Cele mai importante analize hormonale pentru femei și bărbați. 5 simptome neașteptate pe care endocrinologii spun să nu le ignori

Cele mai importante analize hormonale pentru femei și bărbați. 5 simptome neașteptate pe care endocrinologii spun să nu le ignori

Hormonii joacă un rol esențial în menținerea echilibrului organismului, iar un dezechilibru hormonal poate provoca simptome care adesea trec neobservate. Când vorbim de analize hormonale, ne referim la teste de sânge sau urină care măsoară nivelul anumitor hormoni și pot indica eventuale probleme de sănătate, cum ar fi tulburări ale glandei tiroide, disfuncții sexuale sau infertilitate.

Există mai multe tipuri de analize hormonale, care măsoară nivelul diferiților hormoni din organism. Un exemplu este testul de tiroxină (T4). Un nivel scăzut de T4 poate indica hipotiroidism, o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni, în timp ce un nivel crescut poate indica hipertiroidism, o afecțiune în care glanda tiroidă este hiperactivă.

Alte analize hormonale obișnuite includ dozarea testosteronului – hormonul sexual masculin – și testarea estrogenului – hormonului sexual feminin. Acestea pot ajuta la depistarea problemelor de fertilitate sau a disfuncțiilor sexuale.


„În corpul nostru minunat alcătuit există câteva formațiuni cu o structură specială, numite glande, care produc/secretă niște fluide numite hormoni și care controlează o bună parte din activitatea organismului.“

Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie

Medicul menționează că aceste glande sunt:

  • Hipofiza și epifiza situate în creier.
  • Tiroida și paratiroidele situate la nivelul gâtului.
  • Timusul, situat în torace.
  • Pancreasul, situat în abdomenul superior.
  • Suprarenalele situate exact așa cum ne spune chiar numele lor, deasupra rinichilor.
  • Glandele sexuale situate în pelvis, iar la bărbați și în afara lui, mai precis în scrot.

Citește și: Timusul este crucial pentru imunitate, inclusiv la adulți. Infecțiile respiratorii repetate pot fi semnul unui dezechilibru al timusului

„Fiecare dintre aceste glande varsă secrețiile sale în sânge, nu la exteriorul corpului, de aceea se numesc cu secreție internă, sau glande endocrine. Pancreasul are și secreție internă și secreție externă.“

Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie

Medicul precizează că fiecare glandă secretă unul sau mai mulți hormoni care au rol specific în strânsă legătură și coordonare cu creierul, cu neuronii, de aceea uneori vom întâlni și termenul de neurotransmițători sau neurohormoni.

Când sunt necesare analize hormonale

Când corpul are un metabolism bun și avem o stare bună psihoemoțională, nu prea ne gândim să ne facem analize. Când intervin anumite dezechilibre, atunci începe sarabanda investigațiilor cu gândul la cauza determinantă. Foarte puțini dintre noi ne gândim la analize în scop preventiv.

„Aș zice că la modă astăzi este tiroidita autoimună, descrisă de Hashimoto, termen care în fapt nu arată de ce s-a produs o inflamare a glandei tiroide. Prin testele de laborator se face diferența între această afectare și boala Basedow sau doar o hipotiroidită cu sau fără gușă.“

Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie

În afecțiunile tiroidei, tesatarea TSH/tirotropină bazal este suficientă pentru a orienta și a exclude dereglarea funcției tiroidei, dacă este între 4 și 4,5 mUI/L, potrivit specialistului. Pentru siguranță se determină și fracțiile FT4/liber și FT3, uneori ATPO/anticorpi anti-peroxidază tiroidiană (o enzimă) sau anticorpi anti-tireoglobulină ori anticorpi anti-receptori pentru TSH.

5 simptome neașteptate ale problemelor hormonale

1. Bătăi rapide ale inimii

Pacienții cu orice problemă a bătăilor inimii ajung, de regulă, la cardiolog. Totuși, în unele cazuri, palpitațiile pot fi manifestări ale unor dezechilibre la nivelul glandei tiroide. Hipertiroidismul se poate asocia cu bătăi rapide ale inimii: peste 100 de bătăi pe minut, timp de mai multe zile la rând.

2. Anxietate

Tot hipertiroidismul poate fi una dintre cauzele apariției simptomelor de anxietate – modificări semnificative și aparent inexplicabile ale stării de spirit. Endocrinologii văd adeseori pacienți care sunt că sunt nervoși mai mereu, uneori le tremură mâinile. Dacă aceste schimbări ale stării de spirit se asociază și cu modificări ale greutății, probleme cu somnul și tulburări de tranzit intestinal, e bine să mergi la endocrinolog și să-ți faci analize hormonale.

3. Sprâncenele se subțiază

Sprâncenele rare pot fi un semn de hipotiroidism FOTO: Shutterstock

Pierderea firelor de păr din treimea exterioară a sprâncenelor sau semnul Reginei Anne este un semn documentat al hipotiroidismului și ar trebui să ne trimită la endocrinolog. E bine de știut că tratamentul pentru hipotiroidism poate duce și la refacerea sprâncenelor.

4. Pierderea masei musculare și performanțe fizice slabe la bărbați

Un motiv pentru care unii bărbați nu pot obține performanțe fizice chiar dacă încearcă să-și impună un program de activitate fizică îl reprezintă dezechilibrul testosteronului. Bărbații cu un nivel redus de testosteron pot prezenta o scădere a masei musculare și rezistență scăzută la efort. În plus, chiar dacă fac sport, nu văd o îmbunătățire a condiției fizice, iar medicii numesc acest fenomen intoleranță la efort fizic.

5. Scurgeri mamelonare

Aceste manifestări pot apărea atât la femei, în afara unei sarcini, cât și la bărbați, dacă au un dezechilibru al nivelului prolactinei.

Analize hormonale pentru femei

Uneori, dezechilibrul hormonal poate duce la virilizarea unui corp feminin, prin nivel crescut de androgeni, în cazul unui ovar polichistic, de exemplu, al unui sindrom Cushing sau al altor tumori benigne ori maligne ce secretă în exces aceste substanțe.

La sportive, dopingul este deseori cauza nerecunoscută a hirsutimului și a virilizării prin creșterea androgenilor.

„Nu intrăm în amănunte legate de tumorile secretante la femei ori la bărbați, e prea mult de spus, dar investigarea măcar o dată la doi ani e de un real folos. Sunt alte analize cu markeri tumorali care ne orientează, dar e important de reținut că există atât rezultate fals pozitive, cât și fals negative.”

Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie

Lista analizelor pentru hormonii feminini

Setul de analize hormonale pentru femei ar trebui să includă, în afara analizelor pentru tiroidă, testarea următorilor hormoni:

  • FSH (hormonul foliculostimulant): acest hormon este produs de hipofiză și este responsabil pentru stimularea foliculilor ovariene pentru a produce ovule. Valorile normale pentru FSH variază în funcție de faza ciclului menstrual, dar în general, valorile normale se situează între 2,5 și 10 mIU/mL.
  • LH (hormonul luteinizant): acest hormon este, de asemenea, produs de hipofiză și este responsabil pentru stimularea ovarelor să producă hormonul estrogen și să elibereze ovulul. Valorile normale pentru LH variază în funcție de faza ciclului menstrual, dar în general, valorile normale se situează între 1 și 10 mIU/mL.
  • Estrogen: acest hormon este produs de ovare și este responsabil pentru dezvoltarea și menținerea caracteristicilor sexuale feminine, precum sânii. Valorile normale pentru estrogen variază în funcție de faza ciclului menstrual, dar în general, valorile normale se situează între 15 și 350 pg/mL (picograme pe mililitru).
  • Progesteron: acest hormon este, de asemenea, produs de ovare și este necesar pentru menținerea sarcinii și pentru reglarea ciclului menstrual. Valorile normale pentru progesteron variază în funcție de faza ciclului menstrual, dar în general, valorile normale se situează între 0,3 și 1 ng/mL (nanograme pe mililitru).
  • Prolactina: un hormon produs de glanda pituitară și este important pentru producția de lapte după naștere. La femei, nivelurile de prolactină sunt mai mari decât la bărbați și pot varia în funcție de faza ciclului menstrual. Valorile normale pentru prolactină la femei se situează în general între 3 și 29 ng/mL.
  • Testosteron: acest hormon sexual masculin este, de asemenea, produs de ovare într-o cantitate mai mică și este important pentru libidoul și menținerea masei musculare. Valorile normale pentru testosteron la femei se situează între 15 și 70 ng/dL.

Citește și: Ovarele îmbătrânesc primele. Semne, simptome și cum ne ajută știința

Analize hormonale pentru bărbați

Setul de analize hormonale pentru bărbați ar trebui să includă testarea următorilor hormoni:

  • Testosteron: acest hormon sexual masculin este produs de glandele sexuale masculine (testiculele) și este important pentru dezvoltarea și menținerea caracteristicilor sexuale masculine, precum și pentru libidou și menținerea masei musculare. Valorile normale pentru testosteron la bărbați se situează între 240 și 950 ng/dL.
  • FSH (hormonul foliculostimulant): acest hormon este produs de hipofiză și este responsabil pentru stimularea producției de spermă în testicule. Valorile normale pentru FSH la bărbați se situează între 1,5 și 12 mIU/mL.
  • LH (hormonul luteinizant): acest hormon este, de asemenea, produs de hipofiză și este responsabil pentru stimularea producției de testosteron în testicule. Valorile normale pentru LH la bărbați se situează între 1 și 9 mIU/mL.
  • Prolactină: acest hormon este produs de glanda pituitară. Valorile normale de prolactină la bărbați se situează între 2 și 18 ng/mL.
  • Estrogen: acest hormon sexual feminin este produs în cantități mai mici și de către testicule și este important pentru menținerea masei osoase și a nivelurilor de colesterol. Valorile normale pentru estrogen la bărbați se situează între 15 și 70 pg/mL. Medicul precizează că estrogenii se găsesc și în sângele bărbaților, iar când nivelul lor este depășește intervalul de referință, poate fi vorba de o tumoră secretantă, de exemplu.

Citește și: Cele mai importante analize pentru bărbații de peste 50 de ani

Ce ar trebui să conțină un pachet de analize hormonale în sarcină

Setul de analize hormonale pentru femeile gravide ar trebui să includă testarea următorilor hormoni:

  • HCG (gonadotropina corionică umană): acest hormon este produs de placentă și este utilizat pentru a confirma sarcina și pentru a urmări evoluția ei. Nivelurile hCG pot fi măsurate prin intermediul unui test de sânge sau de urină. Valorile normale pentru hCG variază în funcție de stadiul sarcinii, dar în general, valorile normale se situează între 5 și 426 mIU/mL în prima săptămână de sarcină și între 1.080 și 56.500 mIU/mL în a doua săptămână de sarcină.
  • Estrogen: valorile normale pentru estrogen variază în funcție de perioada de sarcină, dar în general, se situează între 15 și 350 pg/mL.
  • Progesteron: acest hormon este, de asemenea, produs de ovare și placentă și este necesar pentru menținerea sarcinii și pentru reglarea ciclului menstrual. Valorile normale pentru progesteron la gravide se situează între 10 și 290 ng/mL.

De asemenea, în timpul sarcinii sunt necesare și analizele pentru tiroidă, mai exact măsurarea în sânge a anticorpilor ATPO (anti-tireoperoxidază). În cazul în care aceștia depășesc valoarea de 5,61 UI/mL, ar trebui să mergi la un consult endocrinologic. Ulterior, trebuie să urmărești periodic valorile TSH și FreeT4. Dacă valorile acestor parametri sunt dezechilibrate, atunci se intervine cu medicamente, astfel încât dezechilibrul hormonal să nu afecteze fătul.

Ce înseamnă valorile prea mari sau prea mici

„Hormonii se dozează în sânge și, în funcție de cantitatea lor, se poate stabili excesul sau deficitul unei glande endocrine. Dar se pot doza și în urină.“

Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie

Medicul subliniază că nu se pot lua în considerare abaterile de la intervalul de referință, decât după ce se repetă de 2-3 ori, deoarece nivelul lor depinde foarte mult și de starea de stres oxidativ a corpului. Se ține cont și de perioada menstruală pentru cei doi hormoni ovarieni principali: foliculina și progesteronul, deoarece există oscilații ciclice.

Hormonii estrogeni sunt secretați de ovar, de corticosuprarenală și de testicul. Iar în perioada de sarcină, și de către placentă.

„Evident că sunt determinări hormonale specifice pe sexe, de exemplu la femei găsim estrogeni în mod normal, dar întrebarea este ce vârstă are persoana investigată, a intrat deja la menopauză sau e încă în perioada fertilă?”

Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie

 Analize hormonale gratuite

„Sunt decontate câteva analize hormonale de către casa de asigurări, cu condiția să fie recomandate de medicul specialist de medicină de familie sau endocrinolog, scrise pe un formular tipizat adecvat și să aibă la diagnostic trecut diagnosticul prezumtiv sau cel de certitudine care este codificat corect, bifându-se dacă este o afecțiune cronică, acută sau subacută ori este o monitorizare. Nu sunt decontate toate analizele hormonale.”

Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare