Dureri de genunchi, de umeri, de spate: ce poți face. Recomandările specialistului în recuperare
Există câteva soluții simple, pe care le poate aplica oricine se confruntă cu dureri articulare sau cu rigiditate: să incluzi înviorarea în rutina zilnică, să-ți modifici dieta și să apelezi la ajutoarele potrivite atunci când este cazul.
Ca după orice perioadă grea, resimțim acum urmele pe care le-a lăsat pandemia direct sau indirect. Majoritatea dintre noi își simt corpul mai rigid, mai încordat, din lipsa mișcării și pe fondul acumulării câtorva kilograme. Unora li s-au accentuat problemele articulare și musculare de dinaintea pandemiei, iar altora le-au apărut chiar dureri articulare post-COVID. Vestea bună este că nu e prea târziu să luăm măsuri, cu condiția să fie cele corecte, spune dr. Edis Mustafa, medic specialist de recuperare medicală, în cadrul podcastului Sănătatea în Focus, o inițiativă educativă Secom, realizată în parteneriat cu SmartLiving.ro.
3+1 factori de degradare a articulațiilor
Specialistul enumeră trei cauze principale pentru care ne confruntăm cu rigiditatea și durerea articulară:
- kilogramele în plus – obezitatea: greutatea suportată de articulații le face să se degradeze înainte de vreme și apar durerile;
- dieta haotică: există foarte multe tipuri de alimente procesate și alimente proinflamatorii, cum ar fi zahărul și făina albă, care amplifică durerea în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice;
- lipsa de mișcare: în lipsa unui tonus muscular adecvat, mobilitatea articulară scade.
Pe lângă toate acestea, se adaugă stresul: „Stresul poate fi o cauză de degradare a articulațiilor și o cauză de apariție la nivelul acestora. Stresul oxidativ, din păcate, nu ne face bine și metabolismul cu cât îmbătrânește, corpul cu cât îmbătrânește, nu se mai poate reface la aceiași parametri“, subliniază dr. Edis Mustafa.
Soluția 1: înviorare, adică un minimum de mișcare
Mușchii au memorie, spune specialistul de recuperare medicală, așa că statul la birou opt-nouă ore, apoi în mașină nu face decât să ne învețe mușchii poziții vicioase.
„Nu ne ajută posturile vicioase menținute pe perioade lungi de timp. Stăm cocoșați, stăm gibozați, cu bărbia în piept. Sunt foarte multe poze în clinici peste tot. De exemplu, când ne uităm în telefon, cu capul aplecat, unii arată un copil, alții arată un pui de elefant așezat pe cervicală, deci forțele la care supunem coloana cervicală se apropie de 30 de kilograme, cât are un pui de elefant“, explică dr. Edis Mustafa.
Soluția este să ne mișcăm, oricât de puțin, la fiecare oră de stat pe scaun: ne întindem brațele, ne întindem umerii, spatele, să inducem o postură cât mai corectă. Mobilitatea este dată, practic, de acea banală înviorare de dimineață.
„Sunt întrebat adeseori ce pernă e mai bună, ce saltea, ce scaun… Nu, nimic! Totul pică în fața mișcării. Întreținerea mobilității articulare este extrem de importantă, pentru că mușchii vor funcționa la capacitatea lor maximă dacă vor avea o articulație cu mobilitate completă, spunem noi, cu amplitudinea mișcării maximă. Important e să ne mișcăm: cât de banal ar putea să fie e mai mult decât nimic. Mișcarea ne ajută inclusiv în stres.“
Dr. Edis Mustafa, medic specialist de recuperare medicală
Soluția 2: ajutoarele potrivite
Suplimentele cu vitamina D și cele cu calciu ajută sistemul osteoarticular să aibă o densitate cât mai bună, acidul hialuronic menține mobilitatea articulară, colagenul păstrează integritatea articulațiilor, mușchilor, tendoanelor și ligamentelor, iar turmericul este un antiinflamator puternic. Când și cum este bine să le luăm explică medicul de recuperare medicală.
Vitamina D
Vitamina D este extrem de importantă pentru: sistemul imunitar, sistemul nervos central, periferic, osteoarticular și muscular. Totuși, e bine să discutăm cu un medic, mai ales dacă suferim de boli cronice, înainte de a începe să luăm suplimente cu vitamina D.
Calciu
Calciul este esențial pentru funcționarea optimă a sistemului osteoarticular. Pentru a fi asimilat corect, calciul ar trebui să fie administrat într-o proporție de 2 la 1, spre exemplu, cu magneziu, tocmai pentru a deveni transportor și a ajunge acolo unde este ținta.
Acid hialuronic
Acidul hialuronic este o substanță care se regăsește în lichidul intraarticular, lichid care, odată cu îmbătrânirea, se degradează și nu mai are aceleași beneficii pentru structurile pentru care a fost „fabricat“. Motiv pentru care acidul hialuronic, administrat sub diferite forme, poate fi extrem de util mai ales persoanelor cu probleme cronice la nivelul sistemului osteoarticular.
Colagen
„Colagenul pot spune că este una dintre recomandările pe care le dau frecvent, bineînțeles, în asociere cu alte tipuri de suplimente. E o proteină care se regăsește la nivelul multor țesuturi din corpul nostru, dar în articulații, mușchi, tendoane și ligamente se regăsește cu preponderență un colagen de tip II. Se poate administra sub formă de comprimate, capsule, sau buvabil, pliculețe și așa mai departe“, enumeră medicul Edis Mustafa.
În scop profilactic, suplimentarea cu colagen este recomandată pe o perioadă de maximum trei luni, cu o pauză de o lună-două.
Turmeric
Turmericul este o substanță antiinflamatoare naturală, o alternativă interesantă și eficientă pentru antiinflamatoarele nesteroidiene, pentru a evita efectele adverse nedorite ale acestora.
„AINS-urile, antiinflamatoarele nonsteroidiene nu e bine să le luăm așa, orișicum, ori de câte ori ne doare ceva. Atunci când avem o patologie articulară cronică, când boala acută, pe care n-o tratăm corespunzător se transformă subacut și ulterior se cronicizează, automat va avea nevoie de un tratament corespunzător. Iar dacă nu e în puseu acut, am luat așa, întâmplător, câte o pastilă, un antiinflamator, și după trei luni, ne trezim că iar ne doare și tot luăm și depășim cele 10-12 zile de maximă recomandare a unui doctor să ia cineva antiinflamator, ne trezim că n-avem ce face. Și ba ne-am stricat stomacul, ba știam că aveam o gastrită și ne-a iritat. Tocmai din acest motiv ne sunt foarte utile suplimentele“, explică specialistul.
În plus, suplimentele cu turmeric pot fi administrate pentru rolul antiinflamator și persoanelor care se află sub tratament cu anticoagulante. „Nu am avut surprize neplăcute să modifice timpii de coagulare pacienților“, confirmă medicul.
Soluția 3: recuperare după o accidentare
Orice articulație accidentată trebuie recuperată, în caz contrar, putem crea dezechilibre serioase în biomecanica corpului nostru.
Chiar dacă, de exemplu, putem crede că o entorsă de gleznă trece de la sine într-un oarecare interval de timp, trebuie să știm că, în lipsa recuperării corecte, vor exista sechele.
„Le spun pacienților extrem de frecvent că, de exemplu, niște sechele după o entorsă de gleznă pot afecta genunchii, șoldurile, coloana. În special la doamne, sunt vizibile aceste sechele: purtând tocuri, se va umfla glezna. Când ne doare, de exemplu, glezna, abordăm un tip de mers antalgic, ne protejăm zona respectivă să nu ne doară. Ce va însemna chestiunea asta? Că vom încărca celălalt picior suplimentar, vom suprasolicita structurile care poate deja aveau o afecțiune cronică, și-atunci se vor strica mai multe“, explică medicul specialist.
O entorsă de gleznă este mult subdimensionată prin comparație cu o entorsă de genunchi, mai spune medicul. Un genunchi care se umflă după o accidentare trimite mai des persoana respectivă la un specialist decât o gleznă umflată. Însă e important să știm că glezna are foarte multe ligamente mici, ascunse, care pot suferi și crea probleme în timp, de aceea situația trebuie întotdeauna evaluată de un specialist.
„Recuperarea este extrem de utilă. Mai ales când este făcută bine, într-o fază cât mai rapidă după un traumatism, ne va limita cât se poate de mult sechelele.“
Dr. Edis Mustafa, medic specialist de recuperare medicală
Vă recomandăm să urmăriți și varianta integrală a podcastului educativ #SanatateaInFocus,cu medicul Edis Mustafa, pe care o puteți găsi aici: