Durerea în capul pieptului și în spate poate fi semn de infarct

Durerea în capul pieptului și în spate poate ascunde boli grave. Sfaturi de la cardiolog

Durerea în capul pieptului și în spate poate avea mai multe cauze, atât legate de afecțiuni ale inimii, cât și de boli digestive sau ale plămânilor. În unele situații însă pot fi un semnal de alarmă pentru o urgență medicală, așa cum sunt infarctul miocardic sau embolia pulmonară.

De aceea, este indicată vizita la medic, pentru investigații suplimentare, în cazul acestor simptome.

Dr. Daniela Anghelina recomandă să mergeți rapid la medic pentru dureri toracice puternice

„Boala coronariană ischemică este caracterizată prin depunerea de lipide, în special de colesterol, la nivelul arterelor coronare epicardice, determinând îngustarea progresivă a lumenului arterial.  Ea poate să aibă o evoluție  stabilă în timp (angina pectorală stabilă) dar poate deveni instabilă prin ruptura sau eroziunea plăcii de aterom,  cu apariția  unui sindrom coronarian acut,” ne-a explicat dr. Daniela Anghelina, medic specialist cardiolog la ARES, una dintre cauzele întâlnite pentru acest tip de durere.

Citește ce trebuie să faci când ai colesterolul mare: 5 modalități de a-ți păstra inima sănătoasă

Durerea toracică determinată de ischemia miocardică are, potrivit medicului cardiolog, câteva caracteristici tipice legate de localizarea ei, de caracter, durată și relația cu efortul.

Află ce probleme poate semnala respirația grea. De la astm și afecțiuni ale inimii la anemie și anxietate

Durere în piept și în spate, cauze posibile

De obicei, durerea este localizată la nivelul pieptului, retrosternal, dar poate fi resimțită și la nivelului epigastrului, în spate, la nivelul maxilarului/dinților sau umerilor/brațelor/pumn/degete.

De cele mai multe ori este descrisă ca o durere constrictivă („gheară”) sau ca o presiune, greutate, arsură.  Poate fi asociată cu dispnee (lipsa de aer) sau alte simptome mai puțin specifice, cum ar fi:

„O caracteristică importantă are legătură cu efortul. Clasic, durerea apare și se accentuează cu intensitatea efortului depus sau la expunerea la frig și se ameliorează în câteva minute de la încetarea efortului. De altfel, durerea cedează rapid la administrarea de Nitroglicerină sublingual.”

Dr. Daniela Anghelina, medic specialist cardiolog

Medicul mai precizează că durerea poate să apară și după o masă bogată sau dimineața la trezire și nu este influențată de poziție sau de respirație. Prezența tututor acestor caracteristici definesc angina pectorală tipică.

Prezența doar a doua dintre aceste elemente definește, conform cardiologului, angina pectorală atipică.

Află ce simți când suferi de angină pectorală și cum se deosebește de infarct

Durerile în piept si spate pot anunța un infarct

Conform medicului cardiolog, angina pectorală instabilă se caracterizează prin:

  • durere toracică prezentă în repaus sau cu durată prelungită (peste 20 minute);
  • durere care apare la efort fizic moderat-mic și cu debut recent (în ultimele 2 luni);
  • angina care crește progresiv în intensitate și severitate și care apare la efort fizic mai mic.

Aceste caracteristici clinice sugerează apariția unui sindrom coronarian acut (infarct miocardic).

Investigații necesare pentru durerea în piept și în spate

„Evaluarea unui pacient cu suspiciune de boală coronariană presupune inițial efectuarea unor analize de laborator (în special pentru identificarea factorilor de risc cardiovascular precum diabetul zaharat sau dislipidemia), a unei electrocardiograme de repaus, o ecocardiografie de repaus, eventual monitorizare ECG ambulatorie.”

Dr. Daniela Anghelina, medic specialist cardiolog

Ulterior, pentru diagnosticul bolii coronariene obstructive medicul recomandă teste non-invazive funcționale sau anatomice precum ecocardiografie de stres, rezonanță magnetică de stres sau angioCTul coronarian.

Iată când e nevoie de o coronarografie și cum te pregătești pentru investigație

Atenție la orice durere toracică ce ține mai mult de 20 de minute!

Dacă o persoană prezintă o probabilitate pretest foarte înaltă de boală coronariană severă, simptomele nu sunt controlate de tratamentul medicamentos, angina pectorală tipică apare la un efort fizic mic, medicul spune că se recomandă efectuarea directă a coronarografiei, fără alte teste non-invazive inițiale.

Un tratament pentru durerea în capul pieptului, în această situație se va decide ulterior. E posibil să fie necesară revascularizare miocardică: intervențional prin angioplastie cu implantare de stent sau chirurgical (bypass aortocoronarian).

„În cazul sindroamelor coronariene acute, pacientul va resimți durere toracică acută, de intensitate foarte mare, persistentă, cu durată mai mare de 20 minute, însoțită de transpirații profunde, care nu cedează la administrarea de nitroglicerină sublingual.”

Dr. Daniela Anghelina, medic specialist cardiolog

Durerea toracică puternică, semn de alarmă

În cazul de mai sus, pacientul necesită evaluare medicală de urgență, atrage atenția medicul cardiolog Daniela Anghelina. Trebuiesă fie recoltați markerii biochimici de injurie miocardică: troponină T sau troponina I.  

Pe baza modificărilor electrocardiografice, pacienții vor fi încadrați în două categorii:

  • cu supradenivelare segment ST (STEMI- infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST) care reflectă ocluzia arterei coronare. În acest caz este necesară reperfuzia imediată prin angioplastie coronariană (sau tratament fibrinolitic dacă acesta nu este disponibil).
  • cu sindrom coronarian acut fără supradenivelare persistentă de segment ST (NSTE-ACS) care necesită evaluare coronarografică, momentul invetigației fiind stabilit în funcție de categoria de risc în care se situează pacientul.

Află mai multe informții și despre ecografia cardiacă: în ce afecțiuni este utilă, cum o faci gratuit

Durerea în capul pieptului și în spate, provocată de embolia pulmonară

Embolia pulmonară apare atunci când o arteră din unul dintre plămâni este blocată. În mod obișnuit, se produce atunci când un cheag de sânge, situat în altă parte a corpului, se desprinde, se deplasează prin vasele de sânge și se depune într-o arteră pulmonară.

Durerea toracică este un simptom obișnuit al emboliei pulmonare, deși durerea poate radia și la nivelul umerilor, gâtului și spatelui.

Refluxul gastric poate da arsuri la stomac și dureri în spate

Și arsurile la stomac pot fi vinovate de acest tip de dureri. Arsurile apar atunci când acidul gastric ajunge în esofag. În mod normal, există un sfincter între stomac și esofag care împiedică acest lucru, dar uneori este slăbit sau nu funcționează corect.

Arsurile la stomac care apar frecvent și afectează activitățile zilnice poartă denumirea de boala de reflux gastroesofagian.

Durerea cauzată de arsurile la stomac este resimțită în capul pieptului, dar uneori este posibil să apară și în spate.

Dureri în capul pieptului, cauze digestive

Ulcerul peptic apare atunci când există o leziune a mucoasei tractului digestiv. Aceste ulcere pot apărea în stomac, intestin subțire și esofag.

Majoritatea cazurilor de ulcer peptic sunt cauzate de infecția cu o bacterie numită Helicobacter pylori. Pot apărea și la persoanele care iau aspirină sau alte antiinflamatoare nesteroidiene.

Persoanele cu ulcer gastric pot simți arsuri la stomac în capul pieptului și dureri abdominale. În unele cazuri, durerea poate radia în spate.

Durere de stomac în capul pieptului, cauzată de pancreatită

Și pancreatita poate fi responsabilă de dureri în piept și spate. Pancreasul este un organ care produce enzime utilizate în digestie, precum și hormoni care reglează nivelul zahărului din sânge. Inflamarea pancreasului poartă denumirea de pancreatită.

Boala apare atunci când enzimele digestive se activează în pancreas, provocând iritații și inflamații. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, inclusiv infecții, leziuni și cancer.

Durerea în pancreatită apare în abdomen, dar poate radia și către piept și spate.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare