Durere în jurul buricului: un simptom care poate avea numeroase cauze ce țin de structurile sistemului digestiv. Este o manifestare adesea asociată cu apendicele, colonul, ovarele și trompele uterine sau ureterele.
Abdomenul este împărțit în patru cadrane principale, astfel că durerea într-unul dintre aceste cadrane le oferă medicilor indicii cu privire la posibilele cauze. Buricul este dificil de plasat într-o secțiune specifică. De aceea, o durere în jurul buricului (durere periombilicală) e încadrată în cadranele din dreapta jos sau din stânga.
Dr. Sorin Velici, medic primar chirurgie generală, specializat în chirurgia obezităţii (bariatrică) şi cu competenţă în chirurgie laparoscopică avansată, ne-a explicat care sunt posibilele cauze ale durerii în jurul buricului și de ce e important să mergem neapărat la un consult.
Caracteristicile comune ale durerii în jurul buricului
În afară de durere, simptomele asociate durerii în jurul buricului pot include:
- febră;
- durere care migrează către partea dreaptă a abdomenului inferior;
- balonare;
- modificare sau pierdere a poftei de mâncare;
- greață sau vărsături;
- diaree;
- constipație;
- durere care se agravează la efort minim, cum ar fi tusea sau mersul pe jos.
Ce cauzează durere în jurul buricului?
Durerea în jurul buricului apare adesea pe fondul unei probleme la nivelul abdomenului inferior. Organele din această zonă includ:
- cecumul: un săculeț situat la capătul intestinului gros care absoarbe fluidele și sărurile care rămân după finalizarea digestiei;
- apendicele: o deviere a intestinului gros, atașată la cecum. Prezenţa apendicelui în corp este simţită atunci când se inflamează, apendicita fiind frecventă în special la copii şi tineri.
- colon ascendent: o parte a intestinului gros;
- ovarul drept și trompa uterină de pe aceeași parte: organe de reproducere feminine;
- ureterul drept: un tub lung și subțire care transportă urina de la rinichi la vezica urinară.
Cauze inflamatorii care provoacă durere de buric
În cele mai multe cazuri, durerea în jurul buricului este declanșată de o inflamație la nivelul organelor din cavitatea abdominală amintite mai sus. Cauzele inflamatorii pot fi:
- de natură infecțioasă: infecția sau inflamația organelor din abdomenul inferior poate provoca durere. Apendicita este o cauză foarte frecventă. Simptomele pot apărea și atunci când există o infecție la nivelul tractului urinar;
- de natură autoimună: bolile care afectează, în primul rând, tractul gastrointestinal (boli inflamatorii intestinale) pot cauza durere în jurul buricului.
Cauze obstructive ale durerii în jurul buricului
Uneori, durerea este provocată de un blocaj la nivelul sistemului digestiv.
- Hernia ombilicală. Atunci când o parte a țesutului din cavitatea abdominală pătrunde printr-o breșă formată în mușchii abdominali din jurul buricului se formează hernia ombilicală. Această problemă afectează în special bebelușii, dar poate să apară și la adulți. De obicei, este vizibilă o inflamație sau o deformare a buricului. În cazul bebelușilor, herniile ombilicale dispar de la sine până la vârsta de 2 ani. În cazul adulților este nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a evita complicațiile severe.
- Blocarea intestinului subțire. Un blocaj în intestinul subțire poate fi cauzat de țesut cicatriceal, cancer sau hernii. Blocajele împiedică înaintarea conținutului intestinal. Acest lucru face ca partea de intestin din spatele blocajului să devină mare, dilatată și plină cu lichid, ducând la simptome precum crampe și constipație, pe lângă durerea din jurul buricului.
Indigestia (dispepsia)
Indigestia, dispepsia sau dispepsia funcțională nu este o boală, ci reprezintă o serie de simptome foarte comune. Cauzele frecvente sunt:
- porțiile de mâncare prea mari sau mâncatul prea rapid;
- alimentele grase sau condimentate;
- excesul de cofeină, de alcool sau de băuturi carbogazoase;
- fumatul;
- anxietatea.
Unele antibiotice, analgezice și suplimente de vitamine/minerale pot provoca, de asemenea, indigestie.
Cele mai frecvente simptome sunt durerea, disconfortul și balonarea la nivelul abdomenului superior la scurt timp după ce ai mâncat. Indigestia care durează mai mult de două săptămâni și nu răspunde la un tratament simplu poate indica o afecțiune mai gravă.
Pentru dispepsie funcțională – indigestie „obișnuită“ – tratamentul și prevenția sunt aceleași. Consumă cinci sau șase mese mai mici pe zi cu alimente ușoare pentru digestie, neprocesate și evită stresul.
Gastrita, esofagita sau ulcerul peptic
Persoanele cu gastrită, esofagită sau ulcer peptic pot acuza dureri periombilicale. Alte persoane cu aceste afecțiuni pot prezenta dureri în zona centrală superioară a abdomenului.
În cazul gastritei, pe lângă durerile abdominale, pot să apară vărsături și greață.
Esofagita este o inflamație a esofagului, adică tubul care face legătura dintre cavitatea bucală și stomac. Cele mai frecvente simptome pe care le prezintă persoanele cu esofagită sunt dureri în piept și dificultăți la înghițire.
Persoanele cu esofagită pot simți dureri în regiunea centrală superioară a abdomenului sau în regiunea periombilicală.
Pacienții cu ulcer peptic au simptome care variază în funcție de vârsta celui afectat și de localizarea ulcerelor. Pot apărea dureri epigastrice sau periombilicale, balonare, greață și vărsături, printre alte simptome.
Când să mergi la medic
Cum cauzele pot fi multiple, orice persoană care se confruntă cu durere în jurul buricului ar trebui să meargă la un consult medical. În cazul apendicitei, al obstrucției intestinului subțire, al herniilor – e nevoie de intervenție chirurgicală imediată.
Copiii cu dureri periombilicale trebuie duși imediat la medic. Anumite afecțiuni, inclusiv apendicita, trebuie să primească tratament imediat.
Medicamente sau chirurgie pentru durere în jurul buricului
Tratamentul pentru durerea din jurul buricului depinde, evident, de cauză. După ce medicul stabilește diagnosticul adecvat, poate sugera următoarele:
- antibiotice atunci când simptomul este provocat de o infecție bacteriană;
- medicamente antiinflamatorii dacă simptomele sunt cauzate de afecțiuni autoimune, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale;
- repaus intestinal cu ajutorul unei digestii mai ușoare;
- chirurgie: pentru afecțiuni precum apendicita, intervenția chirurgicală este prima opțiune.
Durere în jurul buricului la copii
Copiii cu apendicele inflamat se pot plânge de dureri abdominale în regiunile periombilicale, centrale sau epigastrice. Durerea se va deplasa, în cele din urmă, spre partea inferioară dreaptă a abdomenului.
Apendicita poate fi dificil de diagnosticat la copii, deoarece simptomele tipice sunt excepția și nu regula în această grupă de vârstă. Copiii pot raporta simptome nespecifice, cum ar fi dureri de stomac, sau pot dezvolta febră și vărsături.