Proteina C reactivă crescută poate indica infecții, infarct sau chiar cancer

Proteina C reactivă crescută poate indica o infecție, un atac de cord sau chiar un cancer

Proteina C reactivă (CRP) este o substanță produsă de ficat ca răspuns la inflamație. Testarea acestei proteine le este de ajutor medicilor într-o varietate de afecțiuni, inclusiv în caz de Covid-19.

O investigație numită proteina C reactivă de înaltă sensibilitate (hs CRP) sau proteina C reactivă ultrasensibilă (us CRP) identifică riscul cardiovascular.

Nivelurile ușor ridicate de CRP pot indica inflamații în arterele inimii. În acest caz, riscul de atac de cord este mai mare. Totuși, testul CRP este un test extrem de nespecific. Nivelurile de proteina C reactivă pot fi crescute în orice afecțiune inflamatorie.

Dr. Valentina Tcacenco, medic de medicină generală la Atena Medical Center, ne-a explicat ce indică valorile acestei substanțe.

Ce măsoară CRP

SmartLiving: Ce este proteina C reactivă și când e necesar să îi testăm nivelul?

Dr. Valentina Tcacenco: Proteina C reactivă (CRP) este o proteină produsă de ficat ale cărei niveluri cresc atunci când există o afecțiune ce provoacă inflamații în organism. Testul de proteină C reactivă (CRP) are rolul de a măsura cantitatea de proteină C reactivă din sânge pentru a detecta inflamația cauzată de afecțiuni acute sau pentru a monitoriza severitatea bolii în afecțiuni cronice.

Testul CRP nu este unul de diagnostic, însă îi oferă medicului informații despre existența inflamației, fără a identifica sursa acesteia. Aceste informații pot fi utilizate împreună cu alți factori pentru a determina dacă pacientul suferă de o afecțiune inflamatorie acută. Aceștia sunt:

  • semnele și simptomele acuzate de pacient,
  • examinarea fizică,
  • alte teste.

SmartLiving: Ce informații oferă, de fapt, CRP?

Dr. Valentina Tcacenco: CRP este un indicator nespecific al inflamației și unul dintre cei mai sensibili reactanți în faza acută. Asta înseamnă că este eliberată în sânge în doar câteva ore după producerea unei leziuni, începutul unei infecții sau de la debutul unei alte probleme care poate provoca inflamație.

Proteina C reactivă: valori normale

Proteina C reactivă se măsoară în miligrame pe litru (mg/L). Valorile normale pentru un test CRP standard sunt de obicei sub 10 mg/L. Peste această limită, medicii suspectează probleme serioase de sănătate. Valorile de referință pot să difere, însă, în funcție de laborator. Majoritatea au ca valoare de referință 5 mg/L sau 0,5 mg/dL. În funcție de cât de mare este valoarea obținută în urma analizei de sânge, medicii pot suspecta dacă este vorba despre o infecție bacteriană sau virală, de exemplu, bineînțeles, în combinație cu rezultatele celorlalte analize dintr-o hemoleucogramă obișnuită.

SmartLiving: În ce situații valorile CRP sunt crescute?

Dr. Valentina Tcacenco: Nivelurile semnificativ ridicate de CRP, de peste 350 de miligrame pe litru (mg/L) sunt aproape întotdeauna un semn al unei afecțiuni medicale grave. Cea mai frecventă cauză este o infecție severă. Dar și o boală autoimună slab controlată poate duce la o proteină C reactivă mare. Există leziuni severe ale țesuturilor care pot determina, de asemenea, niveluri ridicate ale proteinei C reactive.

Proteina C reactivă mare apare înaintea altor simptome în caz de infecție

Pot apărea niveluri semnificativ crescute, de exemplu, după traume sau după un atac de cord, în tulburări autoimune active sau netratate și în infecții bacteriene grave, cum ar fi în sepsis.

Nivelul proteinei C reactive poate sări de până la o mie de ori ca răspuns la infecția bacteriană. Creșterea sa în sânge poate preceda durerea, febra sau alte semne și simptome.

Potrivit Cleveland Clinic, o valoare a proteinei C reactive mai mare de 10 mg/L poate semnala necesitatea unor teste suplimentare pentru a determina cauza unei astfel de inflamații semnificative în organism. Această valoare deosebit de mare poate indica:

  • o infecție osoasă sau osteomielită,
  • debutul artritei autoimune,
  • o boală inflamatorie intestinală,
  • tuberculoză,
  • lupus, boala țesutului conjunctiv sau alte boli autoimune,
  • cancer, în special limfom,
  • pneumonie sau altă infecție semnificativă, inclusiv Covid-19.

Rețineți că valorile CRP pot fi, de asemenea, crescute în cazul administrării pilulelor contraceptive.

SmartLiving: Dar proteina C reactivă scăzută ce semnificație are?

Dr. Valentina Tcacenco: Dacă nivelul CRP din sânge scade înseamnă că starea se îmbunătățește și se reduce inflamația. În general, valorile scăzute ale CRP sunt semne bune. Pentru a detecta valori mai mici de 5 mg/L, este necesar să se realizeze testul de proteina C reactivă înalt sensibilă (hsCRP). Această investigație se face, de regulă, pentru a identifica riscul cardiovascular. Valorile obținute se interpretează astfel:

  • dacă valorile sunt mai mici de 1 mg/L, există un risc scăzut de boală cardiovasculară.
  • valorile cuprinse între 1 și 2,9 mg/L indică un risc mediu,
  • o valoare mai mare de 3 mg/L trădează un risc major de boală cardiovasculară.

Proteina C reactivă în sarcină: valorile mărite sunt normale în anumite etape, anormale în altele

SmartLiving: De ce poate crește nivelul proteinei C reactive la femeile însărcinate?

Dr. Valentina Tcacenco: Inflamația este un element esențial pentru o sarcină dusă la termen cu succes. Într-adevăr, procesele inflamatorii sunt implicate în implantare și decidualizare (n.r. – toate modificările care au loc în uter pentru a favoriza dezvoltarea embrionului) în primele etape ale sarcinii, dar și în activarea uterului în timpul travaliului.

Cu toate acestea, în faza mijlocie a gestației, este necesară o pauză a inflamației. Astfel, este asigurată toleranța maternă pentru antigenele fetale (n.r. – este esențial pentru ca organismul mamei să nu respingă fătul). Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că o inflamație maternă neregulată în timpul sarcinii este un posibil factor de risc pentru mai multe complicații neonatale. Mai mult, unele studii au găsit o corelație între inflamație și dezvoltarea complicațiilor gestaționale.

Proteina C reactivă mărită la copii

Proteina C reactivă este utilizată în mod obișnuit în diagnosticul și monitorizarea clinică a infecțiilor, inclusiv cele care apar în câmpul obstetric. CRP este, de asemenea, un biomarker important al inflamației sterile, frecvent evaluat pentru monitorizarea răspunsului la tratament și pentru prezicerea rezultatelor pe termen lung în bolile inflamatorii.

În cazul copiilor, proteina C reactivă poate arăta nivelurile de glucoză, hemoglobină sau numărul de celule albe din sânge. Acest lucru poate ajuta la detectarea unor probleme precum o boală sau o afecțiune, dar și cât de bine funcționează organele interne.

Proteina C reactivă mare în COVID-19: ce valori sunt îngrijorătoare

Nivelul CRP în cazurile de COVID-19 oferă informații despre gradul de severitate al infecției. Nivelul proteinei C reactive este ridicat la majoritatea pacienților cu COVID-19 (la circa 70% din cazuri).

Concentrația medie a proteinei C reactive la pacienții COVID este de 30-50 mg/L, potrivit Ghidului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof.Dr. Matei Balş”. Valorile mai ridicate indică o formă mai gravă a bolii.

De ce crește proteina C reactivă în COVID-19? Furtuna de citokine reprezintă o posibilă explicație, adică supraproducția de citokine inflamatorii. Citokinele luptă împotriva agentului patogen, dar hiper-activarea sistemul imunitar poate deteriora funcția pulmonară. Producția de proteina C reactivă este indusă de reacția citokinelor și de distrugere tisulară, conform aceleiași surse.

CRP atinge nivelul maxim la 48 de ore de la instalarea Covid-19, iar perioada de înjumătățire este de 19 ore. Concentrația scade când stimularea inflamatorie se încheie și pacientul se vindecă.

Valoarea proteinei C reactive la copiii cu COVID-19

Infecția cu noul coronavirus este în general mai ușoară la copii. În cazul lor, concentrațiile proteinei C reactive sunt mai reduse comparativ cu adulții. Cu toate acestea, se recomandă monitorizarea nivelului CRP, ca semn al infecției severe (alături de concentrația de limfocite).

Proteina C reactivă preț:

Pentru dozarea proteinei C reactive prețul variază, în funcție de laborator, între 16 lei și 30 de lei. Costul pentru dozarea proteinei C reactive înalt sensibilă (hsCRP) este între 25 și 69 de lei. Unele laboratoare realizează testări diferite pentru CRP cantitativ (măsoară nivelul de proteină prezent în sânge) și calitativ (stabilește dacă proteina este sau nu prezentă în sânge).

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare