Suplimentele alimentare și starea de spirit. Care sunt cele mai eficiente
Anxietatea, schimbările de dispoziție, iritabilitatea, nervozitatea, insomnia- fiecare dintre noi are perioade în care resimte din plin astfel de stări, iar perpetuarea lor înseamnă o scădere semnificativă a calității vieții. Pentru reechilibrarea psihică sunt de mare ajutor adoptarea unui stil de viață sănătos, mișcarea în aer liber și un aport echilibrat de micronutrienți, vitamine și minerale.
Stresul zilnic, sedentarismul, lipsa somnului de calitate și alimentația haotică sunt motivele ascunse care duc frecvent la stări de spirit pe care uneori nu ni le putem explica: ne simțim triști fără vreun motiv concret, suntem obosiți chiar dacă dormim un număr corect de ore, suntem nervoși chiar dacă nu ni s-a întâmplat nimic deosebit.
Atunci când acestor stări nu li se asociază și alte simptome care pot indica probleme de sănătate, ne putem ajuta introducând sportul în viața de zi cu zi, hrana sănătoasă și suplimente alimentare care să asigure echilibrul de vitamine, minerale și micronutrienți.
Prevenție cu ajutorul suplimentelor alimentare
În cadrul proiectului educativ Sănătatea în Focus realizat de Secom, în parteneriat cu Smart Living, Emiliana Costiug, medic primar medicină de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie din Cluj Napoca, vorbește despre importanța administrării suplimentelor pentru prevenție și tratare, accentuând faptul că utilizarea lor ca măsură preventivă reduce riscul de îmbolnăvire.
Pentru o abordare cât mai eficientă, ea recomandă un consult la medicul de familie sau la un fitoterapeut, care poate stabili exact combinațiile și dozele necesare în funcție de problema fiecărui pacient. Iată care sunt suplimentele alimentare care contribuie semnificativ la menținerea stării de bine și a echilibrului psihic:
- Melatonina: Este des recomandată în perioadele stresante, atât pentru relaxarea organismului, cât și pentru tulburările de somn. Melatonina este un hormon care reglează ritmul circadian și are rol important în menținerea somnului de calitate. Produs de organism în condiții de întuneric, hormonul acesta se secretă mai greu atunci când, înainte de somn, folosim stimuli precum telefoanele mobile, laptopurile, televizoarele.
În mod normal, nivelul de melatonină crește odată cu lăsarea întunericului, se menține ridicat în timpul nopții și începe să scadă spre dimineață. Persoanele care se trezesc în timpul nopții, care adorm greu sau nu reușesc să doarmă profund, pot lua melatonină cu 30 de minute înainte de ora de culcare.
Adaptarea organismului la stres
- Rhodiola: Suplimentele alimentare pe bază de rhodiola ajută organismul să gestioneze situațiile stresante, stările de anxietate și oboseală. Medicul Emiliana Costiug recomandă suplimente cu acest ingredient pacienților stresați care, ”deși au grijă de dieta lor, deși fac mișcare fizică, se simt obosiți, au tulburări de concentrare și nu reușesc să-și ducă la îndeplinire toate sarcinile de la locul de muncă sau de acasă”.
Acest fitoextract este unul dintre cei mai cunoscuți adaptogeni, susținând adaptarea organismului la factori de stres fizic precum schimbări de mediu, de temperatură, modificări hormonale sau factori de stres psihic, cum sunt tulburările emoționale.
Legătura dintre intestin și creier
- Probiotice, prebiotice, simbiotice: Se spune despre intestin că este ”al doilea creier”, pentru că o serie de transmițători responsabili cu starea de bine, cum sunt serotonina și dopamina, sunt produși în mare parte la nivelul tractului gastrointestinal. Din acest motiv, atunci când este afectat intestinul, suferă și creierul, iar când creierul e măcinat de probleme, ele se reflectă și la nivel digestiv.
”Peste 70% dintre celulele sistemului nostru imunitar se găsesc la nivelul mucoasei intestinale. Descoperirile ulterioare ne vor arăta cât de mult contează ceea ce consumăm în generarea unui anumit echilibru al florei bacteriene, pe de o parte, și în generarea stării noastre de bine, pe de altă parte”, spune dr. Costiug.
Probioticele, acele bacterii bune care ajută la asimilarea substanțelor nutritive, se găsesc în mod natural în organism, însă în situații de dezechilibru, pot fi suplimentate. Pentru ca aceste probiotice bune să crească, sunt foarte utile prebioticele (carbohidrați pe care organismul nu îi poate digera și care acționează ca hrană pentru probiotice), iar dacă doriți să le combinați, ele se regăsesc împreună sub denumirea de simbiotice.
B-uri, magneziu și 5-HTP pentru starea de bine
- Vitaminele B: Fiecare dintre vitaminele din grupul B menționate mai jos are un efect puternic asupra sistemului nervos și ajută la redarea stării de bine. Iată cum funcționează acestea:
- B1 asigură creșterea randamentulu intelectual, iar carența de B1 determină senzația de oboseală
- B3 ajută la buna funcționare a creierului și la menținerea tonusului
- B5 ajută la producerea hormonilor antistres
- B6 ajută la buna funcționare a sistemului nervos și a imunității, iar deficitul poate provoca nervozitate, insomnie, tristețe, irascibilitate.
- B9 (adică acidul folic) și B12 ajută la ameliorarea tulburărilor nervoase, a iritabilității și crește puterea de concentrare și memorare.
- Magneziu: este folosit în stările de oboseală și lipsă de energie, precum și în ameliorarea depresiei. Deficitul de magneziu se manifestă prin stare accentuată de oboseală, care se menține chiar și după un număr satisfăcător de ore de somn, stări de leșin, anxietate, irascibilitate. Atenție, magneziul trebuie luat la indicațiile medicului, în urma analizelor, pentru că, luat în exces, poate determina o serie de efecte adverse, printre care scăderea tensiunii, dureri de cap, stări de vomă etc.
- 5-HTP: este un aminoacid ce oferă suport în sinteza serotoninei, numită și hormonul fericirii, și ajută la menținerea sănătății sistemului nervos. 5-HTP contribuie la inducerea stării de calm și relaxare, îmbunătățește somnul, stimulează memoria și crește capacitatea de concentrare și învățare.
În video următor, dr. Emiliana Costiug explică în ce fel de afecțiuni sunt eficiente suplimentele alimentare, cum trebuie folosite pentru prevenție și ce produse ajută în situații de stres și anxietate: