Alegerea unui psihoterapeut poate fi dificilă. Pentru că există foarte multe tipuri de terapie, iar informațiile despre ele pot fi uneori greu de obținut, am demarat o serie de articole despre principalele tipuri de psihoterapie disponibile în România. Pentru a afla mai multe despre ce este, cum funcționează și cui i se potrivește psihoterapia integrativă, am stat de vorbă cu psihologul și psihoterapeutul integrativ Carmen Sache.
Psihoterapia integrativă combină idei și tehnici din diferite școli de gândire terapeutică, pe care le aplică în mod individualizat, în funcție de nevoile unice ale unui anumit client. Conform Federației Române de Psihoterapie, un principiu central al psihoterapiei integrative este acela că nicio formă unică de terapie nu este cea mai adecvată în toate situațiile, prin urmare, psihoterapia integrativă e flexibilă.
Practic, scopul celor care au pus cap la cap bazele psihoterapiei integrative nu a fost de a inventa o teorie nouă, ci de a explora mai multe dintre abordările deja existente și de a sugera intervenții eficiente folosind tehnicile acestora.
Obligaţia etică a psihoterapeuţilor integrativi este de a dialoga cu psihoterapeuţii de diverse orientări şi de a rămâne informaţi cu privire la cercetările şi descoperirile în domeniu. Principalul atu al psihoterapiei integrative este acela că se adaptează la problema clientului, fără să aibă constrângerea unui set relativ restrâns de instrumente și metode terapeutice.
Ce este psihoterapia integrativă
„Psihoterapia integrativă vizează folosirea unui număr foarte mare și variat de tehnici și metode, împrumutate din toate psihoterapiile clasice: psihoterapia cognitiv-comportamentală, psihodinamică, psihanaliză, Gestalt, existențial-analitică, analiză tranzacțională și așa mai departe“, spune Carmen Sache, psiholog și psihoterapeut cu formare în psihoterapie integrativă.
În plus, un alt aspect la care se referă termenul de integrare este acela că e un tip de terapie care abordează omul în toată complexitatea lui, înțelegând că el nu este doar o minte și un corp sau doar un suflet, este un construct din toate acestea – corp, minte, suflet – și că toate necesită atenție în terapie.
În acest tip de terapie, psihoterapeutul personalizează intevenția pentru fiecare client în parte, în funcție de nevoile, caracteristicile și problemele lui.
Și aici, la fel ca în toate tipurile de psihoterapie, cel mai important element și cel care influențează reușita procesului terapeutic este relația terapeutică, mai spune Carmen.
„Relația dintre terapeut și client este cea care oferă, deschide, asigură și susține întregul parcus de descoperire, înțelegere, integrare și vindecare. Calitatea relației este cea care vindecă. Cu cât relația reușește să împlinească nevoia de siguranță, deschidere, susținere, acceptare și conținere pe care clientul o are, cu atât terapia va avea rezultate mai bune.“
Carmen Sache, psihoterapeut cu formare în psihoterapie integrativă
Psihoterapia integrativă seamănă cu psihoterapia integrativă a traumei, singura diferență fiind că cea din urmă abordează problemele legate de traumă.
„Integrativ, în terapia traumei se are în vedere faptul că trauma nu este ceva care afectează doar mintea, ci că aceasta se stochează și în corp, și în suflet. Așadar, în lucrul terapeutic integrăm toate aceste dimensiuni și folosim metode și tehnici de lucru variate, care să ajute întru totul procesarea traumei la fiecare nivel: emoțional, cognitiv, comportamental, fiziologic, contextual“, explică psihoterapeutul.
La ce să te aștepți
În cabinet, psihoterapeutul integrativ nu se rezumă la o singură perspectivă terapeutică pentru toti clienții și nu folosește un set specific de tehnici și metode, ci, după ce află istoricul de viață și suferințele clientului, alege metodele terapeutice care i s-ar potrivi acestuia cel mai bine și care au șansele cele mai mari să ducă la rezultate benefice.
Intervenția terapeutică, spune psihoterapeutul Carmen Sache, se face pe următoarele niveluri: cel contextual (al experiențelor de viață), cel cognitiv (nivelul de cunoaștere la care se situează clientul), cel comportamental, cel fiziologic-biologic și nivelul emoțional-subiectiv.
„Pentru fiecare nivel, se pot folosi diverse tehnici. De exemplu, pentru un client care vine cu anxietate generalizată, intervenția terapeutică integrativă va avea în vedere, la nivel contextual, atingerea unor obiective, dintre care unul va fi identificarea situațiilor de viață care generează anxietate. Pentru atingerea acestui obiectiv, se vor folosi mai multe tehnici și metode preluate din alte abordări terapeutice: tehnica asociațiilor libere (preluată din psihodinamică), interpretarea viselor (psihanaliză), jocul de rol (psihodramă), genograma (psihogenealogie). E doar un exemplu, instrumentele folosite sunt extrem de variate“, detaliază Carmen.
Dincolo de folosirea multiplelor tehnici și instrumente de lucru, psihoterapia integrativă combină terapia „vorbită“ cu terapia „lucrată“.
„Ce se consideră că trebuie explorat în discuții și analiză se va explora în acest mod, adică la nivel de dialog, monolog, vorbire, ascultare, interpretare. Uneori însă, nivelul acesta nu este îndeajuns pentru a obține rezultate concrete, de durată, așa că aducem în terapie și lucrul efectiv, joaca, diverse exerciții și teme pentru acasă. Pentru atingerea obiectivelor, putem folosi deci nu numai analiza trecutului și a relațiilor, interpretarea și întoarcerea către sine, ci și desenul, pictura, modelajul, ținerea unui jurnal, jocul de rol și orice altceva ar putea ajuta în procesul terapeutic.“
Carmen Sache, psihoterapeut cu formare în psihoterapie integrativă
Psihoterapia integrativă de grup
Pe lângă psihoterapie integrativă individuală, există și psihoterapie integrativă de cuplu, respectiv de familie, dar și psihoterapie de grup.
Din păcate însă, spune Carmen, în România, psihoterapia integrativă de grup, prin care se face referire la grupuri de peste cinci persoane și care să nu fie din aceeași familie – deci nu terapie de familie – nu este practicată atât de des ca în străinătate. Iar atunci când se practică, se întâlnește mai degrabă în lucrul cu copiii ori cu adolescenții, spune psihoterapeutul.
„Spre exemplu, în vară am ținut un grup de psihoterapie integrativă pentru doliu și pierdere. Mi-au scris foarte mulți oameni, spunându-mi că au căutat foarte mult un astfel de grup de terapie și nu au găsit. O explicație ar putea fi că este foarte greu, ca terapeut, să duci un grup de oameni diferiți ca tipologie, fiecare cu suferințele lui. E nevoie de multă pregătire și mult lucru cu sine al terapeutului, pe când terapia unu la unu este mai abordabilă“, adaugă Carmen.
Cât durează și ce frecvență e recomandată
În principiu, psihoterapia integrativă este una de scurtă durată, dar perioada pe care se întinde procesul terapeutic depinde de problematica și de particularitățile fiecărui caz în parte.
Unele cazuri se pot rezolva în doar câteva ședinte, 6-12, altele, mult mai complexe, cer o terapie care poate să dureze un an, doi, uneori poate și mai mult.
Și frecvența pe care terapeutul o recomandă ține tot de specificul cazului. De regulă, clientul merge la o ședință pe săptămână. „Dar, în cazurile mai grele, mai complexe, cum ar fi o depresie cu tentativă de sinucidere ori o traumă existențială – un viol ori un accident – se pot recomanda două-trei ședinte pe săptămână“, mai spune Carmen.
Pentru terapia individuală, tarifele sunt, în general, între 150 și 250 de lei per ședință, care durează 50 de minute. Terapia de cuplu durează mai mult, 90 de minute ședința, iar costurile sunt între 200 și 350 de lei. Pentru terapia de grup, tarifele sunt în jurul a 100-150 de lei, dar pot fi și mai mari.
Totuși, există și situații în care poți merge gratuit la psihoterapeut. Află de aici ce trebuie să faci pentru asta.
Cui i se potrivește psihoterapia integrativă
Psihoterapia integrativă se potrivește oricui: copii, adolescenți, tineri, adulți, vârstnici, și dă rezultate în legătură cu probleme variate, de la unele care nu presupun o urgență, la cele severe: stres, relații, probleme de atașament, de cuplu și familie, anxietate, atacuri de panică, fobii, depresie, traume însemnând abuzuri sexuale, accidente, avorturi, dolii, precum și afecțiuni psihosomatice și chiar afecțiuni psihice, caz în care psihoterapia trebuie să fie dublată de tratament psihiatric corespunzător.
Află de aici care sunt diferențele între psiholog și psihiatru.
Dacă vrei să afli mai multe despre psihoterapia integrativă, poți citi cărțile recomandate de psihologul și psihoterapeutul Carmen Sache:
- Terapia integrativă. Ghid practic, de Maja O’Brien și Gaie Houston.
- Elemente de psihoterapie integrativă, de Ion Dafinoiu.
- Psihoterapia integrativă. Arta și știința relației, de Janet Moursund și Richard G. Erskine
Între timp, citește aici despre alte tipuri de psihoterapie: