Descoperirea unor noduli la sân le sperie pe multe femei, însă în cele mai multe cazuri, aceștia nu reprezintă un motiv serios de îngrijorare.
Potrivit statisticilor, 80% dintre nodulii biopsiați sunt necanceroși. Când vorbim despre nodulii maligni, s-a constat că majoritatea se localizează într-o anumită zonă a sânilor.
Ce înseamnă și cum se simt nodulii la sân
Un nodul mamar este o masă de țesut din interiorul sânului. Aceasta se formează prin înmulțirea necontrolată a celulelor mamare într-o anumită zonă a sânului. Nodulul la sân poate fi ușor simțit, fiindcă are o consistență crescută față de restul țesutului.
În timpul autoexaminării lunare, s-ar putea să simți o formațiune cu margini bine definite sau o zonă de țesut mai dur.
„Trebuie să știi de la început că nu orice nodul la sân înseamnă automat că ai cancer. Cam 40% dintre femei vor descoperi la un moment dat prin autopalpare o astfel de formațiune. Însă acest lucru nu înseamnă că nodulul este malign.“
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Citește aici ce anume face diferența între o tumoare benignă și una malignă.
Noduli la sân, cauze: chisturi, traumatisme, dezechilibre hormonale
Cauzele formării nodulilor la sân includ:
- dezechilibre hormonale,
- infecții (mastită),
- traumatisme,
- tumori benigne,
- tumori maligne (cancer).
„Deși, majoritatea nodulilor la sân, adică 9 din 10, sunt inofensivi (benigni), fiecare nodul ar trebui să fie evaluat de către un medic pentru a exclude sau a stabili un diagnostic de cancer.“
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Autopalparea este extrem de importantă, ea poate ridica primele semne de întrebare. Însă doar prin autoexaminare nu putem stabili dacă un nodul este benign sau malign. Tocmai de aceea este necesar consultul la medicul specialist. Acesta va efectua o palpare, dar și o ecografie mamară și, în cazurile potrivite, o mamografie.
Citește aici cum poți face gratuit o mamografie.
Infecțiile
„Inflamația țesutului mamar poartă numele de mastită și apare mai ales la femeile care alăptează. Dacă mamelonul este rănit în timpul alăptării, prin orificiile create se pot strecura bacterii și, în consecință, țesutul se infectează.“
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Există anumite manevre de masaj și tratamente preventive. Dar dacă apar noduli dureroși la sân, însoțiți de senzația de înțepături și mâncărime, este bine să mergi la medicul specialist pentru un tratament specific.
Citește aici ce alte afecțiuni poate ascunde senzația de înțepături în sân, în funcție de vârstă.
Traumatismele, percepute ca noduli dureroși la sân
În urma traumatismelor pot să apară hematoamele care la palpare sunt precepute ca un nodul dureros. Hematoamele nu sunt periculoase, ele nu se pot transforma în timp în noduli și, de cele mai multe ori, trec de la sine.
Dacă acest lucru nu se întâmplă și hematomul persistă de multă vreme, mergi la medicul specialist.
Noduli la sân benigni: chisturi la sân sau fibroadenoame
Unul dintre cele mai comune tipuri de noduli la sân îl reprezintă chisturile. Chisturile la sân sunt mici săculeți plini cu lichid în interiorul sânului. La palpare, un chist la sân se simte ca un strugure sau ca un mic balon plin cu apă, însă uneori, se simte și ca un nodul ferm.
Chisturile la sân nu au nevoie de tratament decât dacă devin foarte mari și dureroase sau inconfortabile. În aceste cazuri, tratamentul constă în extragerea lichidului din chist.
Pentru a stabili că tumorile sunt benigne este nevoie de investigații suplimentare la medicul specialist, care poate să recomande ecografia mamară sau mamografia. Recomandarea depinde de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți sunt vârsta pacientei și istoricul familial.
Află de aici mai multe informații despre fibroadenomul mamar și tratamentul modern al acestuia.
Noduli la sân maligni (canceroși)
„Nodulii care provoacă tumori maligne au un contur neregulat, sunt imobili și de obicei nedureroși. Se estimează că maximum 10% dintre femei vor simți durere ca prim simptom al cancerului la sân, fiind multe cazuri în care cancerul de sân nu prezintă niciun fel de simptom la debut.“
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Mai multe studii au scos la iveală că zona exterioară superioară a sânului este zona predilectă de apariție a nodulilor canceroși la sân.
Motivul pentru care apar mai mulți noduli canceroși în partea superioară exterioară a sânului nu este clar, dar este cunoscut faptul că această zonă are mai mult țesut glandular.
Există și tipuri de cancer mamar care nu cauzează noduli: simptome
Țesutul mamar acoperă mușchii pectorali și se întinde de la stern până la axilă și până la claviculă. Cancerul de sân se poate dezvolta în orice zonă unde există țesut mamar. Poate apărea chiar sub piele sau în profunzime, lângă peretele toracic, unde este greu de palpat.
Sânii sunt formați din glande, canale/ducte, țesut conjunctiv și grăsime. La femei, fiecare sân are 15 până la 25 de lobuli – glandele care produc lapte. Laptele trece de la lobuli la mamelon prin ducte. Bărbații au mai puțini lobuli și canale, însă pot să dezvolte și ei cancer mamar.
Toate cancerele se dezvoltă atunci când celulele încep să crească necontrolat, lucru care se poate întâmpla în orice parte a sânului. Cele mai multe tipuri de cancer de sân apar la nivelul ductelor (carcinom ductal).
Nodulii reprezintă cel mai frecvent simptom al cancerului mamar, dar există și tipuri de neoplasme, așa cum este cancerul de sân inflamator, care nu provoacă deloc noduli.
Medicul precizează că, indiferent de natura nodulilor, ei nu pot fi simțiți prin autopalpare în primele momente, când aceștia sunt foarte mici. De aceea, este nevoie de investigații suplimentare pe care o femeie este bine să le efectueze anual, chiar dacă pare că este complet sănătoasă.
Alte simptome de cancer la sân, în afară de noduli, includ:
- modificări la nivelul pielii: pielea în anumite zone este înroșită, îngroșată, cu pori dilatați (aspect de „coajă de portocală”), mai pot apărea adâncituri care cutează pielea sau ulcerații;
- creșterea neobișnuită în volum a unui sân;
- modificări ale conturului sânilor;
- apariția unor scurgeri la nivelul mamelonului;
- mameloane îndreptate în direcții asimetrice sau unul dintre ele retractat.
Citește aici povestea unei învingătoare a cancerului la sân: „Mi-am propus nu doar să supraviețuiesc cancerului la sân, ci să și înfloresc după cancer”
Mamografia și ecografia mamară „văd“ și cele mai mici modificări
Mamografia
Este estimat că prin mamografie pot fi depistați peste 90% din cazurile de cancer la sân, fiind o investigație recomandată ca metodă de screening femeilor de peste 40 de ani. Dacă medicul a descoperit în timpul unei alte investigații sau în timpul unui control un nodul suspect, este posibil să recomande această investigație și înainte de vârsta de 40 de ani.
Ecografia mamară
„Este utilă în evaluarea nodulilor la sân, mai ales pentru femeile de până în 40 de ani, pentru cele care alăptează sau sunt gravide. Cu ajutorul ei pot fi deosebiți nodulii maligni de cei benigni, însă dacă acest lucru nu este posibil, medicul poate recomanda alte investigații precum sonoelastografia sau imagistica prin rezonanță magnetică (IRM).”
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Tratament pentru noduli la sân
Tratamentul pentru nodulii la sâni este personalizat pentru fiecare pacientă în parte și poate fi stabilit numai de către medicul specialist.
„În cazul formațiunilor beninge, de cele mai multe ori, este suficient tratamentul medicamentos sau mici intervenții chirurgicale. În cazul unor noduli la sân maligni, este nevoie de intervenție chirurgicală mai complexă, chimio- și radioterapie, dar și de terapie hormonală, în funcție de tipul de cancer depistat.“
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate