Cancer la gât este o denumire generică pentru mai multe forme de cancer care afectează laringele, hipofaringele și orofaringele.
Potrivit Institutului Național al Cancerului, din SUA, cancerele de cap și gât reprezintă 4% din toate cazurile de cancer din Statele Unite. Ratele de supraviețuire pentru aceste tipuri de cancer depind de localizare, de tipul de celule afectate și de cât de devreme este pus diagnosticul.
„Multe persoane confundă cancerul laringian cu cel esofagian, folosind pentru ambele termenul de cancer la gât. Diferența principală dintre cancerul la gât și cancerul esofagian se află în localizarea acestuia. Cancerul de gât se produce la nivelul laringelui, hipofaringeului și orofaringelui, în timp ce cancerul esofagian se dezvoltă în mucoasa esofagului și se poate extinde și la faringe. Având în vedere că cele două căi – digestivă și respiratorie – au traseu comun inițial, această confuzie se explică.“
– Dr. Raluca Diaconiuc, concierge doctor
Potrivit medicului, cancerul la gât este asociat, în principal, cu consumul de tutun, în timp ce cancerul esofagian este agravat de consumul de alcool și de refluxul gastroesofagian, pe termen lung.
Cancer la gât, șanse de supraviețuire diferite în funcție de localizare
Potrivit Societății Americane a Cancerului, 90% din persoanele cu cancer localizat la nivelul glotei (regiune a laringelui cuprinsă între corzile vocale) în stadiul 1 supraviețuiesc la cinci ani sau mai mult.
În schimb, în cazul cancerului structurilor de deasupra glotei sau epiglotei, supraviețuirea la cinci ani este de numai 59%. Epiglota închide laringele atunci când înghiți și împiedică mâncarea să pătrundă în plămâni.
Ce simptome pot să apară în caz de cancer la gât (poze)
Spre deosebire de alte tipuri de cancer, în cazurile de cancer la gât apar simptome destul de ușor de detectat.
Medicul Raluca Diaconiuc enumeră care ar putea fi primele simptome ale unui cancer la gât:
- voce răgușită,
- dificultăți de respirație,
- tuse excesivă,
- tuse cu sânge,
- dureri de gât frecvente,
- dureri de urechi,
- probleme la înghițirea alimentelor,
- prezența inflamației la nivelul gâtului,
- noduli palpabili la gât,
- scădere bruscă în greutate.
Ar trebui să mergi la medic dacă oricare dintre aceste simptome durează mai mult de o săptămână. Cheia unui tratament eficient este diagnosticul precoce.
Totuși, e bine de știut că nu întotdeauna, o persoană cu cancer la gât prezintă astfel de semne.
Cancer la gât: infecția cu HPV, printre cauze
Despre cancerul la gât se știe că apare, de obicei, atunci când celulele sănătoase suferă mutații și încep să se dezvolte necontrolat. Aceste celule se pot transforma în tumori.
Mutațiile care afectează celulele laringelui sunt cauzate adesea de fumat. Ele pot fi, de asemenea, rezultatul:
- consumului frecvent de alcool,
- alimentației haotice,
- problemelor sistemului imunitar,
- expunerii la toxine, cum ar fi azbestul, la locul de muncă,
- anumitor boli genetice, cum ar fi anemia Fanconi, o boală genetică rară.
Unele infecții virale, cum este cea cu virusul Papiloma uman (HPV) cresc riscul de instalare a anumitor tipuri de cancer la gât. HPV poate duce la cancer care afectează vălul palatin, amigdalele, rădăcina limbii și pereții laterali și posterior ai gâtului.
Cine este expus riscului de cancer laringian
Anumite obiceiuri pot crește riscul de a dezvolta cancer laringian. Acestea includ:
- fumatul,
- consumul de tutun masticabil,
- consumul insuficient de fructe și legume,
- consumul unor cantități mari de alimente procesate,
- consumul de alcool,
- expunerea la azbest,
- un istoric familial de cancer de gât.
Cum este diagnosticat cancerul laringian
Diagnosticarea cancerului la gât începe cu o anamneză, în cadrul căreia medicul pune întrebări referitoare la simptome, la intensitatea și la vechimea lor. Apoi, medicul te va examina cu atenție și va recomanda o serie de teste.
Primul test efectuat este, de obicei, o laringoscopie, pentru examinarea laringelui. Medicul va prinde limba cu un tifon, apoi va poziționa o oglindă mică în spatele gâtului și, cu ajutorul unei lumini, va analiza imaginea oglindită. Dacă observă anomalii, va fi necesară o biopsie.
Testele imagistice nu sunt o metodă obișnuită pentru diagnosticarea cancerului laringian. Cu toate acestea, tomografia computerizată sau scanarea IRM pot ajuta medicul să stabilească dacă boala s-a răspândit.
Stadializare
Dacă primești un diagnostic de cancer, următorul pas este stadializarea. Stadializarea arată cât de mult s-a răspândit cancerul. Oncologii folosesc, în general, sistemul TNM pentru a stadializa cancerul laringian:
- T se referă la dimensiunea tumorii primare și dacă a invadat țesutul înconjurător (T0, T1, T2, T3, T4);
- N este utilizat pentru a determina cât de mult s-a răspândit cancerul la ganglionii limfatici (N0, N1, N2, N3);
- M indică dacă boala a metastazat sau s-a răspândit la alte organe ori la ganglioni limfatici îndepărtați (M0, M1).
Potrivit Societății Americane a Cancerului, cancerul laringian metastazează, cel mai frecvent, la plămâni. Tumorile mici care nu au generat metastaze sau nu s-au răspândit în ganglionii limfatici sunt tipurile de cancer cele mai puțin grave. Pe măsură ce tumorile cresc, devin mai periculoase. Ratele de supraviețuire scad foarte mult odată ce cancerul metastazează sau se răspândește în ganglionii limfatici.
Opțiunile de tratament în caz de cancer la gât includ: operație, radioterapie și chimioterapie
Tratamentul va depinde de stadiul cancerului. Poate fi nevoie de radioterapie sau de intervenții chirurgicale în primele etape ale tratamentului.
Dacă tumoarea este de mici dimensiuni, medicul poate decide îndepărtarea chirurgicală a acesteia. Se poate recurge la următoarele metode chirurgicale:
- Chirurgie endoscopică. Se folosește un endoscop (un tub lung prevăzut cu o sursă de lumină și cu o cameră video), prin care se introduc instrumente chirurgicale sau laser pentru a trata stadiile incipiende de cancer la gât.
- Îndepărtarea unei părți sau a tuturor coardelor vocale.
- Laringectomie. Se îndepărtează o parte sau tot laringele, în funcție de cât de avansat este cancerul. Unele persoane pot vorbi normal după operație. Altele vor fi învățate cum să vorbească fără laringe.
- Faringectomie. Se elimină chirurgical o parte din structurile gâtului.
- Extragerea unor ganglioni limfatici de la nivelul gâtului, în cazul în care cancerul s-a răspândit.
În urma operației, pot apărea:
- respirație dificilă;
- dificultate la înghițire;
- pierderea sau schimbarea vocii,
- cicatrici permanente la nivelul gâtului.
Prin radioterapie, se încearcă distrugerea celulelor canceroase rămase în urma chirurgiei. Medicul poate prescrie radioterapia și ca unic tratament pentru a trata cancerele incipiente.
Chimioterapia poate fi, de asemenea, folosită pentru a trata cancerul de gât. Situațiile în care chimioterapia este utilă includ:
- distrugerea celulelor canceroase rămase după operație și radioterapie;
- tratarea cancerului avansat împreună cu radioterapia, atunci când intervenția chirurgicală nu se poate realiza;
- tratarea simptomelor cancerelor avansate care nu pot fi eliminate complet.
Medicul poate recomanda un tratament inițial diferit de intervenția chirurgicală. Acest lucru se întâmplă, de obicei, atunci când tumoarea este suficient de mică, încât operație să nu fie necesară. De asemenea, se poate întâmplă și dacă boala este extrem de avansată și operația devine ineficientă.
Stadiile mai avansate ale cancerului laringian necesită adesea o combinație de intervenții chirurgicale, radioterapie și chimioterapie.