Ghimbirul - în ce afecțiuni ajută și cum îl putem folosi zi de zi

Ghimbirul – în ce afecțiuni ajută și cum îl putem folosi zi de zi

Ghimbirul (denumită științific Zingiber officinale) are numeroase beneficii pentru sănătate. Ca și  curcuma, cu care se înrudește – aparține familiei Zingiberaceae, este o plantă care poate ajuta dacă este consumată regulat. În plus față de curcuma, are gust și aromă proaspătă și poate fi folosit în mult mai multe preparate de mâncat și de băut. Proaspăt sau sub formă de pulbere.

Ghimbirul are beneficii dovedite, aduse de principiul activ al plantei, care îi conferă și gustul specific: gingerolul, un ulei gălbui dar care se poate transforma în cristale solubile în apă. După deshidratate, glicerolul se transformă  în shogaoli, mult mai puternic și mai iute ca gust dar cu aceleași proprietăți. Din acest motiv, pulberea este mult mai puternică decât planta în stare proaspătă.

Originară în sudul Asiei, astăzi se cultivă în China, India, Jamaica, Brazilia, Statele Unite și Europa, mai nou. Nu doar bucătăriile asiatice, dar și cele europene folosesc tot mai mult această plantă în manieră creativă.

Cercetări recente au confirmat rând pe rând multe din proprietățile atribuite ghimbirului cu mii de ani în urmă de către medicina tradițională chinezească, printre care acela de a combate indigestia și răceala.

Ghimbirul – beneficii ca antiinflamator și antioxidant

Puternicul efect antiinflamator și antioxidant al ghimbirului este dat de gingerol și ceilalți compuși similari, responsabili de majoritatea proprietăților curative ale ghimbirului. Dincolo de această acțiune generală, iată mai jos care sunt cele specifice.

Atenuează senzația de greață, inclusiv matinală

Aroma sa inconfundabilă pare să aibă un efect puternic împotriva stărilor de greață, postoperatorii sau cauzate de chimioterapie. Mai mult, pot atenua și grețurile matinale ale femeilor însărcinate, dar nu împiedică vărsăturile. Totuși, consumul de ghimbir nu este recomandat: în cazul sarcinilor aproape de final sau al pacientelor care au pierdut anterior sarcini, au suferit de hemoragii vaginale sau de tromboze.

Poate ajuta la ameliorarea grețurilor și vărsăturilor în cazul persoanele supuse anumitor tipuri de intervenții chirurgicale. Ghimbirul poate, de asemenea, ameliora greața provocată de tratamentele chimioterapice.

Ghimbirul poate fi extrem de eficient când vine vorba de greața în sarcină, cum ar fi grețurile de dimineață.

Deși, ghimbirul este considerat sigur, e bine să discuți cu medicul ginecolog înainte să îl folosești în timpul sarcinii.

Se recomandă ca femeile însărcinate care sunt aproape de travaliu sau care au istoric de avort spontan să evite ghimbirul. Ghimbirul este contraindicat și persoanelor cu antecedente de sângerări vaginale și tulburări de coagulare.

Ghimbirul ajută la slăbit

Un studiu din 2019 a evidențiat că un consum regulat de ghimbir a ajutat la reducerea circumferinței taliei și a șoldurilor – în cazul persoanelor supraponderale sau obeze. Un altul, din 2016 – în care 80 de paciente au consumat 2 g de ghimbir sub formă de pulbere timp de 12 săptămâni – a dus la scăderea indicelui de masă corporală.

Se consideră că ghimbirul este unul din alimentele funcționale care ajută la pierderea în greutate; dar nu există încă cercetări clinice care să explice exact cum. Studiile pe animale au explicat că ghimbirul poate ajuta la arderea caloriilor și reduce nivelul de inflamație.

Poate reduce durerile în caz de artrită

Degenerarea articulațiilor are ca efect dureri și rigiditate în mișcări. Un studiu dedicat acestui tip de problematici a arătat că ghimbirul consumat a avut ca efect reducerea acestor simptome. Participanții la studiu au consumat până la 1 g de ghimbir pulbere pe zi timp de 12 săptămâni.

Contribuie la scăderea glicemiei și sănătatea inimii

Poate reduce drastic nivelul de zahăr din sânge și poate îmbunătăți factorii de risc ai bolilor de inimă Această zonă de cercetare este relativ nouă, dar ghimbirul poate avea proprietăți antidiabetice puternice.

Într-un studiu din 2015 realizat pe 41 de participanți cu diabet zaharat de tip 2, o doză de 2 grame de pudră de ghimbir pe zi a scăzut glicemia à jeun (bazală) cu 12%

De asemenea, a îmbunătățit considerabil nivelul hemoglobinei A1c (HbA1c), un marker al glicemiei pe termen lung. HbA1c a fost redus cu 10% pe o perioadă de 12 săptămâni.

A existat, de asemenea, o reducere de 28% a raportului Apolipoproteina B/Apolipoproteina A-I și o reducere de 23% a malondialdehidei (MDA), care este un produs secundar al stresului oxidativ. Un raport ridicat ApoB/ApoA-I și niveluri ridicate de MDA sunt ambii factori de risc majori ai bolilor de inimă.

Un consum de 2g pulbere de ghimbir pe zi, în contextul unui alt studiu, a dus la scăderea glicemiei pe nemâncate cu 12% la pacienții cu diabet 2; și nu numai, a dus la îmbunătățirea valorii unor markeri responsabili de nivelul glicemiei. Același studiu a indicat și scăderea nivelului unor compuși rezultați din stresul oxidativ, factori de risc în bolile de inimă. Cercetarea legată de efectul ghimbirului asupra diabetului și inimii sunt dătătoare de speranță dar abia la început.

Poate ajuta indigestia cronică

Indigestia cronică pare să fie ajutată de ghimbir prin faptul că ajută la golirea mai rapidă a stomacului. Durerile și disconfortul generate de indigestia cronică sunt rezultatul rămânerii alimentelor prea mult timp în partea superioară a stomacului.

Un alt studiu a comparat efectul ghimbirului în cazul persoanelor suferind de dispepsie. Celor care au consumat ghimbir înainte de masă li s-a golit stomacul în circa 12 minute, în timp ce celorlalți în circa 16. Același tip de efect a fost înregistrat și în cazul persoanelor fără probleme digestive.

Reduce durerea menstruală

Într-un studiu din 2009, 150 de femei au fost împărțite în trei grupe: celor din primele două le-au fost administrate antiinflamatorii în primele trei zile de ciclu; celor din a treia grupă le-au fost administrate zilnic câte patru doze de câte 250 mg pulbere de ghimbir. Rezultatul a fost că ghimbirul a fost la fel de eficient ca și medicamentele.

Aceste rezultate au fost confirmate apoi de alte studii mai noi, dar încă insuficient de relevante ca număr de subiecți implicați.

Poate contribui la reducerea colesterolului

O scădere de peste 17% a colesterolului rău, LDL, a fost înregistrată într-un studiu din 2018 pe 60 de pacienți cu hiperlipidemie. Scăderea se referă la 30 dintre ei, care au rezistat până la capăt, și cărora le-au fost administrate câte 5 grame de pastă din pulbere de ghimbir zilnic, timp de 3 luni. Cealaltă jumătate a renunțat din cauza gustului extrem de puternic și a cantitații deloc neglijabile de ghimbir.

Într-un alt studiu similar din 2008, o cantitate de 3 g pe zi de pulbere sub formă de capsule a dus la scăderea cu 10% a colesterolului LDL după 45 de zile.

Totodată, ambele studii au evidențiat scăderea colesterolemiei totale, în timp ce în cazul primului studiu, cu o durată mai lungă, a înregistrat și scăderea trigliceridelor.

Poate ajuta în tratarea osteoartritei

Un studiu amplu a scos la iveală că persoanele că ghimbirul poate ameliora durerile provocate de osteoartrită, o boală degenerativă a articulațiilor. Participanții la studiu au primit între 500 miligrame și 1 gram de ghimbir în fiecare zi, timp de 3 până la 12 săptămâni.

Un alt studiu din 2011 a constatat că o combinație aplicată topic de ghimbir, mastic, scorțișoară și ulei de susan poate ajuta la reducerea durerii și rigidității la persoanele cu osteoartrită a genunchiului.

Conține un antitumoral natural

Efectul antitumoral al ghimbirului este atribuit tot gingerolului, care în realitate este compus din mai multe tipuri. Cel cu acțiune puternic antitumorală este 6-gingerol.

Un studiu desfășurat pe durata a 28 de zile a arătat că administrarea a 2 g extract de ghimbir zilnic a redus procesul inflamator în cazul persoanelor cu risc normal de cancer colorectal.

Nu același a fost, însă, efectul, în cazul persoanelor cu risc ridicat.

Există o serie de indicii asupra efectului ghimbirului cancerului de pancreas și de ficat, de uter și ovarian. Este însă nevoie de ulterioare studii care să confirme aceste indicii.

Îmbunătățește activitatea cerebrală

Declinul cognitiv și riscul de Alzheimer sunt influențate de stresul oxidativ și nivelul inflamației cronice. O serie de studii pe animale au indicat faptul că antioxidanții și biocomponentele sale active reușesc să inhibe procesele inflamatorii la nivel cerebral.

Totodată, un studiu din 2012 pe femei de vârstă medie a arătat că doze zilnice de ghimbir a făcut ca ele să aibă timpi de reacție și memorie mai bune. Alte studii similare pe animale au indicat și încetinirea declinului cognitiv în contextul aportului de ghimbir.

Poate îmbunătăți funcția creierului și proteja împotriva bolii Alzheimer

Stresul oxidativ și inflamația cronică pot accelera procesul de îmbătrânire și pot crește riscul dezvoltării bolii Alzheimer și a declinului cognitiv legat de vârstă.

Unele studii efectuate pe animale sugerează că antioxidanții și compușii bioactivi din ghimbir pot inhiba procesele inflamatorii care apar în creier.

Există, de asemenea, unele dovezi că ghimbirul poate ajuta la îmbunătățirea funcției creierului, în mod direct. Într-un studiu realizat în 2012 asupra femeilor sănătoase de vârstă mijlocie, s-a demonstrat că dozele zilnice de extract de ghimbir îmbunătățesc timpul de reacție și memoria.

Combate infecțiile

Extractul de ghimbir, grație aceluiași gingerol, are capacitatea de a inhiba proliferarea unor tipuri de bacterii, în asociere cu usturoiul. Un studiu din 2008 a scos în evidență că ghimbirul combate bacteria responsabilă de gingivită și parodontoză. Un altul a arătat că ghimbirul poate ajuta în cazul unor infecții respiratorii virale.

Rețeta de ceai de ghimbir și lămâie. De ce este preferabil decoctul

Pentru a beneficia de toate aceste efecte, cel mai simplu mod de a consuma ghimbirul este ceaiul. Mai precis, infuzia, și nu decoctul. Care este diferența dintre ele? Teoretic, pentru părțile mai lemnoase ale plantei, cum e și cazul rizomilor, este preferabil decoctul. Însă, expunerea la temperatură foarte ridicată poate distruge anumiți compuși termolabili. Prin urmare, cea mai bună soluție de compromis este cea a decoctului, cu o condiție: aceea de a mărunți cât mai bine ghimbirul, dacă îl folosim în stare proaspătă. Fie dat pe o răzătoare, fie tăiat felii cât mai subțiri.

Totodată, pentru a profita de forța de extracție a apei fierbinți, se poate adăuga și lămâie, inclusiv coajă.

Iată cea mai simplă și eficace rețetă de ceai de ghimbir pentru a obține o aromă echilibrată:

  • 1 cană apă fierbinte
  • 2-3 cm ghimbir tăiat fin sau ras la moment
  • 2-3 felii de lămâie, cu coaja rasă și adăugată și ea
  • 1-2 lingurițe de miere
  • opțional, 2-3 cm curcuma proaspătă
  • opțional, frunze de mentă

Se toarnă apa care fierbe peste toate ingredientele, mai puțin mierea; și se lasă circa 5 minute în infuzie, apoi se strecoară și se îndulcește.

În situația în care se folosește pulbere și nu rădăcină proaspătă, cantitatea trebuie redusă. Este preferabil a asocia ghimbirul, curcuma, lămâia, menta și mierea pentru că astfel o cană de ceai însumează efectul lor cumulat. Acest ceai ajută în situații de răceală sau tulburări digestive. Eliminând mierea, poate ajuta la slăbit, prin accelerarea metabolismului. Recomandările și contraindicațiile legate de ceaiul de ghimbir sunt cele generale.

Ceaiul de ghimbir poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap, a crampelor menstruale, a febrei musculare și a altor tipuri de durere.

Ceaiul de ghimbir, beneficii pentru imunitate

Antioxidanții din ghimbir pot crește imunitatea și pot reduce stresul. Inhalarea aburului din ceaiul de ghimbir poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea congestiei nazale și a altor probleme respiratorii cauzate de răceală sau alergii.

Cum se prepară ceaiul de ghimbir

O altă rețetă de ceai cu ghimbir găsiți mai jos:

Ingrediente:

  • 4 până la 6 felii subțiri de ghimbir curat, curățat;
  • 2 căni de apă;
  • sucul de la o jumătate de lime sau lămâie
  • miere după gust (opțional)

Mai întâi, trebuie să speli bine rădăcina de ghimbir. Apoi, cureți coaja și îl tai în felii subțiri. Pune 2 căni de apă la fiert. Adaugă feliile de ghimbir în apă și lasă să fiarbă ușor timp de 10 până la 20 de minute, în funcție de cât de puternic și picant vrei psă iasă ceaiul.

După ce îl iei de pe foc și îl lași să se mai răcească, adaugă suc de lămâie și miere de albine.

Ghimbirul – cum îl mai putem folosi în alimentație

Ghimbirul și curcuma se pot asocia și la gătit, nu doar în ceai. Împreună, au un efect amplificat, dat fiind că proprietățile lor sunt aproximativ asemănătoare. La ele se pot asocia, de multe ori, și usturoiul.

Cea mai simplă tehnică de gătit pentru a le folosi este cea în care se aromatizează uleiul: felii mici de ghimbir, curcuma, usturoi, se țin 1-2 minute în uleiul încălzit la foc mediu. În acest fel, aromele pătrund în ulei, iar după cele două minute, bucățile de ghimbir, curcuma, usturoiul, se elimină. Uleiul obținut poate fi folosit apoi mai departe, pentru un sos sau pentru a sota legume. De ce nu, poate fi folosit pentru o friptură în cuptor sau într-un sos pentru friptură.

Atenție, uleiul nu trebuie să fie încins: indiciul că procedeul este corect este acela că ghimbirul și celelalte trebuie doar să capete puțină culoare.

O altă posibilitate este aceea de a folosi un extractor. Se extrage sucul din ghimbir împreună cu alte legume și fructe, în funcție de ce vrem să obținem: fie un extract de băut, într-un cocktail alcoolic sau analcoolic, fie pentru a crea mai departe altceva, un mousse, o cremă, un dressing etc.

Cocktail analcoolic din suc de mere, ginger, lămâie

În ce privește ghimbirul sub formă de pulbere, poate fi folosit și el pentru ceai, ca și condiment la biscuiți sau alte dulciuri. Dar poate fi folosit în cantități mici ca și condiment în diferite rețete de mâncare.

Ghimbirul este întrebuințat cel mai mult în bucătăria asiatică în general. Ca să îl putem integra într-o bucătărie de inspirație europeană este nevoie să apelăm la rețete fusion. Acestea rescriu rețete tradiționale utilizând ingrediente noi, mixând condimente și tehnici de pe continente diferite.

”Ghimbirul combate disconfortul gastric, are efect antistres, intensifică metabolismul, fiind excelent în curele de slăbire, este antiinflamator și combate răul de mișcare”

Dr. Iren Alexoi, medic nutriționist

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare