Glanda hipofiză coordonează funcțiile tuturor glandelor din organism

Glanda hipofiză este glanda-șefă a organismului. Cum se manifestă dezechilibrele hormonilor hipofizari

Glanda hipofiză poate fi asemănată cu un centru de comandă pentru toate celelalte glande. Cei opt hormoni pe care îi secretă sunt implicați în extrem de multe procese care au loc în corp: de la stimularea dezvoltării oaselor la controlul glandei tiroide.

Hormonii eliberați în fluxul sangvin de glanda hipofiză, cunoscută și ca glanda pituitară, pot influența alte organe și glande, în special:

Ce este glanda hipofiză: hormoni și neurotransmițători


„Hipofiza este glanda-șefă a sistemului endocrin deoarece coordonează funcțiile tuturor celorlalte glande endocrine (tiroidă, suprarenale, ovare, testicule, pancreas, paratiroide).“

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog

Glanda hipofiză are formă ovală și dimensiuni mici. Se atașează de hipotalamus printr-o structură ca o tulpină. Hipotalamusul este o structură mică din creier, esențială în echilibrul funcțiilor principale ale corpului. Hipotalamusul controlează eliberarea de hormoni hipofizari.

Când vorbim despre glanda hipofiză, discutăm despre cei doi lobi ai săi: anterior și posterior.

Lobul anterior – adenohipofiza

Lobul anterior este format din mai multe tipuri de celule care produc și eliberează diferiți hormoni:

  • Hormonul de creștere (hGH) – reglează creșterea și dezvoltarea fizică. Poate stimula creșterea în aproape toate țesuturile. Țintele sale principale sunt oasele și mușchii.
  • Hormonul de stimulare tiroidiană (TSH) – acest hormon activează tiroida pentru a elibera hormoni tiroidieni (T3 și T4). Glanda tiroidă și hormonii pe care îi produce sunt cruciali pentru metabolism și nu numai.
  • Hormonul adrenocorticotrop (ACTH) – acest hormon stimulează glandele suprarenale să producă cortizol, adrenalină și noradrenalină, printre altele.
  • Hormonul de stimulare foliculară (FSH) – este implicat în secreția de estrogen și în dezvoltarea ovocitelor la femei. De asemenea, este important pentru producția de spermatozoizi la bărbați. Dozarea FSH este o investigație importantă pentru stabilirea diagnosticului de menopauză precoce.
  • Hormonul luteinizant (LH) – este implicat în producerea de estrogen la femei și de testosteron la bărbați. Împreună cu FSH, este responsabil cu procesul de ovulație. Ambii hormoni sunt esențiali pentru conceperea unui copil.
  • Prolactina – ajută femeile care alăptează să producă lapte.

De asemenea, adenohipofiza este responsabilă cu eliberarea în fluxul sangvin a unor neurotransmițători cu rol de hormoni:

  • Endorfinele – au proprietăți de calmare a durerii și se crede că sunt conectate la „centrii plăcerii” din creier.
  • Enkefalinele – sunt strâns legate de endorfine și au efecte similare de calmare a durerii.
  • Hormonul stimulator al melanocitelor (MSH) – ajută la stimularea pigmentării crescute a pielii ca urmare a expunerii la radiațiile ultraviolete.

Citește aici ce trebuie să știi despre hormonii fericirii și rolul lor în echilibrul psihic. Cum pot fi crescuți prin metode naturale.

Lobul posterior – neurohipofiza

Lobul posterior al glandei hipofize secretă, de asemenea, hormoni. Acești hormoni sunt, de obicei, produși în hipotalamus și stocați în neurohipofiză până când sunt eliberați.

Hormonii stocați în lobul posterior includ:

  • Vasopresina sau hormonul antidiuretic (ADH) – acesta ajută corpul să conserve apa și să prevină deshidratarea.
  • Oxitocina – acest hormon stimulează eliberarea laptelui matern. De asemenea, stimulează contracțiile uterului în timpul travaliului.

Găsește aici cele mai importante informații despre dopamină, hormonul care te ajută să simți plăcere și află de aici ce scade și ce crește nivelul serotoninei, hormonul care te liniștește și te înveselește.

Glanda hipofiză: localizare

„Glanda hipofiză este situată în spatele nasului, într-o căsuță osoasă numită sella turcica și conține o parte adenohipofiză și o parte neurohipofiză. Adenohipofiza produce hormonii tropi (care stimulează secreția și troficitatea glandelor subordonate), iar neurohipofiza produce hormonul antidiuretic, care previne deshidratarea, și oxitocină care este unul dintre hormonii fericirii și care declanșează nașterea.“

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog
Glanda hipofiză este localizată în spatele nasului. FOTO: Shutterstock

Când glanda pituitară nu funcționează cum trebuie

Medicul endocrinolog precizează că problemele care apar la nivelul glandei hipofize pot fi multiple, dar cele mai frecvente sunt adenoamele hipofizare, adică mici tumori benigne care pot să apară în diferite părți ale hipofizei. Există, așadar, microadenoame (mai mici de un centimetru) și macroadenoame (mai mari de un centimetru).

Hipofiza: hormoni în exces

Lobul intermediar (pars intermedia) al glandei hipofize este de foarte mici dimensiuni sau chiar inexistent la adulți. În viața intrauterină, lobul intermediar produce MSH (hormonul stimulator al melanocitelor), care eliberează melanina (pigmentul pielii) în celulele cutanate ILUSTRAȚIE: Shutterstock

Problemele care apar din cauza acestor adenoame sunt legate de faptul că ele pot secreta în exces hormoni care stimulează glandele subiacente pe care le controlează glanda-șefă.

„Spre exemplu, stimulează hormonul adrenocorticotrop (ACTH) și face ca glandele suprarenale să producă în plus. Deci, problemele de hipersecreție, la nivelul hipofizei, se manifestă prin excesul de hormoni la nivelul glandelor-țintă.“

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog

Câteva exemple de afecțiuni care pot apărea din cauza adenoamelor hipofizare includ:

  • Boala Cushing – glanda hipofiză eliberează prea mulți adrenocorticotropi. Acest lucru poate duce la apariția vânătăilor aparent inexplicabile, a hipertensiunii arteriale, a stării de slăbiciune și la creștere în greutate.
  • Acromegalie și gigantism – în cazul acestor afecțiuni, glanda pituitară produce în exces hormon de creștere (hGH). Acest lucru poate duce la dezvoltarea excesivă, în special a mâinilor și a picioarelor.
  • Hipertiroidie – când se secretă în exces TSH care stimulează, la rândul lui, hormonii tiroidieni.

A doua categorie de manifestări apar, conform endocrinologului, la nivelul sindroamelor de masă. Vorbim aici de cefalee, vărsături cu tulburări vizuale când, din cauza creșterii hipofizei, este comprimată chiasma optică și apar fenomene de presiune intracraniană.

Prea puțini hormoni hipofizari

„La polul opus se află hipopituitarismul, când glanda hipofiză nu mai produce cantitatea de hormoni necesară. Poate avea cauze congenitale – cele mai frecvente le vedem la copiii cu nanism hipofizar – deci, copiii care nu cresc – și pot avea doar deficit de hormoni de creștere sau deficit pe toate liniile de hormoni tropi.”

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog

Apoi sunt cauze dobândite ale hipopituitarismului:

Disfuncții de glandă hipofiză: simptome ale hipopituitarismului

Potrivit medicului endocrinolog, manifestările apar la nivelul lipsei hormonilor din periferie:

Analize pentru glanda hipofiză

Dacă te confrunți cu simptomele de mai sus, e indicat să mergi la medicul endocrinolog care îți poate recomanda anumite investigații.

„Există analize care se fac pentru glanda hipofiză: analize de sânge care dozează acești hormoni și metode imagistice de investigare – RMN nativ și cu substanță de contrast.“

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog

Citește aicic și cine trebuie să facă analize pentru glanda tiroidă și cât trebuie să plătească pentru un set complet.

Metode de tratament

În funcție de problema detectată, poate fi nevoie de tratament medicamentos sau de operație.

„Dacă se depistează o tumoră, un microadenom, se poate opera. Nu se folosește radioterapie, în afară de gamma Knife – o metodă de radioterapie foarte țintită.“

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog

În general, microadenoamele și macroadenoamele sunt secretante de prolactină și se administrează pastile care blochează secreția acestui hormon.

Dacă există un exces de hormon de creștere, se intervine chirurgical și se dau tratamente speciale care blochează acțiunea hormonului de creștere la nivelul țesuturilor.

„Dacă este un deficit la glanda hipofiză, acesta se tratează substituind funcția glandei care a fost afectată. Spre exemplu, dacă este defectat TSH-ul, se administrează hormoni tiroidieni ca să suplinească. Dacă este defectat ACTH-ul, se dau hormoni corticosuprarenalieni.“

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog

Citește aici un interviu cu neurochirurgul conf. dr. Corneliu Toader despre simptomele și tratamentul tumorilor de la nivelul creierului.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare