Ulei de krill sau ulei de pește? Care e mai sănătos și de ce

Ulei de krill sau ulei de pește? Care este mai sănătos și de ce

Fie că alegi ulei de krill, fie că optezi pentru uleiul de pește, inima și creierul îți vor mulțumi. Ambele tipuri de ulei sunt extrem de benefice, însă cel de krill pare să fie ceva mai eficient și mai ușor de tolerat de către sistemul digestiv. Evident că aceste calități superioare se plătesc scump, uleiul de krill având un preț și de 10 ori mai mare decât cel de pește.

Uleiul de pește, care provine din pești grași precum hamsii, macrou și somon, este unul dintre cele mai populare suplimente alimentare din lume.

Beneficiile sale pentru sănătate se datorează, în principal, a două tipuri de acizi grași omega-3 – acidul eicosapentaenoic (EPA) – și acidul docosahexaenoic (DHA). S-a dovedit că ambele substanțe îmbunătățesc sănătatea inimii și a creierului.

Recent, a apărut un alt supliment alimentar bogat în EPA și DHA, numit ulei de krill. Se pare că uleiul de krill oferă chiar mai multe beneficii decât uleiul de pește.

Ce este uleiul de krill?

Majoritatea dintre noi suntem familiarizați cu uleiul de pește, dar mai puține persoane au auzit despre suplimentele cu ulei de krill.

”Uleiul de krill se extrage din crustacee mici (krilli) care trăiesc la suprafața oceanelor și se hrănesc cu plancton,” precizează dr. Iren Alexoi, medic nutritionist.

Dr. Iren Alexoi precizează că uleiul de krill este mai ușor suportat digestiv, spre deosebire de uleiul de pește care poate da simptome gastrointestinale și balonare

Ca și uleiul de pește, uleiul de krill este bogat în EPA și DHA, cele două tipuri de acizi grași omega-3 care oferă cele mai multe beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, acizii grași din uleiul de krill sunt diferiți, din punct de vedere structural, de cei din uleiul de pește, iar acest lucru poate avea impact asupra modului în care organismul îi folosește.

Uleiul de krill arată, de asemenea, diferit de uleiul de pește. În timp ce uleiul de pește este, de obicei, de culoare galbenă, un antioxidant natural numit astaxantină dă uleiului de krill o culoare roșiatică.

Organismul poate absorbi uleiul de krill mai bine

”Uleiul de pește și uleiul de krill sunt bogate în acizi grași omega 3. Deși, uleiul de pește are o concentrație mai mare de acizi grași esențiali, absorția în organism este mai crescută din uleiul de krill datorită modalității de transport a acestora. Uleiul de krill folosește fosfolipide. De asemenea, uleiul de krill conține antinoxidanți (astaxantina) cât și vitaminele A, D și E,” completeză nutriționistul Iren Alexoi.

În cadrul unui studiu, voluntarii au primit, fie pește, fie ulei de krill, apoi li s-a măsurat nivelul de acizi grași din sânge.

După 72 de ore, concentrațiile de EPA și DHA în sânge au fost mai crescute la cei care au luat ulei de krill. Aceste rezultate sugerează că participanții au absorbit uleiul de krill mai bine decât uleiul de pește.

O altă cercetare a scos la iveală că voluntarii aveau în sânge același nivel de EPA și DHA, chiar dacă cei care au folosit ulei de krill, au ingerat o cantitate mai mica, decât cei care au luat ulei de pește.

Cu toate acestea, mai mulți experți au examinat literatura de specialitate și au concluzionat că nu există suficiente dovezi care să demonstreze că uleiul de krill este absorbit sau utilizat mai bine, de către organism, decât uleiul de pește.

Sunt necesare mai multe studii înainte ca orice concluzii definitive să poată fi lansate.

Uleiul de Krill conține mai mulți antioxidanți

Antioxidantii ajută la protejarea organismului de stresul oxidativ, adică de deteriorare celulelor cauzată de radicalii liberi.

Uleiul de krill conține un antioxidant numit astaxantină, care nu se găsește în majoritatea uleiurilor de pește.

Se pare că astaxantina din uleiul de krill îl protejează de oxidare și previne râncezirea. ”Uleiul de pește este predispus mai rapid la oxidare, râncezește mai repede, mai ales, dacă este depozitat în condiții improprii,” e de părere dr. Alexoi.

În plus, cercetările au demonstrat că proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale astaxantinei pot oferi unele beneficii pentru sănătatea inimii.

De exemplu, un studiu a arătat că astaxantina izolată a scăzut nivelul trigliceridelor și l-a crescut pe cel al colesterolului HDL „bun” la persoanele cu dislipidemie.

Uleiul de krill poate îmbunătăți sănătatea inimii mai mult decât uleiul de pește

Uleiul de pește este cel mai cunoscut pentru efectele sale benefice asupra sănătății inimii, dar mai multe studii au demonstrat că uleiul de krill poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, posibil într-o măsură mai mare.

În cadrul unui studiu, participanții cu colesterol mare au luat ulei de pește, ulei de krill sau un produs placebo zilnic, timp de trei luni. Dozele au variat în funcție de greutatea corporală.

S-a constatat că, atât uleiul de pește, cât și uleiul de krill au îmbunătățit mai mulți factori de risc cardiovasculari.

Însă, oamenii de știință au observat, de asemenea, că uleiul de krill a fost mai eficient decât uleiul de pește în privința scăderii glicemiei, a trigliceridelor și a colesterolului LDL „rău”.

În plus, studiul a scos la iveală că uleiul de krill a fost mai eficient decât uleiul de pește, chiar dacă a fost administrat în doze mai mici.

Merită menționat că acesta este un singur studiu. Prin urmare, este nevoie de mai multe cercetări pentru a compara efectele uleiului de krill și ale uleiului de pește asupra sănătății inimii.

Uleiul de pește este mai ieftin și mai accesibil

Un avantaj pe care îl poate avea uleiul de pește pește este prețul mai scăzut și accesibilitatea mai mare.

E adevărat că uleiul de krill poate depăși multe dintre beneficiile uleiului de pește, acesta are un cost mai crescut. Datorită metodelor scumpe de recoltare și prelucrare, uleiul de krill poate fi și de 10 ori mai scump decât uleiul de pește.

De asemenea, uleiul de pește nu este doar mai ieftin ci și mai la îndemână.

E mai dificil să găsiți suplimente cu ulei de krill și probabil veți găsi într-o varietate mult mai mica decât cele cu ulei de pește.

Ulei de krill sau ulei de pește?

În general, ambele suplimente sunt surse importante de acizi grași omega-3 și au în spate studii de calitate care susțin beneficiile pentru sănătate.

”Uleiul de krill este mai ușor suportat digestiv, spre deosebire de uleiul de pește care poate da simptome  gastrointestinale și balonare,” adaugă dr. Iren Alexoi.

Ca și beneficii, atât uleiul de pește, cât și cel de krill:

  • au grijă de sănătatea inimii și a sistemului nervos,
  • sunt benefice în tratamentul depresiei,
  • reduc simptomele de ADHD la copii,
  • previn infartul miocardic,
  • previn accidentul vascular cerebral (AVC),
  • reduc nivelul trigliceridelor și al colesterolului.

”Dacă doriți să luați suplimete de ulei de pește sau de krill, este indicat să întrebați medicul, ca să stabilescă doza și perioada tratamentului.

Ca și precauții ar fi pentru cei care au alergie la fructele de mare, cei care urmează un tratament anticoalgulant, cei care au probleme cu tensiunea arterială și diabeticii,” atrage atenția medicul nutritionist.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare