Durere în gât: cele mai eficiente metode de tratament

Durerea în gât: aștepți să treacă sau o tratezi? Cele mai eficiente soluții recomandate de medici

Durere în gât, usturimi, senzația de mâncărime, de gât inflamat și dificultăți la înghițire sunt simptome cauzate, de cele mai multe ori, de o infecție virală. Disconfortul dispare, de regulă, de la sine, în câteva zile, dar există și soluții care să-l atenueze mai devreme.

O durere în gât poate fi redusă cu ajutorul pastilelor și al tratamentelor naturiste. Însă, la orice soluție am apela, important e să cerem înainte sfatul unui medic, mai ales dacă durerea persistă sau este foarte supărătoare.


durere în gât. dr. ana maria bucur

„Durerea din gât este o percepție proprie neplăcută, care este diferită pentru fiecare om, indiferent de vârsta sa. Adesea este numită greșit disfagie, dar termenul este corect doar pentru tulburările de înghițire, care pot avea cauze multiple.“

Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie

Totuși, în cazul durerilor de gât, este frecvent dureroasă înghițirea propriei salive care se produce fără a fi noi conștienți, adică nu dăm comanda câtă salivă sa se producă pe unitatea de timp. Așadar, nu este total greșită folosirea termenului de disfagie pentru durerea în gât, potrivit medicului de familie.

Practic, se întâmplă ca trecerea salivei prin faringe spre esofag să fie dureroasă la înghițire, deci e clar o tulburare de deglutiție (de înghițire).

Citește aici și despre senzațiile neplăcute la nivelul gâtului, cum este senzația de nod în gât provocată de refluxul gastroesofagian, dar nu numai.

Dureri în gât versus usturimi în gât

Așa-zisele usturimi în gât sunt, potrivit medicului, doar o altă fațetă a durerii din spatele pilierilor faringieni, locul unde sunt poziționate amigdalele. Însă, usturimea poate să apară și la persoanele care au făcut operația de îndepărtare a amigdalelor (amigdalectomie).

Află de aici tot ce trebuie să știi despre amigdalita acută, cronică, virală și bacteriană.

Senzația de usturime în gât poate să semnaleze inclusiv un abces retrofaringian sau periamigdalian, după cum poate semnala și debutul unei septicemii cu punct de plecare din gât (septicemie tonsilogenă).

„Usturime poate să apară și dacă cineva face afte bucale (pe peretele interior al obrazului sau al buzelor) sau linguale, dacă face o stomatită sau are carii dentare ca un focar de infecție permanent. Aftele bucale sunt mai frecvente la copii, care suportă mai greu usturimea când se sparge vezicula și până la vindecare rămâne cumva descoperită.“

Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie

Citește aici și despre cauzele inflamației glandelor salivare.

Faringită, amigdalită, laringită

Aproximativ 2% din toate prezentările la medic ale adulților într-un an au drept cauză principală durerile în gât, potrivit unui studiu.

Există trei tipuri de dureri în gât, în funcție de zona afectată:

  • faringită – apar roșeață și durere sau usturime la nivelul întregului gât;
  • amigdalită – inflamația și înroșirea atât a amigdalelor, cât și a țesutului moale care le înconjoară;
  • laringită – inflamația și înroșirea laringelui.

Antibioticele sunt rar indicate ca tratament pentru durerile de gât

În cele mai multe cazuri, durerile în gât sunt cauzate de viroze respiratorii, mai ales de răceală, de gripă sau de COVID-19. În alte cazuri, aerul prea uscat din cameră îți poate provoca durere și usturimi în gât. Dacă acestea sunt cauzele, senzațiile neplăcute de la nivelul gâtului vor dispărea fără nicio intervenție în câteva zile sau dacă crești nivelul umidității din cameră.

Uneori, durerea și inflamația de la nivelul gâtului sunt simptome ale unei infecții bacteriene, cum este infecția cu streptococul betahemolitic de grup A.

Află de aici cum poți face diferența între răceală și gripă, iar de aici, cum deosebești o răceală de COVID-19.

Medicul precizează că remediile care acționează pentru calmarea durerii în gât cauzate de un virus sunt fie cele cu tropism local pentru zona aceasta a gurii, fie medicamentele chimice care au efect antalgic în mod general și, implicit, vor fi de folos și pentru această zonă. Totuși, trebuie reținut că aceste tratamente nu reduc numărul zilelor de durere în gât, ci doar intensitatea durerii.

De asemenea, medicul de familie atrage atenția să nu uităm că, dacă este o infecție virală, nu sunt de folos antibioticele. Totuși, există situații în care se produc suprainfecții bacteriene la nivelul gâtului. În aceste cazuri, medicul evaluează situația și decide, în urma unei antibiograme, ce antibiotice să administreze. Antibioticele sunt medicamente de elecție pentru depășirea fazei dureroase infecto-inflamatorie a farigitei, amigdalitei de cauză bacteriană.

De altfel, o infecție bacteriană cu streptococ betahemolitic de grup A netratată la copii poate duce la complicații cum este scarlatina.

Pastile pentru durere în gât sau gargară?

Răspunsul la această dilemă este simplu, potrivit dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF). În timp ce gargara cu diverse substanțe antiseptice – de la sare, până la apă oxigenată – are rol antiseptic doar la suprafață, majoritatea pastilelor pentru durere în gât conțin substanțe care au efect rapid antalgic la acest nivel și, în plus, acționează și în profunzime.

Badijonarea cu albastru de metilen și pastilele care conțin această substanță au doar efect antiseptic local, potrivit aceluiași medic, și nu atenuează și durerea în gât.

Printre ingredientele pe care ar trebui să le conțină medicamentele eficiente contra durerii în gât se numără flurbiprofenul (Strepsils Intensiv miere și lămâie, Strepsils Intensiv Spray și Faringo Intensiv) și benzidamina, tot un antiinflamator nesteroidian cu efect ușor anestezic, dar și dezinfectant (Tantum Verde pastile și spray, Orocalmin, Faringocalm).

Leacuri bătrânești pentru durerea în gât 

Asistăm la creșterea încrederii populației în tratamentele naturale, fie homeopatice, fie fitoterapeutice sau gemoterapeutice. 

„Mai rar apelăm astăzi la căldură locală sau la frecționarea zonei cervicale anterioare cu carmol sau spirt, am cam uitat de manevrele simple, folosite de bunica. “ 

Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie 

În plus, ne sfătuiește să ne reamintim de uleiurile esențiale, indiferent de la ce firmă ni le procurăm, important să fie naturale, cât mai puțin diluate. 

Remediu naturist pentru durere în gât la copii 

Dintre tratamentele pe bază de plante și extracte din plante, medicul Ana Maria Bucur amintește Fiorda și drajeuri homeopatice, cum sunt Homeovox, Homeogene, Sinupret.

Tot pentru durerile în gât simple și de scurtă durată, medicul recomandă gargara cu ceai cald de cimbru, salvie sau mușețel.

„Mămicile care vin la cabinetul Stare Bună sunt bucuroase să facă pentru copiii lor un terciuleț de mălai. Într-un ibric se face o mămăliguță moale, se trage de pe foc (verificăm să fie fiert mălaiul) și se adaugă o linguriță de miere și o lingură de unt gras (rețeta populară era cu grăsime de gâscă). Desigur că terciulețul trebuie să nu fie prea fierbinte, să nu opărim gâtul copilului! Are efect calmant acest leac popular, vechi.“

Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie

Mierea și propolisul au efect emolient și antiseptic local și pot fi folosite pentru atenuarea durerii în gât atât la copii de peste 2 ani (cu condiția să nu fie alergici), cât și la adulți.

Uneori, durerea în gât este însoțită și de răgușeală. Citește aici ce anume o cauzează și ce ai de făcut ca să-ți recapeți vocea.

Durerea persistentă și gâtul inflamat, motive de mers la medic 

Destul de des nu ne ducem la medic dacă durerea în gât nu e prea intensă sau dacă trece ori se atenuează după două-trei zile. Însă dacă persistă sau este foarte supărătoare, ar trebui să ne prezentăm la medic, fie la medicul de familie, care ne știe istoricul, fie la ORL-ist.

Într-un fel se tratează amigdalita herpetică, în alt fel cea streptococică sau stafilococică. Angina cu candida albicans are un tratament specific spre deosebire de cea din mononucleoza infecțioasă sau din scarlatină ori difterie (pseudo-membranoasă). 

„În plus, o durere de gât poate ascunde și o amigdalită banală, dar și o limfangită din cadrul unui cancer faringo-laringian. De ce să ignorăm un semnal pe care ni-l transmite corpul nostru minunat alcătuit?“  

Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie 

Citește aici care sunt primele semne de alarmă ale unui cancer la gât

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare