua treime inferioară, în tegument sănătos. Citirea se realizează la 72 de ore de la injectare, când induraţia este maximă şi reacţia nespecifică dispare. O dimensiune de peste 10 mm este pozitivă pentru TBC.

Tuberculoza se vindecă doar cu tratament pe termen lung

Smart Living: Ce presupune și cât durează tratamentul tuberculozei?

Dr. Cornel Rebleanu: În tratarea tuberculozei se folosește terapie multiplă cu antibiotice tocmai pentru a preveni apariția rezistenței. Scopul principal al tratamentului este vindecarea pacientului și scăderea riscului de recidivă a bolii. Tratamentul tuberculozei are un caracter bifazic, adică se desfășoară în două etape: cea de atac și cea de continuare.

În prima fază, pacientul se tratează 2 luni cu 4 antibiotice (izoniazidă, rifampicină, pirazinamidă, etambutol). Apoi, se efectuează un tratament suplimentar cu alte 2-3 medicamente active pentru încă 4 luni. În umătoarele 4 luni, se vor administra doar izoniazida și rifampicina în doze mai mari, deoarece acestea se vor administra doar 3 zile din săptămână. În cazurile severe, de tuberculoză extrapulmonară, faza de continuare se prelungește până la 12 luni.

Pacienții foarte susceptibili de a avea tuberculoză rezistentă la antibiotice (MDR) trebuie tratați cu regimuri specializate care conțin medicamente antiTB de linia a doua.

În România se estimează că anual apar între 800 și 1.200 de cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă (TBC MDR), fiind depistate doar 66% dintre acestea. Din cazurile depistate, se estimează că doar 40% beneficiază de regimuri recomandate de tratament. Schema de tratament în această situație trebuie să cuprindă cel puțin 4 medicamente antiTBC active, plus pirazinamidă. Tratamentul se administrează cel puțin 18-24 de luni după conversia culturii.

Smart Living: Poate fi vindecată complet tuberculoza?

Așa arată radiografia unui pacient cu tuberculoză pulmonară FOTO: Shutterstock

Dr. Cornel Rebleanu: Tuberculoza netratată nu se vindecă. Aceasta evoluează din rău în mai rău. Cavitățile formate la nivelul plămânilor se măresc, iar bolnavul slăbește, rămâne fără putere, cade la pat, iar în final moare din cauza insuficienței respiratorii.

Pe de altă parte, bolnavii de TBC care iau corect tratamentul se pot vindeca complet și reintegra social. Tratamentul actual este bun și dă rezultate atât timp cât bolnavul este compliant la tratament, iar tratamentul este aplicat în fazele incipiente ale bolii. Cu cât tratamentul este aplicat mai devreme, cu atât tuberculoza avansează mai puțin și sechelele sunt mai mici.

Citește aici povestea Luanei Ene, o tânără diagnosticată cu tuberculoză la 25 de ani.

Complicații: tuberculoza ganglionară, tuberculoza osoasă și tuberculoza miliară

Smart Living: La ce complicații poate duce tuberculoza? Spuneați că poate afecta și alte organe, în afară de plămâni.

Dr. Cornel Rebleanu: În cazurile în care tuberculoza se extinde în afara spațiului pulmonar, poate provoca complicații incluse sub denumirea de „tuberculoză extrapulmonară“. Astfel, tuberculoza poate afecta:

  • pleura – dând pleurezie tuberculoasă;
  • sistemul nervos central – meningită tuberculoasă;
  • sistemul limfatic- scrofuloza ganglionară;
  • zonele uro-genitale – tuberculoză urogenitală;
  • oasele și articulațiile – sub numele de „tuberculoză osoasă“, în care bacilul Koch diseminează la nivelul oaselor.

În cazcde tuberculoză osoasă, printre cele mai frecvente simptome se numără durerea și temperatura locală crescută, împreună cu febra.

Tratamentul pentru tuberculoză osoasă este stabilit împreună cu medicul ortoped și constă în intervenție chirurgicală cu sechestrectomie (n.r. – îndepărtarea chirurgicală a unei porțiuni de țesut osos necrozat, numit sechestru osos) şi fistulectomie (n.r. – pe măsură ce boala progresează, se formează abcese și fistule în articulații), asociate cu tuberculostatice în triplă asociere, pe cale generală.

O altă formă gravă de tuberculoză este cea diseminată sau tuberculoza miliară, care reprezintă 10% din cazurile de tuberculoză extrapulmonară. Odată ce bacilul ajunge în circulația sangvină, el determină multiple localizări de infecție secundară. Cel mai adesea, tuberculoza miliară se întâlnește la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare