Ședințe gratuite de psihoterapie: cum le poți accesa

Luna sănătății mintale. Cum poți avea acces la ședințe gratuite de psihoterapie

Ziua Mondială a Sănătății Mintale e marcată, în fiecare an, pe 10 octombrie. Anul acesta, Fundația Mondială pentru Sănătate Mintală a stabilit ca tema acestei zile să fie „Sănătatea mintală este un drept universal al omului”. Cât de universal e însă acest drept? Pentru cei care nu își permit să meargă la psihoterapeut sau psiholog, unele clinici sau platforme au variante prin care oferă ședinte gratuite de psihoterapie. Sau, dacă nu sunt gratuite, pot fi mai accesibile.

Începem să vorbim mai des despre sănătatea mintală. Dar ce e sănătatea mintală, de fapt? Și, dacă e un drept universal al omului, cât de universal este acest drept? În ce măsură ni-l putem permite și la ce variante putem avea acces când avem nevoie de psiholog sau psihoterapeut, dar nu putem să plătim?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește sănătatea mintală drept o stare de bunăstare mintală care le permite oamenilor să facă față stresului vieții, să-și poată folosi abilitățile, să învețe bine, să lucreze bine și să aibă o contribuție în comunitățile din care fac parte.

Sănătatea mintală este mai mult decât absența bolii psihice. Este o componentă a sănătății și bunăstării, este ceea ce ne ajută în dezvoltarea abilităților individuale și colective de a lua decizii, de a construi relații și de a modela lumea în care trăim.

Dacă o sănătate mintală precară ne poate afecta viața de zi cu zi, relațiile cu ceilalți și sănătatea fizică, să ai grijă de sănătatea ta mintală înseamnă, pe scurt, să te poți bucura de viață. Să poți menține un echilibru între activitățile de zi cu zi, responsabilități și efort, astfel încât să te simți bine.

Să mergi la psiholog sau psihoterapeut e bine, dar nu e la îndemână pentru toată lumea. Tarifele considerate acum printre cele mai mici, care se învârt în jurul a 200 de lei pentru o ședință, sunt prohibitive pentru multă lume.

Ca să venim în sprijinul persoanelor care au nevoie de mai multă grijă pentru sănătatea lor mintală, am încercat să punem cap la cap câteva dintre variantele prin care poți merge la psiholog sau psihoterapeut fie fără să plătești, fie plătind sume mai mici decât în mod obișnuit.

Există, pe tot parcursul anului, varianta prin care poți accesa servicii de psihologie și psihoterapie decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin scrisoare medicală – iar pașii îi poți citi cu atenție aici – dar, dacă nu ești foarte decis că vrei să urmezi acest parcurs, există alternative. Iar luna aceasta cu atât mai mult cu cât, cu ocazia Lunii sănătății mintale, câteva clinici oferă ateliere sau ședințe gratuite de psihoterapie, pentru a te ajuta să dai startul acestui proces de dezvoltare personală.

Unde poți accesa ședințe gratuite de psihoterapie

Centrul Social de Psihoterapie din București oferă pe tot parcursul anului, deci nu numai în luna octombrie, Luna sănătății mintale, consiliere psihologică individuală, familială și de grup, precum și sesiuni de terapie și grupuri de sprijin pentru persoanele vulnerabile și care nu își permit astfel de servicii cu plată.

Accesul gratuit la ședințe de consiliere psihologică se face în limita a 12 ședințe, după ce situația fiecărui aplicant este evaluată individual, pentru a se stabili ce tip de program este cel mai potrivit. Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care solicită consiliere psihologică gratuită sunt: să aibă peste 18 ani sau, în cazul în care sunt minori, să existe acordul în scris al ambilor părinți sau al tutorilor legali și să aibă un venit egal sau mai mic cu salariul mediu pe economie, sa fie șomeri, asistați social sau să fie în incapacitate de plată.

Recent, Centrul Social de Psihoterapie a anunțat că oferă ședințe de terapie psihologică gratuite pentru persoanele cu deficiențe de auz, adaptate nevoilor lor specifice.

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) oferă servicii de asistare psihologică pe bază de voluntariat din partea specialiștilor săi. Persoanele care nu își permit servicii psihoterapeutice cu plată, fie că sunt șomeri, elevi, studenți, persoane din familii cu venituri reduse sau fără venituri, pensionari cu pensii mici, pot solicita asistare psihologică gratuită în limita a minumum trei, maximum șase ședințe.

Centrul de psihoterapie și psihiatrie Bellanima a anunțat că, începând cu 10 octombrie 2023, pregătește o serie de activități gratuite, cu rol de psihoeducație. Este vorba despre 10 ședințe gratuite de psihoterapie, cu înscriere telefonică în prealabil. Acestea sunt destinate atât publicului larg, cât și  antreprenorilor, freelancerilor, publicului corporate.

În plus, în această perioadă, centrul de psihoterapie pregătește workshopuri pe subiecte precum ADHD-ul la adulți, tulburările de somn, separarea în cuplu și impactul separării asupra copiilor. Accesul la workshopuri este liber, dar locurile sunt limitate, așa că e nevoie să te înscrii din timp. Găsești mai multe detalii aici.

Tot la Bellanima poți să ai acces la una dintre cele 10 discuții telefonice gratuite cu un specialist, dacă vei completa acest formular în care să descrii situația cu care te confrunți.

În luna octombie, Clinica Atelier Psy și-a propus să familiarizeze publicul larg cu lumea specialiștilor în sănătate mintală, așa că în fiecare sâmbătă din această lună, între orele 12.00 și 16.00, cei care ajung la unul dintre cele două sedii ale clinicii pot să stea de vorbă, fără programare prealabilă, cu un psihiatru sau psiholog. Dacă ești minor, e nevoie să mergi cu ambii părinți.

DepreHub, un centru pentru prevenția, evaluarea, dignosticarea și tratamentul depresiei, pune la dispoziția persoanelor cu depresie, anxietate și risc de suicid un helpline gratuit pe tot parcursul anului și, în plus, oferă în luna octombrie 2023 psihoterapie gratuită pentru persoanele care au vârste cuprinse între 15 și 29 de ani și care nu își permit să meargă la terapie. Ședințele au ca scop încurajarea tinerilor pentru a căuta ajutor de specialitate și se oferă în limita unui anumit plafon, completând acest formular.

Pentru cei care au un diagnostic psihiatric, Fundația Estuar, care are centre de zi în București, Cluj-Napoca, Giurgiu și Ploiești, oferă mai multe servicii comunitare de sănătate mintală, printre care psihoterapie individuală sau întâlniri de grup de psihoeducație. Aceste servicii, care se desfășoară pe tot parcursul anului, deci nu numai luna aceasta, pot fi accesate numai de către persoanele care au un diagnostic dat de psihiatru, după ce au o întâlnire cu specialiștii Estuar, în care se identifică nevoile acelei persoane. Poți afla aici mai multe despre ce se întâmplă într-un astfel de centru.

Această listă nu este una completă. Dacă ai informații despre variante prin care o persoană aflată în nevoie poate accesa ședințe gratuite de psihoterapie, scrie-ne și vom completa aici cu informații din orașul sau județul tău.

Platforme unde poți căuta un psihoterapeut sau psiholog în funcție de tarif

Dincolo de aceste variante de psihoterapie gratuită, pe care le poți accesa pe termen mai lung sau mai scurt, e important să știi că unii psihologi și psihoterapeuți oferă o primă ședință gratuită.  

De asemenea, fiecare psiholog și psihoterapeut care lucrează individual își stabilește propriile tarife. Deși există ideea că psihoterapia e costisitoare, poți găsi și variante mai accesibile. În acest scop, au apărut platforme care funcționează ca niște motoare de căutare pentru cei care vor să apeleze la ajutorul psihologilor și psihoterapeuților. În astfel de platforme, poți căuta în funcție de diferite criterii, cum ar fi tipul de psihoterapie, localitate sau tarife per ședință.

O astfel de platformă este Hilio, unde poți căuta un specialist în sănătate mintală în funcție de problema cu care te confrunți – de la bullying la probleme legate de lipsa de motivație și până la tulburări mai grave, cum sunt atacurile de panică, tulburarea bipolară sau alte tulburări psihice – în funcție de rating și tarif, care poate varia de la un psihoterapeut la altul, dar și în funcție de oră și interval orar.

O altă variantă este aplicația I’m Fine, care poate fi descărcată pe telefonul mobil și unde poți căuta ce ți se potrivește din cei 320 de psihoterapeuți din peste 50 de orașe, folosind criterii cum ar fi tipul de psihoterapie, obiectivul tău sau problema cu care te confrunți, experiența specialiștilor, tarifele acestora, orașele în care fac terapie în cabinet sau dacă oferă sau nu terapie online.

De regulă, dacă alegi un terapeut aflat mai la începutul profesiei, poți găsi variante mai ieftine, chiar în jurul a 100 de lei pe ședință.

Alegerea unui psihoterapeut poate fi dificilă. Pentru că există foarte multe tipuri de terapie, iar informațiile despre ele pot fi uneori greu de obținut, am demarat o serie de articole despre principalele tipuri de psihoterapie disponibile în România:

Psihoterapia cognitiv-comportamentală

Psihanaliza

Psihoterapia integrativă

Psihoterapia integrativă a traumei

Psihoterapia centrată pe persoană

Analiza tranzacțională

Psihoterapia adleriană

Psihoterapia analitică sau jungiană

Psihoterapia analitic existențială

Psihoterapia dialectic-comportamentală

Hipnoterapie

Psihodrama

Psihoterapia experiențială a unificării. Ce este și cui i se potrivește

Ce poți să faci de unul singur pentru sănătatea ta mintală

Dacă încă nu ești pregătit să faci pasul către psihoterapie, e bine să știi că grija de sine e diferită pentru fiecare persoană în parte. Iată câteva lucruri cu care poți începe, dacă simți că ai nevoie de o schimbare în viața ta:

  • Fă mișcare în mod constant. Mișcarea nu înseamnă neapărat un sport care să presupună activitate fizică intensă. Chiar și 30 de minute de mers pe jos în fiecare zi îți pot îmbunătăți starea psihică și emoțională. Nu trebuie să te simți descurajat dacă nu reușești să mergi acea jumătate de oră pe jos în fiecare zi, poți să o faci de câteva ori pe săptămână și tot te vei simți mai bine decât dacă nu o faci deloc.
  • Mănâncă regulat preparate cât mai sănătoase și bea apă. Nici alimentația sănătoasă nu e ușor de menținut pe o perioadă lungă de timp, așa că nu pune multă presiune pe tine când îți propui să mănânci sănătos. Echilibrul în farfurie și hidratarea eficientă pot să te facă să te simți mai energic. E de preferat să nu faci exces de cafea și de sucuri îndulcite.
  • Prioritizează somnul. Fă-ți un program de dormit și asigură-te că dormi destul. Dacă ai probleme cu somnul, limitează expunerea la ecrane seara.
  • Caută o activitate relaxantă pe gustul tău și fii constant. Există o mulțime de aplicații cu programe de relaxare cum ar fi meditație, relaxare musculară sau exerciții de respirație. Stabilește-ți intervale orare în care să poți practica aceste activități, în funcție de programul tău. Multă lume practică meditația seara, dar, dacă orarul tău de viață e mai liber dimineața, fă-o atunci când poți, pentru că vei avea șanse mai mari să nu renunți prea curând.
  • Prioritizează și stabilește-ți obiective. Când ai prea multe de rezolvat e copleșitor. Nu știi de unde să începi, așa că nu te mai apuci deloc. Oricât de „ca la școală” ar suna, e important să alegi ce trebuie rezolvat acum și ce poate să mai aștepte. Ia lucrurile pe rând!
  • Practică recunoștința în fiecare zi, gândindu-te câteva minute la lucrurile pentru care ai o stare de mulțumire. Fii specific și gândește-te la lucruri concrete care te-au făcut să te simți (mai) bine peste zi. Dacă ai starea potrivită, notează-ți-le undeva.
  • Rămâi conectat cu oameni reali. Rețelele sociale pot fi o capcană emoțională pentru fiecare dintre noi. Avem impresia că suntem în contact cu alți oameni, dar nu suntem. Vorbește în fiecare zi, oricât de puțin, cu prietenii sau membrii familiei cu care îți face plăcere să fii în contact.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare