De ce avem nevoie de dezvoltare personală și la ce surse apelăm

De ce avem nevoie de dezvoltare personală, așa cum avem nevoie de apă și mâncare

Dacă ne dorim o viață mai echilibrată, cu mai multă deschidere și înțelegere pentru noi și cei din jurul nostru, să investim timp și resurse în propria dezvoltare devine o necesitate. Așa cum avem nevoie de apă, hrană și mișcare pentru corp, la fel ne putem îngriji de emoțiile și gândurile noastre, de obiective și visuri. Modul prin care alegem să adresăm aceste aspecte ale vieții noastre interioare poate lua forma unui proces de dezvoltare personală.

Cum ne este utilă dezvoltarea personală

Dezvoltarea personală nu este un proces care urmează o anumită traiectorie si nu presupune anumiți pași, într-o ordine prestabilită, iar acest lucru se datorează faptului că fiecare dintre noi evoluează diferit, în propriul ritm.

Spunem că este un proces întrucât în cadrul lui se întâmplă să trecem prin diverse  transformări la care participă si de care se bucură întreaga noastră ființă – corpul, emoțiile, gândurile.

De cele mai multe ori totul începe cu o curiozitate de a ne cunoște mai bine – ce ne place și ce nu, la ce suntem buni și ce am vrea să îmbunătățim, ce ne dorim să trăim și ce vrem să evităm.

În încercările de a răspunde la aceste întrebări, continuăm procesul deja început cu o evaluare, cât mai obiectivă, a propriilor resurse, pentru ca mai apoi să schițăm, și ulterior să detaliem, modul în care putem ajunge la ceea ce s-a conturat a fi un scop sau o dorință în prima etapă.

Așadar, pe scurt, dezvoltarea personală este procesul prin care ne definim năzuințele și aspirațiile, ne cunoaștem resursele și capacitățile personale și stabilim ruta și modalitățile de ne întâlni cu ele.

Ce obținem din dezvoltarea personală

Dezvoltarea personală demarează investind în noi înșine: timp, răbdare, toleranță, încurajare, curiozitate, susținere și mai ales încredere.

Dezvoltarea personală este o succesiune de etape în care devenim mai buni decât am fost ieri, în care ajungem mai aproape de ceea ce ne dorim și în care câștigăm suficientă flexibilitate încât să ne adaptăm visurile, atunci când ele par să nu aducă mulțumirea așteptată.

Cu alte cuvinte, în acest proces ne șlefuim și ambiția, pentru a fi folosită în scopuri care fac și aduc sens în viața noastră.

Ne putem afla într-un proces de dezvoltare personală în carieră, în segmentul educațional al vieții sau cu focus pe relațiile personale. Asta pentru că noi înșine ne manifestăm într-o multitudine de roluri și acolo unde suntem noi, acolo există potențial de creștere.

De-a lungul acestui drum, care deseori ne scoate din zona de confort, vor începe să apară rezultatele. Printre ele aș menționa faptul că ajungem să ne cunoaștem mai bine, să ne dăm seama care ne sunt valorile adevărate, și nu cele împrumutate.

Ajungem, astfel, să identificăm fără conflict care ne sunt credințele care ne mână în luptă și către ce zări se îndreaptă energia ființei noastre, astfel asigurându-ne că ne urmărim propriile visuri și nu pe ale altora.

Abilități pe care le putem dezvolta

Pe parcursul dezvoltării personale vom învăța să ne adresăm întrebări și să urmărim obținerea unui răspuns, vom simți că suntem pe un drum, al nostru, și că ne permitem să facem un popas sau două pe margine, fără să ne pierdem direcția.

Viața ne va aduce mai devreme sau mai târziu și în fața greutăților, a obstacolelor asupra cărora nu avem control iar dedicarea noastră într-un proces de dezvoltare personală ne va crește reziliența și cu ajutorul ei ne vom construi uneltele folositoare modificării circumstanțelor exterioare sau pe cele necesare schimbării atitudinii personale față de ceva ce nu putem corecta.

În cadrul unul proces de dezvoltare personală ne vom da seama cum să selectăm acele relații care ne fac bine și care ne sprijină în acest demers.

De asemenea, înțelegând valoarea timpului ca resursă personală limitată, vom alege să-l împărtășim cu prioritate cu cei care contează cel mai mult în viața noastră și să-l apreciem și mai mult atunci când ne este dăruit.

Unul din sensurile succesului în viață este abilitatea noastră de a gestiona și de a ne descurca în situații cât mai diverse. Un altul este capacitatea de a rezolva problemele apărute. Această capacitate vine antrenată atunci când ne dedicăm unui proces de dezvoltare personală.

Resurse utile pentru dezvoltarea noastră personală

Dezvoltarea personală, fiind un proces vast cu manifestare și impact în mai toate aspectele vieții, înglobează o multitudine de surse la care putem apela, atunci când suntem la început de drum sau când căutăm să țintim efortul nostru pe o nișă de dezvoltare anume.

Între aceste surse regăsim cărțile, cursurile online, conferințele, programele de yoga și de meditație, retreat-urile, pelerinajele, ședințele de coaching, sedințele de consiliere psihologică.

Toate necesită să ne oferim ce menționam anterior: timp, răbdare, toleranță, încurajare, curiozitate, susținere și mai ales încredere. Uneori, implică și un buget anume dedicat pentru acest proces.

Alegeri precaute

Pentru a putea „cheltui” eficient este nevoie să începem cu explorarea ofertelor pe rând. Acest lucru presupune evaluarea propunerilor existente pe piață, ținând cont că nu întotdeauna ce este ieftin este și bun, dar și că marketingul strălucitor și colorat al unui speaker (așa numit motivațional) nu garantează neapărat calitatea serviciilor oferite.

Da, piața e mare și există riscul să fim rapid deziluzionați de neprofesionalismul și lipsa de pregătire specifică a celor care declară că oferă servicii de dezvoltare personală.

„Îmi amintesc cum am mers, cu câțiva ani în urmă, la un curs menit să mă învețe să îmi găsesc resursele atunci când simt că provocările sunt prea multe și că problemele sunt prea mari. Este al unui «expert» promovat intens, respectiv un flăcău dichisit care îți vinde citatele de pe Pinterest cu bani destul de mulți. Am fost atât de dezamăgită încât înghesuisem tot ce presupunea dezvoltarea personală sub umbrela acelui eșec.

O prietenă mi-a atras atenția asupra imposturii din această zonă și m-a orientat către surse mai serioase, astfel încât am ajuns să apreciez demersul de dezvoltare proprie. Pentru mine, cărțile de psihologie și prezentările precum cele susținute de Gabor Mate sunt mult mai utile,” povestește Camelia, 38 de ani.

Sunt însă câteva criterii pe care le-aș avea în minte înainte să selectez o persoană sau sursă de sprijin în acest proces: acreditarea sau certificarea unui for recunoscut în domeniu, editura care publică o anumită carte, ediția la care se află cartea, sau eventualele traduceri de care a beneficiat, clienții anteriori, recomandări primite de oameni pe care îi cunosc.

Și nu aleg doar o sursă. Și nu aleg doar într-un anumit moment, când sunt anxioasă, furioasă, obosită sau bolnavă, sau când mi-e bine și simt că am de ce să fiu recunoscătoare vieții, lumii sau mie însămi, ci în toate aceste momente.

Spuneam că dezvoltarea personală aparține fiecăruia dintre noi și fiecare dintre noi este artizanul propriei vieți.

Așadar, nu există o singură rețetă care să funcționeze pentru noi toți, ci există o întreagă carte de bucate, fără sfârșit, cu bucate alese pentru toate gusturile, obiectivele și nevoile, cu ingrediente ce pot fi combinate în fel și chip, dar mai ales în acela care să ne servească nouă.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare