Cefalee de tensiune: cel mai fecvent tip de durere de cap

O cefalee de tensiune nu trebuie confundată cu o durere de cap provocată de hipertensiune

O cefalee de tensiune nu e același lucru cu o cefalee provocată de hipertensiunea arterială. Cefaleea de tesniune este cel mai frecvent tip de durere de cap și poate fi ușoară, moderată sau intensă. Este foarte important să nu confundăm o cefalee tensională, adică o cefalee primară, în care se tensionează musculatura din jurul craniului, cu durerea de cap provocată de hipertensiune arterială, adică o durere de cap secundară.

Unele persoane percep durerea de cap tensională ca pe o bandă strânsă în jurul frunții. Majoritatea persoanelor care suferă de astfel de dureri au episoade periodice care apar, în medie, de două ori pe lună. Cu toate acestea, pot fi, de asemenea, cronice.

„Cea mai frecventă formă de durere de cap este cefaleea de tensiune, de care suferă 40% din populație cel puțin o dată pe an.“

Dr. Bogdan Pană, medic neurolog la Intermedicas

Ce este cefaleea de tensiune

Medicul neurolog Bogdan Pană precizează că este important să nu confundăm cefaleea de tensiune (care este un tip de cefalee primară) cu cefaleea cauzată de hipertensiunea arterială.

Numele de cefalee de tensiune provine de la tensionarea musculaturii din jurul craniului, pe care pacienții o descriu ca pe o menghină sau o cască. Aceasta apare în condiții de stres sau de oboseală, de obicei, în a doua parte a zilei. Este de intensitate ușoară sau medie și este atenuată de somn.

Află 10 informații esențiale despre durerile de cap explicate de neurolog

Legăura dintre durerile de cap și tensiunea arterială

În timpul puseelor hipertensive, unii oameni pot să acuze dureri cu caracter de presiune, în ambele părți ale capului, agravate de efort. Totuși, în unele cazuri, valori crescute ale tensiunii arteriale – chiar până la 180/120mmHg – pot să nu provoace dureri de cap dacă nu apar brusc.

„Tensiunea arterială poate să crească în cazul unor atacuri de migrenă sau în cazul altor tipuri de durere de cap, dar este o consecință a stresului cauzat de durere. Pe de altă parte, însă, hipertensiunea arterială necontrolată poate să facă atacurile de migrenă din ce în ce mai frecvente, aceste două patologii având unele mecanisme comune. De altfel, anumite medicamente antihipertensive se pot administra pentru prevenția migrenei.“  

Dr. Bogdan Pană, medic neurolog

Atenție la orice durere de cap cu tensiune mare!

Neurologul atrage atenția că lucrurile sunt diferite atunci când tensiunea arterială crește brusc, acest lucru putând duce la encefalopatie hipertensivă. De obicei, aceasta poate să apară atunci când tensiunea este mai mare de 200/130mmHg.

În encefalopatia hipertensivă se alterează bariera dintre sânge și creier, apare edemul cerebral, creșterea în volum a creierului. În acest caz, pe lângă durerea de cap, pot să mai apară greață, vărsături, stare confuzională, crize de tip epileptic sau chiar comă.

Dacă ai tensiune mică, te doare capul în situații rare

Capul doare destul de rar din cauza hipertensiunii sau hipotensiunii arteriale, conform medicului neurolog. Dar durerea de cap poate să apară mai des în cazul hipertensiunii sau hipotensiunii intracraniene, cauzate de tulburări la nivelul lichidului care înconjoară creierul (lichid cefalorahidian).

Citește și despre ce însemnă tensiunea arterială mică: valorile care te anunță că poți să suferi de hipotensiune

„Hipertensiunea intracraniană poate să apară rapid în cazul traumatismelor craniene severe, infecțiilor sau tumorilor cerebrale, sau poate să apară treptat, în cazul hipertensiunii intracraniene idiopatice, în care nu se poate stabili cauza. Aceasta se manifestă, pe lângă durerea de cap, cu tulburări de vedere, tinitus pulsatil (n.r. – zgomote în urechi în ritmul bătăilor inimii), dureri la nivelul umerilor sau dezorientare“.

Dr. Bogdan Pană, medic neurolog

Ce poate provoca cefalee de tensiune

Cefaleea de tensiune este cauzată de contracțiile musculare din regiunile capului și gâtului. Aceste tipuri de contracții pot fi cauzate de o varietate de alimente, de activități sau de factori de stres.

Unele persoane dezvoltă dureri de cap de tip tensional după ce se uită mult timp la ecranul computerului sau după ce au condus perioade lungi de timp. Temperaturile reci pot declanșa, de asemenea, o durere de cap de tensiune.

Tensiune intracraniană de la cafea, alcool sau stres

Alți factori declanșatori ai durerilor de cap de tip tensional includ:

Cefalee de tensiune: simptome asociate

Durerile de cap sâcâitoare din cefaleea de tensiune sunt însoțite adeseori de: presiune în jurul frunții, sensibilitate a frunții și a scalpului.

Durerea este, de obicei, ușoară sau moderată, dar poate fi și intensă. În acest caz, s-ar putea să confundați cefaleea de tensiune cu o migrenă. Aceasta din urmă provoacă dureri pulsatile pe una sau pe ambele părți ale capului.

Citește tot ce trebuie să știi despre durerile de cap. De la cauze la diagnostic corect și tratament

Durerile de cap de tensiune nu au toate simptomele migrenelor, cum ar fi greața și vărsăturile. În cazuri rare, o durere de cap de tensiune poate duce la sensibilitate la lumină și zgomot puternic, similar cu migrenele.

Atenție! În cazurile durerilor severe, medicul poate efectua anumite analize pentru a exclude alte probleme mai grave, cum ar fi tumorile cerebrale.

„Dacă diagnosticul nu este clar sau dacă se suspectează o cauză secundară a durerii, se pot efectua investigații imagistice la nivelul capului, coloanei, sau altor părți ale corpului (IRM, CT), analize de sânge, analiza lichidului cefalorahidian, electroencefalogramă (EEG), consult oftalmologic, ORL sau alte specialități.“

Dr. Bogdan Pană, medic neurolog

Ce e de făcut în caz de cefalee de tensiune

Pentru cefaleea de tensiune putem lua atât măsuri farmacologice, cât si nefarmacologice. În primul rând, având în vedere faptul că această durere de cap apare în condiții de stres sau de oboseală, se recomandă:

  • să luăm o pauză de la muncă;
  • să practicăm tehnici de relaxare (yoga);
  • să dormim.

„Din punct de vedere al medicamentelor, sunt de preferat antalgice simple (aspirină, paracetamol, ibuprofen). Acestea predispun cel mai puțin la cefalee de abuz medicamentos și le putem lua maximum 15 zile pe lună. Dacă durerile apar frecvent, este recomandat să ne prezentăm la medic, care ne poate prescrie un tratament de prevenție.”

Dr. Bogdan Pană, medic neurolog

Cefalee de tensiune: tratament

Cursuri de gestionare a stresului. În cadrul acestor cursuri puteți învăța modalități de a face față stresului și de a ameliora tensiunea.

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC). Este o formă de psihoterapie care te ajută să recunoști situațiile care îți provoacă stres, anxietate și tensiune.

Acupunctura. Aceasta este o terapie alternativă care poate reduce stresul și tensiunea prin aplicarea unor ace extrem de subțiri pe anumite zone ale corpului.

Știai că 90% din durerile de cap nu au complicații? Află, din acest masterial, ce semne arată că o durere de cap ascunde o boală gravă

Suplimente

Unele suplimente pot ajuta, de asemenea, la atenuarea durerilor de cap de tensiune. Cu toate acestea, ele pot interacționa cu medicamentele alopate, așa că ar trebui să le luați doar la sfatul medicului.

Potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă din SUA, următoarele suplimente pot ajuta la prevenirea durerilor de cap de tensiune:

  • coenzima Q10;
  • captalan (plantă erbacee cu efect antiinflamator);
  • spilcuță (plantă medicinală);
  • magneziu;
  • riboflavină (vitamina B2).

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare