Sifilis: simptome, transmitere, tratament și vindecare

Când e neapărat nevoie să te testezi de sifilis. Complicațiile sunt severe dacă nu tratezi corect infecția

Sifilisul începe cu o leziune nedureroasă și aparent inofensivă în zona genitală, rectală sau bucală. Infecția poate rămâne inactivă în corp zeci de ani, după care se activează din nou. În stadiile incipiente se tratează ușor. Dar dacă nu este tratată, boala afectează întreg organismul și poate duce la deces.

Sifilisul este o infecție cu transmitere sexuală gravă produsă de o bacterie numită spirocheta Treponema pallidum. În 2018, țara noastră a înregistrat 639 de cazuri de sifilis (318 la bărbați și 289 la femei), incidența fiind de 3,26%, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.

Cu toate că numărul cazurilor de sifilis este în continuă scădere în ultimii 10 ani, România este încă una dintre țările cu o incidență crescută a cazurilor de sifilis în rândul țărilor Uniunii Europene.

„Bolile cu transmitere sexuală sunt printre cele mai frecvente patologii ginecologice, în România. Acest lucru se întâmplă din două motive. Mai întâi, pentru că majoritatea acestor afecțiuni nu au simptome atât de deranjante încât să te trimită la medic. Și apoi, pentru că, în lipsa simptomelor, nu se merge la medic, la un control cel puțin anual, așa cum ar fi normal să se întâmple.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Simptome date de sifilis, în funcție de stadiu (poze)

Cele patru stadii ale sifilisului sunt:

  • primar,
  • secundar,
  • terţiar.

Sifilisul este cel mai infecțios în primele două etape. Sifilisul terțiar este cel mai distructiv pentru sănătate. Între stadiile doi și trei poate exista un stadiu intermediar, numit ascuns sau latent.

„În primul stadiu al bolii apar răni în zonele genitale care se vindecă aparent singure. În al doilea stadiu, apar erupții cutanate generalizate. Al treilea stadiu se manifestă prin probleme cardiovasculare și ale sistemului nervos.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Sifilis primar simptome

Primul semn de sifilis este o leziune de mici dimensiuni, numită șancru sifilitic. Leziunea are forma unei mici ulcerații rotunde.

Șancru sifilitic pe buză FOTO Shutterstock

Șancrul este nedureros, dar este extrem de infecțios. Această ulcerație poate apărea în oricare dintre zonele prin care bacteria a pătruns în organism, cum ar fi în interiorul gurii, la nivelul organelor genitale sau al rectului. Majoritatea celor cu sifilis fac un singur șancru, fie pe penis, fie la nivelul vaginului, dar în unele cazuri pot apărea mai multe astfel de ulcerații.

În medie, leziunea apare la aproximativ trei săptămâni după infectare, dar se poate forma și după 90 de zile de la expunere. Mulți dintre cei infectați cu sifilis nu observă șancrul, pentru că nu doare și poate fi ascuns în interiorul vaginului sau rectului. Ulcerația se vindecă de la sine în trei-șase săptămâni.

Sifilisul se transmite prin contactul direct cu o ulcerație. Acest lucru se întâmplă, de obicei, în timpul activității sexuale, inclusiv în timpul sexului oral.

„Sifilisul este o boală infecto-contagioasă care se transmite cel mai frecvent prin contact sexual, pe cale transplacentară, excepțional prin contact sangvin (înțepătură, transfuzie).”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Sifilis secundar simptome

În timpul celui de-al doilea stadiu al sifilisului se pot dezvolta erupții cutanate și dureri în gât. Erupția apare la câteva săptămâni după vindecarea șancrului și nu va provoca mâncărimi. Afectează, de obicei, palmele și tălpile, dar poate apărea oriunde pe corp.

Leziuni în palme, provocate de stadiul secundar de sifilis FOTO: Shutterstock

Alte simptome ale sifilisului secundar pot include:

Aceste simptome vor dispărea cu sau fără tratament. Cu toate acestea, fără tratament, chiar dacă leziunile dispar, infecția rămâne în corp.

Nu există simptome în stadiul de sifilis latent

Dacă nu este tratată, infecția trece în etapa în care simptomele primare și secundare dispar și nu va apărea niciun alt simptom vizibil. Această etapă poartă numele de sfilis latent. Bacteriile rămân în organism în faza de sifilis latent chiar și zeci de ani. Simptomele pot să nu revină niciodată sau pot să reapară, infecția reactivându-se și trecând în stadiul al treilea.

Sifilis terțiar simptome

Ultima etapă a infecției cu Treponema pallidum este sifilisul terțiar. Potrivit Clinicii Mayo, aproximativ 15%-30% din persoanele care nu primesc tratament pentru sifilis vor trece în această etapă. Sifilisul terțiar poate apărea la ani sau decenii după infecția inițială. Complicațiile care apar în acest stadiu pot pune viața în pericol. Acestea includ:

  • orbire,
  • surditate,
  • boli mintale,
  • pierderea memoriei,
  • distrugerea țesuturilor moi și a oaselor,
  • afectări neurologice, cum ar fi un accident vascular cerebral sau meningită,
  • boli de inimă,
  • neurosifilis, care este o infecție a creierului sau a măduvei spinării.

Cum este diagnosticat

Dacă bănuiești că ai putea avea sifilis, mergi la medic cât mai curând posibil. Pentru diagnosticare, e nevoie de analize de sânge și de un examen fizic amănunțit. Dacă există ulcerații sau răni, medicul poate preleva o probă din acestea pentru a determina dacă sunt prezente bacteriile sifilisului.

Dacă se suspectează probleme cu sistemul nervos din cauza sifilisului terțiar, este posibil să fie nevoie de o puncție lombară. În timpul acestei proceduri, este prelevată o probă din lichidul spinal.

Femeile însărcinate sunt testate de sifilis în primul trimestru de sarcină pentru a preveni infectarea fătului cu sifilis congenital. Sifilisul congenital poate provoca leziuni severe la nou-născut și poate fi chiar fatal.

„Sifilisul se transmite de la mama infectată la făt, în timpul sarcinii, putând determina malformații și alte afecțiuni congenitale grave ale fătului. Acesta este și motivul pentru care analiza de depistare a sifilisului este recomandată femeilor încă din primul trimestru de sarcină.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Complicații asociate sifilisului congenital

Mamele infectate cu sifilis sunt expuse riscului de avort spontan și naștere prematură. Există, de asemenea, riscul ca mama cu sifilis să transmită boala la făt. Aceasta este cunoscută sub numele de sifilis congenital.

Sifilisul congenital poate pune viața în pericol. Bebelușii născuți cu sifilis congenital pot avea, de asemenea, următoarele:

  • malformații,
  • întârzieri de dezvoltare,
  • convulsii,
  • erupții cutanate,
  • febră,
  • ficat și splină mărită,
  • anemie,
  • icter,
  • răni infecțioase.

Dacă un copil are sifilis congenital și nu este diagnosticat, copilul poate dezvolta sifilis în stadiu târziu. Acest lucru poate provoca daune:

  • oaselor,
  • dinților,
  • ochilor,
  • urechilor,
  • creierului.

Persoanele cu sifilis au riscuri semnificativ crescute de a contracta HIV. Rănile cauzate de boală facilitează pătrunderea acestui virus în organism.

De asemenea, este important de reținut că persoanele cu HIV pot prezenta simptome de sifilis diferite decât cele care nu au HIV. Dacă ai HIV, discută cu medicul despre cum poți recunoaște simptomele sifilisului.

Tratament care poate vindeca pacienții cu sifilis

Sifilisul primar și secundar sunt ușor de tratat cu o singură injecție cu penicilină. Penicilina este unul dintre cele mai utilizate antibiotice și este, de obicei, eficientă în tratarea sifilisului.

„Tratamentul instituit în stadiul incipient al bolii poate duce la vindecare“, punctează dr. Vythoulkas.

Persoanele care sunt alergice la penicilină vor fi probabil tratate cu un alt antibiotic, cum ar fi:

  • doxiciclină,
  • azitromicină,
  • ceftriaxonă.

Cei cu neurosifilis, vor primi doze zilnice de penicilină intravenos. Acest lucru va necesita adesea o scurtă perioadă de spitalizare. Din păcate, daunele provocate de sifilisul terțiar sunt ireversibile. Bacteriile pot fi ucise, dar tratamentul se va concentra cel mai probabil pe reducerea durerii și a complicațiilor.

În timpul tratamentului, trebuie evitat contactul sexual până când toate rănile sunt vindecate și medicul spune că este sigură reluarea activității sexuale. Dacă ești activ sexual, partenerul tău ar trebui să fie și el tratat. Nu reluați activitatea sexuală până când tu și partenerul tău nu ați terminat tratamentul.

Cum poate fi prevenit

Cel mai bun mod de a preveni sifilisul este să faci sex protejat. Folosește prezervativ în timpul oricărui tip de contact sexual. În plus, poate fi util să:

  • eviți folosirea în comun a jucăriilor sexuale;
  • te testezi frecvent pentru depistarea unor infecții cu transmitere sexuală.

Sifilisul poate fi transmis și prin folosirea în comun a acelor.

Când ar trebui să faci analize specifice

Prima etapă a sifilisului poate trece ușor nedetectată. Simptomele din etapa a doua sunt, de asemenea, simptome comune mai multor boli. De aceea, e indicat să te testezi dacă:

  • ai întreținut relații sexuale fără prezervativ,
  • ești gravidă,
  • ești lucrător sexual sau lucrătoare sexuală,
  • ai petrecut timp în închisoare,
  • ai un partener care a întreținut relații sexuale fără prezervativ cu alte persoane.

Dacă rezultatul testului este pozitiv, e important să faci tratamentul complet. Asigură-te că ai terminat cura completă de antibiotice, chiar dacă simptomele dispar. De asemenea, evită orice activitate sexuală până când medicul confirmă că nu există riscuri de transmitere. Ia în considerare și testarea pentru infecția cu HIV.

Dacă ai fost testat pozitiv cu sifilis, ar trebui să-ți anunți toți partenerii sexuali recenți, astfel încât să poată fi testați și să primească tratament.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare