Sindromul de oboseală cronică are nevoie de un tratament complex. Medic: „Durata minimă a concediului trebuie să fie de 14 zile“
Sindromul de oboseală cronică este diferit de oboseala normală și nu atât de frecvent. Când intervine oboseala cronică, organismul nu mai e capabil să facă față activităților fizice și intelectuale normale. Somnul este neodihnitor, apare deficitul cognitiv și simți că, pur și simplu, nu mai poți sta în picioare. Iar toate aceste manifestări durează mai mult de 6 luni.
Ca să te recuperezi e nevoie, în primul rând, de somn odihnitor, de un concediu de minimum 14 zile, dar și de o alimentație echilibrată și de hidratare. În unele cazuri, poate fi nevoie și de suplinirea deficitelor de nutrienți cu suplimente de vitamine și minerale.
Atenție! Netratată corerspunzător, oboseala cronică poate fi factor de risc pentru diabet zaharat, depresie, tulburări cognitive degenerative și chiar accident vascular cerebral.
Dr. Marinela Stănculete, concierge doctor, ne-a explicat cum putem depista și trata sindromul de oboseală cronică.
Diferența dintre oboseală normală și sindromul de oboseală cronică
Smart Living: Tuturor ni se întâmplă să ne simțim obosiți după o zi epuizantă de muncă sau la final de săptămână. Așadar, ce e considerat normal când vine vorba de oboseală?
Dr. Marinela Stănculete: Oboseala este o stare generală de rău, produsă de un efort fizic sau intelectual intens. Face parte din normalitatea vieții ca, la sfârșitul unei zile de muncă, să fim obosiți.
De asemenea, oboseala normală poate apărea și atunci când nu facem ceva anume, tocmai prin neutilizarea resurselor de energie.
Află de aici ce este boreout, unul dintre efectele plictiselii.
Smart Living: Dar cum facem diferența între oboseala normală și oboseala cronică?
Dr. Marinela Stănculete: Oboseala cronică înseamnă o stare generală de rău nu doar seara, ci și la începutul fiecărei zile, pentru o perioadă de minimum două luni. Trebuie făcută distincția clară între oboseala cronică (îndelungată) și sindromul de oboseală cronică. Prima este o stare de rău zilnic, care însă nu înseamnă boală, nu durează mai mult de două-trei luni.
Oboseala cronică se întâlnește foarte frecvent, nu există persoană care să nu fi experimentat această condiție non-medicală, dar cu răsunet fizic și psihologic. Recuperarea din această stare este completă când se intervine în timp util și cu mijloacele adecvate.
Oboseală cronică: simptome cel puțin șase luni
Smart Living: Cât de frecvent e întâlnit sindromul de oboseală cronică?
Dr. Marinela Stănculete: Sindromul de oboseală cronică, spre deosebire de oboseala prelungită, este o boală în sine, cu frecvență relativ mică. Se mai numește encefalopatia mialgică și criteriile clinice de diagnostic sunt reprezentate de persistența, timp de minimum șase luni, a următoarelor patru simptome care trebuie sa aibă intensitate moderată-severă:
- oboseala permanentă ce apare la activități care înainte nu induceau această oboseală și nu este ameliorată de odihnă;
- stare intensă de rău fizic care apare după efortul fizic/psihic care înainte nu producea acest efect;
- somn constant neodihnitor;
- deficit cognitiv/funcțional sau intoleranța la ortostatism (simptomele se accentuează când persoana stă în picioare).
Află de aici de ce apare starea de somnolență în timpul zilei.
EXTRA INFO
Simptome de oboseală cronică, în afară de oboseală
Manifestările sindromului de oboseală cronică variază de la o persoană la alta, la fel și severitatea lor de la o zi la alta. Pe lângă oboseală și dificultatea de a te odihni, dacă suferi de sindrom de oboseală cronică mai poți avea următoarele simptome:
● probleme de memorie și de concentrare;
● dureri de cap;
● durere în gât;
● ganglioni inflamați la nivelul gâtului și la subraț;
● dureri musculare și articulare aparent fără cauză;
● amețeală care se agravează atunci când te ridici brusc sau când începi să te miști după ce te ridici din pat;
Smart Living: Care ar putea fi cele mai comune cauze pentru oboseala cronică?
Dr. Marinela Stănculete: Oboseala cronică apare fie pe fondul eforturilor supradimensionate față de tiparele proprii de funcționare și gradării deficitare a acestora, fie pe fondul deficitului de odihnă pasivă (somn) și activă (activități diverse cu rol de relaxare si refacere), fie din cauza regimurilor alimentare deficitare în micro- și macronutrienți sau a hidratării inadecvate și a sedentarismului. Deseori, este vorba despre combinații variate ale acestor cauze.
În schimb, cauzele sindromului de oboseală cronică nu sunt cunoscute, există mai multe ipoteze și dovezi științifice parțiale care pledează pentru anomalii ale unor molecule sau mecanisme de reglare hormonale, imunologică, răspuns inadecvat la stresul oxidativ celular etc., precum și implicarea anumitor virusuri, însă nu există dovezi ferme în acest sens.
Citește aici o serie de sfaturi de la o mamă-psiholog: cum să nu ajungeți la epuizare după ce aveți copii.
EXTRA INFO
Factori de risc pentru sindromul de oboseală cronică
● Vârsta. Sindromul de oboseală cronică poate să se declanșeze la orice vârstă, dar cele mai afectate sunt persoanele tinere și de vârstă mijlocie.
● Sex. Femeile primesc mai des diagnosticul de sindrom de oboseală cronică decât bărbații, dar acest lucru poate avea drept cauză faptul că femeile sunt mai dispuse să-și raporteze simptomele unui medic.
Vacanța face parte din tratament în oboseala cronică
Smart Living: Ce avem de făcut ca să scăpăm de oboseala cronică? E suficientă o vacanță de o săptămână, de exemplu?
Dr. Marinela Stănculete: De oboseală cronică scăpăm prin:
- readecvarea balanței între aport și consum energetic (fizic si psihologic): somn minimum 6 ore, gradarea activităților în conformitate cu gradul de antrenament, scăderea expunerii la stres, alimentație echilibrată și adecvată consumului;
- vacanțe: durata minimă a vacanței trebuie să fie de 14 zile, întrucât abia în cea de-a doua săptămână se produce, în mod substanțial, reîncărcarea cu energie.
Unele probleme asociate cu sindromul de oboseală cronică pot fi ameliorate și cu ajutorul medicamentelor:
- Depresia: multe persoane care se confruntă cu probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi sindromul de oboseală cronică, sunt, de asemenea, depresive. Tratarea depresiei te poate ajuta să faci față mai ușor problemelor asociate cu sindromul de oboseală cronică. Dozele mici de antidepresive pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea somnului și la atenuarea durerilor.
- Intoleranța ortostatică: unele persoane cu sindrom de oboseală cronică, în special adolescenții, au stări de leșin sau de greață atunci când stau în picioare. Medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale sau a ritmului cardiac pot fi utile, în aces caz.
- Dureri: dacă medicamentele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul și naproxenul de sodiu nu sunt suficiente pentru atenuarea durerilor produse de sindromul oboselii cronice, medicul poate recomanda medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală folosite pentru tratarea fibromialgiei. Acestea includ pregabalin, duloxetină, amitriptilină și gabapentin.
Smart Living: Ce alte remedii ne pot ajuta? Există un tratament naturist pentru oboseala cronică, putem apela și la vitamine?
Dr. Marinela Stănculete: Remediile ne pot ajuta, dar ele nu pot înlocui somnul, efortul fizic zilnic etc. Vitaminele, multimineralele, aminoacizii pot juca un rol important, indiferent de modul și de calea de administrare, dar au doar rol adjuvant. Desigur, atunci când oboseala este efectul unui deficit dovedit obiectiv, beneficiul este mai mare – de exemplu, tratamentul anemiei feriprive.
În unele situații, pot fi necesare și psihoterapia, tratarea tulburărilor de somn și exercițiile fizice.
Smart Living: De cât timp avem nevoie pentru a ne recupera atunci când suferim de oboseală cronică?
Dr. Marinela Stănculete: Durata de recuperare este variabilă de la persoană la persoană, nu există o rețetă universală. Însă, este de așteptat ca vacanța de 14 zile să dea roade, precum și 4 săptămâni de ajustare a balanței consum-aport energetic.
Smart Living: La ce complicații fizice și psihice poate duce oboseala cronică?
Dr. Marinela Stănculete: Oboseala cronică poate duce la permanentizarea ei, dar poate fi factor de risc și precipitare a instalării de:
- boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, boală coronariană ischemică etc.);
- boli metabolice (diabetul zaharat, obezitatea, disfuncțiile suprarenaliene etc.);
- psihice (tulburări de somn, tulburări de dispoziție – depresia, anxietatea etc).
Oboseala cronică poate contribui, în timp, și la instalarea mai precoce și mai accelerată a tulburărilor cognitive degenerative, a accidentului vascular cerebral.