Prieteniile ne fac mai fericiți și mai sănătoși - studiu

Puterea prieteniei adevărate: o singură conversație pe zi cu un prieten ne face mai fericiți

Prieteniile autentice, bazate pe grijă și empatie, ne îmbogățesc viața și ne îmbunătățesc starea de sănătate, potrivit unui nou studiu.

Relațiile de familie și de cuplu sunt cele pe care le prețuim cel mai mult în viața noastră, însă prietenii joacă un rol la fel de important. Beneficiile prieteniilor se reflectă în starea de bine, după cum a demonstrat un studiu publicat recent în revista Communication Research.

Conexiunile sociale ne fac mai fericiți, susține Jeffrey Hall, profesor de comunicare la Universitatea din Kansas, SUA, în studiul pe care l-a coordonat. Fie că purtăm discuții importante cu prietenii, că facem glume împreună sau vrem doar să știm ce au mai făcut, interacțiunile cu ei ne ajută să facem față mai bine stresului și să ne simțim mai bine la final de zi. 

Citește aici despre ce înseamnă prietenia când ai 20, 30 sau 40 de ani.

Comunicarea ne schimbă starea

Peste 900 de tineri din cinci campusuri universitare au participat la acest studiu, înainte, în timpul și după perioadele de carantină impuse de pandemie. Aceștia au fost îndrumați să poarte diferite conversații cu prietenii, o singură dată pe zi, de la discuții uzuale, despre ce au mai făcut, discuții importante, cu semnificație, și până la discuții amuzante, relaxate.

La finalul zilei, tinerii au fost rugați să raporteze nivelul de stres, anxietate, starea emoțională, gradul de conexiune socială resimțit și, în final, cât de bună a fost pentru ei ziua respectivă. 

În cele din urmă, nu a contat subiectul de conversație abordat cu prietenii, arată concluziile studiului. Simplul gest de a aborda un prieten și a avea o comunicare de calitate au fost suficiente pentru a face o diferență în privința stării de bine. „Unul dintre mesajele de reținut din acest studiu este că există mai multe căi de a atinge același obiectiv, și anume, bunăstarea”, susține profesorul Jeffrey Hall. 

Citește aici mai multe despre cum ne alegem prietenii și despre rolul intimității emoționale. 

Empatia și ascultarea activă fac prieteniile benefice

În esență, nu atât numărul interacțiunilor pe care le avem cu prietenii sau durata conversațiilor sunt cele care ne fac să ne simțim mai puțin singuri, mai conectați și mai fericiți, detaliază specialistul. O singură conversație pe zi poate fi suficientă pentru a resimți aceste beneficii, dar, desigur, cu cât avem mai multe interacțiuni, cu atât ne vom simți mai bine.

Starea noastră de bine crește atunci când purtăm conversații de calitate cu prietenii și stabilim o conexiune autentică. Aceasta înseamnă să arătăm grijă și empatie, să-i ascultăm activ, să le respectăm opiniile chiar dacă nu suntem de acord cu ele, să le arătăm apreciere și să le oferim complimente sincere. 

„Cu cât îți asculți mai mult prietenii, cu cât arăți că îți pasă, cu cât apreciezi mai mult opiniile altora, cu atât te vei simți mai bine la final de zi.“ 

Prof. Jeffrey Hall, Universitatea din Kansas, SUA

Dacă ne facem timp pentru conversații de calitate și arătăm deschidere către comunicare, avem toate șansele să ne îmbunătățim starea de bine. Ne putem schimba starea doar prin comunicare, se arată în concluziile studiului. 

Iată 8 semne că suntem într-o prietenie toxică și 8 soluții.

Conversațiile față în față, mai bune decât cele virtuale

Profesorul Jeffrey Hall a analizat și impactul diferitelor căi de comunicare asupra stării de bine. Așa cum era de așteptat, discuțiile purtate fizic, față în față stabilesc o conexiune mai puternică și au un impact benefic mai mare asupra noastră, spre deosebire de conversațiile la telefon sau mijlocite de social media. „Atunci când cel puțin una dintre conversațiile de peste zi a avut loc față în față, impactul a fost diferit”, spune autorul studiului.

Acesta explică și motivul pentru care discuțiile cu prietenii ne ajută să ne simțim mai bine. Prieteniile ne oferă un sentiment de apartenență la un grup sau la comunitatea din care facem parte. Când această nevoie ne este împlinită, ea ne oferă o stare emoțională bună, care ne ajută să gestionăm stresul mai eficient și să ne îmbunătățim stima de sine. 

Citește aici despre ce înseamnă un „prieten bun”.

Prieteniile sunt benefice și pentru sănătatea fizică

Beneficiile prieteniilor nu se limitează la sănătatea emoțională. Numeroase cercetări au arătat în trecut că adulții care creează conexiuni sociale puternice se bucură de o stare fizică mai bună. Ei au o tensiune arterială bună, un indice de masă corporală (IMC) în limitele sănătoase și chiar o viață mai lungă decât cei care nu au o viață socială.

Un studiu din 2018 arăta că bolnavii cu cancer care urmează ședințe de chimioterapie au un prognostic mai bun dacă sunt susținuți de prieteni pe parcursul tratamentului. Când suntem înconjurați de oameni pe care îi iubim și în care avem încredere, devenim mai puternici fizic și emoțional, concluzionează acest studiu.

Prieteniile autentice, bazate pe grijă și apreciere, ne pot ajuta să renunțăm la obiceiuri nocive și să adoptăm un stil de viață mai sănătos. Prietenii ne influențează în mod pozitiv viețile, încurajându-ne să ne schimbăm obiceiurile nesănătoase, au observat cercetătorii în alte studii.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare