Cum știi că ai o inflamație în corp și ce măsuri poți lua. Principalele semne de inflamație acută și cronică
Procesul de inflamație în corp este un mecanism de apărare al organismului, în cazul unor infecții sau leziuni și e vital pentru vindecarea țesuturilor. Însă, în unele cazuri, inflamația poate să persiste și să se cronicizeze, declanșând multe dezechilibre și boli.
Cu toții avem procese de inflamație în corp, însă de cele mai multe ori, nu avem semne sau simptome ori nu le recunoaștem. Există două tipuri de inflamație cu care te poți confrunta: acută și cronică.
Cea mai cunoscută și „zgomotoasă“ formă din punctul de vedere al semnelor și simptomelor este inflamația acută. Atunci când te tai la un deget sau te lovești, sistemul imunitar detașează o întreagă armată de leucocite pentru a proteja zona, rezultatul fiind piele inflamată vizibil și roșie. Fără acest proces inflamator, rănile ar putea să se infecteze mai ușor și chiar ar putea să ne pună viața în pericol.
Inflamația cronică, însă, poate fi mai problematică, generând mai multe probleme decât beneficii.
Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie la Centrul Medical ProMemoria, ne-a explicat care sunt semnele de inflamație cronică în corp și ce soluții avem dacă o depistăm.
Inflamația ca răspuns la „atacurile“ din exterior
Smart Living: Din ce cauză se declanșează procesul de inflamație în corp?
Dr. Violeta Ion: Inflamația reprezintă răspunsul biologic al organismului prin intermediul sistemului imun, ca urmare a acțiunii unor factori declanșatori precum:
- agenți patogeni (virusuri, bacterii, paraziți),
- țesuturi lezate (arsuri),
- agenți toxici (metale),
- radiații.
Acest proces este declanșat de țesuturile lezate și este un mecanism de apărare prin intermediul moleculelor de apărare ale sistemului imunitar cu rol în localizarea și eliminarea agentului patogen. Inflamația este un proces vital pentru vindecarea țesuturilor lezate.
Citește aici care sunt simptomele care pot semnala că ai imunitatea scăzută.
Există o situație particulară în care organismul percepe propriile celule ca pe intruși și declanșează mecanisme de apărare împotriva acestora. Inflamația cronică afectează mitocondria, considerată uzina celulară – produce energia necesară funcționării celulare), care scade abilitatea organismului de a funcționa și de a iniția procesul de vindecare prin așa-numitul mecanism de furt de energie.
Inflamația este răspunzătoare de apariția și întreținerea majorității afecțiunilor cronice. De asemenea, este și un factor de risc pentru declanșarea procesului de îmbătrânire, a diabetului zaharat, a bolilor pulmonare, a obezității, depresiei etc.
Ce înseamnă că am o inflamație în corp cronicizată
Smart Living: De ce se poate croniciza inflamația?
Dr. Violeta Ion: Inflamația se poate declanșa și se întreține în cazul în care avem:
- prezența hipersensibilității la agenții externi, de exemplu, la polen, care declanșează alergii;
- expunere, pe termen lung, la un nivel constant de iritanți, de exemplu, la agenți chimici;
- existența unei boli autoimune;
- existența unei boli autoinflamatorii în care este afectat modul în care sistemul imun funcționează, de exemplu în boala Behcet (inflamație a vaselor de sânge);
- arsuri, mușcături de insecte etc.
Dieta, stresul, obezitatea, lipsa activității fizice au rol important în a întreține procesul inflamator cronic.
Găsește aici cele mai importante informații despre alergia la polen, la pisici, la câini, la acarieni și aici despre alergiile alimentare.
Semne de alarmă
Smart Living: Cum ne dăm seama că suferim de inflamație în corp?
Dr. Violeta Ion: Există 5 semne caracteristice ale inflamației acute, denumite în literatura medicală, cât și în practică, semnele Celsiene. Iată care sunt acestea:
- rubor – roșeață,
- calor – căldură locală,
- tumor – tumefacție,
- dolor – durere,
- impotență funcțională.
Atenție! Nu în toate cazurile de inflamație sunt prezente cele 5 semne, de cele mai multe ori, inflamația se poate declanșa silențios.
Inflamația acută care se manifestă silențios se poate transforma în inflamație cronică. În acest caz, simptomele sunt de multe ori unele generale sau care țin de organul afectat. Iată care sunt:
Starea generală alterată, astenia fizică marcată, febra sunt semnele care arată că sistemul imun este activat. Febra crește metabolismul bazal care duce la producerea unor cantități mari de anticorpi și la eliberarea în sânge a mediatorilor inflamației – bradikinina și histamina, care determină vasodilatație.
Hemograma completă, analiză esențială pentru a depista o inflamație în corp
Smart Living: Ce analize se pot face pentru a descoperi nivelul inflamației și când sunt indicate?
Dr. Violeta Ion: Cele mai frecvent folosite teste de prima linie, în cazul în care există o suspiciune de sindrom inflamator, sunt următoarele:
- hemoleucograma completă,
- VSH (viteza de sedimentare a hematiilor),
- fibrinogen,
- proteina C reactivă,
- feritina serică.
Aceste teste nu detectează cauza inflamației, ci doar indică prezența unui proces inflamator acut sau cronic.
Hemoleucograma – pot exista modificări ale mai multor elemente sanguine cum ar fi:
- globulele roșii (eritrocite) – rol în transportul oxigenului,
- globulele albe (leucocite) – rol în imunitate,
- hemoglobina,
- plachetele (trombocitele) – rol în coagulare.
Citește aici ce analize de sânge se fac în fiecare an.
VSH – valoarea serică diferă în funcție de sex și vârstă. Este un test nespecific și poate fi crescut în orice proces inflamator cronic sau acut sau în cazul bolilor autoimune.
Fibrinogen – este un reactant de fază acută, este cunoscut ca factorul I din cascada coagulării și este sintetizat la nivel hepatic. Valorile acestuia cresc la aproximativ 24-48 de ore de la apariția procesului inflamator. Dozarea fibrinogenului evaluează și riscul de boli cardiovasculare.
Feritina serică – proteina care depozitează fierul din organism. Nivelul de feritină serică este dependent de procesul inflamator și este util în detectarea inflamației cronice.
Analiza CRP ce înseamnă?
Proteina C reactivă (C reactive protein – CRP) – este o proteină sintetizată hepatic. Valorile acesteia cresc foarte rapid la începutul procesului inflamator, chiar și de sute de ori, și scad foarte repede.
Din acest motiv analiza CRP este folosită pentru monitorizarea răspunsului la tratament. Proteina C reactivă este considerată și marker tumoral. Există și alte situații în care valorile acestei proteine sunt crescute: sarcină, obezitate, administrarea de contraceptive orale.
Tratamentul este necesar rareori
Smart Living: Ce putem face pentru a scădea inflamația?
Dr. Violeta Ion: De cele mai multe ori, nu este nevoie de tratament medicamentos pentru a înlătura un proces inflamator. Există și cazuri în care tratamentul este indicat pentru a înlătura cauza inflamației sau tratament care se adresează direct simptomelor.
Tratamentul însă depinde de cauza și de severitatea bolii care a dus la apariția sindromului inflamator.
Tratamentul medicamentos constă în două categorii de medicamente, și anume:
- antiinflamatoare non-steroidiene (AINS) – nu tratează cauza, ci se adresează simptomelor, adică scad febra, atenuează durerea. Nu se recomandă administrarea pe termen lung a acestor medicamente, din cauza efectelor adverse.
- corticosteroizi – sunt medicamente sintetice care, ca și structură, sunt similare hormonilor mineralocorticoizi și glucocorticoizi secretați de glanda suprarenală. Ele actionează prin reducerea transcriptei genelor pro-inflamatorii. Sunt utilizate în principal pentru substituție hormonală și în cazuri de inflamație locală și sistemică.
Putem aminti și o varietate de plante cu efect antiinflamator care pot fi utilizate sub diverse forme – ceaiuri, tincturi, unguente – pentru a limita procesele inflamatorii din organism. Acestea sunt: ghimbir, curcumină, ceai verde, capsaicină, usturoi, cardamon, piper negru, ginseng, rozmarin, cimbrișor, scorțișoară, isop, gheara diavolului etc.)
Inflamație cronică, boli cronice
Smart Lliving: Care pot fi consecințele inflamației cronice?
Dr. Violeta Ion: În condițiile în care agentul cauzator al inflamației nu este eliminat din organism, inflamația acută poate evolua spre inflamație cronică. Episoadele repetate de inflamație acută pot duce, de asemenea, la inflamație cronică.
Inflamația cronică poate fi dată de agenții infecțioși care au capacitatea de a rezista în organism pe termen lung (Mycobacterium tuberculosis – bacteria responsabilă pentru tuberculoză, unele specii de fungi, protozoare, paraziți) sau agenți care nu pot fi fagocitați – molecule de siliciu, așchii de metal sau de lemn.
Durata și efectele inflamației cronice variază în funcție de cauza declanșatoare și în funcție de capacitatea organismului de a lupta.
Studii recente au evidențiat faptul că inflamația joacă un rol-cheie în declanșarea majorității bolilor cronice.
- boli neurodegenerative – boala Alzheimer: dezechilibrul balanței dintre factorii antiinflamatori și pro-inflamatori de la nivel cerebral induc neuroinflamația care stă la baza formării plăcilor de amiloid și la declanșarea procesului de neurodegenerare; boala Parkinson, scleroza laterală amiotrofică;
- boli cardiovasculare;
- diabet zaharat;
- boli autoimune;
- alergii;
- neoplazii;
- boala inflamatorie intestinală.