Combate sedentarismul. Boli cauzate de lipsa de mișcare

Combate sedentarismul. Boli cauzate de lipsa de mișcare

Din cauza pandemiei de COVID, am fost cu toții nevoiți să petrecem mai mult timp în case, reducând deplasările la minimum. Acum însă restricțiile aproape că nu mai există, sălile de sport sunt deschise, la fel și piscinele, parcurile. Așadar, nu mai avem scuze. Iar să combați sedentarismul nu e atât de greu precum pare, dacă îți formezi o rutină satisfăcătoare.

                                                               
În ultimul an, medicii ne-au vorbit permanent despre impactul negativ pe care îl are petrecerea timpului pe scaun sau canapea, la calculator sau televizor asupra sănătății. Unii consideră sedentarismul la fel de periculos precum fumatul, consumul de alcool și alte vicii.

Ești sedentar?

Dacă singurele drumuri pe care le faci sunt de acasă până la cel mai apropiat magazin ori până la serviciu, cu mijloacele de transport în comun, cu siguranță ești sedentar. Chiar și numai cele 8 ore zilnice de muncă petrecute pe scaun au un impact negativ asupra coloanei, articulațiilor, inimii, creierului, dar și a glicemiei sau colesterolului din sânge.

Dacă e vorba de mai mult de 8 ore de „stat degeaba“ în fiecare zi, atunci veștile sunt și mai proaste, pentru că pe zi ce trece organismul îmbătrânește într-un ritm accelerat, iar durata de viață scade.

Boli cauzate de lipsa de mișcare

Persoanele care fac mișcare în mod consecvent au mult mai rar probleme de sănătate. În schimb, cu cât te miști mai puțin, cu atât te îmbolnăvești mai des. Asta nu doar din cauza kilogramelor în plus la care predispune sedentarismul, ci mai ales ca efect al lipsei de rezistență a organismului.

Dr. Daniela Burlacu, medic primar medicină internă

Dr. Daniela Burlacu, de la Centrul Medical Medsana, ne spune de ce: „Sedentarismul este o problemă a omului contemporan, lipsa activității fizice reprezentând un factor favorizant pentru o serie de boli grave. Poate duce la apariția sau agravarea unor boli cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, ateroscleroza, osteoporoza, artroze, deformări ale coloanei vertebrale, anxietate și depresie, cancer de sân și colon.“

„Conform Organizației Mondiale a Sănătății, un adult trebuie să facă cel puțin 150 minute de activitate fizică moderată sau 75 minute de activitate fizică intensă în fiecare săptămână”.

Dr. Daniela Burlacu, Centrul medical Medsana

Cauzele sedentarismului

Oamenii pot fi foarte convingători atunci când găsesc scuze pentru a nu face mișcare. De cele mai multe ori pretextele sunt programul încărcat, lipsa energiei, kilogramele în plus ori de diverse afecțiuni care fac din mișcarea zilnică un chin. În realitate, comoditatea este cea care ne împiedică înainte de toate să fim activi.  Pentru că întotdeauna este mai confortabil să dormi o oră în plus, să vezi un film sau să citești o carte decât să faci mișcare.

Însă când mișcarea devine o prioritate pe lista obiectivelor zilnice și îți organizezi programul astfel încât să-i faci loc în lista de activități, fără să-ți găsești scuze, apar și rezultatele.

Nu fac sport, mă simt prea obosit

Îți sună cunoscut scuza asta? Chiar și atunci când ne propunem să devenim activi și să facem sport (de exemplu, ne facem abonament la sală), de multe ori oboseala este cea care ne strică planurile. Cum să faci sport după o zi epuizantă de muncă, din moment ce tot ce-ți dorești este o pauză de la toată agitația de peste zi? Creierul se opune cu putere și te îndeamnă la odihnă. Ei bine, știai că persoanele sedentare se simt mai obosite decât cele active? Asta pentru că mișcarea oxigenează sângele și creierul și-ți suplimentează energia, nu ți-o consumă, așa cum ai putea bănui. Chiar dacă un antrenament intens te solicită la maximum, imediat după aceea simți că renaști.

Ești activ, ești mai eficient. Combate sedentarismul

Persoanele sedentare se concentrează mai greu, se simt frecvent vlăguite  și au un tonus (nu doar fizic, ci și mental) scăzut. Dacă faci mișcare, organismul tău capătă rezistență și astfel vei face față mai ușor provocărilor. În privința concentrării, este evident că mișcarea crește fluxul sangvin din creier, deci îți va fi mai ușor să-ți păstrezi mintea limpede.

Lipsa de mișcare – ce simptome are

Sedentarismul nu este o boală, dar se poate lesne transforma într-una, pentru că lipsa mișcării are efecte negative asupra întregului organism.

„Sedentarismul reprezintă o problemă foarte actuală în societatea în care trăim, având efecte nocive pe toate planurile: afectează postura și coloana vertebrală, respirația, funcția pulmonară și cardiacă prin diminuarea oxigenării organismului, circulația venoasă și limfatică, apar tulburari ale echilibrului metabolic, îmbătrânirea prematură, creșterea riscului dezvoltării cancerului, creșterea în greutate și, nu în ultimul rând, afectează sistemul nervos“, explică dr. Fülöp Nagy Jeremiás Cristina, balneolog la Ensana Hotels.

Așadar, iată care pot fi urmările sedentarismului: •îmbătrânire prematură; •obezitate;
•probleme circulatorii; •probleme ale coloanei; •osteoporoză; •tulburări ale sistemului nervos; •hipertensiune arterială; •cancer

Combate sedentarismul! Este un obiectiv vital

„Primul pas care îl putem face pentru a scăpa de sedentarism este de a renunța la obiceiurile dăunătoare. Mersul pe jos poate deveni mai alert, astfel contribuind la starea de bine. Urcarea scărilor în detrimentul liftului, plimbări cu bicicleta în natura, înotul pot fi un bun mod de a ne readapta corpul la mișcare. Efectuarea exerciţiilor fizice împreună cu familia tinde să crească motivaţia. E important sa optăm pentru activităţi în timpul liber care să fie plăcute şi să aibă un efect pozitiv“, spune dr. Fülöp Nagy Jeremiás Cristina.

30 de minute de activitate fizică practicată zilnic ar ajuta enorm la îmbunătăţirea stării de sănătate şi la diminuarea efectelor secundare apărute din cauza sedentarismului.

Dr. Fülöp Nagy Jeremiás Cristina

Hai la mișcare!

Sigur că o persoană sedentară nu poate deveni sportivă de azi pe mâine. Și nici nu trebuie să te apuci de un sport anume dacă nu vrei sau nu poți, pentru că starea de sănătate nu-ți permite momentan.

Începe pur și simplu cu mers în ritm alert, zilnic. Încearcă să folosești cât mai rar mijloacele de transport în comun și să parcurgi pe jos distanța către locurile în care trebuie să ajungi. Cu timpul, poți încerca și alte forme de mișcare, precum joggingul, fitnessul, spinningul.

Dacă ești sedentar, dieta face diferența

Pe lângă sedentarism, dieta dezechilibrată este o cauză importantă a bolilor de tot felul. Iar când cele două se asociază, efectele sunt dramatice. De aceea, dacă ești conștient de faptul că faci mișcare rar, este crucial ca măcar mâncarea pe care o pui zilnic în farfurie să fie una sănătoasă.

„Este recomandată stabilirea unui orar regulat al meselor principale și al gustărilor, astfel se va evita ronțăitul dintre mese, care în timp contribuie la instalarea supraponderii sau a obezității.
Cel mai indicat este sa includem surse de proteine și grăsimi sănătoase, respectiv de fibre în cadrul gustărilor. De exemplu, asocierea nucilor, a iaurturilor a brânzeturilor slabe, a ciocolatei cu un conținut crescut de cacao, a legumelor și fructelor proaspete. Acestea țin sub control senzația de foame și ne dau un plus de energie,“ explică dr. Fülöp Nagy Jeremiás Cristina.

Hidratarea corespunzătoare este necesară pentru organism, recomandarea este de a consuma apă din abundență, mai ales în perioada sezonului cald, evitând băuturile cofeinizate energizante.

Mănâncă:

  • legume, verdețuri, salate
  • leguminoase (linte, fasole, năut)
  • lactate (iaurt, brânză slabă)
  • carne slabă, în porții mici (piept de pui, mușchi de porc)
  • pâine doar integrală, nu mai mult de 2-3 felii pe zi

Carnea grasă, prăjelile, produsele de patiserie, dulciurile trebuie excluse din meniul persoanelor sedentare.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare