Prea multă aspirină, consumul unor cantități mari de alcool, splina mărită, dar și alte afecțiuni pot fi de vină pentru scăderea numărului de trombocite. Dacă în urma analizelor de sânge depistezi că suferi de trombocitopenie, este foarte important să investighezi cauza, împreună cu medicul, și să începi tratamentul cât mai repede.
Termenul de trombocitopenie descrie o afecțiune care presupune un număr scăzut de trombocite. Trombocitele sunt celule sanguine incolore care ajută la coagularea sângelui.
Trombocitopenia poate să afecteze atât copiii, cât și adulții și poate fi ușoară – cauzând puține semne și simptome. În cazuri rare, numărul de trombocite poate fi atât de scăzut, încât să apară hemoragii interne periculoase.
Dr. Cristina Mereuță Pascari, medic specialist geriatrie-gerontologie la Centrul Medical ProMemoria, ne-a explicat care pot fi cauzele și manifestările trombocitopeniei și ce este de făcut dacă ai primit acest diagnostic.
După o hemoragie sau după anumite tratamente, măsoară-ți trombocitele!
Smart Living: Ce sunt trombocitele și care este rolul lor în organism?
Dr. Cristina Mereuță Pascari: Trombocitele – numite și plachete sangvine – sunt elemente figurate ce fac parte din componenta lichidă a sângelui – plasma sangvină, alături de eritrocite și leucocite.
Se formează în măduva osoasă din megacariocite și au rol în coagulare. Trombopoietina ajută la controlul numărului de trombocite circulante prin stimularea măduvei osoase pentru a produce megacariocite, care la rândul lor elimină trombocitele din citoplasma lor. Trombocitele supraviețuiesc în circulație timp de 7 până la 10 zile, după care sunt distruse, prin apoptoză, în splină.
Află de aici ce teste cuprinde un set complet de analize și care sunt prețurile.
EXTRA INFO
Regenerarea continuă a trombocitelor
Măduva osoasă este programată să producă încontinuu trombocite, pentru a acoperi necesarul, ținând cont de viața scurtă a unui trombocit, de maximum zece zile. De exemplu, după o donare de sânge, numărul de trombocite ar trebui să revină la normal într-un interval de 48 de ore, pe când eritrocitele (globulele roșii) se regenerează în aproximativ 56 de zile.
Smart Living: Când sunt necesare analize pentru determinarea numărului de trombocite?
Dr. Cristina Mereuță Pascari: Se recomandă analize pentru determinarea numărului de trombocite în caz de hemoragii la nivelul zonelor superficiale cum ar fi pielea, membranele mucoase și tractul urogenital sau gastrointestinal.
De asemenea, trebuie monitorizat numărul de trombocite la pacienții sub tratament cu medicamente anticoagulante sau înainte de inițierea acestora. Dar și în cazul pacienților care iau tratament cu medicamente care pot induce supresie medulară este nevoie de analize. Și, nu în ultimul rând, la pacienții care au de efectuat transfuzii, pacientii care sunt diagnosticați cu o afectare hepatică, în cazul celor care au virusul hepatitic C, în stări septice.
Ce este trombocitopenia
Smart Living: Care sunt valorile normale ale trombocitelor?
Dr. Cristina Mereuță Pascari: Numărul de trombocite este, în mod normal, între 140.000 și 440.000/µL de sânge circulant. Cu toate acestea, valorile normale pot varia ușor, în funcție de faza ciclului menstrual, crescând după ovulație. De asemenea, trombocite ușor scăzute se pot înregistra la începutul menstruației.
Dar poate să scadă numărul lor și în timpul sarcinii – trombocitopenie gestațională. De asemenea, se pot înregistra trombocite mărite ca răspuns la citokinele inflamatorii – trombocitoză secundară sau reactivă. Numărul plachetelor este, de asemenea, influențat de starea de nutriție a pacientului.
Trombocite mici se observă în deficitele severe de fier, acid folic sau vitamina B12.
Trombocitopenie – cauze: unele afecțiuni, dar și administrarea de aspirină
Smart Living: Din ce cauze poate scădea nivelul trombocitelor sub valorile normale?
Dr. Cristina Mereuță Pascari: Cauzele trombocitopeniei pot fi clasificate în funcție de mecanism și includ:
- scăderea producției de trombocite,
- sechestrarea splenică crescută a trombocitelor,
- distrugerea sau consumul crescut de trombocite,
- o combinație a acestor mecanisme.
Unii pacienți au „pseudo trombocitopenie”, o situație benignă în care plachetele se aglutinează sau aderă de leucocite atunci când sângele este recoltat cu EDTA ca anticoagulant.
Cauzele cele mai frecvente de scădere a producției de trombocite sunt aplazia medulară, fibroza sau infiltrarea cu celule maligne.
Atenție! Uneori trombocitopenia este prima anomalie de laborator întâlnită în aceste afecțiuni.
Totodată, sechestrarea splenică crescută este sugerată de splenomegalie. Cele mai frecvente cauze de splenomegalie sunt hipertensiunea portală secundară afecțiunilor hepatice și infiltrarea splinei cu celule tumorale.
Nu în ultimul rând, o distrucție accelerată a trombocitelor poate să apară adesea la pacienții cu vasculite, sindrom hemolitic uremic, purpura trombotică trombocitopenică și la pacienții cu proteze valvulare cardiace.
Multe medicamente pot provoca trombocitopenie: aspirină, heparină, trimetoprim/sulfametoxazol, hidroclorotiazidă, carbamazepină, acetaminofen (n.r. – paracetamol), ranitidină, vancomicină), de obicei prin declanșarea distrugerii imunologice.
De reținut este și faptul că ingestia unor cantități mari de alcool duce la trombocitopenie tranzitorie.
Trombocitopenie severă
Smart Living: Cum se manifestă trombocitopenia, ce simptome putem observa?
Dr. Cristina Mereuță Pascari: Tulburarea trombocitară duce la un model tipic de sângerare:
- multiple petesii (n.r. – pete de culoare roșie-vișinie, de dimensiuni reduse, care apar pe piele pe fondul unei rupturi capilare) la nivelul pielii (de obicei, cele mai evidente la nivelul membrelor inferioare);
- apariția de mici echimoze (n.r. – vânătăi), mai ales în locurile cu traumatisme minore;
- sângerări ale mucoaselor – orofaringiene, nazale, gastrointestinale, genito-urinare (n.r. – sânge în urină, uneori și în scaun);
- sângerare excesivă după intervenții chirurgicale;
- sângerare gastrointestinală abundentă și sângerarea la nivelul sistemului nervos central pot pune viața în pericol.
EXTRA INFO
Pentru diagnosticarea trombocitopeniei sunt necesare următoarele teste:
● Analize de sânge. O hemoleucogramă completă determină numărul de celule sangvine, inclusiv de trombocite.
● Examen fizic și istoric medical complet. Medicul va căuta semne de sângerare sub piele și va palpa abdomenul pentru a vedea dacă splina este mărită. De asemenea, va solicita informații despre istoricul de boli și despre tipurile de medicamente și suplimente administrate recent.
În funcție de simptome și de starea pacientului, medicul mai poate recomanda investigații suplimentare.
Trombocitopenie: tratament în funcție de cauze
Smart Living: Ce soluții de tratament există pentru trombocitopenie?
Dr. Cristina Mereuță Pascari: Tratamentul se va efectua în funcție de cauza trombocitopeniei.
Oprirea medicamentelor care afectează funcția trombocitelor – la pacienții cu trombocitopenie sau disfuncție a trombocitelor, medicamentele care afectează și mai mult funcția trombocitară, în special aspirina și alte antiinflamatoare nesteroidiene, nu trebuie administrate.
Pacienții care iau deja astfel de medicamente ar trebui să ia în considerare medicamente alternative sau pur și simplu să înceteze să le mai folosească. Evident, numai la recomandarea medicului curant.
Corticosteroizii orali, administrarea de gammaglobuline intravenoase, splenectomia, medicamente imunosupresoare, transfuzia de masă trombocitară sunt alte soluții posibile de tratament pentru trombocitopenie.
EXTRA INFO
Schimbări ale stilului de viață și alimente care cresc numărul de trombocite
Dacă ai fost depistat cu trombocitopenie, încercă să urmezi următoarele recomandări:
● evită activitățile care ar putea provoca leziuni. Sporturile de contact, cum ar fi boxul, artele marțiale și fotbalul, prezintă un risc ridicat de rănire;
● redu consumul de alcool cât de mult posibil, deși cel mai bine ar fi să renunți de tot, pentru că alcoolul încetinește producția de trombocite;
● atenție la administrarea medicamentelor fără prescripție medicală, cum ar fi aspirina și ibuprofenul, pentru că pot împiedica funcționarea corectă a trombocitelor;
● include în dietă fructe, legume și alte alimente care cresc numărul de trombocite. Printre acestea se numără alimentele bogate în vitamina B12, cum sunt: ficatul, ouăle, fructele de mare; cele bogate în folați (vitamina B9): alune, fasole albă și neagră, portocale; surse alimentare de fier: carne roșie, organe, semințe de dovleac, linte și fructe de mare; de vitamina C: pătrunjel, roșii, ardei, ananas, citrice, mango.
Cât durează trombocitopenia în funcție de cauze
Unii pacienți cu trombocitopenie imună cronică se confruntă, ani de zile, cu vânătăi ușoare și sângerări vaginale anormal de abundente. În plus, pot avea episoade repetate de hemoragii severe.
Majoritatea copiilor cu trombocitopenie imună acută se recuperează în patru până la șase săptămâni. Unele persoane au o formă de trombocitopenie atât de ușoară, încât aproape niciodată nu au probleme vizibile de sângerare.
Mulți dintre cei cu trombocitopenie indusă de medicamente își revin în 7 până la 10 zile după stoparea tratamentului.
Posibile complicații, dacă trombocitopenia nu este tratată
Dacă nu beneficiază de tratament la timp, trombocitopenia se poate agrava, cauzând hemoragii interne la nivelul creierului sau intestinelor. În cazurile avansate, astfel de probleme se pot solda cu decesul. De aceea este esențial ca persoanele care depistează trombocite scăzute la analizele de sânge să consulte un hematolog și să primească tratamentul potrivit, în funcție de cauză.