Cortizol mărit: semnele de alarmă și consecințele

Medic: „Niveluri crescute de cortizol sunt întâlnite în boli infecțioase, depresie, boli degenerative“. Ce înseamnă cortizol mărit și când e nevoie de medicamente

Un cortizol mărit poate avea drept consecință apariția bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, a obezității și reprezintă un factor de risc pentru temuta maladie Alzheimer. Totuși, cortizolul este esențial pentru sănătate, fiind responsabil cu răspunsul organismului la stres.

Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie la Centrul Medical ProMemoria, ne-a epxplicat care sunt valorile normale ale cortizolului și ce consecințe devastatoare are creșterea nivelului de cortizol în corp.

Rolurile cortizolului în organism

Smart Living: Ce este cortizolul și de ce este atât de important pentru organism?

Dr. Violeta Ion: Cortizolul, cunoscut și sub numele de hormonul stresului, face parte din clasa steroizilor și este secretat de glanda suprarenală. Aproape fiecare celulă din organism dispune de receptori pentru cortizol și ca urmare, rolurile acestuia sunt variate și de anvergură.

Iată care sunt principalele roluri ale cortizolului în organismul uman:

Citește aici cele mai importante informații despre glandele suprarenale și tulburările de la acest nivel, care pot da peste cap tot organismul.

Cortizol seric: valori normale

Smart Living: Care sunt valorile normale ale cortizolului?

Dr. Violeta Ion: Cortizolul se poate determina în sânge (cortizol plasmatic sau seric), urină și în salivă (cortizol salivar). Valorile sunt dependente de ritmul circadian, adică valori maxime în jurul orei 8.00 dimineața și valori minime în jurul orei 16.00. Limitele de referință variază foarte puțin în funcție de fiecare laborator medical.

Valorile de referință pentru cortizolco seric, salivar și urinar sunt:

Cortizol sericCortizol salivarCortizol în urină
Interval orar 7.00-10.00: 172-497 nanomoli/litru (nmol/l)Interval orar 6.00-10.00: <24,1 nmol/lPentru 24 de ore: 100-379 nmol/l
Interval orar 16.00-20.00: 71,1-286 nmol/lInterval orar 16.00-20.00: <9,65 nmol/l
Ora 24.00: <11,3nmol/l

Cauze și semne de alarmă ale unui cortizol mărit

Smart Living: Ce simptome apar în cazul cortizolului mărit?

Dr. Violeta Ion: Simptomele sunt unele generale și apar ca urmare a unor valori sanguine crescute de-a lungul unor perioade mari de timp.

Simptome de tip gastrointestinal (constipație, diaree), cardiovascular (creșterea valorilor tensiunii arteriale), neurologice (cefalee, tulburări de memorie și concentrare), psihice (anxietate, tulburări de dispoziție, tulburări de somn).

Menținerea valorilor crescute ale cortizolului poate crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, diabet zaharat și osteoporoză.

Află de aici din ce cauze apare insomnia și ce măsuri funcționează cu adevărat.

Smart Living: Din ce cauze poate crește nivelul cortizolului?

Dr. Violeta Ion: Eliberarea cortizolului este controlată printr-un mecanism de feedback negativ de axul hipofizo-hipotalamo-corticosuprarenalian.

Hipotalamusul și glanda pituitară (hipofiza) sunt responsabile de reglarea nivelului sanguin al cortizolului. Când o persoană este supusă unui factor stresor, hipofiza secretă o substanță numită ACTH (hormonul adrenocorticotrop) care dă un semnal pentru glanda suprarenală să elibereze cortizol.

Află de aici cum se manifestă dezechilibrele hormonilor hipofizari.

Eliberarea de cortizol în exces începe cu fenomenul – fight or flight (n.r. – luptă sau fugi).  Nivelul de cortizol sanguin poate crește în condiții fiziologice (stres) și în condiții patologice (sindromul Cushing).

EXTRA INFO

Cortizol mărit din cauza unor medicamente și a estrogenului

Anumite medicamente pot crește nivelul cortizolului. De exemplu, contraceptivele orale, corticosteroizii prescriși pentru tratamentul astmului, artritei, unor tipuri de cancer.

Și un nivel crescut de estrogen în fluxul sanguin poate crește valorile hormonului stresului. Niveluri mari de estrogen se întâlnesc în sarcină și în urma terapiilor estrogenice.

Suplimente și alimente care scad cortizolul

Smart Living: Cum putem să scădem nivelul cortizolului?

Dr. Violeta Ion: Uneori, nivelul de cortizol sanguin se poate menține crescut chiar dacă au dispărut factorii stresori.

Iată câteva schimbări în stilul de viață care pot influența secreția de cortizol:

  • menținerea unui orar de somn constant,
  • evitarea expunerii la lumină puternică în timpul nopții,
  • activitate fizică regulată,
  • evitarea situațiilor stresante,
  • dieta echilibrată,
  • practicarea unor tehnici de relaxare,
  • interacțiunea socială, hobby-urile, animalele de companie.

EXTRA INFO

20-30 de minute petrecute în natură, efect imediat de scădere a cortizolului

Un studiu publicat în revista Frontiers in Psychology în 2019 a scos la iveală că doar 20 de minute petrecute în natură au capacitatea de a scădea considerabil nivelul hormonului stresului. Potrivit specialiștilor, nu e nevoie de mai mult de 30 de minute de conexiune cu natura, pentru că după acest interval, ritmul cu care cortizolul scade devine mai lent. Această conexiune poate să aibă loc în curtea propriei case, într-un parc, în pădure au în zonele verzi din apropierea locului de muncă.

Smart Living: Există alimente sau suplimente care ne ajută în lupta cu un cortizol crescut?

Dr. Violeta Ion: Din păcate, nu există alimente sau suplimente alimentare care să scadă direct nivelul cortizolului în sânge. Există însă câteva alimente și suplimente care au efect antiinflamator, antioxidant și antidepresiv, care pot avea efect indirect asupra secreției de cortizol.

Dintre alimente amintim:

Principalele suplimente care scad indirect cortizolul sunt: 

  • ashwagandha – plantă din Asia, India, Orientul Mijlociu care îmbunătățește capacitatea de concentrare, reduce anxietatea, îmbunătățește somnul;
  • busuiocul, care are efect antiinflamator;
  • rhodiola;
  • mușețelul;
  • bacopa monnieri;
  • ginkgo biloba;
  • uleiul de peste;
  • probioticele.

EXTRA INFO

Cafeaua și cortizolul – care este legătura?

Cei mai mulți dintre noi preferă să-și bea cafeaua sau cafelele dimineața, la scurt timp de la trezire. Totuși, acesta ar putea fi cel mai puțin inspirat moment din zi pentru o ceașcă de cafea. Explicația se regăsește într-un studiu din 2011, care arată că hormonul cortizol, responsabil, printre altele, cu creșterea nivelului de energie, are un ritm de eliberare specific ciclului somn-veghe al fiecăruia dintre noi. Cel mai înalt nivel de cortizol se eliberează în corp la 30-45 de minute de la momentul trezirii, iar apoi scade treptat pe parcursul zilei. Așadar, un moment bun pentru o cafea ar putea fi dimineața târzie, ceea ce pentru o persoană care se trezește la 6.30 ar putea să însemne undeva între orele 9.30 și 11.30.

Un alt motiv pentru care s-ar recomanda întârzierea cafelei de dimineață este acela că băutul cafelei în intervalul cu eliberare maximă de cortizol poate crește și mai mult valorile circulante ale hormonului stresului. Iar un cortizol crescut perioade lungi de timp zi de zi poate avea consecințe nefaste asupra sănătății.

Medicamente care scad cortizolul

Smart Living: Dar medicamente există?

Dr. Violeta Ion: Blocantele de cortizol sunt o clasă de medicamente care au rolul de a bloca producția de cortizol sau de a bloca legarea cortizolului de receptori.

Aceste medicamente sunt indicate în cazul sindromului Cushing și numai după un consult amănunțit și stabilirea acestui diagnostic de către medic. Sigur că există astfel de medicamente, însă sunt indicate pentru afecțiunea descrisă mai sus (pasireotide, cabergoline, ketoconazol – un antifungic).

Smart Living: Care pot fi consecințele unui cortizol crescut?

Dr. Violeta Ion: Niveluri crescute de cortizol sunt întâlnite în boli infecțioase, depresie, boli degenerative. Deși mult timp s-a crezut că nivelurile crescute de cortizol sunt rezultatul acestor afecțiuni, s-a demonstrat, dimpotrivă, că un nivel mare de cortizol seric poate induce aceste afecțiuni:

  • cardiovasculare (prin creșterea tensiunii arteriale),
  • dislipidemie,
  • obezitate,
  • diabet zaharat,
  • hiperglicemie,
  • rezistență periferică la insulină.

Atenție! Cortizolul crescut este considerat a fi un factor de risc pentru boala Alzheimer.

Găsește aici simptomele de debut ale maladiei Alzheimer și cum evoluează boala degenerativă.

EXTRA INFO

Legătura dintre cortizolul mărit și mâncatul pe fond de stres

Cercetări citate de Harvard Health arată că există o diferență între modul în care femeile și bărbații reacționează în condiții de stres. Mai exact, femeile apelează la mâncare, pe când bărbații se retrag mai degrabă în fumat și alcool. În plus, un studiu finlandez care a inclus 5.000 de femei și bărbați a demonstrat că obezitatea este asociată cu mâncatul pe fond de stres mai degrabă în cazul femeilor decât al bărbaților.

Cantitatea de cortizol produs în situații de stres variază de la o persoană la alta și ar putea fi explicația pentru care unii iau mai mult în greutate decât alții. Un studiu britanic, citat tot de Harvard Health, a arătat că persoanele care, ca răspuns la stres, eliberează în organism un nivel crescut de cortizol au mai mult tendința de a căuta ceva de ronțăit în situațiile stresante de zi cu zi decât cei care eliberează un nivel mai scăzut de cortizol.

De ce scade prea mult cortizolul

Smart Living: Dar consecințele unui cortizol scăzut care sunt?

Dr. Violeta Ion: Consecințele apar în momentul în care pacientul are o insuficiență adrenală netratată, la care se adaugă și un factor de stres suplimentar. Efectele asupra organismului sunt semnificative și se poate declanșa așa-numita criză Addisoniană.

Modificările, din punct de vedere cardiac, constau în scăderea tensiunii arteriale și accelerarea ritmului cardiac, mergând până la pierderea conștienței sau comă. Alte efecte sunt considerate dezechilibrele hidroelectrolitice și hipoglicemia.

Află de aici ce simți când îți scade glicemia și în ce situații este periculoasă hipoglicemia.

Smart Living: Din ce cauze poate scădea prea mult nivelul cortizolului?

Dr. Violeta Ion: Există afecțiuni primare și secundare care pot duce la scăderea nivelului seric al cortizolului.

Insuficiența adrenală (boala Addison) este cauza primară, care poate fi indusă de boli autoimune, boli infecțioase, neoplasm de glandă suprarenală, excizie chirurgicală a glandei suprarenale, boli genetice sau poate fi indusă medicamentos (medicamente antifungice, anestezice).

Cauze secundare pot fi afecțiuni ale hipofizei induse de boli autoimune, boli infecțioase, boli genetice, excizia chirurgicală a glandei pituitare, traumatisme craniene.

Există, însă, și cauze terțiare, de exemplu, întreruperea tratamentului cu glucocorticoizi care au fost administrați o perioadă lungă de timp.

Cortizol scăzut: simptome  

Smart Living: Ce semne apar în cazul cortizolului scăzut?

Dr. Violeta Ion: În cazul în care în organism cortizolul este scăzut, apar semne și simptome specifice bolii Addison. Acestea sunt:

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare