Ai alergie la câini, dar vrei un animal de companie? Există soluții

Ce e de făcut dacă ai alergie la câini, dar îți dorești un animal de companie

O alergie la câini nu înseamnă neapărat că trebuie să renunți la animalul de companie. Există tratamente și modificări ale stilului de viață care te pot ajuta să ții sub control simptomele supărătoare.

În funcție de severitatea alergiei, medicul specialist va recomanda cea mai potrivită terapie.

„O categorie de substanțe alergene perene sunt cele provenite de la animale. Acestea pot fi descuamări tegumentare sau o componentă din salivă (proteine salivare). Cele mai frecvente sunt alergiile la pisică și la câine, dar pot apărea și la alte animale domestice sau de companie: hamster, porcușor de guineea, iepure, cal etc.“

Dr. Rareș Simu, specialist în imunologie clinică și alergologie

Poți avea o alergie mai puternică la unii câini decât la alții

Câinii secretă anumite proteine ​​care ajung în pielea moartă (mătreață), în salivă și în urină. O reacție alergică apare atunci când sistemul imunitar reacționează anormal la proteinele care, în mod normal, sunt inofensive.

Unele rase de câni suferă descuamări tegumentare mai importante. Așadar este foarte posibil să fii mai alergic la unii câini decât la alții. Printre rasele mai puțin alergene se numără: ogarul afgan, schnauzerul (pitic, standard și uriaș), bichonul frise, unele tipuri de terrier și pudelul, precum și unele rase fără blană.

Alergenul se regăsește pe blana animalului. De acolo, e lesne de înțeles că ajunge pe covoare, pe îmbrăcăminte, pe pereți și între pernele de pe canapea. Părul animalului de companie, în sine, nu este alergen, dar blana poate conține praf și piele moartă, adică substanțe alergene.

Părul de câine poate rămâne în aer pentru o perioadă lungă de timp. În cele din urmă, ajunge în ochii sau în plămânii stăpânului.

Cum îți dai seama că ai alergie la câini

Simptomele de alergie la câini pot varia de la ușoare la severe. Este posibil ca simptomele să nu apară timp de câteva zile după expunere, în cazul persoanelor cu sensibilitate scăzută.

Unele indicii care ar trebui să te facă să te gândești la o posibilă alergie la câini includ:

  • inflamație și mâncărime la nivelul nasului sau în jurul ochilor;
  • roșeață a pielii după ce ai fost lins de un câine;
  • tuse, dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare în decurs de 15 până la 30 de minute de la expunerea la alergene;
  • erupție pe față, gât sau piept;
  • o criză severă de astm (la cineva diagnosticat cu astm).

Lăsați animalele de companie să se apropie de bebeluși

Copiii cu alergie la câini vor dezvolta adesea eczeme, pe lângă simptomele de mai sus.

Se considera, până de curând, că expunerea unui nou-născut la animale de companie ar putea determina dezvoltarea unei alergii. Din fericire pentru proprietarii de câini, această teorie s-a dovedit a fi greșită. Ba chiar se pare că se întâmplă tocmai invers.

Mai multe studii din ultimii ani – inclusiv unul publicat în revista Societății Britanice de Alergie și Imunologie Clinică – au scos la iveală că expunerea unui bebeluș la un animal de companie nu crește riscul de a dezvolta alergii sau astm. Poate proteja, de fapt, copilul împotriva dezvoltării alergiilor în viitor.

Tratament pentru alergii: simptomatic sau de desensibilizare

Singura modalitate sigură de a scăpa de alergia la un animal de companie este să scoți animalul din acasă. Cu toate acestea, există soluții și dacă nu dorești să te desparți de prietenul blănos. Este vorba despre modalități de a minimiza expunerea la alergene și de a diminua simptomele.

Medicamente

Iată câteva medicamente și tratamente care te pot ajuta să controlezi alergiile și astmul:

  • antihistaminicele – sunt medicamente care pot fi eliberate fără prescripție medicală. De exemplu: Claritine, Allegra și Desloratadina pot ajuta la reducerea mâncărimilor, strănutului și rinoreei;
  • corticosteroizii nazali, cum ar fi fluticazona sau furoatul de mometazonă, pot reduce inflamația și pot controla simptomele alergiei;
  • picăturile de cromoglicat de sodiu se pot administra nazal pentru a atenua simptomele de rinită alergică ușoară sau moderată, mai ales dacă sunt utilizate înainte de a apariția acestora;
  • descongestionantele nazale facilitează respirația prin reducerea inflamației țesuturilor de la acest nivel;
  • vaccinurile antialergice (imunoterapie sau tratament de desensibilizare pentru alergii) te expun la proteina animală (alergen) care provoacă reacția, scăzând astfel sensibilitatea și reducând simptomele. Acest tratament este administrat de un medic alergolog. Se folosește în cazuri mai severe pentru tratamentul pe termen lung al alergiei;
  • antagoniștii receptorilor de leucotriene, cum este montelukast, sunt medicamente eliberate pe bază de rețetă. Pot fi recomandate dacă nu poți tolera antihistaminice nazale sau corticosteroizi. Din cauza riscului de schimbări severe de comportament și de dispoziție, montelukast va fi utilizat numai dacă nu există alternative adecvate.

Soluții cu apă sărată preparate în casă

Cel mai simplu și de efect remediu natural în cazul alergiilor este banala apă cu sare. Ei bine, în cazul anumitor persoane cu alergie la câini, soluția salină care poate fi preparată în casă are rezultate uimitoare.

În 300 ml de apă distilată se pune o linguriţă de sare (sare roz de Himalaya sau sare de bucătărie, cu o concetraţie de aproximativ 1,5%-1,8%).

Cu această soluţie poţi să faci toaleta nasului. Clătind zilnic nasul se pot elimina alergenele, iar simptome precum congestia nazală și sindromul picăturii postnazale (acumularea de secreții în spatele nasului sau în gât) pot să dispară.

Pentru persoane mai comode se găsesc soluții gata preparate sub formă de spray nazal cu apă de mare și sunt disponibile în farmacii, fără să fie nevoie de prescripție medicală.

Schimbarea stilului de viață

Există mai mulți pași pe care proprietarii de câini îi pot face în casă pentru a reduce alergenele.

  • Amenajează anumite zone din locuință în care câinii nu au acces (anumite camere, cum ar fi un dormitor, unde câinelui nu îi este permis să intre).
  • Roagă pe cineva care nu are alergie să spele câinele în fiecare săptămână cu un șampon special pentru animale de companie.
  • Reamenajează locuința în așa fel încât să nu ai covoare sau mochete, nici mobilier tapițat sau jaluzele orizontale, perdele, draperii ori alte obiecte pe care se poate depune părul.
  • Utilizează purificatoare de aer pentru a reduce alergenele din aer.
  • Ține câinele afară în timpul zilei sau când temperatura este una prietenoasă.
  • Dacă nu ai încă un prieten blănos și îți dorești unul, chiar dacă te știi alergic, alege o rasă de câine hipoalergenică.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare